Gość: kasia22 IP: 109.255.197.* 15.06.10, 23:17 Mam pytanie do osób które były w tym roku w Tunezji czy musiały wykupić wizy?? pytam bo ponoć zostały one zniesione dla polaków i nie trzeba już stać za koleją po ich kupno-ale czy to prawda???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anq26 Re: Wiza?-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.10, 02:04 Płatna wiza?! Zniesienie wizy? Stanie w kolejkach?! Ktoś Cię w błąd wprowadził...jak od 10 lat jeżdżę do Tunezji tak nigdy wizy nie było!...Wypełniasz tylko bezpłatnie kartę pobytu (imię, nazwisko, nazwa hotelu i nr paszportu). karty albo dają w samolocie do wypełnienia albo na lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia22 Re: Wiza?-pytanie IP: 109.255.197.* 16.06.10, 11:44 Tak się składa ze ja też byłam 2 razy w Tunezji i wizę trza było wykupić na lotnisku za cene 15 dolarów(ja nie miałam wizy wliczonej w koszt wakacji) a nastepnie wkleić do paszportu.I proszę nie pisz że mnie ktoś wprowadza w błąd :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't nick! Re: Wiza?-pytanie IP: *.privacyfoundation.de 16.06.10, 11:57 Tak się składa, że od kilku lat mieszkam w Tunezji, latałem dziesiątki razy i NIGDY nie płaciłem za wizę. Na pewno w Tunezji byłaś? Przed sierpniem 2008 wizę trzeba było mieć, jeśli przylatywało się nie czarterem (po prostu przy przylocie czarterem nie sprawdzali wizy). W innym przypadku (zwykłe linie lub prom) teaoretycznie trzeba było mieć wizę, ale też dało się to przejść - wystarczyło pokazać voucher hotelowy i po wszystkim. Jeśli płaciłaś za wizę to po prostu dałaś się naciąć. Dobrze, że tylko na 15 $. Ale nic nie wklejają, po prostu pieczątka. Wklejają dopiero jak posiedzisz więcej jak 3 miesiące bez "carte de séjour" - znaczki "karne" i to już za dużo więcej jak 15 $ :-) Odpowiedz Link Zgłoś
beataz4 Re: Wiza?-pytanie 16.06.10, 13:11 Pytanie było, czy wiza potrzebna, a nie jak obejść przepisy i kontrole. Bardzo się cieszę, że Ci się udawało, szczególnie, że latałeś dziesiątki razy :), więc zaoszczędziłeś sporo pieniędzy - gratuluję :) Ponadto temat uważać można za zamknięty - wizy nie są potrzebne, nikt też nie musi nic obchodzić i nie da się - przynajmniej tutaj - "naciąć" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wiza?-pytanie IP: 41.231.2.* 16.06.10, 17:34 Czlowiek odpowiedzial zgodnie z prawda a Ty go oskarzasz ze radzi jak omijac przepisy. tez bylam przez ostatnie lata w Tunezji ponad 10 razy; teraz tu mieszkam i nigdy zadnych wiz Polacy na lotnisku kupowac nie musieli - wystaczylo wypelnic darmowe kartki meldunkowe no chyba ze ktos lecial prywatnie, nie czarterem ale wtedy wykupywal wize juz w Polsce w ambasadzie za okolo 100 zl; Od tamtego roku wiz nie ma dla Polakow zadnych, takze dla tych podrozujacych prywatnie, jesli nie przebywa sie w Tunezji dluzej niz 3 m-ce. I tyle Odpowiedz Link Zgłoś
beataz4 Re: Wiza?-pytanie 17.06.10, 08:45 Ależ ja nikogo o nic nie oskarżam, tylko serdecznie gratululję, a to jest spora różnica. Powtarzam - było konkretne pytanie, była odpowiedź - wszystko. A że Tunezyjczycy wiz nie sprawdzali.... tym lepiej dla Was. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia w Tunezji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
beataz4 Re: Wiza?-pytanie 16.06.10, 08:24 Proponuję, abyś weszła na stronę Ambasady RP w Tunezji, w zakłdce "informacje konsularne" znajdziesz informację: Dnia 8 sierpnia 2009 roku Tunezja zniosła obowiązek posiadania wiz wjazdowych dla obywateli polskich udających się do tego kraju. Odtąd wyjeżdżający do Tunezji, na okres do 90 dni, nie mają obowiązku uzyskiwania wizy. Zniesienie obowiązku wizowego dotyczy podróżnych wyjeżdżających do Tunezji w ramach zorganizowanych grup turystycznych oraz indywidualnie. Pobyt dłuższy niż 90 dni nadal wymaga uzyskania wizy wjazdowej. Należy wziąć pod uwagę, iż paszport powinien być ważny co najmniej 3 miesiące dłużej niż data deklarowanego powrotu. oto link: www.tunis.polemb.net/?document=154 Do czasu zniesienia wiz większość biur podróży oferowała wizę wjazdową do Tunezji w cenie wycieczki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Wiza?-pytanie IP: *.uwm.edu.pl 26.07.10, 09:16 Ludzie ci próbowali pomóc a ty jesteś po prostu złośliwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Wiza?-pytanie IP: *.147.142.133.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.07.10, 11:04 Na lotnisku w Tunezji, nigdy nie wklejali żadnej wizy! Tylko stempel z datą przybycia. Owszem jeszcze rok temu wiza była potrzebna, ale tylko i wylacznie w przypadku, gdy latało się na własną rękę. Wykupując wycieczkę z hotelem dostaje się voucher hotelowy i na tej podstawie przebywa się w Tunezji. Jeżeli nie jedzie się do hotelu, trzeba iść się zameldować na policji. Jeżeli wyjazd przekracza 90 dni, należy wyrobić wizę. Odpowiedz Link Zgłoś