Dodaj do ulubionych

Maniery Portugalczyków

02.11.05, 09:54
Jak to u nich jest? Nie znam zadnego Portugalczyka nigdy nie bylam w
Portugali wiec nie wiem. Czy np przepuszczaja kobiete w drzwiach czy ustepuja
im miejsca? itp....
Obserwuj wątek
    • um_lusopolaco Re: Maniery Portugalczyków 02.11.05, 19:06
      HAA HAAAA HAAAAAA :-D :-D :-D
      • klymenystra Re: Maniery Portugalczyków 04.11.05, 15:47
        teeeee, niekulturalny jestes :) ja tez bym sie z checia czegos dowiedziala :)
    • xavier111 Re: Maniery Portugalczyków 03.11.05, 13:11
      a teraz odwrocmy sytuacje. gdybys byla portugalka zainetresowana polakami to
      bys napisala tak:

maniery polakow

> Jak to u nich jest? Nie znam zadnego Polaka nigdy nie bylam w
      > Polsce wiec nie wiem. Czy np caluja sie na powitanie i pozegnanie,
      przepraszaja zanim odloza sluchawke albo zamkna za soba drzwi? itp....

jednym slowem, co kraj to maniery. inne, ale zawsze maniery. ani gorsze, ani
      lepsze.
      • um_lusopolaco Re: Maniery Portugalczyków 04.11.05, 16:26
        Powiem tak:
        Pewna moja znajoma narzekala kiedys na bramki w lizbonskim metrze, ktore nie
        zawsze dzialaja tak jak trzeba i czasem zamykaja sie jej przed nosem. Opowiadala
        rozzloszczona: "Kiedy ide z mezem, on przechodzi, a przede mna bramka sie
        zamyka". Wytlumaczylem jej, ze nie bedzie miala tego problemu jesli jej
        Portugalski (i nawiasem mowiac baaardzo mily) maz bedzie ja przed soba
        przepuszczal :-)

Poza tym - z ciekawostek - portugalskie dziadki idac ulica wydaja dziwny odglos,
        a nastepnie odpluwaja na chodnik (zdecydowanie czesciej i "jawniej" niz w
        Polsce), to obrzydliwe!!!

Ale i tak Portugalczycy no najcudowniejszy narod jaki znam.
    • chaperone Re: Maniery Portugalczyków 05.11.05, 15:23
      Tak bardzo jestes przywiazana do tego, zeby cie przepuszczali w drzwiach i ustepowlai miejsca??? Obudz sie kobieto, to nie sredniowiecze ani nie dwor francuski. To kurczowe trzymanie si ekobiet jakichs dworskich rytualow jest dla mnie naprawde zadziwiajace. Tak jakby to mialo jakiekolwiek znaczenie w sytuacji, kiedy w naszym pieknym polskim kraju kobiety sa lekka raczka wysylane na bezrobocie, a jeden z kandydatow na prezydenta za najlepszy sposob na zwlaczenie ebzrobocia uwaza odeslanie kobiet do domu, zeby ___zwolnily miejsca pracy mezczyznom___ - i nikt nawet sie za bardzo nie dziwil na taki cudowny pomysl. Ja sie ubiegasz o prace to cie facet w bialym kolnierzyku pyta czy planujesz w najblizszym czasie miec dzieci. I ty sie naprawde tak bardzo przejmujesz tym, czy sie ktos przepusci w drzwiach? Smiech na sali. Chyba ze ktos kocha gre pozorow - to prosze bardzo, zycze powodzenia w swiecie pieknej uludy.
      • um_lusopolaco Re: Maniery Portugalczyków 05.11.05, 23:25
        ojojoj, ale sie ktos wsciekl :-O
    • kraksa2 Re: Maniery Portugalczyków 08.11.05, 20:42
      Hehehehe, niezle sie usmialam. Nie zeby mi jakos specjalnie na tym zalezalo,
      ale jestem rozpieszczona przez Polakow, i to ze przepuszczaja mnie w drzwiach
      to norma, przynajmniej tutaj w Polsce. Pojechalam pierwszy raz do Portugalii, a
      moj owczesny facet (Portugalczyk, a jak ;) za kazdym razem wpychal przede mnie.
      Gotow byl mnie zdeptac, ale on musial wejsc pierwszy! Smiac mi sie z tego chce
      z jednej strony, ale z drugiej... grrrrrr :| Czy ja zyje w swiecie uludy, jak
      to ktos tu napisal? Hummm. Nawet jesli to dziewczyna wepchnie sie w drzwiach na
      chama przed inna dziewczyne, to jest oznaka, powiedzmy sobie, niezbyt dobrego
      wychowania. Moim zdaniem.
    • nataleiro Re: Maniery Portugalczyków 18.11.05, 20:16
      A ja np. pracuję w portugalskiej firmie ( w Polsce) i Portugalczycy, którzy tam
      pracuja są bradzo dobrze wychowani. Zawsze otwieraja mi drzwi i przepuszczają
      pierwszą. :D
    • capretta Re: Maniery Portugalczyków 17.01.06, 15:06
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35759&w=34633853&a=34633853
      • xavier1111 Re: Maniery Portugalczyków 18.01.06, 14:50
        o matko, to jeszcze trzecie portugalskie forum zalozono?

chyba nadmiar obfitosci.
        • capretta Re: Maniery Portugalczyków 18.01.06, 15:21
          Hmmmm.... ja nie wiem które pierwsze, drugie czy trzecie. No ale masz rację
          pisząc "o matko". Może założyciele nie wiedzieli o tych innych.
          Szkoda, że nie zjednoczono sił.
          Ja akurat trafiłam na Portugalię jako "pierwsze" forum.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka