Dodaj do ulubionych

maka razowa

30.08.04, 08:09
chetnie kupie taka (od jutra druga faza!), ale nie wiem dokladnie, co i jak.
Razowa oznacza 'grubo zmielona', prawda? Czyli moze byc pszenna albo zytnia?
Ktora dla nas lepsza (a z ktorej sie lepiej piecze czy smazy nalesniki)? I w
ogole - gdzie ja kupic (Warszawa)?
Obserwuj wątek
    • kjkk Re: maka razowa 30.08.04, 08:27
      co do adresu sklepu/ów, to myśle, że albo jakies warszawianki zaraz Ci
      podpowiedza, albo poszukaj na forum Kuchnia.
      co do mąki razowej to ja wlasnie z nia eksperymentuje - najpierw mialam razowa
      zytnia, strasznie... "zaśmiecona" wink jest , robilam z niej nalesniki, takie
      dosc grube wychodza, maja specyficzny smak, ale sa smaczne.
      robilam z niej tez placuszki z bananem, mysle, ze z jablkiem tez bylyby
      smaczne, ciasto bylo jak na nalesniki , tylko odrobine gestsze + troche
      fruktozy - na cieplo i na zimno placuszki byly mniam, mniam, choc wygladaja
      mniej wiecej jak placki ziemniaczane wink
      Kupilam w piatek make razowa pszenna typ 2000, cokolwiek to oznacza, w sobote
      robilam z niej pizze [no, mama robila wink ] i byla bardzo smaczna - maka ta jest
      jakby drobniej zmielona od poprzedniej, ale tez ma bardzo duzo tych.. otrebow
      czy czegostam. wychodzi taki... razowiec smile ale smaczny!
    • dsb Re: maka razowa 30.08.04, 09:36
      Dozwolona jest zarówno mąka razowa pszenna jak i razowa żytnia. Musi mieć typ
      wyższy niż 1650. Najlepiej typ 2000 (jest napisane na opakowaniu) smile.
      Ja kupiłam jakiś czas temu razową pszenną. Juz zrobiłam z niej kilka razy
      naleśniki. Naleśniki wychodzą grubsze niż takie z normalnej mąki. I szczerze
      powiem, że średnio mi smakują... Ale to kewstia podniebienia hehe smile Może Tobie
      będą smakowały. Wypieków jeszcze żadnych nie próbowałam. Może najwyższy
      czas... tongue_out
      W Warszawie na pewno kupisz tę mąkę w sklepach BOMI (np. na Puławskiej obok
      Silver Screen).
      Pozdrawiam smile
    • krecik78 Re: maka razowa 30.08.04, 11:11
      A'propos mąki, to już "wyniuchałam", że im większy numer (chodzi o typ), tym lepiej, tzn. jest mniej zmielona. Zauważcie, że np tortowa jest typu 750. Zatem o ile uda wam się kupić gdzieś mąkę typu 2000, to uważajcie się za szczęściary! Kiedyś rozmawiałam z panek, który wozi mąkę do piekarni i mówi, że majac "dojścia" w młynie kupił dla siebie taką właśnie grubo mieloną mąkęwink
      I od razu poprosze o info gdzie można takie cudo dostać, bo u mnie we Wrocławiu na placu przy Żelaznej widziałam mąkę razową pakowaną po 0,5 kg, ale na razie to mam szlaban (pierwszy dzień I fazywink.
      Buziaczki!
      Madzia
      • kjkk Re: maka razowa 30.08.04, 11:54
        ta moja pierwsza, zytnia, nie ma oznaczonego typu, ta druga, od biobabalskich
        pszenna to typ 2000 wlasnie. Kupiona w krakowie, w sklepie ze zdrowa/naturalna
        zywnoscia, pierwszym, do jakiego trafilam. Opakowanie 1 kg za 3.30 zł
      • janakami Re: maka razowa 07.09.04, 07:58
        Kreciku!
        Masz rację, że im większy numer tym lepsza dla nas mąka, bo mniej przemielona.
        Ja kupuję mąkę typ 2000 w prawie każdym sklepie na stoisku ze zdrową żywnością
        (we Wrocławiu np. spożywczy przy skrzyżowaniu Powstańców i Hallera, Hale
        Strzegomskie na Nowym Dworze, SDH Feniks, pachnąca księgarnia na Szewskiej).
        Jest w takich szarych, kilogramowych torbach, zarówno pszenna jak i żytnia.
        Robiłam z niej naleśniki i omlety. Pyszności. Spróbuj! Poza tym kupowałam też
        ziarno pszenicy - w tych samych miejscach - i mieliłam sama. Ale ostatnimi
        czasy zdałam się na gotową mąkę. Miałam też mąkę z pełnego przemiału prosto z
        młyna, ale na moje oko nie różniła się zbytnio od tej kupionej typ 2000.
        Pozdrawiam serdecznie wszystkie plażowiczki.
    • 1eden Re: maka razowa 08.09.04, 22:51
      Witam.
      Bez problemu udało mi się zdobyć mąkę razową w prywatnej piekarni.Proszę o
      przepisy na jej wykorzystanie.
      Pozdrawiam.
    • mahtaliel Re: maka razowa 09.09.04, 10:27
      polecam Ci watki kjkk: menu - II faza i o pizzy razowej (on moj, ale kjkk
      wypelnila go trescia)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka