Dodaj do ulubionych

Fatima z Lizbony

05.06.15, 15:07
Już wiem, ze jeden dzień poświęcę na przejazd autobusem do Fatimy. Samo sanktuarium i dom rodzinny pastuszków, czas na modlitwę i niespieszne zwiedzanie... stąd pytanie bo wszędzie pieszo pewnie się tam będę przemieszczał ile to czasowo taki wyjazd może zająć?4-5 godzin to na spokojnie...? pytanie do tych którzy byli i mają orientację...
Obserwuj wątek
    • Gość: portugalczyk Re: Fatima z Lizbony IP: *.0.220.5.suedzucker.pl 09.06.15, 13:36
      4-5 godzin dokładnie na spokojnie. Chociaż z domów pastuszków do sanktuarium to kawałeczek, ale zmieścisz się w czasie.
      • Gość: fatimczyk Re: Fatima z Lizbony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.15, 19:14
        Nie zapomnij napisac "obrigado" buraku.
        • Gość: wnieznany Re: Fatima z Lizbony IP: *.static.ip.netia.com.pl 16.06.15, 08:47
          Jeden dzień w zupełności wystarczy. My co prawda nie byliśmy w domu pastuszków. W zasadzie zajrzeliśmy do samego Sanktuarium, ale zdecydowanie warto się tam udać.
          Trochę wspomnień, porad i zdjęć zamieściliśmy na: www.wnieznane.pl/fatima,51
      • 1kkk Re: Fatima z Lizbony 22.07.15, 14:15
        Planuję w jeden dzień (autobusami Rede Express) trasę Lizbona-Coimbra-Fatima-Lizbona, z krótkimi pobytami w Coimbrze i Fatimie. Proszę o uwagi znawców.
        • brooks44 Re: Fatima z Lizbony 22.07.15, 18:15
          Ja bym na Coimbre przeznaczyla jednak caly dzien. Podroz zajmie troche czasu no i w samej Coimbrze jest co ogladac, chociazby tylko uniwersytet czy stary klasztor sw. Klary plus trzeba przeznaczyc troche czasu na niespieszny spacer urokliwymi uliczkami.
          Fatime bym sobie zostawila na inny dzien, bo z Lizbony niedaleko, nie wiem jak dlugo masz zamiar sie tam zatrzymac. Nam wizyta w Fatimie zajela niecale 2 godziny (ale nie jestesmy religijni). Jesli chcesz tylko zajrzec na moment, mozna by ta wycieczke polaczyc ze zwiedzaniem innych miejsc w poblizu np. Alcobaca, Batalha, Ourem. Nie jestem jednak pewna czy da sie to zrobic w jeden dzien komunikacja publiczna.
          • 1kkk Re: Fatima z Lizbony 22.07.15, 18:28
            Jestem religijnie zimny, Fatimę chcę po prostu "zaliczyć".
            • brooks44 Re: Fatima z Lizbony 22.07.15, 18:33
              To starczy Ci spokojnie godzina lub dwie ;) ale warto.
            • tirol1 Re: Fatima z Lizbony 22.07.15, 19:17
              No ja bardziej sie wzruszylem w Adjustel wsi skad pochodzili pastuszkowie widzac ich lozka ,sama Fatima to myslalem ze Bazylika jest wieksza a byla w remoncie za to wzruszylem sie w krypcie z grobami pastuszkow , dobry byl obiad w kurii , zdziwilem sie ze plac wokol bazyliki byl wysfaltowany a nie marmurowy, w sumie wzruszenie musialem uspokoic dwoma wielkimi kielichami wysmienitego czerwonego wina , pamietajmy ze Fatima to corka Mahometa ,cos jest na rzeczy
          • kaemka Re: Fatima z Lizbony 04.08.15, 16:49
            Podróżując z Lizbony komunikacją publiczną da się zwiedzić jednego dnia Tomar i Fatimę. Rano przejazd do Tomar, tam 4 godziny na obejrzenie zamku i miasteczka, potem godzina autobusem do Fatimy. Autobusów z Fatimy do Lizbony nie brakuje, jeżdżą co 30-60 min.
            • Gość: ttt Re: Fatima z Lizbony IP: *.static.ip.netia.com.pl 05.08.15, 11:07
              ja jechałem z Lizbony do Fatimy autobusem, odjazd jakoś o 16 do Lizbony, wolałem wczesniej bo może później mógłby być problem z zabraniem. ale o tej miejscowości Tomar by połączyć jednego dnia z Fatimą nie pomyslałem... jezeli wczesnie sie wyjedzie z Lizbony to taka opcja dwóch miejscowości jest jak najbardziej do zrealizowania
    • kaemka Re: Fatima z Lizbony 17.06.15, 19:54
      Warto też zajrzeć do muzeum, prezentowane jest tam wiele wotów przekazanych przez pielgrzymów (tych bardziej i mniej znanych), w tym korona figury Maryi z pociskiem, który ugodził Jana Pawła II.
      • tomcie99 Re: Fatima z Lizbony 18.06.15, 19:13
        o dzięki za info, mam nadzieję że czasu nie zabraknie;)
        • Gość: Krzyś Re: Fatima z Lizbony IP: *.skomur.pl 20.08.15, 11:19
          Napiszczie z jakiego dworca w Lizbonie odjeżdżają autobusy do Fatimy i jakie to koszty ? Jaki hotel jest w miarę blisko od tego dworca autobusowego ?
          • kaemka Re: Fatima z Lizbony 20.08.15, 20:21
            O hotelu się nie wypowiem, bo nie wiem. Autobusy do Fatimy odjeżdżają z dworca Sete Rios (przy stacji metra Jardim Zoologico).
            • sd2015 Re: Fatima z Lizbony 22.11.15, 00:29
              Dzisiaj (o tej porze) jestem może trochę podcięty i dlatego mogę pisać teraz jakoś tak niezgrabnie. Tak więc z góry przepraszam.
              W każdym razie, w II poł. czerwca 2016 r. będziemy parę dni w Lizbonie i interesowałyby nas m.in. zarówno miejscowości Tomar jak i Fatima. Jeśli to dałoby się połączyć w 1 dzień, to byłoby b. dobrze. Pytania ewentualnie moje są takie :
              Do którego z tych miast wcześniej, a może jest to bez znaczenia ?
              Jeśli najpierw do miejscowości Tomar, to skąd odchodzi autobus (pociąg) w Lizbonie do tej miejscowości i o której godz. należałoby wyjechać z Lizbony najsensowniej - ewentualnie jaki to przewoźnik i gdzie można kupić bilety ?
              Ile kosztuje taki bilet - chyba normalny ? Może dysponuje Pani jakimś linkami z rozkładami jazdy (zarówno do Tomar, jak i potem stamtąd do Fatimy, a potem do Lizbony) ?
              Ile w sumie może kosztować w EURO taka podróż dla 1 osoby ?
              Czy na każdym z etapów tej wyprawy są różni przewoźnicy i czy bilety na taką wyprawę można kupić jednorazowo w 1 kasie w Lizbonie, czy też trzeba kupować za każdym razem osobno na dworcu (w autobusie) ?
              Pozdrawiam.
              • kaemka Re: Fatima z Lizbony 22.11.15, 10:19
                Rozważałam obie opcje, jeśli chodzi o kolejność zwiedzania. Teraz już nie pamiętam, ale chyba wyszło mi, że wersja Fatima, a potem Tomar jest trudniejsza organizacyjnie. Także u mnie najpierw było Tomar. Rozkład jazdy na stronie www.rede-expressos.pt/ tam też ceny biletów. Trzeba jechać już autobusem o godz. 7:00 rano, bo następny jest dopiero popołudniu i cała wycieczka traci sens. Autobus odjeżdża z dworca Sete Rios, jedzie niecałe 2 godz., bilet kupuje się w kasie na dworcu. W Tomar wysiada się też na dworcu i jest tam kasa biletowa, żeby kupić bilet do Fatimy. Wydaje mi się, że można też kupić w autobusie, jako że to jest linia lokalna. Obecny rozkład Tomar - Fatima na stronie www.rodotejo.pt/horarios/gethorario/0510/1/0407/1835/106/VG9kbyBvIGFubw== Ja jechałam tym o godz. 12:52. 4 godziny w Tomar mi wystarczyły, większość tego czasu poświeciłam na zamek, potem spacer po starej części miasta w kierunku dworca, spokojnie tyle czasu wystarczy. Ceny biletów nie pamiętam, zresztą byłam w marcu 2014 roku , do 2016 wiele się mogło i może zmienić.
                • prefisso Re: Fatima z Lizbony 22.11.15, 17:57
                  forum.gazeta.pl/forum/w,207,126893778,,FAtima.html?v=2
                  • sd2015 Re: Fatima z Lizbony 01.02.16, 00:25
                    Dzięki KAEMKA za przekazane mi informacje dot. Tomaru i Fatimy. Jakoś tak nie było jak podziękować, więc robię to teraz.
                    Ale interesują mnie także i inne wycieczki z Lizbony (będę tam mieszkał w dzielnicy Mouraria w sumie 6 dni) Poza Sintrą oraz Tomarem i Fatimą interesują mnie także Obidos , Batalha i Alcobaca. A więc, czy może robiła Pani też coś i na tych kierunkach. Tzn. interesuje mnie także, czy da radę połączyć w 1 dzień - wyjazd do miejscowości Obidos i Alcobaca. Może ma Pani jakieś przemyślenia ? (W grę wchodzi tylko 1 dzień, więc Batalhę pewno trzeba będzie odpuścić.) Może też dysponuje Pani jakimiś linkami do rozkładów jazdy na tych kierunkach. Chodzi mi także oczywiście i o powrót do Lizbony.
                    Może także Pani wie (może ktoś inny), skąd w Lizbonie odjeżdżają autobusy w kier. miejscowości Obidos i Alcobaca. Jak ewentualnie do tego dworca się dostać od stacji metra Martim Moniz ? Czy bilety do tych miejscowości można dostać bez kłopotów, czy też trzeba jednak zamawiać je wcześniej : on-line ?
                    Z Lizbony wyjeżdżamy potem na 5 dni do Porto i też mnie interesuje, skąd odjeżdżają w tamtym kierunku autobusy ? Czy są problemy z zakupem biletów w tamtym kierunku ?
                    Choć być może, że jednak nawet polecimy tam samolotem. Taką opcję też biorę pod uwagę. Gdzieś przeczytałem, że kilka lat temu połączenie takie uruchomił Ryanair. Będę obserwował tutaj jego stronę. Ale mimo wszystko uważam, że autobus na trasę Lizbona - Porto i z powrotem jest opcją najbardziej prawdopodobną.
                    Kończę i pozdrawiam. I jeżeli mogłaby mi Pani (i oczywiście każdy inny uczestnik tego forum) tutaj też coś jeszcze podpowiedzieć, dać jakąś fajną informację to b. proszę.
                    • tomcie99 Re: Fatima z Lizbony 27.02.16, 20:23
                      W Lizbonie jest duży dworzec autobusowy z którego autobusy rozjeżdżają się we "wszystkie" kierunki kraju więc myślę że i do tych miejscowosci o które pytasz też startują. Do dworca podjeżdżasz metrem i wysiadasz na stacji Sete Rios.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka