Gość: orka IP: *.ae.poznan.pl 20.05.08, 09:44 Gdzie w okolicy Pizy lub Peschiery del Garda można zaopatrzyć się w młode wino z dystrybutora? Dziękuję za ewetualne podpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: e Re: młode wino z dystrybutora :) IP: 80.50.238.* 20.05.08, 12:52 Jeśli 42 km od Pizy, to dla Ciebie jeszcze "okolica", to proszę: 43deg20'17,40''N, 10deg28'59,0''E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orka Re: młode wino z dystrybutora :) IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.08, 22:52 Bardzo dziękuję za współrzędne, ale będziemy w okolicy Pistoi/Lamporecchio/San Baronto. Vada leży za daleko na południe i nie w pobliżu miejsc, które zaplanowaliśmy odwiedzic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: młode wino z dystrybutora :) IP: *.16-79-r.retail.telecomitalia.it 26.05.08, 08:33 hej orka, to znowu ja :) będziesz w pobliżu tylu producentów, że rozglądaj się za enoteką z napisem "sfuso", coś na pewno znajdziesz nawet nieopodal vinci są winnice :) a to rzut beretem od miejsca gdzie będziesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo jak zywkle o czymś zapomniałam IP: *.16-79-r.retail.telecomitalia.it 26.05.08, 08:37 nie musi być to enoteca wystarczy producent czasami, większość znajomych i my też (ich śladem) kupujemy wino do kanistrów i dopiero w domu rozlewamy, kupiliśmy od producenta z regionu Chianti i serio to trudno mi czasami nie wybrzydzać w porównaniu z tym "di casa". Jeśli byłabyś zainteresowana to podrzucę Ci adres www tego miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jak zywkle o czymś zapomniałam 26.05.08, 09:15 Chyba zwykle nie jest to enoteca: enoteca zarabia raczej na drozszych winach. "Vino sfuso" moze byc sprzedawane w malym sklepiku, gdzie oprocz ogromniastych dystrybutorow wina nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: do linn_linn IP: *.16-79-r.retail.telecomitalia.it 26.05.08, 12:20 hej linn_linn , gdzie mi do Twojej znajomości języka i kraju (z pełnym szacunkiem), w pierwszym odruchu więc zaraz chciałam złożyć samokrytykę :) ale poszperałam w necie, żeby sprawdzić moją słabą pamięć, a byłam sobie parę lat temu na wyprawie drogą wina chianti i zaglądałam to tu, to tam i ciągle kołacze mi się po głowie enoteca. Wzięłam jakiś adres pierwszy z brzegu, by to sprawdzić i chyba aż tak bardzo się nie pomyliłam? www.perbaccomilano.it/index.html W tym roku wino kupowaliśmy od producenta, przez znajomego, więc to na pewno nie była enoteca. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: do linn_linn 26.05.08, 12:50 Nic dziwnego: ja tu mieszkam, Ty nie. :))) Enoteca to sklep z winami, ale sprzedaje wina raczej wybrane. Drozsze niz w supermarkecie. Nie wykluczam, ze gdzies moga takze sprzedawac z dystrybutora, ale zwykle robia to producenci. Przy okazji sprawdze ile biora tu, gdzie mieszkam / wynajeli sobie maly sklep: dziuple raczej /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: do linn_linn IP: *.16-79-r.retail.telecomitalia.it 26.05.08, 12:52 Linn ależ ja też tu mieszkam :) tylko że zapewne dużo krócej od Ciebie :) Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: do linn_linn IP: *.16-79-r.retail.telecomitalia.it 26.05.08, 13:56 a ja się nie gniewam :) wcale mnie to nie uraziło :) pozdrawiam z, w końcu bezdeszczowej, Toskanii :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orka Re: jak zywkle o czymś zapomniałam IP: *.ae.poznan.pl 26.05.08, 11:13 malgo, dzięki, jak najbardziej poproszę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Pytanie do malgo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 12:38 Ile płacisz w rejonie Chianti za litr takiego wina ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo o winie od producenta IP: *.16-79-r.retail.telecomitalia.it 26.05.08, 12:51 zeszłej jesieni kupowaliśmy przez znajomego pośrednika, nie wiem więc, czy sobie coś tam narzucił, to był gąsior około 54 l za 70 euro - wino absolutnie pyszne! adres producenta www.vinimazza.it/ - stronka nie działa, ale jest tam realny adres Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: o winie od producenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 13:09 Dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 malgo i gąsiory IP: *.teleton.pl 26.05.08, 14:05 54 litrowy gąsior.... szklany? absolutnie nie mogę przekonac się do przewożenia wina w kanistrach... pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: malgo i gąsiory IP: *.16-79-r.retail.telecomitalia.it 26.05.08, 15:10 Domyślam się, o co Ci chodzi, ale gdy dostałam w prezencie pyszną oliwę wprost od producenta w kanistrze plastikowym, to już tak mocno nie oponowałam, podejrzewam, że podobnie jest z winem. A gąsior (czyli tutaj damigiana) był i owszem szklany, ale do zwrotu producentowi. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: malgo i gąsiory 26.05.08, 16:00 Na oliwe mozna kupic tzw. fustino: cgi.ebay.it/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=370039842749 Z kranikiem, stal inox. Rozne pojemnosci. Do kupienia nawet na bazarach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: malgo i gąsiory IP: *.16-79-r.retail.telecomitalia.it 26.05.08, 16:17 takie to mam, ale oliwę w prezencie otrzymałam w kanistrze :) ale faktycznie to metalowe to świetny pomysł i bardzo dobrze przechowuje się w tym oliwa, i wygodnie w użyciu ,masz rację linn - godne polecenia. A tak nawiasem to podziwiam Twoje szperactwo po necie linn :))) Co pewien czas czytam Twoje posty z wieloma ciekawymi linkami, z czego też korzystam. dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Gąsiory i karnistry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 15:19 Ja też przywożę wino w plastiku i też na początku miałem poważne opory. Kupuję w rejonie Veneto w 5 l plastikowych butelkach i przez kilka miesięcy nic mu się nie dzieje. Ale co wyjazd myślę, żeby wziąć z Polski z 2-3 gąsiory 15 litrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orka Re: młode wino z dystrybutora :) IP: *.ae.poznan.pl 26.05.08, 11:12 hej! aaa, dzięki, to bardzo miła wiadomość :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn 24-25 maja 2008 Cantine aperte 2008 21.05.08, 09:00 W najblizszy weekend mozna zwiedzac winnice. Jesli ktos wyjezdza w najblizszych dniach, warto poinformowac sie o to, ktore z nich biora udzual w imprezie. Odpowiedz Link Zgłoś