Dodaj do ulubionych

algarve - kilka pytań

07.06.11, 00:34
Witam!
Kilka lat temu pomogliście mi zorganizować niesamowity wyjazd do Lizbony, potem radziliście ws. Madery (jeszcze tam nie dojechałam), więc pozwolę sobie poradzić w kwestii Algarve.

Przeczytałam sporo wątków z wyszukiwarki (opcja pokazania postów poza stroną główną nie działa btw) i jestem zdecydowana na wyjazd w pierwszych 2 tyg. lipca, ale z Waszych postów trudno mi było wyłowić miejscowość, w której moglibyśmy się zatrzymać (pewnie i tak pojeżdzimy po wybrzeżu, ale chcemy być w jednym miejscu na stałe).

Warunki, jakie miałoby to miejsce spełniać, to:

1. ciepła woda, plaża piaszczysta, osłonięta od wiatru
2. spokojna klimatyczna miejscowość - żadnych molochów hotelowych i tłumów turystów (to w ogóle mozliwe w lipcu?)
3. spory wybór knajpek, restauracji, pensjonatów, dyskotek raczej nie :)

Więc pytanie - na wschód czy zachód od Faro? Wstępnie z Waszych postów wytypowałam: Olhao, Tavirę, Lagos.

Zaczynam szukać biletów...

Z góry dziękuję za pomoc, A.
Obserwuj wątek
    • paulino0 Re: algarve - kilka pytań 13.06.11, 21:19
      W lipcu niestety wszędzie będą tłumy.

Co do Lagos: to piękne i tętniace zyciem miasto ze wspaniałą historią (odkrywcy, Henryk Żeglarz itd). Zatoczki z fajnymi plażami tylko na zachód od Ponta de Piedade oraz praia Dona Anna, fajne jest tez położone dalej Porte de Mós. Ale uwaga - woda trochę juz zimniejsza niz na wschodzie. W Olhao mozesz być rozczarowana... Tavira tak, miasteczko przepiękne, na plażę jednak daleko. W okolicy są fajne wsie jak santa Luzia i Cabanas, gdzie można jeszcze odczyć atmosferę wioski rybackiej.

Możesz również rozważyć Falesię (kilka kilometrów od Villamoury w stronę Albufeiry). W Acoteias jest hotel Stella maris, fajny i niezbyt drogi, nie ma tez tłumów na plaży (jest przeogromna). Niem ma zatoczek. Dobrt typ to Prainha między Vau a Alvor, ale w lecie drogo. Piękne zatoczki!

Loty - przez Londyn www.skysscanner.net
      • anyaa do paulino0 13.06.11, 23:20
        Paulino, fajnie, że pojawiłeś się na forum - pisałam do Ciebie na priv i w watku Wybrzeże Lizbońskie czy Algarve - zajrzyj tam proszę:)
        Autorkę bardzo przepraszam za zaśmiecanie wątku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka