Dodaj do ulubionych

Próchnica!!!

22.11.07, 14:29
No i doigralismy sie. Malą czeka leczenie ząbkow w narkozie, boje sie tego okropnie, ale coż robic. Lekarka od razu zapytala, czy corka nie jest przypadkiem karmiona w nocy (od paru dni już nie jest, ale ząbki i tak zepsute).
Mam pytanie do dlugokarmiących mam- do karmiących w nocy, znaczy sie- nie mialyscie problemow z prochnicą? jak sobie radzilyscie?

Dodam, ze karmie od dwoch lat z malym haczykiem- niedawno mala sama mi sie, w ciagu trzech doslownie dni, odstawila. wiec wlasciwie to juz nie karmie, ale sama nie wierze, ze to naprawde juz, tak szybko to poszlo.
Aha, oczywiscie szczotkujemy zeby- choc w bolach, bo coreczka tego nie cierpi, wielu juz sztuczek probowalam. Mala nie dostaje tez prawie wcale slodyczy.
Obserwuj wątek
    • anqa_77 Re: Próchnica!!! 22.11.07, 16:14
      Mój starszak ma jeden zaplombowany ząbek(piątka dolna). Drugi jest też do
      roboty...Szczotkować nie lubi, myje krótko...słodycze lubi.Myślę, że karmienie
      ma tu niewiele do rzeczy, dziecko przecież jak pije to wsysa brodawkę głęboko do
      buzi a nie, jak przy butelce, płytko w pobliżu ząbków.A co do "jakości" zębów to
      duże znaczenie mają geny...jak mama i tata mają słabe to i dziecko takie mieć może.
      Dentystka, u której plombowaliśmy ząbka była zdziwiona, że my w ogóle chcemy go
      leczyć, że to mleczak i wypadnie sam...dziwne podejście niby "fachowca".
    • asia889 Re: Próchnica!!! 22.11.07, 18:26
      Współczuję.

Moje starszaki, karmione (również w nocy)też dwa lata z małym haczykiem, nie mają próchnicy do tej pory (4,5 roku). Młoda karmiona już nieco ponad 2 lata też jeszcze nic nie ma. A słodycze lubią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka