Dodaj do ulubionych

Obrażanie

17.11.13, 06:47

Ludzie chcą decydować co Panu Bogu ma się podobać, co nie podobać, a co nawet obrażać.
Chcą sterować upodobaniami Boga. Piszę ten post, bo skłoniła mnie do tego informacja, że w jakimś kościele obył się pokaz mody. Dewoci już twierdzą, że to była obraza dla Boga.
Jakoś "główny" lokator tego przybytku nawet "palcem nie kiwnął" aby przerwać ten pokaz mody więc można przyjąć, że raczej podobała mu się ta impreza. Zamiast wysłuchiwania tych samych modlitw i ceremoniałów (a skąd wiadomo, że lubi tak strasznie słuchać tego samego?)
może wolał jakąś odmienność? Tak samo z Nargalem, na swoich koncertach rwał na kawałki Biblię i według dewotów, była to straszna obraza Boga. To raczej straszna głupota dewotów, bo człowiek nie może obrazić Boga. Byłoby to jakby np. małe dziecko, osesek, obraził dorosłego człowieka. Ludzie chcą decydować za Boga, chcą Jego wolę odnieść do swojego wyobrażenia, chcą dla siebie zawłaszczyć Boga i to w celach osobistych i egoistycznych.
Obserwuj wątek
    • chief-denunciator Re: Obrażanie 17.11.13, 11:23
      Na sąsiednim forum dochodzi z tego powodu już do rękoczynów.

Gdyby to w internecie było by możliwe, walili by sobie nawzajem po głowach...

Ja ciągle myślałem, że po zakończeniu Wojny 30-to Letniej, Europejczycy nieco zmądrzeli..
      Że wojny religijne to jeszcze tylko w Azji i Afryce...

Na tym przeze mnie zalinkowanym forum uczęszczają prawie że wyłącznie akademicy...

Ot, co....
    • tade-k53 Re: Obrażanie 18.11.13, 22:33
      Prawda o świecie nie jest łatwa do przyjęcia, bo nasza duma ludzka nie pozwala nam przyznać się nawet przed samym sobą do tego, że być może całe życie żyliśmy w błędzie.
      Mnie się udało wyjść z błędu, dlatego polecam prawdę objawiona przez Boga i ostrzegam przed piekłem, do którego ludzie wpadają jak rzęsisty deszcz.
      Czy wiesz w jakich czasach żyjemy?
      tradycja-2007.blog.onet.pl/
      • kociak40 Re: Obrażanie 19.11.13, 00:11
        "Mnie się udało wyjść z błędu, dlatego polecam prawdę objawiona przez Boga i ostrzegam przed piekłem, do którego ludzie wpadają jak rzęsisty deszcz. " - tade-k53

Zawsze mamy problem - czy krytykować innych, czy chwalić siebie?
        Myślenie o sobie - jest zawsze aktualne.
      • pocoo Re: Obrażanie 19.11.13, 07:57
        tade-k53 napisał:

> Mnie się udało wyjść z błędu

Lepiej późno niż wcale tadziu.Mnie się udało dużo,dużo wcześniej.

> dlatego polecam prawdę objawiona przez Boga

Ukryj tę tajemnicę .Wolę nie myśleć co by było,gdyby się kolter dowiedział.Na pewno by ci ją zazdrośnik ukradł.I co wtedy?

>i ostrzegam przed piekłem

Te twoje ostrzeżenia sprawiły,ze tylko o piekle myslę,tylko do niego chcę, tylko z diabłami być pragnę,tak...tak...
        Dzięki tadziu.
      • sclavus Re: Obrażanie 19.11.13, 15:41
        Wszystko wskazuje, że w czasach ROZUMU...
        ... niestety - polskie kołtuństwo przeszkadza w to wierzyć do końca big_grin
      • kociak40 Re: Obrażanie 19.11.13, 15:58
        "ostrzegam przed piekłem, do którego ludzie wpadają jak rzęsisty deszcz. " - tade-k53

Trzeba umieć uwierzyć w to, w co się nie wierzy.
    • zawszekacperek Re: Obrażanie 19.11.13, 11:30
      Tak. To człowiek kreuje boga, a nie na odwrót. Smutne w tym jest to, że kreuje go na miarę swoich własnych możliwości. W tym akcie kreacji pojawia się totalna idiosynkrazja.
      Słowa przestają być symbolami arbitralnymi i rodzi się chaos mentalny. W naukach ścisłych na określenie takiej funkcji stanu ukuto termin "entropia", znany z termodynamiki.

Kacperek

kociak40 napisał:

>
      > Ludzie chcą decydować co Panu Bogu ma się podobać, co nie podobać, a co nawet o
      > brażać.
      > Chcą sterować upodobaniami Boga. Piszę ten post, bo skłoniła mnie do tego infor
      > macja, że w jakimś kościele obył się pokaz mody. Dewoci już twierdzą, że to był
      > a obraza dla Boga.
      > Jakoś "główny" lokator tego przybytku nawet "palcem nie kiwnął" aby przerwać t
      > en pokaz mody więc można przyjąć, że raczej podobała mu się ta impreza. Zamiast
      > wysłuchiwania tych samych modlitw i ceremoniałów (a skąd wiadomo, że lubi tak
      > strasznie słuchać tego samego?)
      > może wolał jakąś odmienność? Tak samo z Nargalem, na swoich koncertach rwał na
      > kawałki Biblię i według dewotów, była to straszna obraza Boga. To raczej stras
      > zna głupota dewotów, bo człowiek nie może obrazić Boga. Byłoby to jakby np. mał
      > e dziecko, osesek, obraził dorosłego człowieka. Ludzie chcą decydować za Boga,
      > chcą Jego wolę odnieść do swojego wyobrażenia, chcą dla siebie zawłaszczyć Boga
      > i to w celach osobistych i egoistycznych.
      • chief-denunciator Re: Obrażanie 19.11.13, 18:06
        zawszekacperek napisał:

Słowa przestają być symbolami arbitralnymi i rodzi się chaos mentalny.
        ===================================

Obecnie można tę problematykę pogłębić na niemieckim uniwersytecie.... Naukowo...

Ot, co...
        • chief-denunciator Re: Obrażanie 19.11.13, 18:21
          chief-denunciator napisała:

Naukowo...

Ninijszy portal należy do dwóch braci pochodzących z Turcji.

Obaj mają niemieckie doktoraty.

Obaj pracowali długie lata na Uniwersytecie Bremeńskim.

Czy jeszcze pracują, to nie wiem...

Ot, co...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka