Dodaj do ulubionych

Portugalia gdzie na plaże?

27.06.13, 14:34
Witam,
Mam bilety do Lizbony we wrześniu (2 tygodnie).
W tych 2 tygodniach chciałabym 8-9 dni spędzić w jakieś miejscowości z piaszczystą długą plażą (ot takie lenistwo).
Do miejscowości plażowej muszę udać się środkami komunikacji publicznej (pks).
Poradźcie proszę miejscowości do których docierają portugalskie PKS. Może ktoś ma też przetestowany pensjonat hotel najchętniej z pokojem wyposażonym w lodówkę.
Miejscowość nie musi tętnić od rana do rana choć przypuszczam, że te lepiej skomunikowane będą bardziej turystyczne.
Dobrze by było również gdyby zejscie do morza było łagodne, a plaże raczej bezwietrzne lub małowietrzne.
Wiem, że wybrzeże Portugalii jest mocno zróżnicowane i jakoś nie mogę tego ogarnać mimo przejrzenia 2 przewodników.
Z góry dziękuję za podpowiedzi,
pozdrawiam
smaja
Obserwuj wątek
    • Gość: magdalena Re: Portugalia gdzie na plaże? IP: *.173.32.189.tesatnet.pl 19.07.13, 09:11
      Witam,
      Niecałe 100 km na północ od Lizbony znajduje się Nazare, przepiękne nadmorskie miasteczko z szerokimi piaszczystymi plażami. Białe, niskie domki i miejscowe kobiety chodzące w tradycyjnych ludowych strojach, coś niesamowitego. Rankiem rybacy wyruszający na połów. Pyszne owoce morza w każdej knajpce. Poza tym we wrześniu będzie tam cicho i spokojnie. Bez problemu znajdziesz nocleg, miejscowi chwytają turystów na ulicy. Z Lizbony można dojechać pociągiem za kilkanaście euro, ale dworzec w Nazare jest pod miasteczkiem, więc trzeba się przedostać autobusem lub taksówką. Natomiast autobus z Lizbony kosztuje ok. 10euro i jedzie niecałe 2 godz. Naprawdę polecam
      • smaja Re: Portugalia gdzie na plaże? 20.07.13, 20:06
        Witam,
        dziękuję za podpowiedź, a morze spokojne?
        Pozdrawiam,
        Smaja
        • Gość: porto.galczyk Nazare/Peniche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.13, 22:54

Z Lizbony do Nazare jest około 130 km. I poza tym zgadzam się opinia powyżej.
          Miasteczko super. Klimatyczne. Ocean miodzio. Jeżeli dla Ciebie za daleko to polecam
          również Peniche. Tylko 100 km na polnoc od Lizbony.
      • smaja Re: Portugalia gdzie na plaże? 21.09.13, 20:54
        Witam ,
        Wróciłam dziś z Portugalii jak tam cudnie ciepło i słonecznie;-))))
        połowę urlopu spędziłam w Nazare, super klimat taki jak lubię, małego trochę sennego miasteczka.
        Dziękuję za podpowiedź.
        Pozdrawiam
        • Gość: magdalena Re: Portugalia gdzie na plaże? IP: *.173.32.189.tesatnet.pl 22.09.13, 23:16
          Bardzo się cieszę, że odkryte przez nas Nazare i Tobie przypadło do gustu. Ja tęsknię za tymi klimatami. Cały czas myślę , by powtórzyć naszą wyprawę. A ocean ciepły o tej porze? Gdzie spałaś? Masz jakieś ciekawe namiary? Pozdrawiam
          • smaja Re: Portugalia gdzie na plaże? 24.09.13, 12:10
            Ocean zimny choć czasami wydawał się ciepły ;-)))
            Dzień czy 2 było dość wietrznie z falami na które wylegli "od małego do dużego" surfingowcy.
            Ja się głównie relasowałam i resetowałam, więc rytm dnia był nastepujący: plaża, sjesta, plaża do wieczora.
            Mieszkałam w studio na Rua Batalha powyżej poprzecznej ulicy takiej bardziej deptakowej ale dla mnie lokalizacja była b. dobra + samo meszkanko b. czyste, jasne, słoneczne z małym balkonikiem z bocznym widokiem na ocean. Przesympatyczna właścicielka. Nazare jest tak małe, że tam jest wszędzie blisko.
            Mieszkanko rezerwowane z homelidays.com nr oferty 275207 za 7 nocy 200 Euro.
            Mogę naprawdę polecić dla 2 dorosłych osób będzie idealne. Raczej nie będzie przyjazne dla małych dzieci bo są wąskie, strome schody.
            Ja jestem z pobytu bardzo zadowolona. Mnie się podobała atmosfera, sympatia z jaką się spotykałam w knajpach, na targu. Lubię sytuacje gdy ludzie się pozdrawiają wtedy czuję się jak "wśród swoich".
    • krzgie Re: Portugalia gdzie na plaże? 23.07.13, 15:16
      Jeśli chodzi o plaże, to dużo zalezy od tego, w jakim regionie Portugalii planujesz urlop? Napisz i chętnie postaram Ci się pomóc.

Teraz zachęcam do zapoznania się tekstami:
      Najlepsze plaże Algarve: www.krzysztofgierak.pl/2013/02/przewodnik-po-algarve-plaze-poudniowej.html

TOP 10 plaż w całej Portugalii: www.krzysztofgierak.pl/2013/02/top-10-najlepsze-i-najpiekniejsze-plaze.html

Polecane plaże w okolicach Lizbony: infolizbona.pl/?p=1640

Pozdrawiam!
    • bah77 Re: Portugalia gdzie na plaże? 26.07.13, 07:25
      Wybrzeże w okolicy Lizbony:
      fotoforum.gazeta.pl/uk/Estremadura,bah77pl,0.html

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka