Dodaj do ulubionych

Wsparcie dla młodej mamy

09.06.13, 15:54
W mojej rodzinie późną jesienią przybędzie nowe dziecko, pierwsze dla jego rodziców. Mieszkają w Warszawie, my niestety niemal na drugim końcu Europy, stąd osobista pomoc ograniczy się głównie do telefonów i prezentów. Sami mieliśmy dziecko już tutaj, więc nie wiem zupełnie nic. Lekarza prowadzącego mają chyba nie najgorszego, ale może powinni też poszukać położnej i miec pod ręką kontakt do sensownej konsultantki laktacyjnej? Przyszła mama ma 35 lat, jest bardzo drobnej budowy i małobiuściasta (60-65A, zmierzone porządnie), więc boję się, że się nasłucha od "fachowców", załamie się albo coś. Rodzina wie, że ma wspierać, ale nie jestem pewna czy przy minimalnych nawet trudnościach nie usłyszy od nich "po co się tak męczyć". Nie wiem też, jak ze szpitalem, bo właśnie się przeprowadzili na drugą stronę Wisły, poprzednio zamierzali chyba uderzać do św. Zofii (był niemal za ścianą) - jakieś w miarę przyjazne szpitale po drugiej stronie Wisły? A może znacie jakąś sensowną szkołę rodzenia/grupę wsparcia?
Wybieramy się do Polski w wakacje (koniec sierpnia/pocz. września) i będziemy pomagali ile się da przez te dwa tygodnie, ale zdaję sobie sprawę, że to mało.
Tak przy okazji - może któraś z tutejszych mam warszawskich ma ochotę na małe spotkanie przy kawie/soku/czymkolwiek pod koniec wakacji? Chętnie powymieniam doświadczenia albo po prostu spotkam bratnią karmiącą duszę smile
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: Wsparcie dla młodej mamy 09.06.13, 21:43
      zapodaj jej linki do tego forum, do kp, na nowej matce polce jest super historyjka skąd się bierze mleko itp.
    • mrs.t Re: Wsparcie dla młodej mamy 09.06.13, 21:59
      po wsparcie zaufanej doradczyni laktacyjnej
      to tylko do LLL polska I magda, liderka la leche league
      spotkania w wawoe..przynajmniej były, nie wiem jak teraz/we wrześniu
      ale z magda kontakt jest super, telefoniczny.
      rzeczywisxie najleoiej brać się za to(wszystko) teraz, przed porodem

ja na forum kp kiedys taki watek stworzylam "cos a la ulotka" I tam duzo takich poerwszych informacji jest, obalanoe mitow etc. taka wiedza to dobre fundamenty kp.
    • agnieszka_i_dzieci Re: Wsparcie dla młodej mamy 11.06.13, 21:47
      O szpitalach itp się nie wypowiem, bo wsparcia w sprawie karmienia nie potrzebowałam.
      Poza kontaktem z Magdą (liderką LLL) proponuje dać jeszcze link do polskiej strony LLL (www.lllpolska.org/) - w razie problemów czy wątpliwości można podpytać mamy karmiące na tamtejszym forum (z doświadczenia oraz jako jedna z odpowiadających wiem, że odpowiedzi są sensowne wink )
    • marcelina_szpak Re: Wsparcie dla młodej mamy 12.06.13, 09:31
      Bardzo dziekuje, szczegolnie za podsuniecie LLL, w weekend "olinkuje" przyszlych rodzicow i sprobuje podpytac, jak im idzie organizowanie wszystkiego.
    • afro.ninja Re: Wsparcie dla młodej mamy 12.06.13, 09:32
      Niech i tak uderzaja do sw zoffi, chociaz tam z ulicy to raczej trudno o miejsce.

forum szpitale na gazecie i wszystkie mozliwe informacje na temat szpitali w Warszawie. Ja rodzilam na madalinskiego, jest okej, podobno istnieje tam doradczyni laktacyjna, ale jak ja bylam to byla na urlopie. smile

A czemu od razu zakladasz, ze przyszla mama bedzie miala problemy z karmieniem? To raczej duzy biust moze powodowac problemy z karmieniem. Kiedys spotkalam pania, ktora nie miala wcale biustu, a mowila, ze karmila bardzo dlugo, jej dziecko bylo nad wyraz wyrosniete, choc ona i maz byli dosc przecietnego wzrostu.

Poradnia laktacyjna jest przy sw zofii, sa takze panie konsultantki, ktore przyjezdzaja do domu.

> Tak przy okazji - może któraś z tutejszych mam warszawskich ma ochotę na małe s
      > potkanie przy kawie/soku/czymkolwiek pod koniec wakacji? Chętnie powymieniam do
      > świadczenia albo po prostu spotkam bratnią karmiącą duszę smile

Jesli chcesz sie spotkac, to na przyklad proponuje sto pociech na freta. super miejsce dla dzieci i karmiacych, nawet tych dlugokarmiacych smile
      • marcelina_szpak Re: Wsparcie dla młodej mamy 12.06.13, 11:47
        Ooo, dzieki za informacje o tym miejscu na Freta, nigdy tam nie bylam/nie slyszalam, mieszkalam kiedys w Warszawie, ale juz dawno temu.
        Nie zakladam problemow z samym karmieniem, tylko ze moze sie nasluchac od pseudofachowcow (poloznych czy lekarzy) albo znajomych, ze z "takim" biustem to moze zapomniec. A ona sie latwo przejmuje niestety. Ja bede ja wspierac, ale tylko telefonicznie - przyda sie jej zyczliwa i naprawde fachowa pomoc na miejscu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka