Dodaj do ulubionych

Bóg strącił Szatana na Ziemię

26.11.13, 18:54
Biorąc pod uwagę, że bogowie poruszali się statkami powietrznymi wygląda na to, że Bóg był piratem powietrznym i walnął w statek Szatana.

Statki powietrzne bogów są opisane w Biblii w Księdze Rodzaju i w Księdze Objawienia. W Księdze Rodzaju opisana jest też winda kosmiczna bogów.
Obserwuj wątek
    • kociak40 Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 26.11.13, 20:03
      mieux napisała:

> Biorąc pod uwagę, że bogowie poruszali się statkami powietrznymi wygląda na to,
      > że Bóg był piratem powietrznym i walnął w statek Szatana.
      >
      > Statki powietrzne bogów są opisane w Biblii w Księdze Rodzaju i w Księdze Objaw
      > ienia. W Księdze Rodzaju opisana jest też winda kosmiczna bogów.

W średniowieczu produkowano miotły, na których kobiety latały na Sabat. Taka produkcja latających mioteł był dość popularna biorąc pod uwagę ogromną ilość skazujących wyroków Inkwizycji. Obecnie jakoś ta umiejętność techniczna zanikła, obecne miotły nie mogą latać.
      Jest to duża szkoda, bo latające miotły nie zanieczyszczały środowiska, były bardzo ekologiczne w swoim działaniu. Może obecne miotły, to ordynarna podróbka chińska?
      • mieux Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 26.11.13, 20:40
        Ja obecnie przyjmuję, że bogowie byli (nie mylić ze Stwórcą Wszechświata i istotami duchowymi). Bogami znanymi z Biblii są Bóg i Szatan.
        Relacje bogów z ludźmi były takie, jak rolników z trzodą (genetycznie modyfikowaną). Jezus sam nazywał ludzi trzodą lub baranami.

Szatan dawał wolność ludziom, nie wymagał ofiar ani czci.
        Bóg zabijał ludzi, kazał im zabijać niewinnych ludzi i zabijać zwierzęta na ofiarę.

• myslac88 Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 01.12.13, 11:44
          Szatan nie jest Bogiem! jest upadłym aniołem, który na początku dziejów zbuntował się przeciw Bogu i poniósł za to karę.
          • pocoo Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 01.12.13, 11:50
            myslac88 napisał(a):

> Szatan nie jest Bogiem! jest upadłym aniołem, który na początku dziejów zbuntow
            > ał się przeciw Bogu i poniósł za to karę.

Za karę dostał od boga we władanie całą ziemię ze wszystkim co bóg stworzył..Do raju też wchodził kiedy chciał.Zarąbaszcza kara.
            • kolter-xl Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 08.12.13, 13:17
              pocoo napisała:

> Za karę dostał od boga we władanie całą ziemię ze wszystkim co bóg stworzył..Do
              > raju też wchodził kiedy chciał.Zarąbaszcza kara.

Ewcię tez pewno pod drzewkiem obracał .
          • kociak40 Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 01.12.13, 21:37
            "Szatan nie jest Bogiem! jest upadłym aniołem, który na początku dziejów zbuntował się przeciw Bogu i poniósł za to karę." - myslac88

Czy można wierzyć w Boga ale nie wierzyć w Szatana, diabły, anioły, leśne duszki, elfy itd.?
            Taka "uboczna wiara" w tego Szatana pomniejsza wymiar wielkości Boga. Taka nieskończona mądrość Boga nie przewidziała, że anioły się Mu zbuntują? Coś tu nie jest zbyt logiczne.
            • mieux Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 02.12.13, 17:01
              kociak40 napisał:
              >Czy można wierzyć w Boga ale nie wierzyć w Szatana, diabły, anioły, leśne duszki, elfy itd.?

Przez bogów należy rozumieć istoty posiadające większe możliwości umysłu i/lub na wyższym poziomie technologicznym. Tak właśnie zwykle rozumiano bogów. Wielu podróżników (Ziemian) było przez różne ludy (ziemskie) uznawanych za bogów. Indianie przybyszy z Europy uważali początkowo za wyczekiwanych bogów. Na innym kontynencie jednego z podróżników miejscowa ludność chciała zabić, wtedy on uciekł w kierunku morza, rozlał na nim ropę, podpalił i oświadczył, że jak go nie wypuszczą wolnego, to spali im morze. Palące się morze przekonało miejscowych...

Bóg, Szatan, aniołowie to zgodnie z tą definicją bogowie.
              O tym, że na Ziemi byli bogowie świadczą liczne dowody architektoniczne, użyte materiały, narzędzia, sposób konstrukcji.
              Kwestia istnienia bogów na Ziemi, to nie jest obecnie kwestia wiary, tylko wiedzy.

Z Biblii nie trudno wywnioskować, że Szatan ma znacznie większą moc od boga biblijnego, do tego daje ludziom wolność. Bóg biblijny domagał się stale krwawych ofiar, mordował ludzi i kazał swym wyznawcom mordować niewinnych ludzi. Wymyślił przykazanie pierwsze: "Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" , które to przykazanie informuje, że bogów było wielu.
              Szatan nie dawał ludziom żadnych przykazań, nie domagał się żadnych ofiar.

Czy to jakiś news? Nie, to oczywista oczywistość.
            • sclavus Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 03.12.13, 18:55
              ... dziwny ten bóg - niby wszechmocny a z takim "upadłym aniołem" rady sobie dać nie może... wink
              big_grinbig_grinbig_grin
          • kolter-xl Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 08.12.13, 13:11
            myslac88 napisał(a):

> Szatan nie jest Bogiem!

Jest Bogiem ;

(3) A jeśli nawet Ewangelia nasza jest ukryta, to tylko dla tych, którzy idą na zatracenie, (4) dla niewiernych, których umysły zaślepił bóg tego świata, aby nie olśnił ich blask Ewnagelii chwały Chrystusa, który jest obrazem Boga.

> jest upadłym aniołem, który na początku dziejów zbuntował się przeciw Bogu i poniósł za to karę.

Jaką karę skoro w niebie na naradach bywał/a ?

Zdarzyło się pewnego dnia, gdy synowie Boży udawali się, by stanąć przed Panem, że i szatan też poszedł z nimi.
        • marina0321 Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 02.12.13, 12:43
          mieux napisała:
          > Bóg zabijał ludzi, kazał im zabijać niewinnych ludzi i zabijać zwierzęta na ofi
          > arę.

Są takie teksty w biblii, ale wiele jest sprzecznych z sobą, jak np.:
          ...a Jezus rzekl mu: "Brak ci madrosci i milosci. Oto zycie kazdego stworzenia,
          które Bóg stworzyl, posiada swój sens i cel. ....."
          ....." spójrz na pola, jakie sa zyzne i jakie rosliny na nich rosna, i na drzewa,
          jakie przynosza owoce, i na ziola!"...
          ..."Biada mocarzom, którzy zle uzywaja swej sily! Biada przebieglemu,
          który rani stworzenia Boze! Biada lowcom! Albowieni oni sami zlowieni beda".
          --------------------
          Aby dowiedziec sie, czego Jezus nauczal na temet milosci do zwierzat i co mówil na temat bezmiesnego odzywiania, warto przeczytac, jak pojmowali to Jego apostolowie i uczniowie. Ukazuja nam to antyczne teksty, które NIE zostaly wlaczone do kanonii Biblii:
          PIOTR
          Zywie sie chlebem i oliwkami, do których tylko rzedko dodaje jakies warzywo...
          Homilie Klemensa, XJJ,6

MATEUSZ
          "Mateusz zywil sie nasionami, owocami z drzew i warzywami bez miesa"
          Klemens z Aleksandrii, Paidagogos JJ,1,16

JAN
          "Jan nigdy nie spozywal miesa"
          Historyk Kosciola Kegesipp,
          cytat wg Euzebiusza, Historia Kosciola JJ 2.8

JAKUB
          "Jakub, brat Pana, zywil sie nasionami i roslinami
          i nie dotykal ani miesa, ani wina"
          Augustyn Contra Faustum XXJJ

Religioznawca Carl Anders Skriver udowadnia,
          ze wg swiadectw pisarzy drugiego wieku, takze apostolowie
          Andrzej, Filip i Tomasz, jak ewangelisci Marek i Lukasz oraz
          uczen Mateusz, który po smierci Judasza zostal wlaczony
          do kregu dwunastu uczniów, byli vegetarianami.
          ---------------------------------------
          • pocoo Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 02.12.13, 14:51
            marina0321 napisał(a):
            > Nie mogę ścierpieć świąt i uroczystości.
            >
            Ja również nie znoszę świąt ,ale jestem ziemianką.
            W Biblii "raz bóg chce tak,a w innym rozdziale siak".Nie trafisz.
          • rafiner Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 03.12.13, 09:41
            (1 Koryntian 10:25) Wszystko, co jest sprzedawane w jatkach mięsnych, jedzcie, o nic nie wypytując ze względu na wasze sumienie;
            Dlaczego w Liście 1 do Koryntian poruszono sprawę mięsa sprzedawanego w jatkach?
            ▪ Apostoł Paweł napisał: „Wszystko, co jest sprzedawane w jatkach mięsnych, jedzcie, o nic nie wypytując ze względu na wasze sumienie” (1 Koryntian 10:25). Skąd pochodziło mięso sprzedawane w jatkach?
            W świątyniach greckich i rzymskich główną ceremonią było składanie ofiar ze zwierząt. Podczas odprawianych tam pogańskich rytuałów spożywano ofiarowane mięso, a to, które pozostało, wystawiano na sprzedaż na targowiskach. W książce poświęconej tej tematyce powiedziano: „Urzędujący przy ofiarach (...) są w innych kontekstach nazywani kucharzami i/lub rzeźnikami. Sprzedawali oni na rynku część mięsa, które otrzymywali jako zapłatę za ubój zwierząt ofiarnych” (W. L. Willis, Idol Meat in Corinth).
            A zatem mięso sprzedawane w jatkach nie zawsze było wcześniej wykorzystywane w trakcie ceremonii religijnych. W hali targowej (po łacinie macellum) odkrytej w Pompejach odnaleziono całe szkielety owiec. Jak zauważył biblista Henry J. Cadbury, sugeruje to, że w jatkach „sprzedawano nie tylko mięso poporcjowane w jakiejś świątyni lub złożone tam w ofierze, ale też żywiec albo zwierzęta zarżnięte w macellum”.
            W Liście 1 do Koryntian Paweł wskazał, że chociaż chrześcijanie mieli wystrzegać się pogańskich praktyk religijnych, to mięso ze świątyń samo w sobie nie było skalane.[url=http://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/2010728?q=Dlaczego+w%C2%A0Li%C5%9Bcie+1%C2%A0do+Koryntian&p=par]Tekst linka[/url]
          • sclavus Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 03.12.13, 18:53
            11 6 «Co mi po mnóstwie waszych ofiar? -
            mówi Pan.
            Syt jestem całopalenia kozłów/ i łoju tłustych cielców./ Krew wołów i baranów,
            i kozłów mi obrzydła./ 12 Gdy przychodzicie, by stanąć przede Mną,/kto tego żądał od was,
            żebyście wydeptywali me dziedzińce?/ 13 Przestańcie składania czczych ofiar!
            Obrzydłe Mi jest wznoszenie dymu;/święta nowiu, szabaty, zwoływanie świętych zebrań...
            Nie mogę ścierpieć świąt i uroczystości.

... gdyby jakiś bóg, czy inny Jezus, wypowiedział te słowa, to nie byłoby kościołów, kaplic, katedr, bazylik... ani przebierańców, mieniących się kapłanami... - w nich!!
            Ten bóg, czy Jezus pokarałby ich już 1700 lat temu... w momencie, kiedy pierwszy papież osiadł w Rzymie, jako papież! (nie myślę tu o Piotrze, gdyż był on tylko "biskupem Rzymu" - myślę o tym, który po dekretach Teodozjusza, stał się pierwszym papieżem katolickim)
            Widać wyraźnie, że ktoś tu przegiął! big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
            • kolter-xl Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 09.12.13, 09:08
              sclavus napisał:

w momencie, kiedy pierwsz
              > y papież osiadł w Rzymie, jako papież! [i] (nie myślę tu o Piotrze, gdyż był on tylko "biskupem Rzymu"

Piotr nie był nawet biskupem w Rzymie,on i Paweł ponoć ewangelizowali Rzym a biskupem mianowali Linusa .Tak wynika ze spisu biskupów Rzymu jakie uczynił niejaki Ireneusz z Lyonu zmarły w 202 roku czyli ktoś kto żył blisko tych wydarzeń ;

img130.imageshack.us/img130/6995/img005gt.jpg
              Książkę tą napisał ksiądz Francis Dvornik niestety nie mogę teraz wkleić poprzedniej strony ,zrobię to później.
          • kolter-xl Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 08.12.13, 13:40
            marina0321 napisał(a):

> Są takie teksty w biblii, ale wiele jest sprzecznych z sobą, jak np.:
            > ...a Jezus rzekl mu: "Brak ci madrosci i milosci. Oto zycie kazdego stworzenia

Z jakiej to biblii ??

> które Bóg stworzyl, posiada swój sens i cel. ....."
            > ....." spójrz na pola, jakie sa zyzne i jakie rosliny na nich rosna, i na drzewa,
            > jakie przynosza owoce, i na ziola!"...
            > ..."Biada mocarzom, którzy zle uzywaja swej sily! Biada przebieglemu,
            > który rani stworzenia Boze! Biada lowcom! Albowieni oni sami zlowieni beda".

?????????????????

> --------------------
            > Aby dowiedziec sie, czego Jezus nauczal na temet milosci do zwierzat i co mówi
            > l na temat bezmiesnego odzywiania, warto przeczytac, jak pojmowali to Jego
            > apostolowie i uczniowie. Ukazuja nam to antyczne teksty, które NIE zostaly wlaczone do kanonii Biblii:

Bo pisali je ludzi o ile oni je pisali wieki po śmierci Jezusa ,lub tacy ktorzy nie znali ani jego ani jego uczniów .

> PIOTR
            > Zywie sie chlebem i oliwkami, do których tylko rzedko dodaje jakies warzywo...

> MATEUSZ
            > "Mateusz zywil sie nasionami, owocami z drzew i warzywami bez miesa"
            > Klemens z Aleksandrii, Paidagogos JJ,1,16
            >
            > JAN
            > "Jan nigdy nie spozywal miesa"
            > Historyk Kosciola Kegesipp,
            > cytat wg Euzebiusza, Historia Kosciola JJ 2.8
            >
            > JAKUB
            > "Jakub, brat Pana, zywil sie nasionami i roslinami
            > i nie dotykal ani miesa, ani wina"
            >
            > Augustyn Contra Faustum XXJJ
            >
            >
            > Religioznawca Carl Anders Skriver udowadnia,
            > ze wg swiadectw pisarzy drugiego wieku, takze apostolowie
            > Andrzej, Filip i Tomasz, jak ewangelisci Marek i Lukasz oraz
            > uczen Mateusz, który po smierci Judasza zostal wlaczony
            > do kregu dwunastu uczniów, byli vegetarianami.

Aha z biblii nic o nich nie wiadomo a wy wiecie smile))
            > ---------------------------------------
        • kolter-xl Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 08.12.13, 13:08
          mieux napisała:

> Szatan dawał wolność ludziom, nie wymagał ofiar ani czci.

Jesteś pewna ?
          " (8) Jeszcze raz wziął Go diabeł na bardzo wysoką górę, pokazał Mu wszystkie królestwa świata oraz ich przepych (9) i rzekł do Niego: Dam Ci to wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon."
          • pocoo Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 08.12.13, 15:04
            kolter-xl napisał:
            > " (8) Jeszcze raz wziął Go diabeł na bardzo wysoką górę, pokazał Mu w
            > szystkie królestwa świata oraz ich przepych (9) i rzekł do Niego: Dam Ci to
            > wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon.
            "

O w mordę...
            Teraz wiem ,dlaczego bóg jest taki słabiutki?Ziemię i wszystko co na niej się znajduje oddał Szatanowi.Ciekawe,za co?Bóg pilnuje tych świętych... w niebie?
          • pocoo Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 08.12.13, 15:09
            kolter-xl napisał:
            > " (8) Jeszcze raz wziął Go diabeł na bardzo wysoką górę, pokazał Mu w
            > szystkie królestwa świata oraz ich przepych (9) i rzekł do Niego: Dam Ci to
            > wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon.
            "

Napisano,że bóg jest panem nieba i ziemi.
            Nic na tej ziemi nie dzieje się bez woli boga.
            Diabeł chce przekupić syna boga tym, co do boga należy.
            Co jest idiotyzmem?
            • kolter-xl Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 08.12.13, 22:09
              pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
              > > " (8) Jeszcze raz wziął Go diabeł na bardzo wysoką górę, pokazał Mu w
              > > szystkie królestwa świata oraz ich przepych (9) i rzekł do Niego: Dam
              > Ci to wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon.
              "

> Napisano,że bóg jest panem nieba i ziemi.
              > Nic na tej ziemi nie dzieje się bez woli boga.
              > Diabeł chce przekupić syna boga tym, co do boga należy.
              > Co jest idiotyzmem?

Trójca ?
              • pocoo Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 09.12.13, 11:57
                kolter-xl napisał:

> ...pokazał Mu wszystkie królestwa świata oraz ich przepych (9) i rzekł do Niego: [
                > b]Dam Ci to wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon.[/b][/i]"
                >
                A to jest mądre?Szatan kusi Jesusa tym ,co dostał od boga w prezencie.

> > Napisano,że bóg jest panem nieba i ziemi.

Jest,czy nie jest?

> > Nic na tej ziemi nie dzieje się bez woli boga.

Tak,czy nie?

> > Diabeł chce przekupić syna boga tym, co do boga należy.

Do diabła z taką mądrością.

> > Co jest idiotyzmem?
                >
                > Trójca ?
                >
                Zdecydowanie,i bóg ojciec, i syn boży ,i duch święty,i wszystkie durnoty zawarte w świętych księgach.
                • kolter-xl Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 09.12.13, 16:58
                  pocoo napisała:

> Jest,czy nie jest?

Napisano ze ; Wiemy, że jesteśmy z Boga, cały zaś świat leży w mocy Złego.
                  Czyli tak niby jest tu szefem ale na jakiś czas oddał w dzierżawę .

> Diabeł chce przekupić syna boga tym, co do boga należy.
                  >
                  > Do diabła z taką mądrością.

Widać tu ze Jezus nie był ani Bogiem a tym bardziej właścicielem ziemi . Czort liczył ze jak skusi wygłodzonego Jezusa to jego misja pójdzie się kochać i co zrobi Jahwe ,skoro miał tylko jednego pierworodnego ?

> Zdecydowanie,i bóg ojciec, i syn boży ,i duch święty,i wszystkie durnoty zawarte w świętych księgach.

Aha aha aha
                  • pocoo Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 09.12.13, 17:10
                    kolter-xl napisał:

> Napisano ze ;[i] Wiemy, że jesteśmy z Boga, cały zaś świat leży w mocy Złego.[/

Z woli boga cały świat leży w mocy Złego.

> Widać tu ze Jezus nie był ani Bogiem a tym bardziej właścicielem ziemi . Czort
                    > liczył ze jak skusi wygłodzonego Jezusa to jego misja pójdzie się kochać
                    > ]i co zrobi Jahwe ,skoro miał tylko jednego pierworodnego ?

Czy nie nazbyt prymitywne jak na świętą księgę?

> > Zdecydowanie,i bóg ojciec, i syn boży ,i duch święty,i wszystkie durnoty
                    > zawarte w świętych księgach.
                    >
                    > Aha aha aha
                    Na trójcę wystarczy.Zabrakło Ci Kolter jednego "aha" na pozostałe durnoty.
                    • kolter-xl Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 09.12.13, 22:47
                      pocoo napisała:

> Z woli boga cały świat leży w mocy Złego.

No ale to nie moja wina .

> Czy nie nazbyt prymitywne jak na świętą księgę?

Nie wiesz ?

> Na trójcę wystarczy.Zabrakło Ci Kolter jednego "aha" na pozostałe durnoty.

Ze ten czwarty ah to niby ze Maria na zawsze dziewica ?
                      • pocoo Re: Bóg strącił Szatana na Ziemię 09.12.13, 23:27
                        kolter-xl napisał:

> pocoo napisała:
                        >
                        > > Z woli boga cały świat leży w mocy Złego.
                        >
                        > No ale to nie moja wina .

Nie wybielaj się Kolter i nie bądź taki pewien.

> Ze ten czwarty ah to niby ze Maria na zawsze dziewica ?

Dziewica to tylko kłopot. Możesz powzdychać i podarować jej ten czwarty "ah".
    • chief-denunciator Erich von Däniken.. 03.12.13, 10:55
      mieux napisała:

> Biorąc pod uwagę, że bogowie poruszali się statkami powietrznymi wygląda na to,
      > że Bóg był piratem powietrznym i walnął w statek Szatana.
      ===============================

Twoje wpisy przypominają mi nieco Dänikena...

Ot, co...
      • rafiner Re: Erich von Däniken.. 03.12.13, 13:29
        Mateusza 11:25
        (Bg) W on czas odpowiadając Jezus, rzekł: Wysławiam cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi! żeś te rzeczy zakrył przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je niemowlątkom.
        (Biblia poznanska v.1.6) W tym czasie Jezus powiedział: Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś to przed mądrymi i uczonymi [w Prawie] a objawiłeś ludziom prostym.
        (BT-2 v.1.4) W owym czasie Jezus przemówił tymi słowami: "Wysławiam cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom.
        (Bw v.1.2) W tym czasie odezwał się Jezus i rzekł: Wysławiam cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom.
        (BWP v.1.2) Tego czasu Jezus rzekł: Uwielbiam Cię, Ojcze, Władco nieba i ziemi, iżeś zakrył to wszystko przed mądrymi i uczonymi, a objawiłeś całkiem maluczkim.
        (KUL - v.1.4) W owym czasie odpowiadając Jezus powiedział: Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że ukryłeś te rzeczy przed mądrymi i rozumnymi, a objawiłeś je prostaczkom.
        (NW-E) At that time Jesus said in response: “I publicly praise you, Father, Lord of heaven and earth, because you have hidden these things from the wise and intellectual ones and have revealed them to babes.
        (NW-P v.1.4) W owym czasie Jezus, odezwawszy się, rzekł: „Publicznie wysławiam cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, ponieważ ukryłeś te rzeczy przed mędrcami i intelektualistami, a objawiłeś je niemowlętom.
        (UBG.nt) W tym czasie Jezus powiedział: Wysławiam cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te sprawy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je niemowlętom.
        (Wujek 1599 v.1.5) W on czas odpowiadając Jezus, rzekł: Wyznawam tobie, Ojcze, Panie nieba i ziemie, żeś te rzeczy zakrył przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je malutkim.
        (Bud-Mat) W onem czasie odpowiadając Jezus rzekł: Wyznawam tobie Ojcze, panie nieba i ziemie, iż zakryłeś to od mądrych i rozumnych, a objawiłeś niemowiątkom:
        (Dąb*) Wtedy odpowiadając Jezus rzekł: Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, iżeś te rzeczy zakrył przed mądrymi i przewidującymi, a objawiłeś je maluczkim.
        (KJV) At that time Jesus answered and said, I thank thee, O Father, Lord of heaven and earth, because thou hast hid these things from the wise and prudent, and hast revealed them unto babes.
        (KJV+) AtG1722 thatG1565 timeG2540 JesusG2424 answeredG611 and said,G2036 I thankG1843 thee,G4671 O Father,G3962 LordG2962 of heavenG3772 andG2532 earth,G1093 becauseG3754 thou hast hidG613 these thingsG5023 fromG575 the wiseG4680 andG2532 prudent,G4908 andG2532 hast revealedG601 themG846 unto babes.G3516
        (KŻNT v.1.1) Wtedy to Jeszua powiedział: "Dziękuję Ci, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że ukryłeś te rzeczy przed błyskotliwymi i wykształconymi, a objawiłeś je prostym ludziom.
        (NT-Wp v.1.1) Potem Jezus odezwał się: - Ojcze, Panie nieba i ziemi, dziękuję ci za to, że te sprawy zakryłeś przed mądrymi i uczonymi, a odsłoniłeś je ludziom prostym.
        (PE-NT) W tym czasie Jezus powiedział: Wysławiam Ciebie, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te sprawy przed mądrymi i roztropnymi, a odsłoniłeś je tym, którzy są jak małe dzieci.
        • chief-denunciator Re: Erich von Däniken.. 03.12.13, 15:10
          rafiner napisał:

> Mateusza 11:25
          ===================

Od czasu spisania tych słów minęło kilka tysięcy lat...

Nie uważasz, że te teksty z mitologi tamtejszych ludów są bardzo naiwne?

Można je czytać i podziwiać jako zabytek kultury ludzkiej, ale nie traktować ich jako wyroczni naszego współczesnego życia...

Ot, co...
          • pocoo Re: rafiner 03.12.13, 16:55
            Tobie biedaku też Świadkowie Jehowy wyprali mózg?
            • kolter-xl Re: rafiner 09.12.13, 08:53
              pocoo napisała:

> Tobie biedaku też Świadkowie Jehowy wyprali mózg?

On go zostawił w szafce zborowej .
              • pocoo Re: rafiner 09.12.13, 12:00
                kolter-xl napisał:

> pocoo napisała:
                >
                > > Tobie biedaku też Świadkowie Jehowy wyprali mózg?
                >
                > On go zostawił w szafce zborowej .
                >
                A do czego ona służy oprócz przechowalni wypranych mózgów?Na temat tej szafki nie wiem nic.
                • kolter-xl Re: rafiner 09.12.13, 16:59
                  pocoo napisała:

> > On go zostawił w szafce zborowej .

> A do czego ona służy oprócz przechowalni wypranych mózgów?

Kładą tam swoją literaturę

>Na temat tej szafki nie wiem nic.

Sami robią nie z IKEI smile
                  • pocoo Re: rafiner 09.12.13, 17:25
                    kolter-xl napisał:
                    > Sami robią nie z IKEI smile
                    >
                    Znaczy się "ekologiczna"?
          • chief-denunciator Hebrajska Mitologia... 03.12.13, 18:54
            Piękna jest ta stara Hebrajska Mitologia...

Wzruszające, jak miłosierny Bóg przebacza swemu ulubieńcowi niektóre machlojki...

Notabene

Na rubieżach tego pięknego kraju trwają takie zamieszki już od przeszło 6000 lat...

Ot, co...
            • sclavus Re: Hebrajska Mitologia... 03.12.13, 19:20
              Piękna jest ta stara Hebrajska Mitologia...
              ... nie wiem dlaczego, ale mocno i nieodparcie mi to pachnie Joseeph'em Hellerem i jego "bóg wie"...
              Po trzech pierwszych zdaniach, miałem natychmiastowe wrażenie déjà vu... - ale nie chce mi się sprawdzać teraz acz mógłbym bo mam wink
              • chief-denunciator Re: Hebrajska Mitologia... 03.12.13, 21:17
                sclavus napisał: mocno i nieodparcie mi to pachnie Joseeph'em Hellerem

Nu, niestety nie czytałem...

Ale dzięki internetowi dowiaduję się o rzeczach, o których bez internetu bym się nigdy nie dowiedział... Dzięki za wskazówkę...

Dużo ludzi zajmowało się tą tematyką...

Wpadła mi kiedyś do ręki młoda szwedzka autorka... Ale to było raczej blisko porno...

Rembrandt namalował jej kąpiel na dachu...

Można w Luwrze podziwiać...

Ot, co...
          • kolter-xl Re: Erich von Däniken.. 09.12.13, 08:52
            chief-denunciator napisała:

> rafiner napisał:
            >
            > > Mateusza 11:25
            > ===================
            >
            > Od czasu spisania tych słów minęło kilka tysięcy lat...
            >
            > Nie uważasz, że te teksty z mitologi tamtejszych ludów są bardzo naiwne?
            >
            > Można je czytać i podziwiać jako zabytek kultury ludzkiej, ale nie traktować ich jako wyroczni naszego współczesnego życia...
            >
            > Ot, co...

No ale kiedy twojego tatę obowiązuje zasada nie cudzołóż sprzed 3,5 tys lat to jest dla ciebie jak najbardziej poważne oraz miłe twojemu sercu ? Nie wszystko o czym pisali tamci ludzie tysiace lat temu jest naiwne.
            • chief-denunciator Re: Erich von Däniken.. 09.12.13, 12:19
              kolter-xl napisał:
              Nie wszystko o czym pisali tamci ludzie tysiace lat temu jest naiwne.
              =============================

Ale 99% jest...

Ot, co...
              • kolter-xl Re: Erich von Däniken.. 09.12.13, 17:03
                chief-denunciator napisała:

> kolter-xl napisał:
                > Nie wszystko o czym pisali tamci ludzie tysiace lat temu jest naiwne.
                > =============================
                >
                > Ale 99% jest...
                >
                > Ot, co...

Generalnie nie masz racji nawet w 10%.Biblia to księga mądrościowa lub historyczna. Myślę ze z 30% jej treści jest pożyteczna,kolejne 30% ciekawe na kolejne 20% spoglądam z przymrużeniem oka a pozostałe 20 % to debilizmy.
                • pocoo Re: Erich von Däniken.. 09.12.13, 17:19
                  kolter-xl napisał:
                  >Biblia to księga mądrościowa lub historyczna. Myślę ze z 30% jej treści jest
                  >pożyteczna

Nie dla mnie.Pycha mnie rozwala jak Szatana?

>,kolejne 30% ciekawe

Niewątpliwie.

>na kolejne 20% spoglądam z przymrużeniem oka a pozostałe 20 % to debilizmy.
                  I to mi lotto.
                  • kociak40 Re: Erich von Däniken.. 09.12.13, 18:24
                    "Pycha mnie rozwala jak Szatana?" - pocoo

Czyste sumienie najłatwiej zaszargać.
                    • pocoo Re: Erich von Däniken.. 09.12.13, 19:41
                      kociak40 napisał:
                      > Czyste sumienie najłatwiej zaszargać.
                      >
                      Czyje sumienie?Czyżbyś swoje zszargał zazdrością?
                • chief-denunciator Re: Erich von Däniken.. 09.12.13, 18:44
                  kolter-xl napisał:

>
                  > Generalnie nie masz racji nawet w 10%.Biblia to księga mądrościowa lub historyc
                  > zna. Myślę ze z 30% jej treści jest pożyteczna,kolejne 30% ciekawe na kolejne 2
                  > 0% spoglądam z przymrużeniem oka a pozostałe 20 % to debilizmy.
                  =============================

Identycznie jak z każdą inną mitologią poszczególnych etnii...

Ot, co...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka