16.05.07, 13:30
Drogie plażowiczki macie jakieś ciekawe i smaczne sposoby na cukinię, poza
tym, że może zastępować ziemniaczki - pierwszy raz w życiu mam ją w ręku i co
dalej...pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • madziuus Re: Cukinia 16.05.07, 13:40
      hmm ja np kroje na małe kawałki i troszke gotuję a potem sobei smażę z roznymi
      przyprawami i do tego dodaje duuzo smażonej cebulki i mieszam, można do tego też
      dodać jajko to już wtedy jest calkiem pyszne;d
      • jaworra Re: Cukinia 18.05.07, 17:50
        podsmazona cukinia z papryka i cebulka, odrobina czosnku i ziol. pycha! mozna dodac troche koncentratu dla zaostrzenia smaku smile
    • country_grill Re: Cukinia 18.05.07, 17:54
      Moj ulubiony: przekrajasz wzdloz na pol, wyjmujesz pestki, w miejsce pestek
      wkladasz podsmazona wczesniej mase z: chudego miesa mielonego, cebuli, pieczarek
      i soczewicy, przyprawy dowolnie, najlepiej troche ziol, sol, pieprz. Na wierzch
      kilka kropel oliwy i do piekarnika smile ladnie wyglada i pycha smile Bedzie pasowalo
      i smakowalo nawet nie plazowiczom [a propos dobry sposob na wymiganie sie od
      tlumaczenia dlaczego czegos nie jesz. Jak w rodzinie jest zapalony maniak
      ziemniakow, mozna kilka ugotowac i niezobowiazujaco postawic na polmisku na
      srodku stolu, coby kazdy sam zdecydowal czy i ile chce].

P.s. Skory nie trzeba zdejmowac, bo w pieczeniu i tak zmieknie.
      • country_grill Re: Cukinia 18.05.07, 17:54
        Acha, to samo mozna przecwiczyc z innymi farszami i z innymi warzywami
        cukiniopodobnymi smile
    • balbina_alexandra Re: Cukinia 20.05.07, 09:53
      Uwielbiam cukinię! Trzeba jeść póki jest w sklepach i jest względnie tanie smile
      Najbardziej lubię cukinię duszoną na oliwie z czosnkiem i ziołami, a już
      przepadam po prostu za ratatouille. Bakłażan - kroimy z kostkę, cukinię w kostkę
      albo plasterki (nie trzeba obierać ze skórki), jedna papryka (też kroimy),
      pomidory - świeże albo z puszki (Pudliszki są bez dodatku cukru). Najpierw na
      oliwę wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, potem bakłażan, cukinię i paprykę, na
      końcu pomidory. Dusimy wszystko do miękkości, doprawiamy solą (ja osobiście b.
      rzadko używam ale co kto lubi), pieprzem i ziołami (mi pasują pronwasalskie) i
      gotowe! Pyszne i można jeść na zimno też.
      Robię różne wariacje, czasem podduszam z pieczarkami, czasem dorzucam nieco
      fasolki szparagowej albo brokułów (no ale wtedy to już nie jest rataouille smile),
      czasem łyżkę koncentratu pomidorowego, czasem szczypte chilli i wtedy jest na
      ostro. Zjam z kurą upieczoną w folii smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka