Gość: pako IP: 212.160.172.* 12.06.09, 11:00 Hej, jakie sa ceny tramwajów wodnych z Punta Sambioni do Venezia. Znacie rozkłady jazdy. Chodzi mi aby wypłynąć rano, być kikla godzin i powrót. Pozdrawiam i dzięki za rady, pako Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gośc Re: Venezia IP: *.chello.pl 12.06.09, 18:28 W okolicach Punta Sabioni jest dziki tłum campingów. Bilet całodzienny na wszystkie statki to 12E. Wprawdzie dużo ale pozwala w łatwy i przyjemny sposób dostać się do Wenecji a potem można cały dzień podróżować tramwajami wodnymi. Jak się mieszka nieco dalej od przystani w Punta Sabioni to do kosztów trzeba jeszcze doliczyć 5E za całodzienny parking. Co do jazdy autem dlatego nie jest to najlepszy pomysł ponieważ : parking w Wenecji też kosztuje, dojazd w strasznych korkach ( zjazd na Mestre jest zawsze zatłoczony) to żadna przyjemność, z parkingu też trzeba czymś dopłynąć do centrum i wrócić więc to wcale nie wyjdzie taniej niż wspomniany wyżej bilet całodzienny i dopłynięcie z Punta Sabioni. Byłem w ten weekend i na pobieżne zwiedzenie miasta wraz z Bazyliką i dodatkowo Murano starczył mi dzień ale był duży wysiłek i na pewno nie nadający się dla dzieci. Bilet za 5 E to bilet godzinny. O ile pamiętam ostatni kurs z Wenecji do Punta Sabioni jest koło pólnocy a pierwszy około 5. Autobus kursuje po całym pólwyspie główną drogą( Via Fausta) biegnącą właściwie przez jego środek. Nie pamietam ceny autobusu ale na pewno było to drożej niż podjechać autem i zostawić go na parkingu ( 5 E). Co do ceny biletów to dobrze mnie zrozumiałeś bilet za 12E upoważnia do przejazdu z Punta Sabbioni do Wenecji i z powrotem a także do wszystkich wodnych tramwaji po Wenecji i okolicach z wyjątkiem linii łączącej miasto z lotniskiem. Statek z Punta Sabbioni - pierwszy płynie 01.10 w nocy a ostatni 23.41 ( mniej więcej co 0,5h) i to jest połączenie Punta Sabbioni - Wenecja a kierunek Wenecja - Punta Sabbioni pierwszy 00.28 w nocy a ostatni 23.00 ( tez mniej wiecej co pół godzinki) I oczywiście na Punta Sabbioni jest mini dworzec autobusowy jeśli są jakieś uwagi , porady z waszej strony prosże o uzupełnienie « Następny starszy · inne · Następny nowszy » Odpowiedz Link Zgłoś