anstamal 12.08.05, 07:47 Czy sądzicie, że po wydarzeniach w Egipcie mozna udać się na spokojny urlop do Tunezji? Czy wyjazd do kraju muzułmańskiego nie jest zbyt niebezpieczny w aspekcie coraz to nowych zamachów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adam Re: Tunezja-jechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 08:22 dlaczego nie !!!!!!!ja wybieram się 20 z Katowic do Sousse Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Tunezja-jechać? IP: *.mofnet.gov.pl 12.08.05, 12:26 no jakas tam obawa jest. Ja jade 25ego z Wroclawia do Sousse, moze dzis bym wybral Krete, ale rezerwowalem juz w marcu. Moze ewentualnie na Dzerbie niebezpieczniej - tam kiedys byl zamach. Ale w Sharm el Sheik to byli mudżahedini egipscy prawdop., w Tunezji nie ma podobnego ugrupowania. W Turcji Kurdowie z kolei sa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Tunezja-jechać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.08.05, 16:08 Do Tunezji nie warto jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva_walter Re: Tunezja-jechać? IP: 217.153.18.* 12.08.05, 16:13 a mozesz rozwinąć myśl swoja nieco? dlaczego nie warto? urlop bede miala na poczatku października a na Krecie juz byłam...i mysle o Tunezji.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Tunezja-jechać? IP: *.unreg.w-w.pl 12.08.05, 17:31 jesli urlop na poczatku października, to pod wzgledem pogodowym Turcja lepsza od Tunezji. Zgadzam sie tez ze tunezja mniej ciekawa niz Turcja, ale i Grecja mniej ciekawa niz Turcja. Turcja to niemal połączenie zalet Grecji i Tunezji, troche podobna do jednego, troche do drugiego kraju.A zamachów Kurdów też bym nie przeceniał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva_walter Re: Tunezja-jechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 19:15 a ramadan? jak bardzo "przeszkadza" w urlopie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KPT NEMO Re: Tunezja-jechać? IP: *.osk.enformatic.pl 12.08.05, 20:57 nie warto jechac do tunezji, za gorąco dla nas a przynajmniej dla mnie chyba ze ktos szybko przyzwyczai sie do duzej wilgotnosci powietrza byle m w sousse 2 tygodnie i czasami przychodzilem z plazy do klimatyzowanego pokoju tylko po to zeby pooddychac normalnie ludzie dosyc nachalni w porownaniu np z turcja czy bulgaria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi Re: Tunezja-jechać? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.05, 20:38 Ja mam zupełnie inne ogczucia. Klimat wydał mi się dość przyjemny - oczywiście, że nie ma sensu wychodzić między 12 o 15 ale tak jest we wszystkich krajak o tym klimacie, zresztą prawdziwe zycie zaczyna się tam wieczorem. POza tym mam wrażenie, że miejscowi są wyjątkowo mało nachalni w porównaniu z Turcją ( w Turcji zakupy zaczynały być dla mnie koszamrem) tu na suku mówiłam: nie nie chcę i dawali mi spokój) Tunezja wogóle jest dość bezpieczym krajem jak na kraj arabski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Tunezja-jechać? IP: 217.153.47.* 14.08.05, 12:22 Ja mam zupełnie pozytywne wspomnienia. Klimat jest super - gwarantowane słońce i ciepełko - jak ktoś narzeka to niech sobie jedzie nad bałtyk pomarznąć. Pomimo upałów zapewniam, że oddycha się tam swobodniej w upale 40 stopni niż w Polsce w upale 25 stopni. Ludzie tutaj wypisują różne brednie na temat Tunezji - wnioskuję, że albo tam nie byli, albo za często nie wyściubili nosa z hotelu. Podróżowałem po Tunezji ponad 3 tygodnie w tym roku - koleją, auto stopem, busikami i na piechotę. Sypiałem na plażach, w gajach oliwnych, również w hotelach i domach prywatnych u poznanych Tunezyjczyków. JEST BEZPIECZNIE - o wiele bardziej niż w niektórych rejonach Maroka, Turcji, Egiptu nie wspominając już o Libii. Oczywiście jest też bardzo ciekawie - praktycznie każdego dnia jest do zwiedzenia jakaś prawdziwa perełka. Jest też przy okazji naprawdę niedrogo. Paliwo jest tańsze ponad dwukrotnie niż w Polsce. No i Tunezyjczykom absolutnie nie przeszkadza, że ktoś jest żydem, katolikiem czy muzułmaninem. Oczywiście - jak wszędzie - może znaleźć się kilku idiotów , którym to może przeszkadzać, ale zapewniam, że prędzej tacy idioci znajdą się w krajach, które wymieniłem a choćby nawet i w Polsce. Oczywiście te inne kraje są również warte odwiedzenia tak jak i nasz piękny kraj wymaga bliższego poznania. Pozdrawiam i życzę wielu radosnych przygód w Tunezji Tym , którzy się tam wybierają. Polecam Tunezję. że nie ma sensu wychodzić między 12 o 15 ale tak jest we wszystkich krajak o tym klimacie, zresztą prawdziwe zycie zaczyna się tam wieczorem. POza tym mam wrażenie, że miejscowi są wyjątkowo mało nachalni w porównaniu z Turcją ( w Turcji zakupy zaczynały być dla mnie koszamrem) tu na suku mówiłam: nie nie chcę i dawali mi spokój) Tunezja wogóle jest dość bezpieczym krajem jak na kraj arabski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Tunezja-jechać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.08.05, 14:26 Jeżdziłem z rodziną tak jak Ty , ale uważam , że Tunezja to niepotrzebna strata czasu.Ten kraj tylko dla "turystów fakultatywnych " z biur podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Tunezja-jechać? IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 14.08.05, 17:40 W Tunezji byłem 2 lata temu, rok temu w Egipcie a 4 dni temu wróciłem z Turcji. @ lata temu byłem oczaroway Tunezją, rok temu Egiptem a teraz Turcją. Oczywiście, że warto lecieć do Tunezji a jeśli ktos tam jeszcze nie był to tym bardziej warto. Nie można jednak zapomnieć wykupić wycieczki na południe z noclegiem blisko piasków Sahary, bo ,podczas tej wycieczki poznaje się prawdziwy smak Tunezji. Stolicę wraz z pozostałościami kartaginy też warto zwiedzić. Ja byłem w Sousse i mogę powiedzieć, że to bardzo fajne i ciekawe miasto. A co do klimatu: jak zawieją pasaty znad Sahary to faktycznie jest duszno ale nawet następnego dnia może zawiać już znad morza i jest super. Tak przynajmniej było podczas mojego pobytu w lipcu 2003 roku. O Morzu Śródziemnym nie piszę bo ono jest podczas wakacji temperaturowo niezawodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Tunezja-jechać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.08.05, 18:26 Jak widać poprzednik udowadnia - Tunezja tylko dla wykupujących wycieczki, a nie prawdziwych podróżników. Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Tunezja-jechać? 14.08.05, 20:26 Zabrzmialo, jakby ludzie wykupujacy wycieczki-byli jakas podgrupa podroznikow..... :-| Pozdrawiam, Iwonka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Tunezja-jechać? IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 14.08.05, 22:41 A ty jesteś prawdziwym podróżnikiem? Nie zapominaj, że Tunezja jest jednak krajem arabskim, dlatego uważam, że lepszym rozwiązaniem na zwiedzanie tego kraju są jednak wycieczki zorganizowane. Zanim pojechałem do Tunezji byłem na wakacjach na Gran Canarii, którą wypożyczonym samochodem zwiedzałem na własną rękę. Pod tym względem Gran Canaria to jednak inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Tunezja-jechać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.08.05, 23:05 Amerykanów nigdzie nie lubią , a sporo podróżuje ich po różnych szlakach. Tunezja to nic w porównaniu ze środkowym Egiptem ,gdzie grożono nam poderżnięciem gardeł ( chyba w Al Minja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Tunezja-jechać? IP: 217.153.47.* 15.08.05, 12:22 flaga tunezyjska kosztuje 12 dinarów i to powinno załatwić sprawę. ja przytwierdziłem do swojego plecaka 2 malutkie chorągwie - polską i tunezyjską i było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Tunezja-jechać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.05, 13:45 Szwajcarom wystarcza ich flaga-nikt ich nie rusza (chyba za nie wtrącanie się do światowej polityki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Tunezja-jechać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.05, 13:49 Dodam , że akurat w Tunezji pomocni są ludzie np. z Włoch,Belgii,Węgier! ,którzy promami dostają się do tego kraju i jeżdżą swoimi samochodami.Niestety Tunezja to totalny zawód, do tej pory ubolewam nad ubiegłorocznymi wakacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Tunezja-jechać? IP: 217.153.47.* 15.08.05, 14:21 Ja jednak nie narzekam - Woody , a gdzie Ty tam byłeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Tunezja-jechać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.05, 15:46 Zacząłem od Tunisu , wzdłuż wybrzeża ,póżniej środkowa i zach. część,wróciłem do Tunisu wzdłuż granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woody Re: Tunezja-jechać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.05, 15:53 A co do flagi Tunezji , to syn ma pamiątki - trasą jechał przywódca państwa , na poboczach są specjalne rurki wkopane w ziemię lub zabetonowane i wkładają w nie specjalne maszty z wizerunkiem prezydenta i flagami narodowymi.Nie za bardzo spieszyli się z ich zwinięciem więc nie ukrywam ,że 2 buchnęliśmy.Prezydenta syn trzyma w szufladzie , bo nie lubi dyktatorów, a Tunezji wisi tuż obok . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Tunezja-jechać? IP: 217.153.47.* 15.08.05, 16:20 tak to prawda "prezydent jest wszędzie" czy też nieco żartobliwie "prezydent WISI wszedzie", ale Tunezyjczycy sami sobie troche z pana prezydenta drwią ( podobnie jak u nas z naszego ). Jednym słowem przypomina mi to taką nieszkodliwą dyktaturkę - bądź co bądź rozwijają się dosyć szybko, pomimo braku bogactw naturalnych ( tylko fosforyty i 23% ropy w stosunku do własnych potrzeb) edukacja naprawdę na bardzo wysokim poziomie, ubezpieczenia do 3 dziecka włącznie w rodzinie naprawdę całkowite i wydajne ( za czwarte i kolejne już trzeba płacić samemu ) zarabiają średnio ok. 300 dolarów amerykańskich, oczywiście duże obszary biedy ale generalnie jak na afrykę to rozwój szybki a kraj przepiękny. Zrobiłem podobną trasę jak WOODY plus południe i kurcze nie wiem czemu WOODiemu sie nie podobało. Dla mnie kultura, ludzie, widoki i wiele innych detali EXTRA. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Tunezja-jechać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.05, 16:41 No właśnie naczytałem się i nasłuchałem takich opinii i wyobrażałem sobie może zbyt wiele.Widziałem trochę w życiu i dlatego przeżyłem totalny zawód (choć syn powiedział ,że było nieżle).Niestety Tunezja tylko dla ludzi z biur podróży- trochę plaży, dyskotek, jazda dorożką , opłacone wycieczki , dla dziewczyn Arabowie pod hotelami ,suk i tym podobne pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Tunezja-jechać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.05, 16:49 I przypomniało mi się ,jak w jakiejś mieścinie na poczcie chciałem wymienić 30 $,a miałem banknoty po 50$.Cała poczta debatowała co zrobić, w końcu główny szef orzekł, że tak nie można.Był młody człowiek w kolejce i podszedł pogadać- powiedział, że indywidualny turysta ma sporo problemów i że Tunezja to dziwny kraj( był z Arabii Saudyjskiej).Cyrk był jak panienka wypełniała kwit wymiany.Rozpisała nagłówek po arabsku, a póżniej z mozołem 15 minut pisała dane z paszportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabcia Re: Tunezja-jechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 10:42 obojętne gdzie będziesz jak masz zginąć to nawet pod domem w wypadku samochodowym - więc co za różnica? ja do Tunezji lecę 23.08 z Katowic z Triadą do hotelu Nejma w Sousse, czy jest ktoś kto tam był albo też leci tak jak ja??? dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
maysarah Re: Tunezja-jechać? 17.08.05, 23:11 Ja lecę z Triadą w tym terminie z Katowic do Monastiru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bee Re: Tunezja-jechać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:08 Jechać. Byliśmy dwa lata temu i wróciliśmy pod wrażeniem. Lepiej niż w Egipcie. Zdecydowanie wyższy standard we wszystkim ( uslugi, wyżywienie itp.) Polecam gorąco wycieczkę dwudniową na Saharę i nie daj się przekonać rezydentom, że pseudo "camel show" w okolicach hotelu zastąpi tamte wrażenia. Wlaściwie w ciągu 2 dnich masz calą Tunezję w pigulce ( w cenie tej wycieczki jest jeep safari, przejażdżka na wielblądach po Saharze, przejażdzka bryczkami po oazie itp.) . Uwaga tylko na wodę i oczywiście myjcie wszystkie owoce ( najlepiej w mineralce), bo "zemsta" dopada prędzej czy później wszystkich. Baw się dobrze w Tunezji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Tunezja-jechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 13:01 Poradzcie, prosze, skad /tzn. z jakiego biura pojechac/, zeby wydac nie wiecej niz 1200 za 7 dni w Tunezji? Czy w ogole jest mozliwosc wyjechanie w pojedynke za nieduze pieniadze? Przegladam te wszystkie last minite i wydaja mi sie jakims nieporozumieniem, to bez wyzywienia, to bez transportu, to znow bez oplat dodatkowych. A jak sie wszystko policzy , to w efekcie wychodzi 1700. Poradzcie cos, tak bym chciala spedzic fajny , 7-dniowy urlop w Tunezji za troche ponad 1000. Dzieki i pozdrawiam.OLA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Tunezja-jechać? IP: *.mofnet.gov.pl 16.08.05, 14:01 dO osoby, ktora leci 23.08. - na forum wakacji.pl juz kilkadziesiat osob sie wpisalo, ze leci ok. 25.08. Wejdz tam na Tunezja/Sousse i łatwo znajdziesz. Do Oli - paradoksalnie renomowane biuro ma najtaniej. Scan holiday ma 2 tanie hotele w Sousse, w dodatku chwalone przez kilku co najmniej forumowiczow wakacji.pl - Ennassim i Kaiser. W dodatku doplata do jedynki jest w Ennassimie 10 euro na tydzien, w Kaiserze 25 euro na tydzien. Enn. ma opcje BB, Kaiser ma 2 opcje - BB lub HB.Wejdz na strone scana - Kaiser ma lasta na 8.9., o ile pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Tunezja-jechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 14:22 Wielkie dzieki, juz szukam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Tunezja-jechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 14:23 A ile moze kosztowac obiad w Tunezji, bo widze tu wariant BB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Tunezja-jechać? IP: *.mofnet.gov.pl 16.08.05, 14:38 w Kaiserze jest doplata do HB 20 euro na tydzien. Ale inna kwestia - czy to bezpiecznie tak samej do kraju arabskiego? Beda zaczepiac np. To juz bezpieczniej chyba w Turcji. Zalezy kiedy jedziesz, jesli mozesz pod koniec wrzesnia, to GTI w Turcji moze miec niektore hotele juz bez doplat do jedynek. Tak mieli w maju i z katalogu wynika, ze w pazdzierniku. Ale juz lasty pod koniec wrzesnia w GTI i Wezyrze moga miec doplaty do jedynki symboliczne, np. 50 czy 90 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Tunezja-jechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 15:17 Tez mam takie obawy, ale przeciez to cala grupa leci, do jednego hotelu, moze sie przylacze do jakis pan czy starszego malzenstwa, ktoremu nie bede przeszkadzac, w koncu bede z jakimis ludzmi jadac, moze cos sie poradzi. No nie mam z kim jechac i juz, tak wyszlo!! Znalazlam w OASIS wyjazd za 1299 z HB do Susse/hotel Phenix, moze ktos tam byl? Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski32 Re: Tunezja-jechać? 17.08.05, 12:10 Nie warto jechac i to wcale nie z powodu zamachow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Tunezja-jechać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.05, 13:02 U3ważaj , bo się strasznie narażasz ,jak ja pisząc, że Tunezja to kompletny nic nie warty badziew. Odpowiedz Link Zgłoś
gokness Re: Tunezja-jechać? 17.08.05, 21:28 JA byłam w Tunezji na przełomie lipca i sierpnia z b.p. Triada opcja 7+7 obejmująca tygodniowy pobyt w Tunezji, a następnie objazd po Libii. Generalnie uczucia moje po powrocie były bardzo mieszane. Przede wszystkim porównując Tunezję z Libią muszę stwierdzić, że Libia była znacznie bardziej ciekawsza. Cudowne, zapierające dech w piersiach ruiny w Leptis Magna, trochę mniej cudowne w Sabracie, a do tego jeszcze stolica Trypolis niczego sobie. Oba kraje niestety nie należą do najczystszych, więc trzeba się przygotować na widoki stert śmieci absolutnie wszędzie. Mój 7 dniowy odpoczynek przypadł w raczej mało interesującej miejscowości Nabeul (jako że wybrałam opcję Traf- na przyszłość- nie polecam tego wariantu). Hotel w Nabeul (Les Piramides) był tragiczny, w dniu przyjazdu miałam nieposprzątany pokój, warlające się wszędzie włosy poprzednich lokatorów, a obsługę hotelu to absolutnie nie interesowało. Ale tu mogę mieć pretensję przede wszystkim do b.p. że umieściło grupę w takich warunkach, wiedząc o tym jak tam jest. Kiedy jednak emocje opadły doszłam do wniosku, że przecież nie przyjechałam do Tunezji siedzieć w pokoju, więc jakoś przełknęłam nie takie warunki jakich bym oczekiwała. I dalszy pobyt w sumie był ok. Ale młodym ludziom chcącym zaznać uroków nocnego życia zdecydowanie odradzam tę miejscowość ze względu na brak dyskotek. Ja jeździłam do Hammametu (rewelacja) co wcale nie wychodziło drogo, trzeba tylko było wcześniej ustalić cenę z taksówkarzem (ok. 20 DT w obie strony, ale jadąc "tam" autobusem redukowało to koszty prawie o połowę). Generalnie Hammamet jest naprawdę fajną miejscowością, tylko dość dużą, więc trzeba dokładnie przeglądać katalogi z biur podróży żeby nie trafić w jakieś złe miejsce (wcześniej warto poczytać przewodniki np. Pascala, bo w katalogach wszystko wygląda kolorowo). Co do objazdu po Tunezji, to warto pojechać do Kairuanu, nie oczekując jednak że po zwiedzeniu Wielkiego Meczetu będzie można pochodzić po medynie i zrobić pamiątkowe zakupy (oczywiście jak wszędzie w Tunezji jest tam brudno., zapachy także nie zachęcają do spędzenia tam większej ilości czasu i gotówki). W przewodnikach natomiast dość szeroko opisywana jest miejscowość Matmata (miejsce kręcenia Gwiezdnych Wojen)- jak dla mnie- żenada. Nie ma tam naprawdę co oglądać. Resztki scenografii i to wszystko. Z drugiej jednak strony w Matmacie są domy troglodytów do których warto wejść. Wracając do kwestii zakupów to dużo lepiej robi się je w Libii. Przede wszystkim nie trzeba się targować- ulga dla większości Europejczyków. Ludzie są bardzo mili, nie zaczepiają tak nachalnie na ulicach jak to ma miejsce w Tunezji, choć przyglądają się bardzo bladym twarzom . Żałuję, że nie wykupiłam dodatkowo 2 dniowej wycieczki na Saharę, jednak trasa przejazdu w dużej mierze pokryłaby mi się później ze zwiedaniem więc zapłaciłabym dwa razy za to samo. Ale prawdziwej pustyni nie widziałam i na wielbłądzie niestety też nie jeździłam. Reasumując: Tunezja jest fajnym miejscem na wakacje, o ile nie nastawi się człowiek na życie w nie wiadomo jakim luksusie, i nie oczekuje nie wiadomo jakich widoków. Pogoda jest gwarantowana; ci którzy nie lubią upałów niech raczej wybierają Skandynawię. Ja na temperaturę nie narzekałam. Należy oczekwiać po prostu inności, a na pewno będą to udane wakcje. No i trafić na dobrego przewodnika (mój niestety był do chrzanu ale to odzielna historia). Wszystkim wybierającym się do Tunezji życzę więc udanego urlopu. Assalam, kochani. Odpowiedz Link Zgłoś
margo.oleks Re: Tunezja-jechać? 18.08.05, 11:59 Co możecie powiedzieć o objazdówce Eco-Holiday dookoła Tunezji? Odpowiedz Link Zgłoś