Dodaj do ulubionych

Stromboli - wspinaczka

23.03.09, 03:30
Witam, wybieram sie na Stromboli, chcialbym wejsc na szczyt wulkanu. Niedawno pojawil sie atrykul z relacja z takiej wlasnie wycieczki (turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1,82269,6168473,List_z_wulkanu_Stromboli__Iskry_prosto_z_piekla.html). Opis zachowania przewodnika jednak nie jest zbyt zachecajacy. Czy macie jakies doswiadczenia, mozecie polecic jakas grupe przewodnikow? Czy ktos korzystal z uslug np. www.magmatrek.it? I drugie pytanie o skale trudnosci takiej wspinaczki. Do jakiej trasy w beskidach/tatrach mozna by to porownac? Tak zebym sobie wyobrazil na co sie decyduje... :-) Bo rozumiem ze trzeba wyjsc z poziomu 0 na 925m n.p.m. na niewielkim dystansie wiec chyba musi tam byc dosc stromo.
Obserwuj wątek
    • Gość: Darmir Re: Stromboli - wspinaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 11:26
      Próbowałem 2 lata temu podczas pobytu na Sycylii. Samo wejście chyba nie jest
      trudne. Kwestja noclegu na szczycie w obecnych warunkach trochę wątpliwa. W moim
      przypadku wszystko rozbiło się o dojazd na wyspę. Dla czterech osób wychodziło
      to dość drogo, problemem był też parking na kilka dni dla samochodu (są ale
      drogie). No i prom nie pływał akurat w te dni które mi pasowały. Ciekawa strona
      pokazująca dość dokładnie trasy wejściowe:
      www.swisseduc.ch/stromboli/volcano/virtual/index-en.htmlDarek
    • Gość: Darmir Re: Stromboli - wspinaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 11:28
      Próbowałem 2 lata temu podczas pobytu na Sycylii. Samo wejście chyba nie jest
      trudne. Kwestja noclegu na szczycie w obecnych warunkach trochę wątpliwa. W moim
      przypadku wszystko rozbiło się o dojazd na wyspę. Dla czterech osób wychodziło
      to dość drogo, problemem był też parking na kilka dni dla samochodu (są ale
      drogie). No i prom nie pływał akurat w te dni które mi pasowały. Ciekawa strona
      pokazująca dość dokładnie trasy wejściowe:
      www.swisseduc.ch/stromboli/volcano/virtual/index-en.html
      Darek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka