08.07.04, 21:02
Ile jest tych etapów?A co będzie jak przerwe?zdarzyło się komuś?
Obserwuj wątek
    • niunia3 Re: etapy 09.07.04, 10:59
      zalezy kiedy przerwiesz i co chcesz osiągnąć. Ja przerwałam po 10 dniach
      pierwszego etapu i jak już doszłam do siebie (czyt. przestałam się obżerać)
      przeszlam do drugiej fazy.
    • dsb Re: etapy 09.07.04, 11:30
      Przekopiowałam Ci informacje z innego wątku smile

Dieta składa się z trzech etapów - spadek wagi zobaczysz już po 2
      tygodniach jej stosowania, czyli po pierwszym etapie.

Etap pierwszy - jesz inaczej i tracisz kilogramy

Trwa 2 tygodnie. Jest najtrudniejszy, bo organizm musi się przyzwyczaić do
      nowego (często znacznie różniącego się od obecnego) sposobu odżywiania. Zdarza
      się, że chęć na ulubione produkty jest trudna do pokonania. Na talerzu powinno
      się teraz znaleźć dużo białka, ale mało węglowodanów. Zjadasz trzy główne
      posiłki i dwie przekąski. Komponujesz je sama - nie liczysz kalorii ani nie
      ważysz produktów.

Wskazane: chude mięsa i białe sery, ryby, jaja, orzechy, grzyby, serek tofu,
      warzywa o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 60).
      Niedozwolone: pieczywo, ryż, ziemniaki, makaron, tłuste sery, masło, tłuste
      mleko, jogurt, ciasta i słodycze, alkohol, owoce i soki owocowe.

14 dni bez cukru i mąki normuje produkcję insuliny. Dzięki temu maleje ochota
      na słodycze. Po 2 tygodniach powinnaś ważyć kilka kilogramów mniej i mieć
      płaski brzuch.

Etap drugi - wzbogacasz menu, a waga nadal spada

Sama ustalasz, jak długo potrwa - najlepiej do uzyskania wymarzonej wagi.
      Kilogramy będziesz teraz tracić nieco wolniej, powinnaś jednak swój codzienny
      jadłospis wzbogacić o nowe produkty.

Wskazane: razowe pieczywo, niełuskane kasze, brązowy ryż, niektóre owoce,
      gorzka czekolada.
      Niedozwolone nadal są: ziemniaki, pszenny chleb, buraki, marchewka, kukurydza,
      lody, dżemy, z owoców: arbuz, banany, brzoskwinie, ananas.

Cały czas obserwuj swoją wagę. Jeśli dłuższy czas stoi w miejscu, zredukuj
      owoce do jednej sztuki dziennie, a chleb zastąp owsianką (1/2 filiżanki płatków
      owsianych gotuj w filiżance wody lub chudego mleka mniej więcej przez 4
      minuty).

Etap trzeci - trzymasz wagę, ale uważasz na to, co jesz

Tak naprawdę ten etap nie jest żadną dietą. Znowu możesz jeść prawie wszystko.
      Ważysz już przecież tyle, ile chciałaś. Teraz najważniejsze, żebyś odżywiała
      się według zasad, których nauczyłaś się w pierwszym i drugim etapie. Dania
      główne mogą być bogatsze, nie trzeba również rezygnować z deseru - ważne jest
      tylko, abyś posiłki komponowała z produktów o IG poniżej 60.

Od czasu do czasu możesz nawet sięgać po złe węglowodany, ale powinnaś nauczyć
      się je neutralizować. Jeśli masz ochotę np. na bagietkę czy marchewkę, jedz ją
      z dodatkiem sera lub oliwy z oliwek - to spowolni przetwarzanie cukrów. Jeśli
      jednak zbyt często będziesz ulegała pokusie i zauważysz, że waga niebezpiecznie
      idzie w górę - wróć na tydzień do pierwszego etapu, a po odzyskaniu dawnej wagi
      łagodnie przejdź do trzeciego.

Dla regularnej pracy trzustki (wydzielającej insulinę) trzy posiłki dziennie
      wystarczają. Aby jednak nie ryzykować, że między posiłkami poczujesz nieznośne
      ssanie w żołądku, miej zawsze pod ręką coś na przekąskę, np. kilka orzeszków.

Jeśli chodzi o przerywanie, to nie wiem - narazie się trzymam smile))
      • meg_83 Re: etapy 11.07.04, 22:21
        "Jeśli masz ochotę np. na bagietkę czy marchewkę, jedz ją
        > z dodatkiem sera lub oliwy z oliwek - to spowolni przetwarzanie cukrów. "

a o jaki ser chodzi? bo to ze odtłuszczony to sie domyślam, tylko BIAŁY CZY
        ŻÓŁTY?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka