vicki1x 22.12.06, 12:28 HEjka Szukałam i szukała ale nie mogę znaleźć. Czy Ktoś ma może przepis na chleb żytni albo razowy. Proszę o pomoc. Wszystkim z góry dziękuję. Pozdrowienia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziuus CHLEB PSZENNY RAZOWY 22.12.06, 14:40 CHLEB PSZENNY RAZOWY Tradycyjny przepis na pieczenie chleba wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie. • 5 litrów mąki pszennej razowej • 2 1/2 litra wody • 5 dkg drożdży • 1/2 - 1 łyżki soli Mąkę przesiać przez grube sito (przez które przejdą cenne otręby razem z mąką). Drożdże rozmoczyć w szklance wody letniej; 2 litry męki zarobić wodą, wymieszać z drożdżami i postawić na 2 godziny w temperaturze 30°C. Kiedy rozczyn się podniesie, dać łyżkę soli, zamieść z pozostałą mąką niezbyt gęsto i niech tak stoi 1/2 godziny. Wyrobić 5-6 bochenków chleba, kłaść na pomazane masłem blachy w ten sposób, by ciasto zajmowało 1/3 wysokości blachy. Pozostawić w takiem samem cieple, a gdy wyrośnie do poziomu, pomazać rozbitem jajkiem, wstawić do pieca tak gorącego, aby mąka wrzucona nie paliła się, tylko lekko rumieniła. Piec 1/2 godziny , najwyżej 3/4 godziny. Odpowiedz Link
madziuus chleb zytni razowy na zakwasie 22.12.06, 14:41 Tradycyjny przepis naszych babć na pieczenie chleba, z wskazówkami jak zrobić samemu zakwas. Przepis wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie. Chleb żytni jest pokarmem codziennym naszego ludu, ponieważ często żyto w naszym kraju powszechnie się udaje, a pszenica niewszędzie; mniej używa go w miastach. Jest on jednakowoż pożywny i do odmiany z innym chlebem nieraz pożądany, ma bowiem własności regulowania żołądka. Piecze go się tylko na kwasku, bo na drożdżach się nie uda. Składniki: • 6 litrów mąki razowej żytniej • woda • żur lub kwaśne ciasto • sól 1/4 maki zarobić żurem lub kwaśnem ciastem i postawić w cieple do drugiego dnia, aż zaczyn sfermentuje. Na chleb bierze się tyle mąki, ile ma być bochenków, licząc po 3 litry na jeden. Trzecią część danej mąki rozczynić z uprzednio przygotowanym fermentem, rozrobionym jeszcze letnią wodą; po kilku godzinach, gdy rozczyn na chleb wyrośnie, wsypać resztę mąki, tęgo zamieść, poczem w ciepłem miejscu na kilka godzin postawić. Gdy ciasto podrośnie, mokremi rękami wyrabiać okrągłe bochenki, kłaść na łopatę grubo posypaną żytnią mąką i wsadzać do gorącego pieca na godzinę. U w a g a: Piekąc taki chleb częściej, najlepiej zostawić na rozczyn trochę surowego ciasta, a utaczawszy go w mące, pozostawić na zimnie w dzieżce. W razie potrzeby rozrabia się ten zaczyn w letniej wodzie. Odpowiedz Link
madziuus jakis chleb 22.12.06, 14:42 1 kg maki pszennej lub żytniej razowej TYP 2000, - 60g drożdży (lub 2 paczki drożdży instant), - 3 łyżki siemienia lnianego (jak ktos chce) - proszek do pieczenia, - sól, - łyżeczka fruktozy Mąke przesypujemy do duzej miski, robimy w środku wgłębienie i wkruszamy drożdże, zalewamy je szklanka letniej (nawet lekko ciepłej) wody, dodajemy fruktozę. Mieszamy w tym wgłębieniu, przykrywamy ściereczką miske i zostawiamy na godzine. Kiedy wyrośnie dosypujemy dwie łyzeczki soli (ewentualnie słodką paprykę lub siemienie liane), 1 łyżeczke proszku do pieczenia, dolewamy 1,5 - 2 szkalnki letniej wody i wyrabiamy (ja robię to łychą). Przekładamy do podłóżnej, wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, chleb powinien wypełnić ją do połowy wysokości, przykrywamy, trzymamy w cieple (scierka, recznik, a nawet koc) i zostawiamy do wyrośnięcia (żytni nawet kilka godzin). Następnie wkładamy formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 195 st. na 55 minut. Nie ma co sprawdzać patyczkiem bo skórka robi się twardawa. Po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika przykrywam chleb jeszcze w foremce wilgotną ściereczka i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Potem kroję go na kromki i zamrażam, wieczorem wyciągam jedną - do woreczka lub chlebaka i rano jest super śniadanko (chlebek zostawiony na powietrzu zczerstwieje). Kiedyś jeszcze poekspetymentuje z dodatkiem orzechów albo innych dozwolonych dodatków . Odpowiedz Link
madziuus ZYTNI Z DOBREJ MAKI 22.12.06, 14:43 Składniki: -na zaczyn: 2garście mąki żytniej(z pełnego przemiału-dostepna w sklepach ze zdrową zyw),woda na ciasto: - 50g zaczynu - 3/4l letniej wody - 750g mąki żytniej (zpp) - 250g mąki pszennej(zpp) - 2 łyzeczki soli - 40g drożdży 1)Na zaczyn wymieszać mąkę żytnią, z taką ilością wody żeby powstała dość rzadka papka. Przykryć 2 wilgotnymi ściereczkami postawić w ciepłym miejscu. Po 2 dniach w zaczynie pojawią sie pęcherzyki powietrza 2) Zaczyn dokładnie rozmieszać z 1/2l letniej wody. 3)Do ogrzanej miski wsypać mąkę żytnią i pszenną. W mące zrobić wgłębienie włożyć zaczyn i pokruszyc drozdze. Mniej wiecej połowę mąki wymieszać z zaczynem i drożdżami, aż powstanie gęste ciasto. Przykryć miskę 2 ściereczkami i pozostawić na noc w ciepłym miejscu-do wyrośnięcia. 4)Do ciasta dodać resztę wody i sól oraz pozostałą mąkę-zagnieść ciasto, aż stanie sie elastyczne i nie będzie przywierać do rąk. Ciasto zagnieść w kule przykryć miskę ścierką i zostawić na 3 godziny w cieple miejsce. Uformować ciasto na bochenek i ułożyć na blasze na 1-2 godziny zostawić ponownie do wyrosniecia. W tym czasie 3-4 razy posmarować bochenek z wierzchu letnią wodą. Nagrzać piekarnik do 200C. Nożem naciąć wierzch bochenka w skośną kratę i na najnizszym poziomie piekarnika piec ok.90 minut. Potem wyjąć chleb posmarować go zimna woda i włożyć do wyłączonego piekarnika na pare minut, aby go obsuszyć. Odpowiedz Link
ka-sha1 Re: ZYTNI Z DOBREJ MAKI 15.03.07, 13:05 madziuus ekspercie ty maly ... a wiesz moze jaki chlebek jest najlepszy na 2F??? bo mam dylemat : razowy, pelnoziarnisty, zytni??? Odpowiedz Link
madziuus Re: ZYTNI Z DOBREJ MAKI 19.03.07, 17:54 a nie mam pojecia z gotowych zawsze wybieralam taki ktory ma w skladzie tylko mąke pp, czyli razowa albo graham a jak robilam sama to taki prosty WODA, DROZDZE, MAKA, SOL ;d lub z gotowych mieszanek:] Odpowiedz Link
arabelka13 Re: ZYTNI Z DOBREJ MAKI 20.03.07, 17:41 wlasciwie bez roznicy,tylko zeby yo byl prawdziwy razowy albo pelnoziarnisty.a nie zawieral jakies ulepszaczeja jadlam schulstad i wiem ze jego sklad jest w porzadku,co do reszty to nie wiem Odpowiedz Link