piano_barti 04.01.15, 11:17 Hej, pytanie jak w temacie. Poradźcie, czy tu można dać ogłoszenie czy są jakieś specjalne fora do tego? Przez znajomych nic nie wyszło, nie wiem, czy zostają tylko strony typu Gumtree.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engteacherka Re: Gdzie znaleźć ucznia 05.01.15, 09:41 e-korepetycje są lepsze niż gumtree tu, gdzie mieszkam, specjalne fora są, ale czy tam ktoś zagląda? Odpowiedz Link
baba67 Re: Gdzie znaleźć ucznia 05.01.15, 09:45 Sa i inne strony, mozna sie bezplatnie zamiescic.Ale najskuteczniejsze jest gumtree. W okolicach supermarketow bywaja miejsca gdzie mozna wywiesic takie zwyczajne ogloszenia-bywaja dosc skuteczne na poczatku roku szkolnego zwlaszcza.Niemniej przygotuj sie na dlugi i zmudny dosc proces i wiele rozczarowan.Nikomu w tej chwili nie polecalabym rozpoczynania kariery zawodowego korepetytora cold turkey czyli bez bazowego dochodu,co spokojnie bylo mozliwe jeszcze 15 lat temu. Odpowiedz Link
engteacherka Re: Gdzie znaleźć ucznia 05.01.15, 10:56 zależy dużo od tego, gdzie założyciel wątku mieszka Odpowiedz Link
baba67 Re: Gdzie znaleźć ucznia 05.01.15, 11:33 Czesciowo tak,ale nigdzie nie jest wesolo. Odpowiedz Link
piano_barti Re: Gdzie znaleźć ucznia 05.01.15, 13:10 Chodzi o mojego znajomego. Ogłoszenie chcę mu napisać ja bo on jakoś nie może sie do tego zabrac, zreszta po lekturze gumtree widze że ogłoszeń jest tyle,że naprawde trzeba mieć przemyslaną strategię jak to napisać. On mieszka na Mokotowie. Nie jest lingwistą tylko zna biegle 3 języki obce, an, niem, ros. i jest od ładnych paru lat bez pracy. Jakby mógł to by nie szukał jako cold turkey żadnych korków ani konwersacji tylko normalnie pracował za choćby minimalna krajową, ale w jego branży, zresztą w każdej, jak sie nie ma znajomosci a ma sie 41 lat toidzie to tak jak idzie. Uczyć by mógł, generalnie w tłumaczeniu i egzekwowaniu wiedzy jest naprawdę dobry. Chodzi o to,zeby mu pomóc, bo widocznie już opadł z eergi po paru latach szukania pracy i prac dorywczych, na ogół z łapanki w dużych firmach zainteresowanych często nie do końca legalnymi procederami i tanią siłą roboczą. Trzeba napisac ogłoszenie, znaleźć na ktoryś z tych języków choc 1-2 uczniów, ewentualnie poradzić jakieś materiały. Dlatego piszę gdzie mogę - bo może choćby ktoś z Was zna kogoś kto chciałby za rozsądną cenę np. 40 zl/h poszkolic rosyjski, niemiecki, albo angielski - ten ostatni bardzij konwersacyjnie, nie gramatycznie, pozostale - większe spektrum poziomów. Odpowiedz Link
baba67 Re: Gdzie znaleźć ucznia 05.01.15, 15:05 -Jesli czlowiek nie ma doswiadczenia w uczeniu(a co za tym idzie warsztatu-sprawdzonych materialow i technik) ani studiow to stawka 40 jest za wysoka. Odpowiedz Link
midds Re: Gdzie znaleźć ucznia 05.01.15, 19:36 Z portali "korkowych" polecam: www.e-korepetycje.net/ ekorki.net/ www.korepetycje24.com/ korepetycje.edu.pl/ plus oczywiście gumtree i ewentualnie jakieś fora/portale lokalne. Mam dwie rady - podbijaj ogłoszenia tak często jak to możliwe, muszą być na pierwszej stronie bo na drugą już praktycznie nikt nie zagląda i telefon będzie milczał. Dodaj do ogłoszenia zdjęcie, nie musi być Twojego kolegi, może być np, brytyjska flaga czy double decker, coś co się kojarzy z nauką języka. Ogłoszenia ze zdjęciem znacznie bardziej przyciągają uwagę. I zgadzam się z tym co pisała baba - 40 zł to za wysoka stawka dla raczkującego lektora. Odpowiedz Link
anglofil Re: Gdzie znaleźć ucznia 06.01.15, 11:12 Ale to bzdura komuś szukac pracy jak facet zna 3 języki to raczej powinien szukac tłumaczeń i to na stronach zagranicznych portali i agencji tlumaczeniowych a jaka on ma historie zawodowa bo to ciekawe ja pamiętam moje poczatki to nikomu nie życzę trzeba miec duzo determinacji na zawód lektora. Odpowiedz Link
baba67 Re: Gdzie znaleźć ucznia 06.01.15, 12:03 Swiete slowa,a jeszcze bez formalnego wyksztalcenia to masakra jakas. Odpowiedz Link
englove Re: Gdzie znaleźć ucznia 06.01.15, 23:37 Ja poza stawką widzę tu inny problem. Skoro kolega nawet nie może zabrać się sam do napisania ogłoszenia to nie widzę go na rynku korepetycji, który tak naprawdę jest dżunglą. Tu trzeba być przebojowym i operatywnym, żeby uczniowie nie wchodzili na głowę i żeby mieć satysfakcję z pracy. I to dochodzimy do problemu stawki - 40 zł to jest moim zdaniem minimum, żeby nie popaść w jeszcze większą frustrację. Jak sobie kolega odliczy wakacje, ferie, choroby, odwołania to już mu się to nie będzie wydawać kwotą oszołamiającą. Jeżeli ktoś jest dobry to bez trudu może sobie tyle zażyczyć w Warszawie, nawet bez formalnego wykształcenia. Jak zacznie się po taniości to przyciągnie się tylko kiepskich klientów, którzy tez będą chcieli po taniości. Życzę powodzenia! Odpowiedz Link
baba67 Re: Gdzie znaleźć ucznia 07.01.15, 07:00 Bo o powinien zaczac od typowych szkolnych korepetycji. Tam ucza rozni ludzie i stawki sa bardzo zroznicowane. I jest bardzo duzo racji tym ze niska stawka w uczeniu doroslych przyciaga wiecej osob ktorych raczej chcielibysmy uniknac. Choc oczywiscie trafiaja sie fajni ludzie . 2lata temu zmieilam na 40 i roznica jest widoczna. -- Kiedy słońce zachodzi. karły rzucają cienie jak olbrzymy. Odpowiedz Link
englove Re: Gdzie znaleźć ucznia 07.01.15, 17:27 A dlaczego uważasz że powinien zacząć od korepetycji szkolnych? Ja uważam, że jak ze szkołą nie miał od dłuższego czasu nic wspólnego, to nawet nie powinien brać się za to na siłę. Zmiana pogania zmianę, tak że ciężko nadążyć. Przez wiele lat uczyłam dzieci, potem tak wyszło, że już od ok. 6 lat uczę tylko dorosłych. I nie odważyłabym się wrócić już do uczenia dzieci, mimo że mam dużo propozycji uczenia np. dzieci moich uczniów. Po pierwsze te zmiany programowe i majstrowanie przy egzaminach - nie chciałabym czegoś niedopatrzyć. Po drugie straciłam kontakt z tą grupą wiekową, nie czuję jej w sensie metodycznym, mimo że dzieci bardzo lubię. Może ta osoba z wątku głównego też nie przepada za uczeniem dzieci? Wiadomo, jak się musi to się lubi, tylko że dzieci bardzo szybko to wyczuwają. Odpowiedz Link
baba67 Re: Gdzie znaleźć ucznia 07.01.15, 19:52 Bo uniknie doroslych szukajacych taniochy to raz .Bo to proste to dwa. Nie zajmujesz sie tym to Ci sie wydaje ze te zmiany to jakas wiedza tajemna, tymczasem jest to proste przestudiowanie kilku testow , przejrzenie swiezego repetytorium.Nie musi zaczynac od maturzystow. Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Gdzie znaleźć ucznia 07.01.15, 20:14 po co pisać, że 40 zł to za dużo? Niech uczy za 20 zł? A potem będziecie znowu pisać, że źli ludzie psują rynek? Zero logiki. Po prostu niech pracuje za normalne stawki, klienci sami sobie zdanie wyrobią, czy warto. Odpowiedz Link
margoht Re: Gdzie znaleźć ucznia 11.02.15, 16:09 cześć, tu również można za darmo zamieścić swoje ogłoszenie o korepetycjach: www.zajecia-dodatkowe.pl Można przy okazji zaznaczyć obszar świadczenia korepetycji np określone miejscowości a w większych miastach nawet dzielnice. Odpowiedz Link