Dodaj do ulubionych

KP a pseudoefedryna?

05.04.12, 22:32
mam mega katar zawsze brałam coś z pseudoefedryną. ZWykłe środki średnio mi pomagają no dobra nie pomagają bo mam dodatkowo problemy z zatokami przewlekłe. Wiem, że w przeciwskazaniach jest KP. Ale jest bo? Bo zmiejsza laktację? Czy bo przechodzi do mleka? Czy jak? Ratujcie proszę...
Obserwuj wątek
    • aajjaa Re: KP a pseudoefedryna? 05.04.12, 23:09
      Nie wiem co jest miedzy pseudoefedryna a KP, ale ostatnio wlasnie nie dostalam wink - bo uslyszalam ze przy KP nie mozna. Katary uwielbiaja moje zatoki wink
      Od kilku lat karmiac lub bedac w ciazy obracam sie tylko z takich srodkow wokol Mukosolwanu (ambroksol) - dla dzieci jest np Flavamed - wiec dzieci tez moga, czyli i przy KP mozna, lub sinupretu (jest ziolowy). Probowalas coz z tego? Moze bedzie dzialac? Ostatnio tez uzywam kropli do nosa (otrivin dla dzieci) przy katarze - by nie dopuscic do zatykania, by w zatokach "nie siedzialo i sie nie kisilo". W totalnie beznadziejnym zapaleniu zatok posunelam sie tez do plukania zatok woda z sola, jeszcze wygrzewanie (oklady, sollux) tez jest fajne.
      • asjula1 Re: KP a pseudoefedryna? 05.04.12, 23:41
        Ja robiłam przy totalnie rano zatkanym nosie i przyległosciach płukanie disnemarem, wydmuchiwanie, otrivin i tak do skutku.
        • asjula1 Re: KP a pseudoefedryna? 05.04.12, 23:48
          A teraz właśnie spożywam antybiotyk przy tragicznej infekcji, złapanej oczywiście z przedszkola dziecka. Wszyscy w domu identycznie chorują - wymioty, po czym standardowe objawy przeziębieniowe, z tym, ze u mnie z nieustającym nocą i niedającym spać kaszlem i zatokami zajętymi właśnie. Swoją droga, kurka, co to jest??
          W całym swoim dość długim życiu wymiotowałam kilka razy razy - raz po spożyciu kilku oranżadek w proszku w wielu lat trzech, potem po spożyciu torby niemytych czereśni z pestkami w wieku lat siedmiu, potem po spożyciu nieprzyswajalnej ilości akoholu wina w wieku lat iluśtamwink, czyli po wyraźnym jakimś sprowokowaniu czymś strasznym.

A od kiedy dziecko poszło do przedszkola, czyli od kilku miesięcy mam już którąś z kolei awarię z wymiotowaniem. Coś zupełnie dziwnego dla mnie.
          Jakieś zmutowane wirusy krążą.
          • sylvia1k Re: KP a pseudoefedryna? 06.04.12, 07:24
            więc po kolei:
            sinupretu nie mogę: zaczęłam brać z 2 mies temu i mało na pogotowiu nie wylądowałam- zapomniałam że tego świetnego leku nie wolno przy refluksie... A ja jestem posiadaczką takowego. Ból był tak straszny, że rodzinka nieźle się wystraszyła. Otriviny itp preparaty pomagają u mnie na ja wiem? maks godzinę... Jeszcze żeby leciało z nosa to pół biedy ale mnie tak uszy bolą (wiem od złego ciśnienia bo zatoki + katar) i głowa że funkcjonować się nie da. I proszę nie piszczcie że się da... Walczę z tymi zatokami już rok (odnowiły mi się po grypie rok temu). Jestem bliska smarowania piersi musztardą cytryną i czymkowliek byle móc wyleczyć siebie... Nie daję już rady. Lekarka każe nagrzewać ale jak ja mam nagrzewać zatoki sitowe? Bo tym razem padło na te. One są za oczami- więc de facto boli nie głowa a oczy i okolice wokół plus rozsadzanie czachy całej. No to się poużalałam nad sobą...
            Biorę już leki na alergię (też posiadam a co nie wolno? tongue_out ) to może i dołoże tą pseudoefedrynę ? Gorzej że młody chory też więc głównym źródłem pozywienia jest cyc. Ale jeśli jedynym przeciwskazaniem jest to, że nie wolno bo zakłóća ilość mleka to ja to mam w nosie. Tyle, że jeśli nie wolno bo przenika do mleka i coś tam zaburza u dziecka no to gorzej a jedyna informacja jaką znalazłam to to, że zaburza ilość mleka i stosowana doustnie w duzych ilosciach może powodować irytację i pobudzenie u dziecka. Ale co to oznacza duże ilości?
            • vangie Re: KP a pseudoefedryna? 06.04.12, 09:01
              kojarzy mi sie, ze jest cos takiego podobnego w dzialaniu do pseudoefedryny, pokrewne, ale mniej szkodzi KP; w fervexie chyba jest?
              • vangie Re: KP a pseudoefedryna? 06.04.12, 09:02
                forum.gazeta.pl/forum/w,570,88755605,88758253,Re_Fervex_czy_mozna_.html no i dobrze mi sie kojarzyl ten fervex, ze mozna
            • asjula1 Re: KP a pseudoefedryna? 06.04.12, 09:08
              No to może czas się przeleczyć jakimś antybiotykiem? Większośc można brac przy KP. ja bym się zdecydowała przy takich objawach, brrrr...
              • sylvia1k Re: KP a pseudoefedryna? 06.04.12, 11:46
                o dzieki szkoda ze juz nie mam jak do apteki podjechac to bym kupila ten fervex.
                A co do lekarza i antybiotyku - pani dr każe naświetlać inhalować i tyle o antybiotyku nie ma mowy i tak się męczę z przerwami bo np jak było ciepło w wakacje to zatoki tak nie bolały a od jesieni znowu to samo i to coraz bardziej
                • aajjaa Re: KP a pseudoefedryna? 06.04.12, 13:21
                  A to bez sensu, wlecze sie i wlecze, a antybiotyk moglby pomoc pewnie i moze na dluzej dac spokoj. Chos przy "predyspozycjach", to i raz porzadnie zaleczone zaraz znow moze zachorowac wink.
                  Robilas przeswietlenie albo jakies ine badanie zatok?
                  Pamietam ze jak dawno temu mialam wciaz takie paprajace sie, to jakas szczepionka wziewna czy cos w tym stylu na jakis czas pomoglo, to bylo kupe lat temu - IRS ilestam sie to nazywalo.
                  jak teraz Cie boli dosc i spokoju nie daje - sprobuj moze tego plukania, mi doraznie troche pomagalo. Jala neti czy jakos tak (zdrowie.1krok.pl/zatoki.htm).
                  • aajjaa Re: KP a pseudoefedryna? 06.04.12, 13:21
                    zdrowie.1krok.pl/zatoki.htm
                    • liv.live Re: KP a pseudoefedryna? 06.04.12, 14:26
                      świetne smile
    • luliluli Re: KP a pseudoefedryna? 06.04.12, 08:33
      A właśnie ostatnio w "Womalny Art of Breasfeeding" wpadło mi, że pseudoefedryna może wpłynąć znacząco na laktację w sensie zahamowania jej. Więc raczej bym odradzałasmile
      No i do mleka też przechodzi w znacznej ilości, a to środek silnie pobudzający (wiem, bo kiedyś łyknęłam na raz Gripex i jakieś przeciwkatarowe tabletki i czułam się jak po niezłych dragachwink
    • nurfe Re: KP a pseudoefedryna? 06.04.12, 15:22
      Wszystko zależy jakie dziecko wink
      Pseudoefedryna wplywa hamujaco na laktację i może (nie musi) wpływać pobudzająco na dziecko (zauwazono to u 20% noworodków (. Więc jeśli ludzik malutki a laktacja nieunormowana to bym nie brala. Jednak jesli chłop podrosniety, a dawko jedno czy dwurazowa to nie powinna większych szkód wyrządzić. Sama bralam doraźnie przy 8 m-cznym dziecku.

A Buderhin probowalas? Dziala miejscowo, przeciwzapalnie i udrazniajaco. Fajny spray, tyle ze ba receptę.
      • sylvia1k Re: KP a pseudoefedryna? 06.04.12, 16:20
        nurfe dzieć jak widać w podpisie ma 21 mies prawie. Laktacja jak ta lala. Młody ssie co 3-4-5 godz w zależności od dnia. Obecnie bliżej 3 niż 5 bo sam ma mega katar. Buderhgin znam biorę od mies 2x2 dawki do każdej dziurki do tego biorę telfast.

dziękuję na was zawsze można liczyć
    • fiamma75 Re: KP a pseudoefedryna? 07.04.12, 13:12
      mnie już 2 przy zapaleniu zatok uratowały inhalacje z gentamycyny (ale to też na receptę - ampułki jak do zastrzyku, ale bierze sie inaczej) - mniej skutków ubocznych niż przy braniu doustnym i działa szybko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka