10.07.05, 20:59
Ostatnie badanie robiłam na początku ciąży, czyli ponad 1.5 roku temu.
Ponieważ nadal intensywnie karmię piersią, nie mam okresu. Słyszałam (od
ginekologa), że w takim wypadku wynik badania cytologicznego jest
niewiarygodny. Czy zatem warto je teraz robić? A może trzeba poczekać aż
pojawi się @? Poradźcie!
Obserwuj wątek
    • jagandra Re: cytologia 10.07.05, 22:56
      Mi ginekolog kazał czekać, aż pojawi się @.
      • aga55jaga Re: cytologia 11.07.05, 23:37
        Poważnie??? a ja robiłam i wyszła II. Weżcie nie straszcie bo na dobrym wyniku
        bardzo mi zależy. Już miałam III i operację.
        Ja karmie 14 miesiąc oj intensywnie intensywnie i też nic @ niet!
    • tijgertje Re: cytologia 13.07.05, 01:48
      Cytologie mozna robic, trzeba tylko zglosic, ze sie karmi, w razie watpliwosci zostanie powtorzona.
    • kota-mota Re: cytologia 25.08.15, 09:22
      Dziewczyny, podbijam wątek, mam cytoogię na piatek, karmie 25 mcy, misiączka wróciła po 8 mcch od porodu. Ginkolog cos krecił nosem że trzeba skonczyc karmieie bo wynik niemiardajny. No ale sory, cytologii nie mialam 3 lata ( od ciązy, więc zrobic by wypadało a nie wiem ile jeszcze bede kamic , może rok, nie ma o czekać, bac sie trzeba.Nie będe przecież odstawiać z powodu jednego badania.
      Jakieś podpowiedzi, ja sie przygotować do badani, jakie moga byc kometarze i czy one sa uzasadnione?Robi sie czy sie nie robi podczas KP?
      • ela.dzi Re: cytologia 25.08.15, 09:36
        Ja robię co roku, rok temu cytologia przypadała na około pół roku karmienia, a w tym roku na półtorej roku karmienia + obecna ciąża. Nie bardzo wiem w czym kp miałoby przeszkadzać. Rok temu wynik był jednoznaczny. W tym roku i 2 lata temu, gdy byłam również w ciąży to wychodziła częściowa cytoliza.
      • cricetus Re: cytologia 25.08.15, 19:04
        Ja robiłam w okresie karmienia i po pierwszej ciąży i teraz po drugiej. Lekarze wiedzieli, że karmię (i że miesiączka nie wróciła jeszcze) i sami mimo to zlecali normalną kontrolną cytologię. Po pierwszej ciąży po roku karmienia - wyszła atrofia nabłonka - lekarz uspokoił, że to normalne w okresie karmienia i żeby się nie martwić, kolejna cytologia była już po pierwszej miesiączce (po 17 miesiącach karmienia) i wszystko było ok. Teraz cytologię miałam po 7 miesiącach karmienia (miesiączki nadal brak) i również wyszło ok. Tak więc rób na pewno. Jak nie u tego lekarza, to u innego.
      • panizalewska Re: cytologia 25.08.15, 21:44
        Ja pitolę, Kota, to jakiś dziwny pan we fartuchu jest, a nie lekarz. To nie jest przypadkiem "dziwny pan ze Stock'a" wink
        Jak za przeproszeniem kp, czy nawet dkp ma mieć wpływ na wymaz z c*pki??? Fascynuje mnie to.
        Miałam cytologię ze 2-3 razy w ciągu ostatnich 3ch lat, no i dodatkowo w każdej ciąży, cały czas nieprzerwanie kp (tylko dzieci się zmieniają). Nigdy to nie było przedmiotem dyskusji, niejasnych obrazów i innego szmelcu. Może idź do innego lekarza?
        • kremka2014 Re: cytologia 26.08.15, 15:20
          U mnie podobnie. To nie kp jest przeciwwskazaniem, a brak okresu. I mimo, że umówiłam się specjalnie w tym celu, gina mi odmówiła 😞
          • asbu Re: cytologia 26.08.15, 16:43
            Trochę to dziwne. A co z cytologią u kobiet po menopauzie? One okresu już nie mają.
            Sama miałam robioną cytologię jakieś pół roku po porodzie, lekarz nie uzależniał jej od wystąpienia miesiączki.
          • cricetus Re: cytologia 26.08.15, 19:24
            Zmieniajcie lekarzy, bo to nie jest normalne. Owszem, brak miesiączki może wpłynąć na wynik cytologii, ale raczej nieznacznie (tzn. tak jak u mnie - wspomniana atrofia nabłonka). No kurczę, jak można odmówić kobiecie tak podstawowego badania (za które pewnie i tak prywatnie płaci).
            • kremka2014 Re: cytologia 26.08.15, 19:43
              W sumie ciężko tak zmienić po prostu lekarza, który prowadzil mi 2 ciąże, do którego mam pełne zaufanie ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka