manialub 28.03.10, 11:37 Karmię już ponad 10m, mały jest bardzo mleko żerny , a ja nadal nie mam miesiączki, czy powinnam się martwić? jak to u Was było? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oda100 Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 28.03.10, 15:04 1sze dziecko po 13 miesiacach i jakis czas nieregularna, 2gie dziecko 1,5 roku i dalej jak w zegarku Odpowiedz Link
juga08 Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 28.03.10, 16:37 Nie powinnaś sie martwić. U mnie pierwszy okres wystąpił gdy dziecko miało 1,5 roku. Przyspieszyłam ten moment ograniczając pierś dziecku. Żeby wróciła miesiączka potrzeba jednej przerwy miedzy karmieniami minimum 5 godzin. Żałuję tej decyzji bo to było sztuczne wymuszanie na dziecku 5 godz. przerwy kiedy ono potrzebowało ssać częściej. No ale wtedy nie byłam tak mądra jak teraz, nagonka lekarza ginekologa i innych ludzi ogłupiła mnie. Choć po powrocie miesiączki wróciłam do karmienia na żądanie. Koleżance która karmiła dziecko tyle ile ono potrzebuje, nie wymuszając dłuższych przerw między karmieniem miesiączka wróciła po 2 latach po porodzie. Polecam artykuł dotyczący powrotu płodności po porodzie npr.pl//index.php/content/view/60/43/ Odpowiedz Link
irenia Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 29.03.10, 14:41 Z taką zależnością to też nie bardzo. Karmię 16 miesiąc, przerwy w ciągu dnia są 7 a nawet 10 godzinne, miesiączki nadal nie ma. Odpowiedz Link
ata99 Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 28.03.10, 16:38 U mnie po 3 miesiącach, ale jest b.b. różnie. Zabawne, bo moja gin. stwierdziła, że to koniec karmienia, a karmię 3 lata. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 28.03.10, 16:51 Po urodzeniu starszej - 14 m-cy (w miesiącu jej odstawienia). Po urodzeniu młodszego - nadal karmiąc - po 19 miesiącach. Odpowiedz Link
blaszany_dzwoneczek Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 29.03.10, 06:51 Mnie wróciła szybko - 4 miesiące po porodzie, ale mała jak miała 2 miesiące zaczęła sama z siebie noce przesypiać (8-10 godzinna przerwa między karmieniami). Odpowiedz Link
agasobczak Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 29.03.10, 08:29 po 7-8 tygodniach po porodzie - przy drugim dziecku. Odpowiedz Link
mama_mak Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 29.03.10, 09:26 To jest absolutnie indywiduallne. Mmoja tez spala 10h w nocy miedzy 2a 4 mcem i @ nie wrocila. Ja dostalam pierwzej miesiaczki, jak Ula miala 28 miesiecy. Ale juz okolo roku przed mialam rozne "napiecia" w vrzuchu, jakby okres mial przyjsc i nie przychodzil. Wtedy ginka chcial ami wywolac no ale nie mogla, przez karmienie. Poslalam ja do wszystkich diablow, dlaczego dla ginegologow jestesmy niepelnowartosciowymi kobietami, jak nie miesiaczkujemy? Oni juz zapomnieli, co to jest natura, p prsotu sie chyba boja, bo nie moga kontrolowac tak nautralnego wlasnie procesu. Odpowiedz Link
mimi040908 Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 29.03.10, 20:52 Ja dostałam miesiączkę po 2,5 roku karmienia... oczywiście nadal karmię.Potraktowałam to jak wspaniałe zdarzenie! nawet prezent sobie kupiłam Odpowiedz Link
froobek Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 29.03.10, 21:21 @ jak synek miał 3,5 m-ca, natychmiast po tym, jak przestałam go przystawiać w nocy oraz dałam smoczek. Odpowiedz Link
fiamma75 Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 29.03.10, 22:34 córka - po 5,5 mies., syn - po 7 mies. Odpowiedz Link
kasiale73 Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 30.03.10, 01:12 karmię od ponad 29 m-cy. pierwsza miesiączka po 8 tyg od porodu. w między czasie ciąża. druga miesiączka po 9 tyg. nie ma reguły. Odpowiedz Link
mama_mak Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 30.03.10, 09:46 Kasiale Ty jetes pewna, ze to byly miesiaczki? Powtarzaly Ci sie potem regularnie ? Bo az nie moge uwierzyc, ze tak wczesnie! Czesto zdarzaja sie takie hormonalne krwawienia ale rekord niezly, zeby po 8 tyg. Ja 10 krwiawilam po porodzie. Odpowiedz Link
agasobczak Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 30.03.10, 09:56 Tak jak pisała Kasiale ja dostałam za drugim razem mega szybko... (ciekawe jak będzie po trzecim?) i jestem pewna że to miesiączka bo mierze tempkę a po miesiączce byłam u gina i ten na usg potwierdził "że ruszyły jajniki" ale przed usg mnie uświadamiał, że nie możliwe i że moje obserwacje psu na budę - jak widać... niekoniecznie Odpowiedz Link
kasiale73 Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 30.03.10, 22:53 jestem pewna. po porodzie krwawiłam 7 tyg. tydzień przerwy tylko i miesiączka. regularnie, dokładnie co 28 dni. przez rok teraz natomiast niezbyt regularnie, ale jednak co 23-35 dni. Odpowiedz Link
abcde-25 Re: ??? 31.03.10, 06:45 Czytam Wasze wpisy i zaczynam się martwić. Nie mam miesiączki od 22 mies. - tyle karmię, co 3 mies. zastrzyk depo=provera i co 3 mies. namowy gina - po co pani karmi, to za długo, a już chore to karmić 3 lata, a ja dalej swoje. Dodam, że miałam niedawno torbiel na jajniku i ogromny ból - leki przez 1.5 mies. zwalczyły to, a gin mówi, że to przez takie uparte karmienie długie, bo karmi się od 6 do 12 mies.! Jak odstawię zastrzyki to okres wróci? Odpowiedz Link
agasobczak Re: ??? 31.03.10, 07:56 oj ja tam nie znam się na antykoncepcji tak jak doktor ale mój lekarz (wybitny specjalista) wręcz twierdził, że nie ma górnej granicy KARMIENIA!!! MAM KARMIĆ ILE CHCĘ- rok dwa trzy.... więc chyba wie co mówi. Mi dość szybko wróciła płodność ale innym dopóki nawet jeden raz karmią może i nie wrócić. Nie wiem czy po odstawieniu depo prowera wróci płodność a co z tym idzie miesiączka. Bardziej (moim zdaniem) deppo prowera może wpłynąć na powstanie torbieli niż karmienie gdyz to pierwsze jest sztucznym podaniem hormonu a drugie - karmienie- to naturalna stymulajca Dziwna postawa gina... naprawdę. Naturalne karmienie na pewno złe a sztuczne podawanie hormonów nie ma związku.. naprawdę dziwne Odpowiedz Link
koire-moress Wróciła w poniedziałek 31.03.10, 08:41 18 miesiącach i 3 tygodniach. Łącznie około 28 miesięcy laby Odpowiedz Link
lacitadelle Re: ??? 08.04.10, 13:25 > Dziwna postawa gina... naprawdę. Naturalne karmienie na pewno złe a sztuczne > podawanie hormonów nie ma związku.. naprawdę dziwne To jest po prostu podejście "marketingowe", niestety bardzo powszechne. Synek ostatnio miał rotawirusa, byliśmy u lekarza i znów się dowiedziałam, że mleko po roku to sama woda, za to różnego rodzaju specyfiki (i tu od razu poleciała cała lista konkretnej firmy) są bardzo super na rota. Odpowiedz Link
mama_mak Re: ??? 31.03.10, 12:25 Ja nie mialam 28 i nic, tak chciala natura, nie przejmuj sie, a jakie sa te bole torbierlowe, mozesz mi powiedziec? Odpowiedz Link
abcde-25 Re: ??? 31.03.10, 13:54 Ból jak skurcze w dniu porodu, okropne, ja się zwijałam z bólu, biegiem do gina, mam 1km, dostałam leki i przeszło dzięki Bogu!!! Odpowiedz Link
ewka-1974 Re: ??? 31.03.10, 15:01 Ja dostałam po 7,5 miesiącach. A teraz czekam. Ewa Igor ; Lena Odpowiedz Link
froobek Re: ??? 02.04.10, 00:09 > jakie sa te bole torbierlowe, mozesz mi powiedziec? Miałam cztery lata temu dużą torbiel. Najpierw takie kłucie porównywalne do bólu owulacyjnego, tylko silniejsze (w sumie od tamtej pory umiem dobrze wyróżnić ból owu, bo wiem na 100%, gdzie dokładnie mam jajniki), a potem to jest takie uczucie, jakby coś wielkiego trzęsło Ci się w brzuchu i jak np podskoczysz, podbiegniesz do autobusu, to ten ból bardzo narasta. Odpowiedz Link
martusia_25 Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 01.04.10, 11:05 U mnie po 3 miesiącach. Odpowiedz Link
symbolica Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 01.04.10, 12:29 JA dostałam @ równo po gdy Wero miała 5,5 miesiąca... a miało być tak pięknie Odpowiedz Link
symbolica Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 01.04.10, 12:31 aaa i od tej pory jak w zegarku (karmie do tej pory).. zresztą przed ciąża tez tak miałam, nigdy nie brałam żadnych hormonów. Odpowiedz Link
aldakra Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 01.04.10, 15:58 jak mała miała 9,5 miesiąca dostałam miesiączkę (nie ograniczałam karmień ani nic nie cudowałam w tym względzie) - ssała wtedy baaaardzo często. Odpowiedz Link
verenne Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 03.04.10, 13:15 U mnie wróciło krwawienie jak poszłam do pracy i siłą rzeczy karmienia zostały ograniczone (Młoda miała 5,5 mies.). Wróciłam do pracy i po tygodniu albo nawet szybciej comiesięczny horror powrócił Odpowiedz Link
kaka-llina Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 05.04.10, 23:14 % miesiecy , małe karmione na kiedy chciało, na oczy butelki nie widziała, nie było odciagania... ale dupa i wróciło...Nie jest dziko regularna (12 stycznia i potem 5 marca, trzecia jeszcze nie przyszła) ale wiem, że płodnośc tez juz jest Odpowiedz Link
kaka-llina Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 05.04.10, 23:14 5 miesiecy miało byc... Odpowiedz Link
karola2314 Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 08.04.10, 11:24 pierwszego synka karmiłam prawie 3 lata miesiaczka wróciła po równym roku od porodu. Córe karmie 26 miesiecy miesiaczka wróciła po 19 miesiacach)) Odpowiedz Link
desse_o Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 08.04.10, 12:12 Ja karmię 15 miesiąc i nadal nie mam. Póki co, nic na nią nie wskazuje. Odpowiedz Link
jacaroline24 Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 11.04.10, 20:13 u mnie przy 1 dziecku po 10,5 mcach. i jest nieregularna jak na razie. Odpowiedz Link
magi104 Re: Kidy powrót miesiączki przy dkp? 15.04.10, 23:12 Przy obu córkach, karmionych intensywnie piersią - powrót miesiączki to cztery, pięć tygodni po porodzie, hehehe Czy ktoś miał szybciej ??? Odpowiedz Link