Dodaj do ulubionych

CENY w Portugalii

16.09.04, 11:01
Tak jak w temacie? Proszę o odp. wybieram się za 5 dni, mam wszystko opłacone
(wejściówki, imprezy itp). Interesuje mnie tylko co można fajnego kupic i za
ile coby później przypominało mi pobyt w Portugalli. Czy 100EU wystarczy na 5
dni? Dzieki za odp.
Obserwuj wątek
    • portalegre Re: CENY w Portugalii 16.09.04, 11:20
      Ceny w Portugalii są mniej wiecej takie jak u nas lub ciut wyzsze. Generalnie
      jak na kraj UE jest tanio. Oczywiscie zawsze mozesz znalezc ekskluzywne sklepy
      z drogimi rzeczami, ale mozesz tez szukac tanszych restauracji i sklepow.
      Najtanszy obiad to ok. 5 euro.A co kupic? Porto i inne wina. Fajne ciuchy w
      Zarze i Mango - az roi sie od tych sklepow. Sa tez ciekawe rekodziela,
      zwlaszcza z wykorzystaniem kafli, korka, skory, gliny. Ja np. kupilam podkladke
      pod gorace naczyna, podkladki pod szklanki, naczynie na oliwki, numerek do
      dzrzwi wejsc. na kaflu, pocztowki czarno-biale ze klimatycznymi zdjeciami i po
      oprawieniu sluza mi jako obrazki.

Podana przez Ciebie kwota powinna Ci wystarczyc (rozumiem, ze nocleg masz
      oplacony?)
      • rafaal5 Re: CENY w Portugalii 16.09.04, 11:31
        Dzięki za odp. Mam wszystko opłacone (wyżywienie+noclegi itp).
    • chiara76 Re: CENY w Portugalii 16.09.04, 12:25
      rafaal5 napisał:

> Tak jak w temacie? Proszę o odp. wybieram się za 5 dni, mam wszystko opłacone
      > (wejściówki, imprezy itp). Interesuje mnie tylko co można fajnego kupic i za
      > ile coby później przypominało mi pobyt w Portugalli. Czy 100EU wystarczy na 5
      > dni? Dzieki za odp.
      Kupić możesz na przykład Porto i piękną ceramikę już wspomnianą. FAjnie, że
      masz już wszystko opłacone, to jest większy luzik.
      • rafaal5 Re: CENY w Portugalii 16.09.04, 12:28
        No, tym bardziej że wykładam tylko i wyłącznie koszt wymiany waluty :) a cała
        reszta jest sponsorowana :)))))
        • polaquinha Re: CENY w Portugalii 16.09.04, 13:20
          Polecam kogucika z Barcelos,jako pamiątkę-bzdurkę.Fajna i trochę makabryczna
          historyjka do tego;-)
          Ale nie zgadzam się,że to tani kraj.Co prawda-100 na tydzień powinna swobodnie
          wystarczyć.
          Gdzie wykładasz?
          • chiara76 Re: CENY w Portugalii 16.09.04, 13:24
            polaquinha napisała:

> Polecam kogucika z Barcelos,jako pamiątkę-bzdurkę.Fajna i trochę makabryczna
            > historyjka do tego;-)
            > Ale nie zgadzam się,że to tani kraj.Co prawda-100 na tydzień powinna
            swobodnie
            > wystarczyć.
            > Gdzie wykładasz?
            Hej, napisz o tym koguciku, czy to jest ta legenda, co się skazaniec zarzekał,
            że jak jest niewinny to niech ten kogut ożyje? Ale nie wiem, czy to ta. Więc,
            jakbyś mogła, to w skrócie:)
            Ale coś czuję, że skręcam wątek.

Acha i proszę się dopisywać do naszej listy forumowiczów, zobaczmy ilu nas
            jest:)
            • polaquinha Re: CENY w Portugalii 16.09.04, 13:37
              > Hej, napisz o tym koguciku, czy to jest ta legenda, co się skazaniec
              zarzekał,
              > że jak jest niewinny to niech ten kogut ożyje? Ale nie wiem, czy to ta. Więc,
              > jakbyś mogła, to w skrócie:)

Chyba tak.
              Chodziło o to,że ten kto miał decydować o życiu skazańca,na odczepne kazał go
              skazać,bo był bardzo głodny i zły, i właśnie siadał do obiadu(pieczony
              kogut).Skazaniec(oskarżony chyba o kradzież)w desperacji krzyknął,że jest
              niewinny i że na dowód ten kogut zapieje.
              Decydujący nie usłuchał i go spławił.
              Po chwili kogut faktycznie ożył i zapiał.
              Niestety było już za późno...
              Od tej pory jest ten kogucik symbolem niewinności i słodziutką pamiątką.

(jest takie super miejsce w Barcelos,gdzie można kupić cudne,cudne pamiątki-
              ceramikę,te słynne figurki-potworki/zapomniałam nazwę-ktoś wie o co mi
              chodzi??/ za bezcen!!! Wywoziliśmy dosłownie reklamówkami na prezenty
              bożonarodzeniwe za 20euro:-)))

Mam nadzieję,że za dużo nie poprzekręcałam...

Napewno wątek cen skręcił :-))
              • polaquinha Re: CENY w Portugalii 17.09.04, 08:15
                > Niestety było już za późno...

Ha,skonsultowałam z "ekspertem" i dowiedziałam się,że na szczęście za późno nie
                było.Kiedy kogut ożył,zrozumieli,że skazaniec mówił prawdę, więc zaraz pobiegli
                na miejsce kaźni i okazało się,że zaistniały jakieś techniczne problemy z
                egzekucją i do niej nie doszło,czy jakoś tam inaczej,więc biedak uchował się!
                No!

I tak jest makabrycznie-w kwestii upieczonego koguta:-)

A kogucika z Barcelos na prawdę polecam(sama mam w domu ogromnego:-)

Pozdrawiam
                • chiara76 hej hej 17.09.04, 12:33
                  polaquinha napisała:

> > Niestety było już za późno...
                  >
                  > Ha,skonsultowałam z "ekspertem" i dowiedziałam się,że na szczęście za późno
                  nie
                  >
                  > było.Kiedy kogut ożył,zrozumieli,że skazaniec mówił prawdę, więc zaraz
                  pobiegli
                  >
                  > na miejsce kaźni i okazało się,że zaistniały jakieś techniczne problemy z
                  > egzekucją i do niej nie doszło,czy jakoś tam inaczej,więc biedak uchował się!
                  > No!
                  >
                  > I tak jest makabrycznie-w kwestii upieczonego koguta:-)
                  >
                  > A kogucika z Barcelos na prawdę polecam(sama mam w domu ogromnego:-)
                  >
                  > Pozdrawiam
                  właśnie miałam takie niejasne przeczucie, ale przyznam Ci się, że tę legendę
                  czytałam będąc w Portugalii i coś mi "dzwoniło", ale nie wiedziałam, w jakim
                  kościele.
                  Ufff (to a propos, że nie było za późno), a Kogutek absolutnie RULEZZ:))
          • polaquinha Re: CENY w Portugalii 16.09.04, 13:26
            polaquinha napisała:

> Polecam kogucika z Barcelos,jako pamiątkę-bzdurkę.Fajna i trochę makabryczna
            > historyjka do tego;-)
            swobodnie
            > wystarczyć.
            > Gdzie wykładasz?

O jej-chyba dobrze zrozumiałam z tymi wykładami??:-)

Jeszcze jedno-nie wiem czy lubisz,ale polecam dobry górski(serrano) ser żółty i
            miód.Takiego się u nas nie dostanie.I chleb kukurydziany-też najlepiej
            orginalny z gór.
            Tylko,że to Ci na długo nie starczy...:-)
            • chiara76 Polaquinha, napisałam Ci coś wyżej. n/t 16.09.04, 13:27
              polaquinha napisała:

> polaquinha napisała:
              >
              > > Polecam kogucika z Barcelos,jako pamiątkę-bzdurkę.Fajna i trochę makabryc
              > zna
              > > historyjka do tego;-)
              > > Ale nie zgadzam się,że to tani kraj.Co prawda-100 na tydzień powinna
              > swobodnie
              > > wystarczyć.
              > > Gdzie wykładasz?
              >
              > O jej-chyba dobrze zrozumiałam z tymi wykładami??:-)
              >
              > Jeszcze jedno-nie wiem czy lubisz,ale polecam dobry górski(serrano) ser żółty
              i
              >
              > miód.Takiego się u nas nie dostanie.I chleb kukurydziany-też najlepiej
              > orginalny z gór.
              > Tylko,że to Ci na długo nie starczy...:-)
              • rafaal5 Re: Polaquinha, napisałam Ci coś wyżej. n/t 16.09.04, 13:39
                Nic nie wykładam. ;)) Chodziło mi tylko, że cała impreza kosztuje mnie tylko
                wymianę PLN-EURO.
                • polaquinha Ok :-) 16.09.04, 13:46
                  Ok :-)
                  Jeśli zdradzisz,co będziesz zwiedzać-może da się poradzić coś konkretniejszego.
                  Ale to-jak chcesz,ok?
                  • rafaal5 Re: Ok :-) 16.09.04, 13:58
                    Dzięki ale nie wiem nawet w który region jadę i jakie miasto. Wiem tylko ze mam
                    stawic się na lotnisku w w drogęęęęęęę!!!!! :)))))
                    • chiara76 Re: Ok :-) 16.09.04, 13:59
                      rafaal5 napisał:

> Dzięki ale nie wiem nawet w który region jadę i jakie miasto. Wiem tylko ze
                      mam
                      >
                      > stawic się na lotnisku w w drogęęęęęęę!!!!! :)))))

brzmi niezwykle tajemniczo...co to, jakiś konkurs wygrałeś??
                      • rafaal5 Re: Ok :-) 16.09.04, 14:13
                        Można tak powiedzieć.... TWARZ ROKU !! ;)
                        Żartuję!!
          • portalegre Re: CENY w Portugalii 16.09.04, 16:01
            polaquinha napisała:

swobodnie

Chodzi mi o to, ze tani jak na kraj UE, w por. np z Niemcami czy Francja, a nie
            tani sam w sobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka