Dodaj do ulubionych

Dobry "użytek"

11.04.15, 21:24
"Wiedza ma niewielką wartość, jeśli nie robi się z niej dobrego użytku. (Jana 17:3) " - tak napisał rafiner

Np. kardiochirurg musiał kończyć studia medyczne, zdobywać praktykę i osiągnął wiedzę, aby ją spożytkować. Niestety, zamiast ją wykorzystać jest ŚJ i nie może operować, bo potrzebna jest transfuzja krwi. Zamiast leczyć ludzi i pogłębiać wiedzę medyczną chadza na spotkania do Domu Królestwa i godzinami słucha "bredzenia" o Biblii. Dobrze on wykorzystuje swoją wiedzę? Robi z niej dobry użytek? Ktoś inny jest np. mgr inż. konstruktorem, zamiast specjalizować się w konstrukcji dla dobra innych, chodzi i godzinami słucha "bełkotu" o Armagedonie i "przyszłym" królestwie w Domu Królestwa u ŚJ. Na pogłębienie swojej wiedzy już nie ma czasu, musi chodzić po domach i szukać nowych "jeleni". Dobrze wykorzystuje swoją nabytą wiedzę, robi z niej dobry użytek?
Mnie jeszcze ciekawi, czy po tym Amargedonie, który ma być lada chwila, tylko ŚJ ocaleją?
Tylko ta "gospodyni domowa" nie mająca wyksztalcenia, umiejąca naleśniki smażyć i będąc ŚJ ocaleje, bo dobry użytek robi z wiedzy smażenia naleśników? Może jakiś ŚJ odpowie na te moje wątpliwości?
Obserwuj wątek
    • rafiner Re: Dobry "użytek" 12.04.15, 09:21
      Tekst linka
      • kociak40 Re: Dobry "użytek" 12.04.15, 16:22
        Teks linka nie wyjaśnił moich wątpliwości. Dalej nie wiem, czy po tym Armagedonie to tylko ŚJ ocaleją? Mam kilka pisemek jakie dostałem od ŚJ i nie wyrzuciłem ich, leżą sobie na regale.
        Może w Armagedonie uznany zostanę za "prenumeratora" i ocaleję? Później się zobaczy co dalej, może je przeczytam.
      • kociak40 Re: Dobry "użytek" 19.04.15, 02:05
        rafiner

Stale coś cytujesz z Biblii. Jehowa powiedział to, Chrystus tamto itd. To wszystko pochodzi sprzed tysięcy lat. Od ponad dwóch tysięcy lat nie ma żadnych nowych wiadomości od Szefa (Jehowy). Postęp cywilizacyjny ogromnie się zmienił, a Jehowa milczy. Jak to tłumaczysz?
    • kociak40 Re: Dobry "użytek" 12.04.15, 21:43
      "W tym celu Jehowa, kierując się mądrością, zadbał o to, aby „dobra nowina o królestwie” była głoszona po całej ziemi w setkach języków. Wszyscy ludzie mają sposobność dostąpić wybawienia (Mateusza 24:14; " - rafiner

Ta niby mądrość Jehowy jakoś nie przekonuje ludzi. "Dobra nowina" pochodzi z interpretacji
      grupy ludzi z centrali w USA, którzy mają z tego korzyści materialne. Mądrość Jehowy nie może pochodzić od pośredników ale powinna być od Jehowy bezpośrednia. Jeżeli Jehowa jest stwórcą tak skomplikowanego wszechświata, to mając obecnie do dyspozycji tak liczne i doskonałe środki łączności, mógłby (a nawet powinien) bezpośrednio objawić się ludziom. Kiedyś nie było takich środków łączności i opieranie się na bredzeniu tysiącletnim jakiś ludzi (Biblia). Nie wiadomo kto to pisał, nie wiadomo w jakim stanie psychicznym był piszący, takich zapisów było bardzo dużo, ktoś zadecydował (a nie wiadomo kto), co jest objawienie, a co nie itd. Całe to objawienie jest mało wiarygodne i najwyższy czas aby Jehowa naprawił ten tak niedoskonały swój przekaz. jakoś tego nie robi, dopuszcza wiarę w różnych bogów, toleruje różne religie, nie dba o "prawidłowość"" wiary w samego siebie i toleruje ten bałagan.
      Już to świadczy o małej Jego mądrości i raczej świadczy o lekceważeniu ludzi. Jak może dopuścić Jehowa, że na tej samej Biblii są różne i to przeciwne interpretacje, wiara w różnych bogów, podstawa różnych odłamów religii itd.
    • kociak40 Re: Dobry "użytek" 13.04.15, 13:24
      Tak długi tekst i nic mi nie wyjaśnia. Nie jestem wrogiem, ani zwolennikiem "dobrej nowiny".
      Pytam się prosto, jasno oraz krótko. Czy człowiek zachowujący wartości etyczno-moralne w stosunku do innych ludzi i całej przyrody ale nie będący ŚJ i nie płaci składki centrali w USA, ocaleje z tego Armagedonu, czy nie? Jeżeli za trudne pytanie, to prościej - Co Jehowa wynagradza - dobroć w ludziach do wszystkich innych ludzi i całej przyrody, czy odniesienie tylko do siebie i ŚJ między sobą oraz opłaty na działalność centrali w USA?
    • kociak40 Re: Dobry "użytek" 13.04.15, 16:29
      Mnie żadni pośrednicy aby być dobrym człowiekiem nie są potrzebni. Wystarcza mi własne sumienie i chęć bycia szlachetnym człowiekiem. Nie potrzebuje do tego Jezusa jako pośrednika, ani centrali ŚJ w USA. Moje życie będzie oceniał tylko sam Bóg i to tak, jak symbol doskonałej sprawiedliwości - Temidy z wagą w ręku i opaską na oczach. Będą się liczyć tylko moje czyny, a nie podlizywanie się Bogu i składanie Jemu hołdów. Bóg sprawiedliwy nie może być próżnym i łasym na hołdy do siebie, bo to pomniejszałoby Jego wielkość i obarczało ludzką próżnością.
      • dunajec1 Re: Dobry "użytek" 13.04.15, 16:57
        Ale kociak dobrze wiesz ze kto smaruje ( na tace) ten dobrze jedzie ( do nieba), tak ze bez tego wozu nigdzie nie zajedziesz, jak nie wierzysz to zapytaj ktoregos pralata, hehehe.
        No!
        • kociak40 Re: Dobry "użytek" 13.04.15, 20:39
          "kto smaruje ( na tace) ten dobrze jedzie ( do nieba), ...." - dunajec1

Nie jeżdżę autostradami, bo nie lubię płacić na bramkach, do nieba nie chcę wjechać główną bramą przy dźwiękach trąb anielskich ale wolę dostać się po cichu, gdzieś od tyłu.
          • pocoo Re: Dobry "użytek" 13.04.15, 21:29
            kociak40 napisał:

> Nie jeżdżę autostradami, bo nie lubię płacić na bramkach,

A ja lubię.Szybko .Uwielbiam szybką jazdę.

>do nieba nie chcę wje
            > chać główną bramą przy dźwiękach trąb anielskich ale wolę dostać się po cichu,
            > gdzieś od tyłu.

Tyle bredzenia ŚJ,że miesza mi się.Postaram się trafnie wytłumaczyć sobie tę Twoją "alegorię".
            O la...la...
            • kot404 Re: Dobry "użytek" 13.04.15, 21:38
              to płać mandaty i nie narzekaj na prawo drogowe
              • pocoo Re: Dobry "użytek" 14.04.15, 10:11
                kot404 napisał(a):

> to płać mandaty i nie narzekaj na prawo drogowe

Phi...
    • pocoo Re: Dobry "użytek" 13.04.15, 21:38
      rafiner napisał:

> (1 Koryntian 3:19) Gdyż mądrość tego świata jest u Boga głupstwem; bo jest napi
      > sane: „On chwyta mądrych w ich własnej przebiegłości”.

Słyszałam to od Adwentystów.Wy chyba nie wybieracie się do wspólnego Królestwa.Oni pójdą na 1000 lat do nieba i poczekają ,aż ziemia będzie wolna od ścierwa niewiernych.ŚJ natomiast w nagrodę będą sprzątali przez 1000 lat ziemię dla Adwentystów .Dlaczego nie dla siebie?Bo was wszystkich szlag jasny trafi od tego smrodu i zgnilizny rozkładających się bilionów ciał.Te wielkie ptaki,które będą żarły to ścierwo, będą waliły gigantyczne kupy.To takie boskie perpetuum mobile.Powodzenia w ich sprzątaniu.
    • kot404 Re: Dobry "użytek" 13.04.15, 21:40
      Wolna wola jest immanentną cechą człowieka... Rozum też.
      Czy muszę coś dodać????
      • kot404 Re: Dobry "użytek" 13.04.15, 21:56
        to co napisałem wyżej nazwijmy wolnością i tego się trzymajmy dopóki mnie nie wywalisz rzecz jasna
    • pocoo Re: Dobry "użytek" 13.04.15, 21:49
      rafiner napisał:

> Bóg mądrości zawczasu ostrzega

> W tym celu Jehowa, kierując się mądrością, zadbał o to, aby „dobra nowina
      > o królestwie” była głoszona po całej ziemi w setkach języków.

Na dodatek przez waszą( i nie tylko waszą) literaturę.Adwentyści ,Baptyści ,Świadkowie Jehowy,Zielonoświątkowcy i tysiące innych kościołów i wyznań głoszą dobrą nowinę.A że każdy inaczej...o to zadbał wasz wspólny bóg.

> Czy nie tego należałoby oczekiwać od Boga, który jest
      > miłością?
      O ja cię piórkuję,ale miłość i mądrość...Mateńko.
      Ciekawe,jaki wybielacz stosowali cwani Amerykanie, piorąc ci strażnicami mózg?
    • pocoo Re: Dobry "użytek" 19.04.15, 11:01
      rafiner napisał:

> (Rzymian 15:4) Albowiem wszystko, co niegdyś napisano, napisano dla naszego pou
      > czenia, abyśmy przez naszą wytrwałość i przez pociechę z Pism mieli nadzieję.

A ucz się,ucz.Dla mnie te prymitywne "nauki" są nie do przyjęcia.
      Cenię tego waszego amerykańskiego sługę,który wie,czym wasze mózgi prać.Godny przeciwnik Jehowy i do tego nie mam najmniejszej wątpliwości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka