yavorius 27.04.09, 13:32 To dobra oliwa jest: gallo.pt/img/azeite_prod_img9.gif Czy ktoś gdzieś widział w Polsce? Bo ja jej bardzo łaknę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakub303 Re: Łoliwa sprawiedliwa 27.04.09, 15:16 u nas w kazdym sklepie hihi, ale ty to juz pewnie wiesz :) nastepnym razem jak bedziesz w PT sproboj koniecznie tej oliwy: www.passanha.org/quintades.vicentecolheitapremium.html?allchildren=77&childId=81&fatnerId=7777 czyli "Quinta de Sao Vicente - Colheita Premium" z Herdade Passanha. IMHO najlepsza portugalska oliwa z tych ogolnie dostepnych. Butelka 0,5 litra kosztuje w portugalskich supermarketach jakies 6-7 euro. dla mnie plynne zloto. kawalek alentejanskiego chleba, odrobina flor de sal i portugalskiego suszonego oregano (nie mylic z syfem pakowanym w hermetyczne opakowania typu KAMIS) oraz miseczka tej oliwy. smak slonca, lata, wakacji, relaksu. nirvana. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Łoliwa sprawiedliwa 27.04.09, 15:30 > u nas w kazdym sklepie hihi, ale ty to juz pewnie wiesz :) Wrrrrr, Ty mi ją lepiej kup i wyślij!:) A tak serio, jak trafiłeś do PT? Bo ja się wściekam na to, co się tu dzieje i mówię sobie, że jak tylko nauczę się języka, to wyemigruję... Odpowiedz Link Zgłoś
jakub303 polska vs portugalia 27.04.09, 15:46 wysylac oliwe poczta do polski? uwierz mi impreza nie warta trudu. w skrocie to wakacje na maderze 8 lat temu tak namieszaly w mojej glowie ze przestalem wyjezdzac gdziekolwiek indziej. tylko portugalia. a potem stwierdzilem ze oszczedniej bedzie przeniesc sie do PT niz bankrutowac na biletach. no i jestem. juz prawie 7 lat. tylko ze wtedy w portugalii zylo sie ok, teraz z tym kryzysem to plakac sie chce. wlasnie wrocilem z promieniejacej polski dobrobytu i szalejacego konspumcjonizmu. jacys ludzie sa sympatyczniejsi, nie narzekaja, az sie wierzyc nie chce. i sam juz nie wiem co o tym myslec. przyjezdzajac do PT wiedzialem ze to nie jest kraj gdzie zarabia sie pieniadze ale gdzie zyje sie spokojnie i wygodnie, ale to co sie dzieje teraz napawa przerazeniem. spokoj i wygoda to przeszlosc. chyba znow bede musial tego gdzies poszukac... Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: polska vs portugalia 27.04.09, 15:58 jakub303 napisał: > wysylac oliwe poczta do polski? uwierz mi impreza nie warta trudu. Wiem, ino tak sobie marudkuję :) ## > w skrocie to wakacje na maderze 8 lat temu tak namieszaly w mojej > glowie ze przestalem wyjezdzac gdziekolwiek indziej. tylko > portugalia. a potem stwierdzilem ze oszczedniej bedzie przeniesc > sie do PT niz bankrutowac na biletach. no i jestem. > juz prawie 7 lat. Oho, mnie to też pewnie czeka... ## > wlasnie wrocilem z promieniejacej polski dobrobytu i szalejacego > konspumcjonizmu. jacys ludzie sa sympatyczniejsi, nie narzekaja, > az sie wierzyc nie chce. Ja nie wierzę :) Dzięki za wpis:) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: polska vs portugalia 27.04.09, 15:59 A język wcześniej znałeś? I przede wszystkim, co z pracą? Odpowiedz Link Zgłoś
jakub303 Re: polska vs portugalia 27.04.09, 16:16 jezyk - pi razy oko po kursie z brazylijczykiem (wtedy w PL latwiej bylo sie suahili nauczyc niz portugalskiego). praca - powiem tak, jak sie czlowiek uprze i szczescie mu sprzyja to wszystko da sie jakos rozegrac. pozwodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś