Dodaj do ulubionych

slub z norwegiem

31.07.07, 21:09
witam, jestem polka w zwiazku z norwegiem i nie wiemy jak sie zabrac za jego
sformalizowanie.
- czy lepiej w polsce,czy w norwegii,iczy ma to jakiekolwiek znaczenie gdzie?
- czy on automatycznie otrzyma otrzyma moje obywatelstwo a ja jego?
- jak wyglada cal procedura zalegalizowania zwiazku?jakie dokumenty sa
wymagane w polsce i jakie w norwegii?
bede zobowiazanaza kazda rade,
hilsen,railybelly.
Obserwuj wątek
    • Gość: efcia Re: slub z norwegiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 22:17
      Mam meza Norwega i mieszkamy w Polsce. Za kilka dni stuknie nam pierwsza rocznica. Mysmy brali slub w Polsce dlatego ze taniej (duzo taniej!!!) kosztowalo nas wesele oraz rodzinie norweskiej latwiej jest przyjechac do Polski ze wzgledow finansowych, a poza tym mielismy od razu zamiar mieszkac u mnie w kraju. Jesli chodzi o slub w Polsce procedury nie sa skomplikowane. W odroznieniu od slubu polakow twoj partner potrzebuje "Pozwolenie na slub poza granicami kraju", ten dokument sporzadza sie po sprawdzeniu czy dana osoba nie jest juz w zarejestrowanym zwiazku. Mysmy czekali na ten dokument ok. 1 m-ca. Jesli chodzi o obywatelstwo? Mysmy zdecydowali ze oboje pozostajemy przy swoich, ja zachowuje polskie, a on norweskie. Powodzenia
      • railybelly Re: slub z norwegiem 01.08.07, 09:50
        Gratulacje!I bardzo dziekuje za porady.Czyli istnieje mozliwosc wyboru
        obywatelstwa?A czy istniej mozliwosc posiadania podwojnego?Moj Norweg,pomimo iz
        mieszkamy w Polsce,nie zna polskiego.A Twoj?Czy potrzebowalisce tlumacza?Czy
        braliscie tylko slub w urzedzie czy tez koscielny?Jak to dziala?
        Z gory dziekuje, railybelly
        • Gość: efcia Re: slub z norwegiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 22:13
          Witaj
          Mysle, ze zmiana obywatelstwa wymaga sporo czasu, ale szczerze powiedziawszy nie interesowalam sie tym. No, ale warto sprawdzic. Moj maz probuje sie uczyc ale idzie mu to bardzo powoli mimo, ze jest lingwista. Dlatego tez w urzedzie stanu cywilnego wymagany jest tlumacz przysiegly. Korzystalismy z tlumacza ang.-pol. bo moj maz biegle mowi po angirlsku, wiec wystarczylo. Mielismy slub konkordatowy i tez byl obecny tam tlumacz przysiegly. Taka przysiega w dwoch jezykach to kupa smiechu. Ale bylo bardzo sympatycznie. Jedno jest pewne, ze kazdy musi skladac przysiege w jezyku dla nim zrozumialym. Naszym jezykiem komunikacyjnym wlasciwie jest angielski, Ale tlumaczenie i tak mysle ze jest potrzebne dla gosci. Pozdrawiam. efcia
      • stary_prawnik Re: slub z norwegiem 06.08.07, 05:45
        Zawierajac slub powinna pani popatrzec przede wszystkim na przepisy dotyczace
        pani praw jako malzonki. Inne sa one a Norwegii a inne w Polsce. Powinna pani
        je przeanalizowac i wybrac to, co jest bardziej korzystne. Inaczej tez
        podchodzi sie do spraw majatkowych i rozwodowych w obu krajach, na co warto
        zwrocic uwage. Po przeanalizowanie obu jurysdykcji powinna pani wybrac te,
        ktora jest dla pani korzystniejsza.

Zawieranie zwiazku w okreslonym kraju powoduje, ze wszelkie inne sprawy prawne
        w tym zwiazku sa rozpatrywane przez sady i przepisy kraju, gdzie zwiazek
        malzenski zostal zawarty.
    • puola obywatelstwo norweskie 06.08.07, 08:07
      railybelly napisał:

> - czy on automatycznie otrzyma otrzyma moje obywatelstwo a ja jego?
      > hilsen,railybelly.

Nigdzie nie ma tak ze malzenstwo od razu gwarantuje obywatelstwo. Jedynie
      czas oczekiwania na obywatelstwo sie skraca pod warunkiem mieszkania w kraju
      jednego z malzonkow, np. z 5 lat do 3.

W przypadku obywatelstwa norweskiego przepisy sa takie ze obywatel norweski
      nie moze nabyc z wlasnej woli innych obywatelstw bo wtedy automatycznie traci
      obywatelstwo norweskie.

A wiec jezeli twoj malzonek chcialby przyjac obywatelstwo polskie to musi sie
      zrzec obywatelstwa norweskiego. I na odwrot, jesli chcialabys nabyc
      obywatelstwo norweskie to musialabys sie najpierw zrzec obywatelstwa polskiego.
      • marimax Re: obywatelstwo norweskie 06.08.07, 11:32
        Po co wamNorweg, przeciez taki to zimny jak lod
        • rychu_taxi_drajwer Re: obywatelstwo norweskie 08.08.07, 00:20
          Ale zagranicznyyyyy. Wiesz jaki lans przed kolezankami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka