Dodaj do ulubionych

Kiedy kwitną wrzośce drzewiaste na Maderze?

26.02.12, 22:41
Witam!
Czy ktoś widział kwitnące wrzośce i kasztany na Maderze?Nie ma w necie,nie ma w przewodnikach a chciałabym zobaczyć na żywo.Jaki miesiąc wybrać na wyjazd?
Pozdrawiam...
Obserwuj wątek
    • kajkaa5 Re: Kiedy kwitną wrzośce drzewiaste na Maderze? 03.03.12, 20:25
      Wow,trudne?
      Na pewno wiecie......
      A czy są komary na wyspie i kiedy gryzą?????

Pozdrawiam
      • Gość: Dendrolog Re: Kiedy kwitną wrzośce drzewiaste na Maderze? IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.12, 20:49
        Komary są i gryzą gdy kwitną wrzośce i kasztany na Maderze
        • Gość: c# Re: Kiedy kwitną wrzośce drzewiaste na Maderze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.12, 21:52
          W Ogrodzie Botanicznym Monte są komary. Dwa. Dobrze pielęgnowane w komararium.
          • Gość: mr. mosquito Komarze sprostowanie IP: *.phil.east.verizon.net 06.03.12, 02:56

Prosze autorke watku o nierozprzestrzenianie nieprawdziwych i krzywdzacych
            komary stwierdzen. Gryza/tna tylko i wylacznie samice komara. Meskie komary
            sa przyjazne i nieagresywne - nigdy nie gryza/tna turystow. Odzywiaja sie ssac
            sobie nieszkodliwie dla turystow nektar kwiatow w tym kwiaty wrzoscca.
            www.tripadvisor.in/ShowTopic-g189167-i435-k2540303-Mosquitoes_in_Madeira-Funchal_Madeira_Madeira_Islands.html
            • kajkaa5 Re: Komarze sprostowanie 08.03.12, 13:44
              No to co do komarów mamy jasność - bywają,gryzą tylko niektórych.......

Jeszcze to - wrzośce i kasztany kwitną u nas wczesną wiosną.Tak samo tam,na Maderze?Bo na Maderze już wiosna,25 stopni!
              Bardziej mnie interesuje coś dla "ducha" a nie dla "ciała".Większośc pyta jakie jedzenie,hotel,wybrzydza na kręte drogi i mnogość schodów,za niską temperaturę itd,itd

I proszę DUCHA nie traktować dosłownie,Wy żartownisie /miłe żartownisie!/

Pozdrówka,Kajkaa
              • Gość: c# Re: Komarze sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 08:27
                Święto kasztanów jest w Curral das Freiras 1. listopada. Poszukaj sobie "chestnut festival", który swoją drogą gorąco polecam. Należy zatem przypuszczać, że kasztany są wtedy już od jakiegoś czasu dojrzałe, bo robią z nich nalewki, ciasta (koniecznie!), soki i wszystko inne. Zatem odejmując średni czas od kwiatka do kasztana dostaniemy najpóźniejszą datę kwitnienia. Przypuszczam, że będzie zbliżona do polskiej maturalnej. Choć może być myląca, bo na Maderze wiele roślin kwitnie przez cały rok.
                • kajkaa5 Re: Komarze sprostowanie 11.03.12, 19:16
                  Po prostu szłam na łatwiznę,czyli na skróty.......
                  Wylatuję we wtorek,jak wrócę opowiem

Pozdrówka,kajkaa
    • Gość: arpi74 Re: Kiedy kwitną wrzośce drzewiaste na Maderze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.12, 16:01
      Madera wspaniała wyspa :-). Właśnie wróciłem i wrzośce drzewiaste zaczęły kwitnąć delikatnymi białymi kwiatami. Śmiem więc twierdzić, że zaczynają kwitnąć w lipcu. Co do komarów, to nie uświadczyłem ani jednego. Zresztą kto by się przejmował komarami przy takim pięknie, jakie daje wyspa i przyroda ... Polecam.
      • kajkaa5 Re: Kiedy kwitną wrzośce drzewiaste na Maderze? 19.07.12, 19:36
        No to chyba kwitną przez kilka miesięcy,bo jak wyjeżdżałam pod koniec marca ''na pęknięciu" były różowe i białe.W Polsce też kwitną wczesną wiosną.
        Komarów nie było.
        A widziałaś pożary lasów?
    • krzgie Re: Kiedy kwitną wrzośce drzewiaste na Maderze? 13.05.13, 23:26
      Witam,
      2 tygodnie temu wróciłem z Madery - wyspa mnie zauroczyła, zarówno pod względem krajobrazów, jak i ludzi. Na swoim blogu napisałem przewodnik, który opisuje, jak zwiedzić całą wyspę w 7 dni. Oto link: www.krzysztofgierak.pl/2013/05/madera-zwiedzanie-atrakcje-opinie.html

Dodatkowo zamieściłem tam kilka informacji praktycznych, takich jak info na temat wypożyczenia samochodu, transportu publicznego lub cen. Przewodnik można bezpłatnie pobrać w formacie pdf.

W razie pytań proszę pisac - chętnie odpowiem!

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka