Dodaj do ulubionych

spadek wagi

06.01.15, 20:15
Bardzo dziękuję za istnienie tego forum smile to tak tytułem wstępu.

Teraz jednak z biernego podczytywacza ośmielam się zapytać wprost o radę.
KP od blisko 10 miesięcy, z wielkim zdziwieniem że się udaje wink i zapałem mimo pewnych niedogodności. Mam jednak problem z Młodą, a konkretnie z osławionym rozszerzaniem diety. Konkretnie pannica nie ma ochoty na jedzenie czegoś innego niż mleko. Może podchodziłabym z większym luzem do tematu - ma czas i mamę na wyłączność, ale zaczyna tracić na wadze i spadła mi na centylach z prawie 97 na 74... Milionpięćset złotych rad dookoła - króluje hasło dziecko musi więcej jeść "normalnego" jedzenia. Próby karmienia łyżeczką to gimnastyka olimpijska, już prędzej obsłuży się sama - ale są to mikroporcje. Butelka to twór obcy - świetna zabawka do rzucania i nic poza tym. Karmię ile się da, bo logiczne wydaje mi się, że skoro nic innego nie chce to ograniczanie jej dostępu do mleka nie jest dobrą drogą. Ale może źle myślę? Może powinnam za radą pediatry ograniczyć posiłki ode mnie i wziąć ją na głód?
Poradźcie mądre i doświadczone kobiety, bo dopadł mnie kryzys i bezradność...
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: spadek wagi 06.01.15, 21:54
      Napisze ma podstawie obserwacji mojej cory. Mloda ruchliwa przeogromnie. Co zjadala to wybiegala/wyraczkowalawink tez jadla milro porcje i to moje mleko ja ratowalo ze mimo wszysyko waga rosla wolniej ale rosla. Tez mi spadla z 97 na 50 centyl z waga, ale jakos pediatrzy, ktorzy sie nia zajmowali (oprocz jednej wrednej baby) twierdzili, ze to jedt normale, ze przyrosty wagowe sa mniejsze. Byly miesiace, ze nie przybyla nawet 200 gramow. Ale jakos sie tym nie martwilam. Wiedzialam, ze probuje zdrowego jedzenia i leci na moim mlekusmile
      Wredna baba stwierdzila, zebym poczytala jakie cuda mozna zrobic z Sinlacu i ze jezeli w dwa miesiace nie przekroczy 10 kg to mam nie przychodzic. Mloda miala wtedy cos ok 8 kg. Jasne, ze nie osiagnela 10 kg wiec wiecej nie poszlismysmile
      Dopiero niedawno potroila wage urodzeniowa a ma juz dwa latkasmile
      Dzieci piersiowe tak maja, ze poczatkowo mocno tyja, a jak zaczynaja byc bardziej aktywne to szybciutko spalaja zapasy.
      Dla spokojnosci mozesz zrobic dziecku morfologie i mocz, zeby wykluczyc anemie i infekcje i spokojnie karmic sie piersia dalej.
      Do roku piers zaspokaja wszystkie potrzeby malucha. W tym czasie rozszetzanie diety to raczej smakowanie niz jedzenie;na zaspokojenie gloduwink
      Moja cora tak na prawde to dopiero od kilku miesiecy je dorosle pokarmy, bo czuje glod i wie, ze ono tez zapycha brzuszeksmile
    • mad_die Re: spadek wagi 07.01.15, 18:10
      Skoro woli jeść sama to SUPER! Tylko się cieszyć.
      Takie dziecię powinno już mieć te 3-4 posiłki stałe co dnia, więc ustal pory tych posiłków i się ich trzymaj. Czyli nie wiem: 9 - 12 - 15 - 18 odpowiednio: śniadanie - zupa - owoc - kolacja.
      Pamiętaj, TY decydujesz CO i KIEDY dziecko je, dziecko decyduje CZY i ILE z tego zje. Także masz duże pole do popisu.
      Dawaj tylko i wyłącznie zdrowe rzeczy (żadnych kaszek sztucznych, biszkopcików, wafelków, chrupek, jogurcików itp) i wtedy masz pewność, że nawet jak zje garść rodzynek na śniadanie, kilka łyżek zupy warzywnej w południe, dwa gryzy banana po południu i różyczkę brokuła wieczorem to dostanie tylko wartościowe jedzenie PLUS Twoje mleko (które oczywiście samo w sobie w tym wieku jest mega zdrowe).
      Spadek w centylach nie jest niczym groźnym wink Napisz jak mała przybierała od urodzenia to ocenimy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka