Dodaj do ulubionych

Symbol ateistów

21.08.07, 21:32
Pamiętam, jak niegdyś Adam81w (jeśli pomyliłam, przepraszam) pisał w którymś z
wątków o konieczności stowarzyszenia się ateistów, jeśli dobrze pamiętam, była
też mowa o logo czy też znaku.
I oto dziś, przeglądając Wikipedię, trafiłam na artykuł o Niewidzialnym
Różowym Jenorożcu. Na dole artykułu jest logo tego "kultu" wink - używane ponoć
przez ateistów do rozpoznawania sięsmile
Adamie - cieszysz się? wink

Aha, oto link do wspomnianego artykułu:
pl.wikipedia.org/wiki/Niewidzialny_R%C3%B3%C5%BCowy_Jednoro%C5%BCec
Obserwuj wątek
    • 999s Re: Symbol ateistów 22.08.07, 00:50
      Herezja! Nie innego Boga oprócz tego:

pl.wikipedia.org/wiki/Lataj%C4%85cy_Potw%C3%B3r_Spaghetti
      Wszystkie inne formy zaciemniaja obraz prawdy!
      • baba_z_magla Re: Symbol ateistów 22.08.07, 04:26
        Ja "wchodzę" w jednorożca, potwór spaghetii mnie przeraża smile
        • michal2708 Re: Symbol ateistów 22.08.07, 11:04
          A ja uważam, że ateiści nie mogą mieć własnego symbolu. Jest to
          grupa ludzi, która nie wierzy w żadnego boga ale poza tym
          poszczególni członkowie tej grupy bardzo mogą się od siebie różnić
          pogladami itp.
          • watanabe.miharu Re: Symbol ateistów 22.08.07, 18:18
            Ja też nie podchodzę z entuzjazmem do tego pomysłu. To trochę tak, jakby wszyscy
            wierzący chcieli razem stanowić grupę - muzułmanie, katolicy, wyznawcy Thora -
            tylko dlatego, że "wierzą".
            Ale niektórzy lubią się stowarzyszać, więc myślę, że takie logo się im przydawink
          • nelsonek Re: Symbol ateistów 22.08.07, 19:37
            Michal: A ja uważam, że ateiści nie mogą mieć własnego symbolu. Jest
            to grupa ludzi, która nie wierzy w żadnego boga ale poza tym
            poszczególni członkowie tej grupy bardzo mogą się od siebie różnić
            pogladami itp.

Nelsonek: Tak jak moga sie roznic pogladami muzulmanie. Jednak jest
            cos co ich laczy: Allah.
            Podobnie z katolikami, a wiec grupa spoleczna, ktora tworza ludzie o
            bardzo zroznicowanych pogladach.
            I dokladnie tak samo jest z ateistami: roznorodni ludzie, o
            roznorodnych pogladach. Jest jednak cos co ich laczy. To niewiara w
            boga/Boga/bogow. Dlaczego zatem pierwsze dwie grupy moga miec swoj
            symbol, a ateisci nie?
            • michal2708 Re: Symbol ateistów 23.08.07, 10:16
              nelsonek napisał:

> Michal: A ja uważam, że ateiści nie mogą mieć własnego symbolu.
              Jest
              > to grupa ludzi, która nie wierzy w żadnego boga ale poza tym
              > poszczególni członkowie tej grupy bardzo mogą się od siebie różnić
              > pogladami itp.
              >
              > Nelsonek: Tak jak moga sie roznic pogladami muzulmanie. Jednak
              jest
              > cos co ich laczy: Allah.
              > Podobnie z katolikami, a wiec grupa spoleczna, ktora tworza ludzie
              o
              > bardzo zroznicowanych pogladach.
              > I dokladnie tak samo jest z ateistami: roznorodni ludzie, o
              > roznorodnych pogladach. Jest jednak cos co ich laczy. To niewiara
              w
              > boga/Boga/bogow. Dlaczego zatem pierwsze dwie grupy moga miec swoj
              > symbol, a ateisci nie?
              >

Bo to tak jakby wszyscy, którzy nie lubią i nie jedzą szpinaku mieli
              się zjednoczyć pod jednym symbolem. Wydaje mi się, że nierobienie
              czegoś nie jest wystarczającym spoiwem.
              No ale każdy ma prawo do swojego zdania więc i Twoją opinię szanuję.
              pozdrawiam
              • nelsonek Re: Symbol ateistów 23.08.07, 18:19
                Ja sie nie opowiadam za (czy przeciw) znakiem dla ateistow. Pisze
                tylko o Twojej, blednej argumentacji. Zgodnie z Twoim poprzednim
                wywodem zjadacze szpinaku NIE MOGA miec zadnego znaku ich
                wyrozniajacego. A jesli chca takowy miec, to niby dlaczego nie?
                • michal2708 Re: Symbol ateistów 24.08.07, 11:30
                  Bo to powinien być wtedy symbol, który zjednoczy WSZYSTKICH
                  ateistów. A ja myślę, że jest to bardzo mało prawdopodobne.
                  Przypuszczam, że jest sporo osób, które nie potrzebują żadnego
                  symbolu. Tak jak ja.
                  pozdrawiam,
                  • grzrzybek Re: Symbol ateistów 24.08.07, 16:01
                    michal2708 napisał:

> Bo to powinien być wtedy symbol, który zjednoczy WSZYSTKICH
                    > ateistów. A ja myślę, że jest to bardzo mało prawdopodobne.
                    > Przypuszczam, że jest sporo osób, które nie potrzebują żadnego
                    > symbolu. Tak jak ja.

otóż to. wracając do tego, co pisał Nelsonek:

"Nelsonek: Tak jak moga sie roznic pogladami muzulmanie. Jednak jest
                    cos co ich laczy: Allah.
                    Podobnie z katolikami, a wiec grupa spoleczna, ktora tworza ludzie o
                    bardzo zroznicowanych pogladach.
                    I dokladnie tak samo jest z ateistami: roznorodni ludzie, o
                    roznorodnych pogladach. Jest jednak cos co ich laczy. To niewiara w
                    boga/Boga/bogow. Dlaczego zatem pierwsze dwie grupy moga miec swoj
                    symbol, a ateisci nie?"

jest zasadnicza różnica pomiędzy tymi sytuacjami. w religiach symbole są jedną z
                    ważniejszych elementów, bez których religia się "nie obejdzie". krótko mówiąc,
                    nie ma takiej sytuacji,żeby np. chrześcijanin twierdził, że nie jest mu
                    potrzebny żaden symbol krzyża, że on nie będzie go respektował, ani się nim
                    posługiwał, bo bez tego może być równie dobrze takim samym chrześcijaninem. nie
                    może tak być, bo krzyż jest świętym symbolem tej religii, i same jej zasady
                    nakazują ten symbol respektować, szanować i uważać za "swój". tak więc taki
                    człowiek, który by ten symbol odrzucił, nie byłby wówczas w pełni chrześcijaninem.

tymczasem jeśli ateiści (bądź ludzie niejedzący szpinaku) wymyśliliby sobie swój
                    symbol, to zawsze może się znaleźć grupa takich osób, które ten symbol oleją, a
                    mimo to nadal będą takimi samymi ateistami (lub nadal nie będą jeść szpinaku). z
                    symbolem, czy bez niego, wychodzi na to samo.
                    • nelsonek Re: Symbol ateistów 26.08.07, 23:09
                      Do Michala:
                      A niby dlaczego jakis symbol ma jednoczyc WSZYSTKICH ateistow? Ateizm sam w sobie niczego nie niesie ze soba i stworzenie takiego symbolu jest po prostu niemozliwe.

Do Grzybka:
                      Nie jestem religioznawca, ale wydaje mi sie, ze znajda sie chrzescijanie ktorzy odrzucaja jakakolwiek symbolike, bo symbol (krzyz czy cokolwiek innego) nie jest istota chrzescijanstwa. No ale co ja tam moge wiedziec o chrzescijanstwie skoro jestem ateista smile
                      • michal2708 Re: Symbol ateistów 27.08.07, 13:39
                        nelsonek napisał:

> Do Michala:
                        > A niby dlaczego jakis symbol ma jednoczyc WSZYSTKICH ateistow?
                        Ateizm sam w sob
                        > ie niczego nie niesie ze soba i stworzenie takiego symbolu jest po
                        prostu niemo
                        > zliwe.
                        Ależ ja właśnie to chciałem powiedzieć! To nie ja zaproponowałem na
                        tym forum stworzenie symbolu jednoczącego ateistów, ja raczej
                        starałem się wykazać, że nie wszyscy taki symbol będą respektować
                        albo wręcz nie będą go potrzebować. Tak jak ja!
                        • nelsonek Re: Symbol ateistów 27.08.07, 20:57
                          Nie uscisliles (na poczatku), ze chodzi o symbol WSZYSTKICH ateistow. Zrozumialem to jako wypowiedz o symbolu, ktory nie moze powstac bo "jest to zroznicowana grupa ludzi, ktora nie wierzy w zadnego boga" (cytat z pamieci)
                      • grzrzybek Re: Symbol ateistów 27.08.07, 17:31
                        nelsonek napisał:
                        > Do Grzybka:
                        > Nie jestem religioznawca, ale wydaje mi sie, ze znajda sie chrzescijanie ktorzy
                        > odrzucaja jakakolwiek symbolike, bo symbol (krzyz czy cokolwiek innego) nie je
                        > st istota chrzescijanstwa. No ale co ja tam moge wiedziec o chrzescijanstwie sk
                        > oro jestem ateista smile

nie jest istotą, dobra, ale to jeszcze nie oznacza, ze jest bez znaczenia.
                        chrześcijanie otaczają symbol krzyża pewną czcią, ponieważ wierzą, że ten symbol
                        jest święty. jest częścią obrzędów - wykonywanie znaku krzyża ręką. należy do
                        całej tej otoczki wokół wiary, którą nazywamy religią, a w religii nie wybiera
                        się tego, co pasuje, tylko przyjmuje się całość z całym dobrodziejstwem
                        inwentarza. więc jak jest powiedziane, że krzyż to najważniejszy symbol, który
                        ma być obecny w świątyniach, na grobach, w domach, i w ogóle gdzie popadnie, to
                        chrześcijanin ma się z tym zgodzić i nie ma możliwości powiedzieć, że on akurat
                        nie ma na to ochoty. skoro jest chrześcijaninem, to ma się legitymować tym
                        znakiem i kropka.
                        • nelsonek Re: Symbol ateistów 27.08.07, 21:01
                          Jak juz mowilem: nie jestem religioznawca wiec nie wiem niczego na pewno, ale WYDAJE MI SIE ze chrzescijanie to tak zroznicowana grupa ludzi (ze wymienie tylko katolikow, prawoslawnych, protestantow, baptystow, swiadkow jehowy), ze nie mozna powiedziec iz wszyscy chrzescijanie uznaja krzyz za najwazniejszy. Uwazam, ze istnieje calkiem spora grupa chrzescijan odrzucajaca krzyz jako SYMBOL.
                          • grzrzybek Re: Symbol ateistów 28.08.07, 16:49
                            nelsonek napisał:

> Jak juz mowilem: nie jestem religioznawca wiec nie wiem niczego na pewno, ale W
                            > YDAJE MI SIE ze chrzescijanie to tak zroznicowana grupa ludzi (ze wymienie tylk
                            > o katolikow, prawoslawnych, protestantow, baptystow, swiadkow jehowy), ze nie m
                            > ozna powiedziec iz wszyscy chrzescijanie uznaja krzyz za najwazniejszy. Uwazam,
                            > ze istnieje calkiem spora grupa chrzescijan odrzucajaca krzyz jako SYMBOL.
                            >

możliwe, że masz rację. poprzestańmy więc na tych odłamach chrześcijaństwa,
                            które krzyż uznają. może od początku powinnam mówić o katolikach, zamiast o
                            chrześcijanach - chcesz być katolikiem, to uznajesz krzyż i kropka. jak nie
                            uznajesz krzyża, to znajdź sobie inne wyznanie. a z symbolem dla ateistów tak by
                            nie było. wielu ateistów nawet nie wie o tym, że istnieją jakieś symbole (jak
                            ten jednorożec). i to jest meritum sprawy, więc nie drążmy już tego bezsensownie.
    • beretelwi Re: Symbol ateistów 28.08.07, 18:12
      symbol ateistow??
      symbol nazistow??
      symbol komunistow??
      symbol xxxxxxxxxx??
      co jeszcze ??
      • beretelwi Re: Symbol ateistów 28.08.07, 18:20
        zapomnialem dodac:
        symbol katolikow??
        symbol ewangelikow??
        symbol muzułmanow??
        symbol itd. etc. ??