tarak2 06.12.04, 22:08 Czy słyszeliście o bardzo dużym zwiększaniu się poziomu cholesterolu w wyniku stosowania diety SB w długim okresie czasu? Czy to tylko jakaś plotka nawiązująca do diety Atkinsona? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justynam3 Re: Cholesterol? 07.12.04, 06:16 Witam! Nie slyszalam, ale wydaje mi sie, ze jest to mozliwe, w szczegolnosci w I fazie ( dlatego tez nie powinno sie jej zbytnio przedluzac), jest to spowodowane przede wszystkim duza iloscia spozywanych jajek ( jajecznice, omlety, jajka na twardo, na miekko, w salatkach- ja troske to odczulam), ale wydaje mi sie ze w 2 fazie taka opcja odpada Pozdrawiam Odpowiedz Link
spinetta Re: Cholesterol? 07.12.04, 15:56 Nie słyszałam o diecie Atkinsona. Stosowałam dietę Atkinsa i cholesterol mam rewelacyjny. A przekonanie, że od jajek rośnie poziom cholesterolu to mit, dawno nieaktualny. Cholesterol rośnie od tłustego mięcha. No, chyba że ktoś ma coś nie tak z metabolizmem. Dlatego przed pójściem na dietę dobrze sie jest przebadać, a przynajmniej zrobić komplet analiz. Odpowiedz Link
domville Re: Cholesterol? 07.12.04, 18:23 Ja specjalnie zrobiłem sobie badania po I fazie, która trwała 3 tygodnie, i wyniki były wzorcowe (też cholesterol), chociaż zjadałem 2-3 jajka dziennie. Mogę więc z całym przekonaniem stwierdzić, że nie ma takiej zależności. Odpowiedz Link
allys Re: Cholesterol? 08.12.04, 18:39 No własnie, mam wrażenie, że cholesterol to w duzej mierze kwestia genów Ja na przykład mogę jeść sam szpinak i zero tłuszczów jakichkolwiek- i mam ok.210, a norma to tak do 180 I cóż począć?? Jestem wegatarianką, tłuszczów zwierzęcych typu maselko nie lubię, więc zostaje zdrowa oliwka A SBD- oprócz tych jaj- nie zawiera produktów cholesterologennych, nie?? Więc główki do góry. Odpowiedz Link