chelseaa 02.01.06, 20:14 www.rilian.republika.pl/index_frames.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chelseaa Re: Wyścig 02.01.06, 20:22 Pomniki wzniesione po śmierci Jana Pawła II -------------------------------------------------------------------------------- Równocześnie ze śmiercią Jana Pawła II rozpoczął się wyścig inicjatorów, rzeźbiarzy i odlewników. Pomysł trwałego upamiętnienia osoby i pontyfikatu Papieża zgłosiło kilkadziesiąt miejscowości z całej Polski. Pierwsze pomniki odsłonięto jeszcze w kwietniu i maju 2005 roku. Na tej stronie w układzie chronologicznym pojawiać się będą nowe pomniki, które nie znalazły się już w katalogu mojej pracy. Sosnowiec 4 IV 2005 Jelenia Góra 7 IV 2005, popiersie przy kościele garnizonowym, rozebrane ze względu na brak zezwolenia. Kraków cmentarz Rakowicki 13 IV 2005 Olsztyn przy kościele MB Fatimskiej 22 IV 2005 >>> Skierniewice IV 2005 >>> Ociąż V 2005 Andrychów V 2005 Milicz V 2005 >>> Słupsk V 2005 Wadowice V 2005, popiersie na rynku, przy kościele Jednorożec 1 V 2005 Szczepanów 7 V 2005 Dąbrowa Górnicza 15 V 2005 Koło 18 V 2005 >>> Turek 18 V 2005 >>> Podkowa Leśna 21 V 2005 Żywiec 22 V 2005 Piekary Śląskie 29 V 2005 Biały Bór 1 VI 2005 >>> Czaplinek 3 VI 2005 Krotoszyn 5 VI 2005 Warszawa Bemowo 7 VI 2005 >>> Kęty 12 VI 2005 >>> Szczytno VI 2005 Jarosław VIII 2005 >>> Chlewiska 7 VIII 2005 Rybnik 2 X 2005 >>> Rybnik Chwałowice 2 X 2005 >>> Bogatynia 4 X 2005 Bochnia 11 X 2004 >>> Godowa 14 X 2005 Ozorków 14 X 2005 Czersk k. Chojnic 16 X 2005 >>> Dąbrowa Tarnowska 16 X 2005 Dębica 16 X 2005 >>> Góra Kalwaria 16 X 2005 >>> Inowrocław 16 X 2005 >>> Leszno 16 X 2005 >>> Nowy Sącz 16 X 2005 >>> Oborniki 16 X 2005 >>> Ożarów Mazowiecki 16 X 2005 Radomsko 16 X 2005 Ruchna k. Węgrowa 16 X 2005 >>> Skierniewice 16 X 2005 Sokołów Podlaski 16 X 2005 >>> Śniadów 16 X 2005 >>> Tarnobrzeg 16 X 2005 >>> Zduńska Wola 16 X 2005 >>> Dąbrowa Górnica - Strzemieszyce 18 X 2005 Świebodzice 20 X 2005 >>> Rawicz 23 X 2005 >>> Wzniesienie pomnika zapowiadają na kolejne miesiące i lata następujące miejscowości (wymieniam te, co do których wiem, że podjęto tam konkretne kroki w celu rzeczywistej realizacji tej inicjatywy): Ostrowiec Świętokrzyski Ostrów Mazowiecka Stargard Szczeciński Olecko Chojnice Tarnów Rzeszów Sandomierz Piła Świdnica Świnoujście Olsztyn Toruń Chełm Przemyśl Nawet w Chlewiskach pomnik , papież chyba nie byłby zadowolony ... Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Wyścig 02.01.06, 20:55 W sumie to nieszkodliwa mania. Nieszkodliwa pod warunkiem, że kasa na "pamiatniki swiatemu papie" nie idą z publicznej kasy (oj ja naiwny!). Odpowiedz Link
chelseaa Re: Wyścig 02.01.06, 22:58 Niby nieszkodliwa , a jednak mania , czyli stan chorobowy . A przecież można inaczej , np . tak : "O tym, że Ojca Świętego można uhonorować inaczej niż odlanym z brązu pomnikiem, przekonują nas... Ukraińcy. Na jednym z miejsc, w którym w 2001 r. spotkał się z tłumami wiernych podczas mszy, postanowiono posadzić kilkaset drzew. Las, czy też park, który tu wyrośnie za parę lat, będzie zapewne nosił imię Jana Pawła II, ale przede wszystkim ma on uchronić to wyjątkowe i historyczne miejsce przed "cywilizacyjną" zabudową..." z felietonu Tomasza Stodolnego "Coraz głośniej słychać w całym kraju nawoływanie do zaniechania masowego stawiania pomników Ojcu Świętemu, który już teraz ma ich w Polsce ponad 250. - Nie wolno szacunku dla Ojca Świętego sprowadzać do najłatwiejszych rozwiązań budowy pomników i nowych nazw ulic - powiedział Gazecie Wyborczej abp Józef Życiński, dodając jeszcze: - Zrezygnujmy z chorych ambicji, które sugerują wybudowanie kolejnego pomnika szybciej niż uczyni to sąsiednie miasteczko." Odpowiedz Link
kociak40 Re: Wyścig 03.01.06, 16:24 Podano, że książką roku 2005, najcześciej kupowaną (może i czytaną) była pozycja - "Listy Jana Pawła II". Jakoś nie miałem okazji nawet trzymać tej książki w ręku, więc nic nie wiem jak jest wydana. Interesuje mnie, przed zakupem tej pozycji, (brak w moim księgozbirze) jakie ma kartki, z miękkiego papapieru czy z "twardego"? Wie ktoś? Odpowiedz Link
adam81w Re: Wyścig 03.01.06, 16:35 po co ty nam o tym piszesz ? co nas obchodzi co napisal ten czlowiek . najczesciej kupowana ksiazka byl kod leonardo da vinci a nie costam jp2 Odpowiedz Link
chelseaa Re: Wyścig 03.01.06, 19:43 >> Interesuje mnie, przed zakupem tej pozycji, (brak w moim księgozbirze) jakie ma kartki, z miękkiego papapieru czy z "twardego"? Wie ktoś ? „Papapier” , to jakaś aluzja do tego lasu ? Jeśli nawet , to pozycja o której piszesz niesie więcej treści , o tym kim był , Niż jakikolwiek pomnik , który wskazuje tylko to , że był. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Wyścig 03.01.06, 20:12 ""Jeśli nawet , to pozycja o której piszesz niesie więcej treści , o tym kim był , Niż jakikolwiek pomnik , który wskazuje tylko to , że był." - Chelseaa Całkowicie się zgadzam, bardzo dobrze ten problem został ujęty i to tak w zwięzłej formie. Każdy, jeśli będzie chciał, może poznać czytając to co zostawił po sobie w formie pisanej, jakie przemyślenia nasze może to wywołać? Jaką ocenę? Dlatego robienie "szumu" z pomnikami, ze świętością, z cudami jakie czyni, są niepotrzebne, całkowicie zbyteczne. Odpowiedz Link
grgkh Re: Wyścig 03.01.06, 20:26 chelseaa napisała: > > Interesuje mnie, przed zakupem tej > > pozycji, (brak w moim księgozbirze) > > jakie ma kartki, z miękkiego papapieru > > czy z "twardego"? Wie ktoś ? > „Papapier” , to jakaś aluzja do tego lasu ? Mam tylko pewne podejrzenia... Papapier to papier zadrukowany papą? > Jeśli nawet , to pozycja o której piszesz > niesie więcej treści , o tym kim był , > Niż jakikolwiek pomnik , który wskazuje > tylko to , że był. To fakt, pomnik niewiele mówi, można się na niego pogapić albo na kolana lec i się pomodlić. Jakość treści natomiast kojarzy mi się z podobnymi opowiastkami dla dzieci o Leninie. Musiał to być zapewne równie światły mąż, bo kult jego osoby osiągnął podobne rozmiary. Obaj "chcieli" dobrze... )) Odpowiedz Link
kociak40 Re: Wyścig 03.01.06, 21:00 Zbyszku! Mam dla Ciebie żarcik fizyczny i umieściłem go - "kto chce niech czyta-fizyka" wejdz tam i przeczytaj. Odpowiedz Link
chelseaa Re: Wyścig 03.01.06, 22:10 >>Robienie „szumu” z pomnikami , ze świętością , z cudami jakie czyni , są niepotrzebne , całkowicie zbyteczne. Wg mnie na razie trwa jeszcze żałoba , a to co się dzieje wokół zmarłego papieża nie ma z nią nic wspólnego , to jakiś cyrk i egzaltacja . Przesada. >> Musiał to być zapewne równie światły mąż , bo kult jego osoby osiągnął podobne rozmiary .Obaj chcieli dobrze. Musi to być zapewne krótkowzroczność, żeby nie dostrzec , że kult papieża zrodził się dobrowolnie i z odruchu serca , a Lenina raczej pod wpływem strachu , indoktrynacji i terroru. Odpowiedz Link
grgkh Re: Wyścig 04.01.06, 00:21 > > Musiał to być zapewne równie światły > > mąż, bo kult jego osoby osiągnął > > podobne rozmiary. > > Obaj "chcieli" dobrze... > Musi to być zapewne krótkowzroczność, Nie mogę zaprzeczyć, noszę okulary. > żeby nie dostrzec , że kult papieża > zrodził się dobrowolnie i z odruchu serca , > a Lenina raczej pod wpływem > strachu , indoktrynacji i terroru. Ja nie mówiłem o źródłach kultu, lecz o fakcie jego istnienia. Kult, jaki by nie był, siedzi w głowach w tym samym miejscu. A że potrafi być durnowaty i bezmyślny to widać jednakowo na różnych przykładach. Odpowiedz Link