Dodaj do ulubionych

Madera w grudniu, gdzie nacieplej?

IP: *.gdansk.vectranet.pl 30.09.14, 11:14
Chciałabym się wybrać z rodziną w grudniu na Maderę. Wiem, że raczej pogoda może być wtedy nieprzewidywalna i na pewno nie nastawiam się na upały, ale proszę znawców tematu o radę, w którym rejonie (zapewne na południu, ale w jakim konkretnie miejscu) mogę spodziewać się w miarę słonecznej i ciepłej pogody ?
Obserwuj wątek
    • Gość: anna Madera w grudniu, gdzie najcieplej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.14, 15:38
      Bylam w Funchal w styczniu przez dwa tygodnie. Mialam wspaniala pogode.
      Temperatura oscylowala lekko z obu stron 20 C. Slonecznie. Krotki rekaw i szorty.
      Nawet wieczory byly cieple. Nie moge sobie teraz przypomniec zeby padalo.
      Lokalsi twierdzili, ze w Funchal i okolicach jest najcieplej.
      • Gość: ventura Re: Madera w grudniu, gdzie najcieplej? IP: *.gdansk.vectranet.pl 13.10.14, 14:45
        Dzięki za odpowiedź. Proszę jeszcze o informację czy podróżowałaś i taka pogoda była na całej wyspie, czy tylko w okolicach Funchal?
        • Gość: anna Madera w grudniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.14, 18:41

Podrozowalam i objechalam cala wyspe. Najcieplej bylo w Funchal. Odnioslam wrazenie, ze w roznych czesciach Madery istnieje lokalny mikroklimat. Nawet po wjechaniu teleferico na Monte (wyzej polozona dzielnica Funchal) przy slonecznej pogodzie mozna bylo zanurzyc sie w londynskiej pogodzie. Podobno czesciej jest tam chlodniej niz na dole w miescie.
          Ubieranie sie bylo dla mnie nieskomplikowane. Krotki rekaw w Funchal i polar w rezerwie
          na reszte wyspy.
          • jot.be Re: Madera w grudniu 30.12.14, 22:27
            Wróciłem wlaśnie.
            Co do mikroklimatu - święta prawda.Można by nawet nazwać to nanoklimatem :o).Mieszkałem w Canico de Baixo kilka km od Funchal i czasem w Canico było pochmurno a widać było że nad Funchal i Ihlas Desertas świeci pełne słońce...
            Dla odmiany pełne słońce było na północy ale tam wiało niemiłosiernie,
            gdy na południu była zupełna flauta.
            W interiorze wjeżdżało się często w chmury - widoczność 0m.
            Temperatury niższej niż jakieś 16C raczej się nie spodziewaj.
            Tak czy inaczej ZAWSZE WARTO - to jest niesamowite miejsce jednak.
            Pozdr
    • Gość: ziomek Re: Madera w grudniu, gdzie nacieplej? IP: *.play-internet.pl 18.12.14, 23:33
      fuertaventura, polecam:

www.youtube.com/watch?v=5g0GEM1a-yw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka