emkaa3 16.05.07, 13:30 Drogie plażowiczki macie jakieś ciekawe i smaczne sposoby na cukinię, poza tym, że może zastępować ziemniaczki - pierwszy raz w życiu mam ją w ręku i co dalej...pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziuus Re: Cukinia 16.05.07, 13:40 hmm ja np kroje na małe kawałki i troszke gotuję a potem sobei smażę z roznymi przyprawami i do tego dodaje duuzo smażonej cebulki i mieszam, można do tego też dodać jajko to już wtedy jest calkiem pyszne;d Odpowiedz Link
jaworra Re: Cukinia 18.05.07, 17:50 podsmazona cukinia z papryka i cebulka, odrobina czosnku i ziol. pycha! mozna dodac troche koncentratu dla zaostrzenia smaku Odpowiedz Link
country_grill Re: Cukinia 18.05.07, 17:54 Moj ulubiony: przekrajasz wzdloz na pol, wyjmujesz pestki, w miejsce pestek wkladasz podsmazona wczesniej mase z: chudego miesa mielonego, cebuli, pieczarek i soczewicy, przyprawy dowolnie, najlepiej troche ziol, sol, pieprz. Na wierzch kilka kropel oliwy i do piekarnika ladnie wyglada i pycha Bedzie pasowalo i smakowalo nawet nie plazowiczom [a propos dobry sposob na wymiganie sie od tlumaczenia dlaczego czegos nie jesz. Jak w rodzinie jest zapalony maniak ziemniakow, mozna kilka ugotowac i niezobowiazujaco postawic na polmisku na srodku stolu, coby kazdy sam zdecydowal czy i ile chce]. P.s. Skory nie trzeba zdejmowac, bo w pieczeniu i tak zmieknie. Odpowiedz Link
country_grill Re: Cukinia 18.05.07, 17:54 Acha, to samo mozna przecwiczyc z innymi farszami i z innymi warzywami cukiniopodobnymi Odpowiedz Link
balbina_alexandra Re: Cukinia 20.05.07, 09:53 Uwielbiam cukinię! Trzeba jeść póki jest w sklepach i jest względnie tanie Najbardziej lubię cukinię duszoną na oliwie z czosnkiem i ziołami, a już przepadam po prostu za ratatouille. Bakłażan - kroimy z kostkę, cukinię w kostkę albo plasterki (nie trzeba obierać ze skórki), jedna papryka (też kroimy), pomidory - świeże albo z puszki (Pudliszki są bez dodatku cukru). Najpierw na oliwę wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, potem bakłażan, cukinię i paprykę, na końcu pomidory. Dusimy wszystko do miękkości, doprawiamy solą (ja osobiście b. rzadko używam ale co kto lubi), pieprzem i ziołami (mi pasują pronwasalskie) i gotowe! Pyszne i można jeść na zimno też. Robię różne wariacje, czasem podduszam z pieczarkami, czasem dorzucam nieco fasolki szparagowej albo brokułów (no ale wtedy to już nie jest rataouille ), czasem łyżkę koncentratu pomidorowego, czasem szczypte chilli i wtedy jest na ostro. Zjam z kurą upieczoną w folii Odpowiedz Link