Dodaj do ulubionych

Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic?

08.05.06, 00:27
Czytam o DSB i mam nieodparte wrazenie, ze jest to... tak naprawde dieta
wymyslona przez francuskiego lekarza, Montignaca.

Czyli autorzy DSB po prostu troche zmodyfikowali jej stosowanie, ale tak
naprawde UKRADLI pomysl i zarabiaja na ksiazkach sad
Co Wy o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • mafilka Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 08.05.06, 08:29
      Może i masz rację, nie mniej jednak w tym wypadku Francuzi okazali się
      mądrzejsi od Amerykanów (jak zwykle) i dieta MM jest o wiele "normalniejsza"
      niż DSB smile W sumie to nawet nie jest dieta, to raczej sposób na życie, zdrowe
      i smaczne życie. Stosowałam DSB dopóki nie znalazłam i nie nauczyłam sie MM i
      stanowczo polecam Montiego smile
      • piaget11 Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 08.05.06, 10:55
        jak kto woli - jak zawsze - bo dla mnie monti jest zbyt skomplikowany (co z
        czym się je, jakie węgle, jakie białka) a SB jest prosta i skuteczna smile
        • piani Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 08.05.06, 12:20
          W czym Twoimzdaniem amerykanska przerobka Montiego jest latwiejsza od
          orygninalu?
          • 1dycha Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 08.05.06, 21:07
            Różnica jest w tym, że na forum o Montim jest mnóstwo postów typu "jestem 2
            miesiące na MM i przytyłam" a odpowiedź na to "nic się nie martw, to normalne",
            chi chi chi..

A tak na poważnie to filozofii dużej w SB nie ma - ograniczanie węgli działa i
            nie jest to odkrycie AA. Sama odkryłam SB jak testowałam na sobie Atkinsa - ale
            nie mogłam się przemóc do śmietany, oleju itp. Ale nauczyłam sie obserwować
            ukryte węgle.

A podsumowując SB to przecież zalecenia jak z plakatów u higienistek w
            szkołach - dużo warzyw i owoców, chude mięso chudy sersmile)) Tyle że u
            higienistek nie było ricotty i pycha placków serowojajkowychsmile))))

-------------
            Musi się udać
          • 1dycha Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 08.05.06, 21:08
            Ale jak pogodzić MM:"jak chleb to z dżemem" z SB "jak chleb to z olejem" to już
            nigdy nie zrozumiem...
            • piani Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 08.05.06, 21:43
              W zaleceniach u higienistek najwieksza czescia naszego pozywienia maja byc
              WEGLE: pieczywo, kasze, ryze i warzywa ORAZ owoce. Obejrzyj przy okazji
              dokladnie "piramide" wink

U Montiego tez chyba niedokladnie wyczytalas, bo zasada jest: chleba i dzemu
              MALO, jak najmniej. Zwlaszcza wysokoprzetowrzonych (bialych z polepszaczami,
              szybko gotujacych sie).
            • piaget11 Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 09.05.06, 08:51
              coś chyba źle przeczytałaś... w SB nie ma mowy o chlebie z olejem, bo nie
              chodzi tu o łączenie, czy jedzenie rozłączne, ale o IG potraw. więc jeśli
              chcleb, to na pewno z warzywami/serem/wędliną może być nawet z majonezem
              (oczywiście rzadko i od II fazy dopiero)
              • 1dycha Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 09.05.06, 09:10
                A właśnie że przeczytałam dokładnie. AA napisał, że chleb trzeba pomoczyć w
                oliwie albo cienko posmarować masłem, bo to spowalnia wchłanianie węgli!
                Jak będzie trzeba to podam numer stronysmile))
                Oczywiście napisał to w ramach ostateczności, a nie zasady.

A co do MM do nie będę się wymądrzać, bo wiem tylko tyle ile przeczytałam w
                gazetach, więc koleżanki z bratniego forum na pewno mają racjęsmile

-------------
                Musi się udać
    • gabbana20 Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 09.05.06, 09:33
      SB wydaję się podobna do MM ze względu na IG jednak w Sb nie ma metod łączenia
      vczy niełączenia,uważam,że w porównaniu z MM nie trzeba tyle kombinować, a poza
      tym SB daje szybki i trawły efekt, nie wiem wogóle po co zadajesz takie
      pytania,myślałam , że jesteś obiektywna w swojej ocenie jednak w twoich
      wypowiedziach wyczuwam pretensje, więc jak masz tak pytać to daj sobie spokój i
      nie denerwuj plażowiczek...
      • piaget11 Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 10.05.06, 08:35
        zgadzam się z gabbaną i przypomnę, że SB chodzi o IG potraw - dlatego nie je
        się samego chleba, który ma wysokie IG, tylko łączy z innymi składnikami, które
        to IG zmniejszą (zasada im więcej, tym lepiej). czyli jeśli już chleb, to
        najlepiej z szynką, wędliną, olejem, majonezem, jajkiem itd.
      • piani Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 11.05.06, 20:06
        Do Gabbany20: zastanawiam sie, na jakiej podstawie w moich trzech wypowiedziach
        w tym watku "wyczuwasz" cos, czego nie ma i zabraniasz mi pytac?!!!! Przeciez
        pytajac rozwiewam swoje watpliwosci. Ty mi tego zakazujesz. Bardzo sympatyczne.

Jesli chodzi o roznice, to narazie napisalyscie, ze sb jest mniej
        skomplikowane, jednak nadal nie rozumiem dlaczego. Tam sniadanie to maja byc
        wegle (bez cukru i bialego pieczywa), obiad - tluszcze i bialka? Kolacja lekkie
        bialko i wegle zlozone. Tyle. Wydalwalo mi sie proste... SB ma podobny
        poziom "skomplikowania" - jesli sie myle wyprowadzicie mnie z bledu - bo calosc
        powstala na bazie pomyslu Montiego.

No i trzecia sprawa: zajrzalam na forum o Montim. Wyszukiwarka znalazla JEDEN
        watek dziewczyny, ktora nie moze schudac, choc stosuje diete. Forumowiczki
        radzily jej, zeby poszla do endokrynologa, bo one chudna.

W sumie, uwazam, ze diety sa bardzo do siebie podobne, bo SB opiera sie na
        zasadach Montiego. I tyle.
        • 1dycha do piani 11.05.06, 20:44
          che,che, chyba ty się ze mnie ostatnio śmiałaś, że niedokładnie czytam?
          Oto ile znalazłam w ciągu 30 (słownie:TRZYDZIESTU SEKUND):

co do porad typu "zrób sobie dłuższą przerwę między posiłkiem typu ABX/43 a
          składnikiem zawierającym proporcje b do t od 0,456 do 0,57, to dla mnie to
          brzmi bardziej jak sekta niż dieta, che che

jak ci SB jest mało twórcze, to stwórz własną sektę, che che - w dni parzyste
          tylko potrawy na literę "b" a w dni nieparzyste jemy na czerwonych talerzach

pomocy nic nie chudne !!!
          julia1964 17.02.06, 19:13 + odpowiedz

jestem na MM od miesiaca i nic ;-( mam z 15 kg nadwagi ktorej nabawilam sie
          stosuja rozne diety po 10 kg w gore i w dol 2 lata temu bylam o ponad 10 kg
          lzejsza co dieta to za rok kolejne kilogramy w gore ale taka grubasna jak
          teraz to jeszcze nie bylam jedzac coraz mniej mialam nadzieje ze MM mi pomoze
          stosuje ja rygorystcznie, mam 3 ksiazki, nic nie podjadam i nie grzesze czy
          ktos mial podobnie?? trace nadzieje

2.Re: pomocy nic nie chudne !!!
          szlepcio 22.02.06, 18:30 + odpowiedz

A ja nic nie chudnę! Powiem więcej! Przytyłam... Masakra... Jem wszystko wg.
          przepisu... Rano jabłko śniadanie z węgli... Obiad b-t, kolacja zazwyczj rybka
          lub b-t... Nie jem wogóle czekolady i owoców wieczorwm.... Mam totalnego doła...

• Re: A ja tyje!
          haneczka2 23.02.06, 12:34 + odpowiedz

Mam to samo! Jestem na MM od 13 lutego b.r. i zamiast schudnac to przytylam 1,5
          kg. Masakra!

• chyba pasuje
          haneczka2 14.03.06, 18:48 + odpowiedz

Dzis stanelam na wadze i o zgrozo kolejny kilogram wiecej. To chyba nie jest
          dieta dla mnie. Nie wiem, moze jadlam za malo bialka. W ogole ta sprawa z
          bialkiem nie jst dla mnie calkiem jasna. Czy np. jedzac duzo (nie na MM) i
          dostarczajac duzo bialka (1,5 g na kg masy ciala) powinno sie chudnac?

• Re: pomocy nic nie chudne !!!
          julia1964 13.03.06, 11:52 + odpowiedz

pozdrawiam wszystkie zdolowane MM -ki ktore nie chudna tak jak ja ;-( stosuje
          wszystko jak trzeba chodze na basen i dosc ostro trenuje ale bez efektu nic nie
          chudne ;-( moze jednak to nie jest dieta dla wszystkich? moze u nas to tycie
          wynika z innych przyczyn ? robie badania teraz jak mi wykryja co to jest to
          moze bede wiedziala jak schudnac wreszcie bo jak patrze na wage i 80 kg to
          slabo mi jest no i nie mam sie w co ubrac bo w nic nie wchodze ;_( i tez mam
          dola bo prawie nic nie jem a jestem gruba jakbym objadala sie frytkami i
          ciastkami roznymi

• Re: Pomozcie sad
          usmieszek24 24.04.06, 11:56 + odpowiedz

Sorki, przypadkiem mi sie wyslalo smile
          Musze sie poradzic poniewaz jestem troszke podlamana. Jestem na MM od marca a
          schudlam dopiero 2kg!!! Sprawdzam swoja wage raz w tygodniu i zazwyczaj trace
          po 200-400g. Tylko 1 tygodnia diety stracilam kilo.
          Przepisy na posilki czerpie z DZ. Dziennie jem 2 weglowe i 1 tluszczowy.
          Uprawiam tez duzo sportu, bo ok. 5 h/tyg. Ostatnio jednak wyczytalam gdzies
          tutaj ze to moze przez sport tak malo trace wagowo, bo miesnie sie rozrastaja.
          Zrobilam siec tydzien przerwy na sprawdzian i przytylam 1kg!!!
          Co powinnam robic zeby tracic troszke wiecej wagi??? Nie prosze o duzo, ten 1kg
          tygodniowo by wystarczyl smile
          Moze powinnam jesc wiecej warzyw? Powiedzcie co myslicie?
          Pozdrawiam serdecznie

-------------
          Musi się udać
          • piani Re: do piani 11.05.06, 23:23
            Rany... Lapy mi opadaja. Nie mam zamiaru dyskutowac o wyzszosci Swiat Bozego
            Narodzenia nad Swietami Wielkiej Nocy (czy Monti nad SB)!!!!!

Zapytalam tylko: "Czyli autorzy SB po prostu troche zmodyfikowali jej
            stosowanie, ale tak naprawde UKRADLI pomysl i zarabiaja na ksiazkach sad
            Co Wy o tym myslicie?"

I co? Bronice tej diety jak wlasnego honoru, jakbyscie to wy ja wymyslily. .
            Pisze ze nie rozumiem, a tu awantura sie robi. A mnie sie zebralo na rozwazania
            moralne. Rzeczywiscie, czlowiek na diecie chyba jednak jest troche wkurzony i
            rozwazania moralne nie wchodza w rachube.

Poza tym tu jest link - inne, tez fajne, forum o SB :
            f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=12037&start=0
            a w nim takie posty:
            KAJA: Cześć dziewczyny zaczełam 15dzień mojej diety od tygodnia moja waga nie
            drgnie , ale trzymam się...

Ali: w I fazie bylam ksiazkowe 2 tyg, mialam plan byc 3 tyg,ale,ze nie schudlam
            ani 1kg. dobra, podjelam decyzje, przechodze do fazy II, jezeli przez 2 tyg nic
            nie schudlam regularnie przestrzegajac wytycznych (no nie liczac wpadki z %%
            ale to juz byl 10 dzien) to znaczy,ze ja po tym nie schudne i nie mam co sie
            molestowac

Longbow: Stosuje tą dietę od 18 dni. Przez cał fazę pierwszą ładnie chudłem ale
            gdy tylko przeszedłem do fazy drugiej i z powrotem dołączyłem produkty zbożowe
            ( płatki owsiane ) waga natychmiast skoczyła do góry.

Mama Misianka: ja już kończę 3 tydzień, ale wciąż w 1 fazie, bo efekt mizerny -
            2,5 kg. Trochę smutno bo podchodzę bardzo uczciwie do tematu. Jem 2 główne
            posiłki i 1 przekąskę.

Wiec NIE WSZYSCY chudna.
            Jednak SZCZERZE zycze wam sukcesow i trzymam kciuki, bo sama sie zastanawiam,
            czy nie zaczac tej diety. Jednak apeluje: nie zachowujcie sie jak sluchaczki
            Radia Maryja, ktore na kazdego, kto choc probuje inaczej myslec, rzucaja sie z
            torebkami i parasolkami. Pozdrawiam!
            A moze ktos mi juz na spokojnie powie: czym sie rozni serek wiejski od twarogu
            przy zalozeniu, ze obydwa sa jednakowo chude? Dlaczego jeden wolno jesc, a
            drugiego nie?
            I czy chude jogurty oraz kefiry takze odpadaja???? Bez tego bedzie mi BARDZO
            trudno.
          • piani Re: do 1dycha 12.05.06, 11:05
            Od kiedy zasdy Moniego sa takie skomplikowane?! Zakladam, ze jednak sie
            nabijasz, bo oczywiscie produkty sa podzielone na trzy grupy, ale niczym sie to
            nie rozni od SB, tylko Monti podaje dokladne ilosci wegli. To wszystko. Rownie
            dobrze moglby tylko podac litre: dobre, dopszczalne i zaboronione, bez detali.
        • gabbana20 Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 12.05.06, 10:53
          Pytaj, chętnie odpowiem, ale nie doszukuj się dziur w naszych
          wypowiedziach,piszesz...
          > Jesli chodzi o roznice, to narazie napisalyscie, ze sb jest mniej
          > skomplikowane, jednak nadal nie rozumiem dlaczego. Tam sniadanie to maja byc
          > wegle (bez cukru i bialego pieczywa), obiad - tluszcze i bialka? Kolacja
          lekkie bialko i wegle zlozone.
          chodzi o to, że się nie muszę zastanawiać co jest węglem, a co nie, jem co mam
          napisane i TYLE, a kto ile chudnie to indywidualna sprawa. Skoro masz już
          wyrobione zdanie na ten temat:
          > W sumie, uwazam, ze diety sa bardzo do siebie podobne, bo SB opiera sie na
          > zasadach Montiego. I tyle.
          To po co pytasz??
          • piani Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 12.05.06, 11:10
            Pytam, bo uwazam, ze to rodzaj plagiatu. Pytalam co o tym myslice. Mnie kazda
            kradziez odrzuca, takze plagiat. To wszystko. Poza tym, kto pyta, nie bladzi.
            Jesli, oczywiscie, ktos mu spokojnie odpowie. Widzie jednak, ze czasem: "kto
            pyta, moze dostac w ucho".
    • raszelika Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 12.05.06, 03:32
      Obserwuję wątek od kilku dni....i pomijajac fakt, ze zgodzę się z niektorymi
      forumowiczkami, ze SB brzmi dosc prosto a MM wymaga jakich skomplikowanych
      obliczen okraszonych trescią, która wymaga glebszych analiz i nauki systemusmile a
      ja leniwa jestem...i wolę plażowacsmile
      ale do rzeczy....Sadzę, że gdyby Agatston popelnil plagiat albo zbyt wielkich
      nadużyć to Monti pierwszy upomnialby się o swoje prawa a przynajmniej
      naglosnilaby to prasa...
      Monti tez ma ksiazki a nie sprzedają się tak dobrze jak SB...
      więc to tak jakby zastanawiac się dlaczego AUDI czy BMW podoba się bardziej od
      produktow FIATA...i to i to samochodsmile i zasady konstrukcji maszyny takie
      same..a jednak gdyby przyszlo wybierac...zdecydowana większość woli BMWsmileale są
      oczywiscie i tacy, ktorzy nie zamienią na nic ukochanego malucha...i swięte
      prawo kierowcy!!smile

nie wiem czy analogia trafiona...

PS. nie mam nic do kierowcow FIATOW a zwlaszcza maluchów...AUDI ani BMW nie
      posiadam...ani nawet nie jest to obiektem moich marzeń...smile I w ogole nie znam
      się na samochodach!!!
      • piaget11 Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 12.05.06, 09:05
        o matko...
        ja myślę, że głównie chodzi o to, że dietetycy zmienili zdanie i już wiadomo,
        żę nie chodzi o kalorie, jak sądzono, ale o IG - dlatego powstały nowe diety.
        Jedni nie łączą, inni wykluczają niektóe potrawy, jeszcze inni ściśle trzymają
        się wysokości IG. w sumie dlatego te diety są podobne. dla niedowiarków: czy
        jeśli pani A. trzyma się diety niskokalorycznej na bazie warzyw i owoców i pani
        B. zalecono jeść w podobny sposób, to jest plagiat? nie sądzę. w dietach
        zawiera się nauka - w SB autor poszedł dalej: wykluczył wszystko, co powoduje
        wzrost glukozy i dalej dał wolną rękę, co ułatwia stosowanie diety i staje się
        ona dla każdego. monti każe liczyć, łączyć i przestrzegać godzin i kolejności
        posiłków...
        • 1dycha Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 12.05.06, 09:47
          Piaget ma rację, że nowoczesne diety wszystkie są podobne. Dla mnie SB jest na
          przykład bardzo podobna do Atkinsa - z tą różnicą, że bardziej urozmaicona i
          zakazuje naprawdę tłustych rzeczy.

A fantastyczne jest to, że:
          1. to jest dieta dla normalnych ludzi - którzy pracują i nie mogą całego życia
          podporządkować godzinom posiłków
          2. można jeść wtedy, kiedy się chce (albo się da), a nie wtedy kiedy książka
          każe; to jest naprawdę PROSTE i ŁATWEsmile)

No i najwazniejsze:

Teraz w zasadzie jem to samo co zawsze, gdy się odchudzałam (plus pyszne
          odkrycia typu placki serowesmile), ale... NA ŻADNEJ DIECIE NIE CZUŁAM TAKIEGO
          PSYCHICZNEGO KOMFORTU, jak teraz.

Jest mi tak dobrze z tym, że plażuję - bez większego wysiłku i zmian w
          organizacji. Nie czuję, że mi czegoś nie wolno, tylko po prostu jem mnóstwo
          pysznych rzeczy lepszych od tego co jedzą inni. To jest po prostu strasznie
          POZYTYWNE (jem pyszne rzeczy) a nie negatywne (tego nie wolno, a tamto trzeba,
          tak rób, tak nie rób).

No i na plaży jest mi po prostu wesoło - głównie dzięki wam!!! Dlatego też
          zdenerwowałam się wątkiem piani, bo nie chcę, żeby ktokolwiek mnie z tego
          plażowego nastroju wyprowadzał.

I uważam że forum jest dla nas wszystkich po to, żeby jak najdłużej na plaży
          wytrwać, a nie żeby się zżymać na kradzieże intelektualne dwóch starych
          dziadkówsmile)))

Pozdrawiam wszystkie plażowiczki!! A szczególne pozdrowienia dla raszeliki,
          gabbany, spragnienia, pyziulki, piaget i piani teżsmile)

U mnie kolejne pół kilo mniejsmile

-------------
          Musi się udać
          • gabbana20 Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 12.05.06, 10:58
            Dziękuje za pozdowionka, ja również pozdrawiam, jestem w f1, trcohę mnie brzuch
            boli.....bo robiłam bzuszkismile niby nie tak dużo, ale wiecie jak się długo nie
            ćwiczyłowink, waga się wacha między 60, a 61, będzie mi ciężko zejść pniżej 60-
            musi się udać,życzę powodzonak wszystkim plażowiczkom-niech wsakazówka wagi
            będzie z wamismile)))
        • piani Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 12.05.06, 10:56
          Te godziny posilkow u Montiego wynikaja po prostu z tego, ze Francuzi jedza
          BARDZO regularnie. Caly narod ma o 12.00 przerwe na obiad. O 20.00 siada sie do
          kolacji, ok. 16.00-17.00 jest podwieczorek. Wiec tak naprawde on niczego nie
          wymaga tylko sie wpisuje w ten system jedzenia.
          Zaleta punktualnego jedzenia jest fakt, ze Francuzki sa najszczuplejszymi
          kobietami w Europie (wg. unijnego biura starystycznego Eurostat). Po prostu
          organizm wie ze o okreslonej godzinie dostanie jedzenie, wiec tak bardzo nie
          odklada na gorszy czas. I oczywiscie Francuzi wyjatkowo zle znosza wszelkie
          opoznienia posilkow /o 14.00 po prostu umieraja z glodu, jesli nie zjedli
          obiadu wink/
    • piani Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 12.05.06, 11:00
      Dziekuje za pozdrowienia smile

Wazne: A moze ktos mi juz na spokojnie powie: czym sie rozni serek wiejski od
      twarogu przy zalozeniu, ze obydwa sa jednakowo chude? Dlaczego jeden wolno
      jesc, a drugiego nie?
      I czy chude jogurty oraz kefiry takze odpadaja???? I dlaczego podobno nie wolno
      jesc pomidorow (najwyzej jeden dziennie)?
      • 1dycha Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 12.05.06, 11:44
        No. Cieszę się że znowu plaża spokojnasmile

Myślę że różnią się tak jak pieczywo od chlebasmile Kiedyś mówiło się twaróg, a
        teraz sereksmile

Może amerykanie twarożki mają zawsze ze śmietaną, dlatego przy tłumaczeniu tak
        wyszło... Serek wiejski to się jakoś trochę inaczej też robi, ale wychodzi
        chyba na jedno- zobacz też mój post o serkachsmile

Co do kefirów i jogurtów - to (ale to moja własna teoria, nie AA!), jak się
        naczytałam Atkinsa to odkryłam że wbrew pozorom naprawdę jest dużo węgli i w
        jednym i w drugim. No i metodą prób i błędów stwierdziłam, że faktycznie mogą
        (w pewnych ilościach) przeszkadzać w chudnięciu.

Ja jak mam ochotę na kefir a. jogurt, to sobie pr zeliczam (chociaż nie muszęsmile
        węgle i wiem ile mogęsmile nabiał wzmacnia kości i poczucie godności!

A pomidory hamują chudnięcie (przynajmniej mi) na bank. Też z autopsji. Nie mam
        teraz czasu się rozpisywać, ale jak będziesz chciała, to ci napiszę, dlaczego
        tak uważam.

-------------
        Musi się udać
        • piani Re: Dziewczyny, czy mozecie mi cos wyjasnic? 12.05.06, 12:20
          Dziekuje smile

Jestem uzalezniona od pomidorow. Serio mowie. Niektorzy od slodyczy, ja od
          pomidorow. Jak ich nie ma - pije sok, jak nie ma soku, potrafie wyjadac
          koncentrat. Napiszesz dlaczego pomidory urtudniaja chudniecie? Wegle? Bo
          rzeczywiscie czesto sa bardziej slodkie niz niektore truskawki.
          • ami51 bez paniki w kwestii pomidorów ;) 12.05.06, 13:05
            www.southbeachdiet.com/public/diet-updates/diet-updates.asp?GID=224
            to jest adres amerykańskiej strony SB, najbliżej źródła, zakładka na updates -
            proponuję lekturę bezpośrednią...tam są dokładne informacje
            dieta SB ciągle ewoluuje, a badania pozwalają na świadome decyzje (np. w sprawie
            maślanki czy pomidorów - można!)i dopuszczanie nowych produktów do fazy I
            pozdrawiam
            ps. dziewczyny - życie niesie wystarczająco dużo problemów różnego gatunku i
            kalibru - nie ma sensu szarpać się tu, na forum, gdzie powinniśmy sobie pomagać,
            dzielić się doświadczeniami, wspierać, pocieszać i chwalić...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka