Dodaj do ulubionych

Przesądy??

10.09.04, 13:39
Jakie mają? Napiszcie, jak jakieś znacie.
Obserwuj wątek
    • xavier111 Re: Przesądy?? 10.09.04, 14:28
      Oj maja maja i to cala mase. W ogole to narod bardzo podatny na wszelkie
      przejawy neopoganstwa:) Ezoteryka i astrologia sa tutaj bardzo trendy,
      szczegolnie wsrod snobow, klasy sredniej i wyzszej. Wystarczy wejsc do
      jakiejkolwiek ksiegarni zeby sie o tym przekonac. Dla ksiazek o horoskopach,
      przepowiedniach Nostradamusa itp zawsze jest zarezerwowany odrebny, bardzo
      obszerny dzial, zazwyczaj zaraz przy wejsciu i na widoku.

Absolutnie nigdy nie nalezy otwierac parasola w domu. Przynosi to nieszczescie.

I nie mozna klasc portfela na lozko, albo bron Boze na podlodze. Straci sie
      wszystko.

Starsze panie sa zawsze gotowe zeby bliskim osobom odczynic urok (mau olhar),
      ktory jakas bruxa (czarownica - jest ich tutaj duzo) moze rzucic na nas zlym
      spojrzeniem. Zeby to zrobic, trzeba wkrapiac oliwe na talerzyk z woda. Sposob w
      jaki oliwa rozplywa sie po powierzchni wody pokazuje czy urok zostal rzucony
      czy nie. Potem trzeba w to dmuchnac czy cos w tym stylu i juz urok odczyniony.
      • menina Re: Przesądy?? 12.09.04, 03:31
        a mi moja portugalska, ciężarna przyjaciółka powiedziała, że w stanie
        błogosławionym nalezy jeść wszystko, bowiem wg portugalskich zabobonów jeśli
        unika się jakiegoś jadła, to dziecko urodzi się do tego jadła podobne - np.
        jeśli w ciązy nie je się pomidorów, to dziecko będzie wyglądać jak pomidor.
        • kraksa2 Re: Przesądy?? 12.09.04, 10:31
          menina napisała:

> a mi moja portugalska, ciężarna przyjaciółka powiedziała, że w stanie
          > błogosławionym nalezy jeść wszystko, bowiem wg portugalskich zabobonów jeśli
          > unika się jakiegoś jadła, to dziecko urodzi się do tego jadła podobne - np.
          > jeśli w ciązy nie je się pomidorów, to dziecko będzie wyglądać jak pomidor.

Czyli wychodzi na to, ze moje dziecko bedzie wygladalo jak kotlet schabowy albo
          sznycel? ;D
          • menina Re: Przesądy?? 12.09.04, 14:39
            no takaż to pokrętna logika widać :)
        • chiara76 Re: Przesądy?? 12.09.04, 11:20
          menina napisała:

> a mi moja portugalska, ciężarna przyjaciółka powiedziała, że w stanie
          > błogosławionym nalezy jeść wszystko, bowiem wg portugalskich zabobonów jeśli
          > unika się jakiegoś jadła, to dziecko urodzi się do tego jadła podobne - np.
          > jeśli w ciązy nie je się pomidorów, to dziecko będzie wyglądać jak pomidor.

hihi, niezłe:)) uśmiałam się:))
        • xavier111 Re: Przesądy?? 12.09.04, 22:49
          Wlasnie powiedzialem o tym przesadzie portugalskiej przyjaciolce. usmiala sie
          do lez i powiedziala ze nigdy nie slyszala o czyms takim. Poniewaz jest
          wegentarianka to najwyrazniej jej dzieci wygladac beda jak prosiaki albo krowy:)

Natomiast opowiedziala mi inny przesad: jak ciezarna kobieta ma ochote cos
          zjesc i tego nie zje, to potem urodzi jej sie dziecko z niedomknietymi ustami,
          i bedzie tylko w stanie te usta zamknac tylko wtedy jak mu da do jedzenia to
          czego wtedy nie zjadla.
          • menina Re: Przesądy?? 12.09.04, 22:53
            jakiś wspólny rdzeń w tym jest; być może znam jakąś lokalną, regionalną wersję
            tego "przesądu ciążowego" :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka