Dodaj do ulubionych

Wybrzeże Lizbońskie czy jednak Algarve?

21.03.11, 12:54
Witajcie!
Planuję wrześniowe wakacje i po głowie chodzi mnie i żonie nasza ulubiona Portugalia. Do tej pory byliśmy raz na typowych "beach holiday" w Albufeirze oraz byliśmy na własną rękę w Lizbonie i Lagos.
Teraz wybieramy się z dwuletnim synkiem i zastanawiamy się, czy Wybrzeże Lizbońskie będzie dobre (Cascais). Nęci nas bliskość Lizbony, ale zastanawiamy się, czy znajdziemy takie plaże jak na południu, żeby mały miał atrakcję :)

Będę wdzięczny za Wasze głosny.
Obserwuj wątek
    • keepersmaid Re: Wybrzeże Lizbońskie czy jednak Algarve? 28.03.11, 17:05
      Woda z tej strony jest duzo zimniejsza i "silniejsza" niz w Algarve - to w koncu otwarty Atlantyk. Synka przywieziesz w okolice Lizbony jak bedzie mial 16 i deske surfingowa, wtedy sie ucieszy.

Patrzac na mape to tak od Setubalu w dol jest cieplej zwlaszca w jakis zatoczkach, chociaz na calym zachodnim wybrzezu jest stosunkowo zimna woda i silna fala. Oczywiscie ludzie z dziecmi sa na plazy, ale nad Baltykiem tez sa, prawda?
    • jakub303 Re: Wybrzeże Lizbońskie czy jednak Algarve? 30.03.11, 12:17
      Jako rodzic malego brzdaca moge polecic plaze w Sesimbra, oraz w pasmie Serra da Arrabida (np. Portinho da Arrabida). Woda bywa zimna, duzo zalezy od pradow. Fale na tych plazach nie sa duze a same plaze sa dosc spore. Latem tloczno. Plaz Cascais nie lubimy. Male, ciasne, gwarne, slowem miejski chaos.
    • m3rkury Re: Wybrzeże Lizbońskie czy jednak Algarve? 03.04.11, 14:32
      Dziękuję Wam za odpowiedzi. Cały czas się zastanawiamy, ale pewnie padnie na Algarve. Dwulatek i tak nie doceni uroków Lizbony :) zabierzemy go tam jak trochę podrośnie :)
      • agy25 Re: Wybrzeże Lizbońskie czy jednak Algarve? 04.04.11, 22:15
        Troche namieszam...
        Od 3 lat spedzam letnie wakacje z mala dziewczynka na wybrzezu lizbonskim i choc faktycznie plaze na odcinku Estoril-Cascais nie zachwycaja, ale nie zapominajmy o Costa da Caparica, gdzie piasku jest co niemiara. Do tego dochodzi atrakcja w postaci pociagu na te plaze;) Poza tym moze sie okazac, ze dwulatek bedzie mial nagla awersje do piasku i wody i wtedy nie pogardzi wycieczka do zoo czy oceanarium;)
    • paulino0 Algarve 13.04.11, 18:57
      Hej. Znam dosyć dobrze Algarve. Też spędzam tam dużo czasu o różnych porach roku... jeździlismy też z córeczką, pierwszy raz gdy miała 8-m-cy. Byliście w Albufeirze i Lagos (super miasto!), a ja chciałbym Was zachęcić do okolic Alvor, np. Praia do Vau. jest pomiędzy Ruchliwą Praia da Rocha a przytulnym Alvor. Plaża bardzo przyjazna dla dzieci: z ciepłą wodą sympatycznymi knajpkami. Spanie: Coral Do Vau (znam właścicieli, mogę dać namiar) lub właśnie odremontowana Prainha... Gdybyście chcieli coś taniej (albo drożej) mogę doradzić (znam wszystkie hotele;-))
      • anyaa Re: Algarve 01.05.11, 16:09
        Paulino0 napisałam do Ciebie na priv, zajrzyj proszę.
        • anyaa do paulino0 01.05.11, 16:15
          Widzę, ze wrócił mój mejl do Ciebie, dlatego pozwolę sobię jednak wkleić go tutaj.

Witam!
          Przeczytałam na forum Twój wpis dotyczący apartamentów Coral do Vau.
          Wybieramy się tam pod koniec czerwca i będę wdzięczna za więcej szczegółow
          na temat tego miejsca i okolicy. Zamierzamy wynając samochód, będziemy z
          dziećmi w wieku 7 i 9 lat.

Chciałabym zapytać, jakie miejsca w okolicy polecasz (chodzi mi głównie o
          knajpki, sklepy i atrakcje dla dzieci). Czy w sezonie jest duży tłok?
          Ewentualnie, czy możesz nam polecić jakieś zaciszne, niezbyt zatłoczone
          miejsca w okolicy?
          Jaki jest wyposażenie tych apartamentów i co pownniśmy ze sobą zabrać?

Przepraszam, że aż tyle tych pytań, ale to nasz pierwszy raz w Portugalii.
          Na Algarve będziemy przez 5 dni, potem planujemy zwiedzić Lizbonę i jej
          okolice. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź:)

Anna
          • paulino0 Re: do paulino0 14.06.11, 09:46
            hej.

Dosyć rzadko zaglądam na to forum. Ale chętnie Ci odpiszę - jutro lub pojutrze, bo muszę mieć więcej czasu. Mam 11 letni staż w Algarve, więc troche wiem. Poza tym kocham to miejsce...Do Coral do Vau możesz pisać do recepcjonisty Jose, pisze po angielsku (i po portugalsku;-)) i odpowie Ci na wszystkie pytania. A w apartamentach jest wszystko, łacznie z pralką (o.k. jest paskudny przedpotopowy telewizor, ale my i tak nie mamy czasu). Vau jest super miejscem dla dzieci małych i dużych, jest blisko do ciekawych miejsc, ale o tym póżniej. Ile dni chcecie poświęcić na wycieczki? Co do knajpek - podam ci tyle adresów, że nie zdążysz obskoczyć.
            • anyaa Re: do paulino0 14.06.11, 11:46
              Super:)
              Czekam w takim razie na Twój post (możesz pisać na anyaa@gazeta.pl). W Vau będziemy tylko przez 6 dni, więc na pewno nie zdążymy zobaczyć wszystkiego, co byśmy chcieli.
              • paulino0 Z dzieckiem w Portimao 17.06.11, 19:07
                Cześć.

Jak będziecie kilka dni w Portimao (Vau) to nie znajdziecie wiele czasu na wycieczki.
                Co do plaż to wystarczy wam Wasza miejscowa przed hotelem czyli Praia do Vau, można się tez przejść na zachodni koniec który nazywa się Praia Alemao. Woda jest tam nieco spokojniejsza i cieplejsza. Wszędzie są skałki w których mozna się schronić przed słońcem i wiatrem (tak, bywają i w lecie, zwłaszcza pod wieczór). Można również zjeść obiad, najlepiej rybę dnia w restauracji Lino koło hotelu Jardim do Vau (100 m od Was) Półtora km na zachód jest Prainha, gdzie są śliczne zatoczki, winda prowadząca na plaże i niesamowity basen wykuty w klifie. Trzeba wjechac na teren kompleksu Prainha i mozna tam spędzić miły dzień.

Fajna jest wycieczka klifem od sąsiedniego hotelu Jardim do Vau w stronę właśnie Prainha (ok 1,5 km w jedną stronę), po południu jest niesamowite światło, weźcie koniecznie aparat to są jedne z piękniejszych klfów w Algarve, wcale nie gorsze od pocztówkowych przy Ponta de Piedade za Lagos.

Za Prainhą jest dzielnica Torralta z wielkimi brzydkimi blokami, a potem miasteczko Alvor, bardzo klimatyczne, choć w sezonie przeładowane. Warto się powałęsać po uliczkach i zjeść rybkę w grilla w jednej z knajpek położonych nad rzeką, najlepiej pierwszej po lewo (patrząc od wody), poznacie zresztą po tłoku...

Samo miasto Portimao jest fajne, jest kilka duzych sklepów (Continente jest najblizej i chyba najlepsze). Jesli lubicie gotować, to w centrum jest Medcado Municipial, gdzie rano można kupić wszystko co pochodzi z morza. ceny są nieco wyższe niż marketach, ale ryby są z morza a nie z hodowli, i warto! Kupcie sobie grilla takiego najtańszego jednorazowego i ugrillujecie np okonia (robalo), basa (pargo, sargo) wydatek zwróci się zamiast pierwszej wizyty w restauracji;-))

To jest wasza okolica, w kolejnym poście postaram się napisac o restauracjach i dać wam dwie propozycje wycieczek.

Kiedy wylatujecie i gdzie jeszcze chcesie się zatrzymać w Algarve?
              • paulino0 Re: do paulino0 19.06.11, 12:59
                Podaję obiecane namiary restauracji:
                W Portimao:
                1. A casa da Rocha (Avenida T.Cabreira, zachodnia strona głównego deptaka w Praia da Rocha), położona na szczycie klifu, piękne widoki. Bardzo dobra cataplana, szczególnie ta "de tamboril" - z żabnicy. Srednio drogo.
                2. Restauracje rybne w starym Portimao, pod mostem, m.in Donna Barca, ale sąsiednie też. najlopsze na rybę z grilla, ale też arroz de marisco.
                3. Coś nie seafoodowego dla dorosłych i dzieci: Dolce Vita na głownym deptaku naprzeciw Hotelu Algarve, super pizza l lasagnha. Duże porcje i fajne sałatki. Obok ta sama włoska firma otwarła lokal typu all you can eat z pizzą i kuchnią włoską, za 9E jesz ile chcesz. Dla głodnych o.k.
                4. Mój faworyt: Lagos: Adega da Marina, przy głownej ulicy (chyba Avenida Dos Descobrimentos?). Restauracja o urodzie gigantycznej stołówy, w której wieczorami siedzi czasem kilkaset osób. Lepiej wybrać samemu rybę z witryny na wagę (zapytać kelnera czy jest z połowu - alto de mar, a nie z hodowli). Niezłe grillowane krewetki, dobre wino na dzbanki. Tanio! Można wybrać rónwnież obiad dnia za 5 EUR.

Więcej nie dacie rady;-))

Boa viagem.
                • anyaa Re: do paulino0 20.06.11, 21:04
                  Bardzo dziękuję za odpowiedź, zaraz sobie wszystko podrukuję:)

Wylatujemy juz za tydzień (dokładnie 28.06), najpierw zatrzymamy się na chwilę w Lizbonie, a potem jedziemy do Coral do Vau.
                  Zamierzamy z dzieciakami spędzić sporo czasu na plaży (uwielbiają to). Na pewno odwiedzimy Lagos i Alvor, skorzystamy też z Twoich sugestii odnośnie spacerów po okolicy i restauracji. Przy okazji: co sądzisz o restauracji Jacaranda?
                  Czy myslisz, ze warto poświęcić 1 dzień na Zoomarine?? Syn bardzo chciałby zobaczyć delfiny. Chcielibyśmy równiez popłynąc w rejs miedzy skałkami.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam-już-prawie-na-walizkach:)
                  • paulino0 Jacaranda, zoomarine, skałki 21.06.11, 16:19
                    Co do Jacarandy - jest u Was na dole, prowadzi ją miłe angielsko-holenderskie małżeństwo wraz z synami (znamy się osobiście, nauczyłem go paru polskich słów;-) - miła knajpka na tosta, piwko, menu dnia. Ale na portugalską kuchnię radziłbym gdzie indziej.

Zoomarine: tak! fajny jest pokaz delfinów, naprawdę super poziom. Poza tym baseny, zjeźdżajnie i inne atrakcje.

Jak pojedziecie do Lagos, to fajne wycieczki łódkami do grot i skałek są na Ponta de Piedade.
                    Ale wasze klify w Vau też super!

Nie wiem czy starczy wam czasu, ale gdybyście chcieli to w upalny można zrobić też taką wycieczkę: z Vau, przez Alvor w kierunku na Lagos (nie autostradą a starą drogą), potem w miejscowości Odiaxere skręcić w lewo, jadąc przez pole golfowe Palmares Golf (widok na dolinę Ria de Alvor i zatokę Lagos zapiera dech w piersiach) dojedziecie do Lagos. Następnie drogą na Sagres dojechać do Villa do Bispo, a dalej w prawo do Cappapateiry. Jest tam Praia da Bordeira, jedna z dzikich plaż zachodniego Algarve. Obiad można zjeść w restauracji O Sitio do Rio, przed plażą. Potem na pół dnia na plażę (winko zdąży wyparować;-)), są tam fale czasem na kilka metrów, ale jednocześnie jest niby rzeczka z ciepłą jak zupa wodą dla dzieci. Czasami prawie nie ma ludzi... W drodze powrotnej jedziecie klifem na Praia Amado - mekkę surferów (widoki!). Wracając trzeba jechać na Cabo S.Vicente i do Sagres (wszystko jest w przewodniku) i tam obejrześ, jak słońce tyopi się w ocania na "końcu świata". Naprawdę fajna wycieczka do zrobienia w 1 dzień. Powodzenia. My ruszamy na dłużej dopiero jesienią...
                    • anyaa wróciłam z Coral do Vau 14.07.11, 22:46
                      Było super, tylko stanowczo ZA KRÓTKO!
                      Bardzo jestem zadowolona z tego wyjazdu - jeszcze raz chciałabym podziekować Paulino0 za polecenie miejsca i wszystkie wskazówki.
                      Zakochaliśmy się w Portugalii, pozostał niedosyt i przekonanie, że jeszcze tam kiedyś wrócimy...
                      • paulino0 Fajnie. 15.07.11, 15:50

My jedziemy pod koniec września!
                        Pozdrawiam.
                        • madziaifilip Re: Fajnie. 19.10.12, 11:58
                          Chciałam się poradzić w coral do vau na czerwiec brak miejsc, jak się maję te apartamenty do Prainha clube jeśli codzi o lokalizacje, knajpki, bliskość plaży i inne atrybuty? te pierwsze są tańsze ale co z tego jak wyprzedane. Chcielibysmy spedzić w Portugalii w sumie 16 dni, z tego 3 z noclegiem w Lizbonie, kolejne 7 noclegów w Lagos (gdzie polecacie??) i kolejne 5 noclegów nie wiemy właśnie gdzie? Planowałam z drugiej strony ale tam morze byc chłodniejsza woda. Macie jakieś propozycje??
                      • madziaifilip Re: wróciłam z Coral do Vau 19.10.12, 12:03
                        do anyaa, moge prosić mail do ciebie
    • baccoppa Re: Wybrzeże Lizbońskie czy jednak Algarve? 19.04.11, 00:48
      Witam, w związku z tym, że wyjeżdzam do Lizbony na kilka dni (koniec maja) i też na własną rękę proszę o kilka cennych wskazówek np. gdzie można za rozsądną cene spróbowa kuchni regionalnej, co warto zobaczyc poza tym o czy piszą w przewodnikach i gdzie przenocowac. No i może jest coś o co nie zapytałam a co warto wiedziec:)Z góry dziekuję za każdą wskazówkę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka