chiara76 10.09.04, 13:39 Jakie mają? Napiszcie, jak jakieś znacie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xavier111 Re: Przesądy?? 10.09.04, 14:28 Oj maja maja i to cala mase. W ogole to narod bardzo podatny na wszelkie przejawy neopoganstwa:) Ezoteryka i astrologia sa tutaj bardzo trendy, szczegolnie wsrod snobow, klasy sredniej i wyzszej. Wystarczy wejsc do jakiejkolwiek ksiegarni zeby sie o tym przekonac. Dla ksiazek o horoskopach, przepowiedniach Nostradamusa itp zawsze jest zarezerwowany odrebny, bardzo obszerny dzial, zazwyczaj zaraz przy wejsciu i na widoku. Absolutnie nigdy nie nalezy otwierac parasola w domu. Przynosi to nieszczescie. I nie mozna klasc portfela na lozko, albo bron Boze na podlodze. Straci sie wszystko. Starsze panie sa zawsze gotowe zeby bliskim osobom odczynic urok (mau olhar), ktory jakas bruxa (czarownica - jest ich tutaj duzo) moze rzucic na nas zlym spojrzeniem. Zeby to zrobic, trzeba wkrapiac oliwe na talerzyk z woda. Sposob w jaki oliwa rozplywa sie po powierzchni wody pokazuje czy urok zostal rzucony czy nie. Potem trzeba w to dmuchnac czy cos w tym stylu i juz urok odczyniony. Odpowiedz Link Zgłoś
menina Re: Przesądy?? 12.09.04, 03:31 a mi moja portugalska, ciężarna przyjaciółka powiedziała, że w stanie błogosławionym nalezy jeść wszystko, bowiem wg portugalskich zabobonów jeśli unika się jakiegoś jadła, to dziecko urodzi się do tego jadła podobne - np. jeśli w ciązy nie je się pomidorów, to dziecko będzie wyglądać jak pomidor. Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: Przesądy?? 12.09.04, 10:31 menina napisała: > a mi moja portugalska, ciężarna przyjaciółka powiedziała, że w stanie > błogosławionym nalezy jeść wszystko, bowiem wg portugalskich zabobonów jeśli > unika się jakiegoś jadła, to dziecko urodzi się do tego jadła podobne - np. > jeśli w ciązy nie je się pomidorów, to dziecko będzie wyglądać jak pomidor. Czyli wychodzi na to, ze moje dziecko bedzie wygladalo jak kotlet schabowy albo sznycel? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Przesądy?? 12.09.04, 11:20 menina napisała: > a mi moja portugalska, ciężarna przyjaciółka powiedziała, że w stanie > błogosławionym nalezy jeść wszystko, bowiem wg portugalskich zabobonów jeśli > unika się jakiegoś jadła, to dziecko urodzi się do tego jadła podobne - np. > jeśli w ciązy nie je się pomidorów, to dziecko będzie wyglądać jak pomidor. hihi, niezłe:)) uśmiałam się:)) Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: Przesądy?? 12.09.04, 22:49 Wlasnie powiedzialem o tym przesadzie portugalskiej przyjaciolce. usmiala sie do lez i powiedziala ze nigdy nie slyszala o czyms takim. Poniewaz jest wegentarianka to najwyrazniej jej dzieci wygladac beda jak prosiaki albo krowy:) Natomiast opowiedziala mi inny przesad: jak ciezarna kobieta ma ochote cos zjesc i tego nie zje, to potem urodzi jej sie dziecko z niedomknietymi ustami, i bedzie tylko w stanie te usta zamknac tylko wtedy jak mu da do jedzenia to czego wtedy nie zjadla. Odpowiedz Link Zgłoś
menina Re: Przesądy?? 12.09.04, 22:53 jakiś wspólny rdzeń w tym jest; być może znam jakąś lokalną, regionalną wersję tego "przesądu ciążowego" :) Odpowiedz Link Zgłoś