Dodaj do ulubionych

MAJONEZ LIGHT

12.09.04, 19:16
Witam Dziewczyny,
tak jak wyczytałam używałam do roladek majonezu LIGHT HELLMANN`S / 2 łyżi na
dobę / i o zgrozo dziś odkryłam, że majonez zwykły, dekoracyjny WINIARY, ma
mniej węglowaodanów od tego light - wprawdzie jeszcze raz tyle tluszczu ale
przecież nie o tłuszcz tu chodzi. Pozniżej przedstawiam wartość odżywczą obu:

WINIARY DEKORACYJNY: HELLMANN`S:
białko: 1.3g białko: 1.0g
węglowodany: 3,5g węglowodany: 7,5g
tłuszcze: 80,0g tłuszcze: 45,0g

bardzo proszę o ustosunkowanie się Kogoś, Kto mógłby mi to wytłumaczyć.
Obserwuj wątek
    • bastet1 Re: MAJONEZ LIGHT 13.09.04, 13:59

• laurka22 Re: MAJONEZ LIGHT 13.09.04, 14:27
        Producenci są nieuczciwismile
        Piszą że produkt jest light a w rzeczywistości obniżyli ilość tłuszczy a żeby smak za bardzo się nie zepsuł dodali węglowodanysmile
        nie pozostaje nic innego jak uważne czytanie etykiet
        pozdrowionkasmile
        • bastet1 Re: MAJONEZ LIGHT 13.09.04, 15:47
          Dziękuje laurka - ale dalej nie uzyskałam odpowiedzi, który w takim razie
          powinnam wybrać? zamotana bastet wink
          • laurka22 Re: MAJONEZ LIGHT 13.09.04, 16:29
            napewno nie lightsmile
            • bastet1 Re: MAJONEZ LIGHT 15.09.04, 10:30
              Laurka,
              dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie się moim pytaniemsmile - czy ktoś jeszcze
              byłby uprzejmy wypowiedzieć się w tym temacie? bardzo mnie on nurtuje - dziękuję
              • nchyb Re: MAJONEZ LIGHT 15.09.04, 12:34
                Z własnego doświadczenia zauważyłam, że o ile nie zamierzasz jeść tego majonezu
                słoikami, a nawet łyżkami, a tylko dodać odrobinę,jako "sklejacz" i "poprawiacz
                smaku", to dla figury nie ma większego znaczenia, który zastosujesz. Tyle, że
                nie codziennie. Ja np. czasami używam light, czasem Jogo majo Winiar, a
                najczęściej musztardę, którą stosuję również zamiast smarowideł typu masło lub
                margaryna (której nie cierpię).
                • bastet1 Re: MAJONEZ LIGHT 15.09.04, 13:34
                  a czy w musztardzie nie ma cukru?
                  • spinetta Re: MAJONEZ LIGHT 15.09.04, 14:46
                    Jest cukier, ale w majonezie też jest. Kiedyś ktoś znalazł jedyny majonez, jaki
                    nie miał cukru - "Kielecki". Ale ja kupiłam go ostatnio pięknie reklamowany
                    jako zawierający kwasy omega3, zalecany przez fundację kardiochirurgii gdzieś-
                    tam, no i co? Ma musztardę i cukier sad
                    Ale ja też uważam, że pół łyżeczki od czasu do czasu nie spowoduje, że dieta
                    przestanie działać.
                    • jagienka79 Re: MAJONEZ LIGHT 29.10.04, 08:18
                      mam w domu "normalny" kielecki i w składzie producent nie napisał nic o dodaniu
                      do niego cukru,ale musztarda to chyba w każdym bedzie.A "zawartość" jest taka:
                      białko - 1,9
                      tłuszcz - 67,9 (w tym NNKT - 16,3)
                      węglowodany - 1,4
    • mostena Re: MAJONEZ LIGHT 29.10.04, 20:18
      Czy ja wiem, czy nieuczciwi? Gram tluszczu ma 9kcal, a weglowodanow 4kcal. My
      akurat jestesmy na diecie na ktorej nalezy uwazac na wegle, ale mnostwo ludzi
      liczy kcal (ja licze i takwink), albo redukuje tluszcze. Poza tym tak mnostwo
      znowu weglowodanow to tam nie ma, 4 g wiecej na 100g. No i wreszcie - jesli
      odejmiemy od produktu, ktory wazy 100g i ma 80g tluszczu, 35 g tluszczu, to
      tego produktu nie bedzie juz 100 g, a 65. Wiec na 100g bedzie w nim 'wiecej'
      weglowodanow, nawet jesli tak naprawde sklad pod tym wzgledem zostanie ten sam.

Ja bym wybrala ten smaczniejszywink A akurat hellmans light bardzo mi smakujewink
      Ale chyba nigdy w zyciu sama go sobie nie kupilam, wole nie miec takich rzeczy
      w lodowce.
    • ella69 Re: MAJONEZ LIGHT 29.10.04, 21:32
      Ja na poczatku tez nie wiedziałam, jaki majonez powinnam wybrać.
      Przyzwyczajona byłam do kupowania Hellmannsa light, ale odkąd przeszłam na SB,
      to zaczęłam uwaznie czytac etykietki. I wybrałam Winiary SAŁATKOWY.
      Powiedziałabym, że jest takim majonezem pośrednim między dekoracyjnym a light.
      Wiadomo, ma więcej tłuszczu jak light, ale mniej węgli (a o to w SB przecież
      chodzi). Przy czym smak jest rewelka. Oto jego skład:
      białko:1,5
      węgle:4,7
      tłuszcze:53,6
      Wydaje mi się, że to najlepszy wybór. Co Wy na to?
      Pozdrowionka.
    • bakalandia Re: MAJONEZ LIGHT 03.11.04, 19:24
      no dziewczyny ja znalazłam taki w którym węglowodanów jest normalnie minimalna
      ilość!!!
      jest to majonez firmy MIKADO
      Skład:
      w 100g = 731kcal
      białko= 1,25g
      tłuszcze= 80g
      węglowodany= 1,76g!!!!!!!!!

tylko szkoda że tych tłuszczów tyle... uncertain ale smakuje dla mnie tak jak hellmans
      babuni który jest moim ulubionym majonezem, poza tym jest tani bo kupiony w
      LIDL'u :] pozdrowienia
      • laurka22 Re: MAJONEZ LIGHT 03.11.04, 19:42
        kielecki:
        bialko:1,9g
        tluszcz:67,9
        weglowodany:1,4g
        kcal:624,3
        wydaje mi sie ze lepszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka