pipi40 19.08.05, 13:33 Witam Bardzo proszę o opinię na temat biura podróży Sun & Fun, rezydentów, wycieczek fakultatywnych, cen, itp. Dodam, że wybieram się z nimi 15.09 do El hana Beach lub Marhaba Club Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ujotek Re: Sun & Fun - Sousse 22.08.05, 12:14 byłam z sun&fun na przełomie czerwca i lipca br. w hotelu Skanes Rivage. Wylatywałam z Pyrzowic. Przed odlotem tradycyjnie: stanowisko z wydawaniem biletów. Potem standardowa procedura odpraw - nadanie bagażu i odprawa paszportowa. NIe było (albo nie zauważyłam) rezydenta na polskim lotnisku. Sam lot: linie TunisAir: troszkę ciasno na nogi dla osób o wzroście powyżej 175, jedzenie smaczne (chodź skromne, ale nie wymagajmy cudów na trasie 2,5 godz. lotu), obsługa słabo mówiąca po angielsku, nie wspominając o polskim. Ale w sumie OK. Po przylocie do Monastiru. Odprawa i odbiór bagażu na własną rękę - rezydenci czekali w hali lotniska tuż przy drzwiach wyjściowych. Sprawnie wydawali przydziały do hoteli (vouchery). KIlka minut i już jechaliśmy do hotelu. W hotelu rezydentka porozmawiała z recepcjonistą, na szczegółowe instrukcje zaprosiła na dzień następny (to z powodu nocnego przylotu w hotelu byliśmy ok. 5 rano). Na spotkaniu szczegółowo odpowiadała na pytania. NIestety spotkanie było tylko prezz 1 godz. Kontakty z rezydentem: osobiście przez 1 godz. 2 razy w tygodniu, lub telefonicznie na komórkę. Jeśli będziesz musiała się skontaktować z rezydentem nie dzwoń z polskiej komórki - impulsy biegną w zastraszającym tempie, chyba że masz abonament. Ale jeśli prepaid lepiej zamów rozmowę z recepcji hotelowej - wyjdzie drożej, ale będziesz mieć pewność że jeśli będziesz poza hotelem nie okaże się nagle że stan twojego konta jest pusty. Należy także pamiętać że kasa z konta znika również jak ktoś dzwoni do ciebie. Ogólnie z opieki rezydenta byliśmy zadowoleni, ale wiem że rezydent zmienił się zaraz po naszym wyjeździe (nic o nim nie wiem). Wycieczki fakultatywne są takie jak w innych biurach: Sahara 2 dni - ok. 120 USD (chyba 130 DT + płatne przejazdy quadami + płatna przejażdżka na wielbłądach) Tunis - ok. 40 USD Cap BOn - 30 USDS tatek piracki - 25 USD (uwaga, plan wycieczki inny niż podają: wyjazd i powrót do Sousse, obejmuje tylko i wyłącznie pływanie po morzu, bez zawijania do jakiegokolwiek portu - El Kantawi widzieliśmy z daleka, a Monastiru wogóle) można też porozmawiać z innymi rezydentami czy nie wezmą ze sobą turystów z innego biura - zazwyczaj nie ma problemu np. Port El Kantawi nocą ok. 13 USD, quady ok. 30 USD, karawana ok. 30 USD (tych trzech ostatnich cen nie jestem pewna) nie wiem jakie ceny i informacje cię jeszcze interesują. W razie czego proszę pytać na gg 2849965 Odpowiedz Link Zgłoś
kudson Re: Sun & Fun - Sousse 30.08.05, 17:38 Hej!! ja jade 15.09 do Maharaba Club z Sun&Fun :D mam nadzieje ze wyjazd sie uda :))) Odpowiedz Link Zgłoś
profit11 Re: Sun & Fun - Sousse 30.08.05, 20:37 Kudson, ja tez jadę do Marhaba Club z Sun&Fun, ale wylot mam 10.09 ???? Odpowiedz Link Zgłoś
kudson Re: Sun & Fun - Sousse 30.08.05, 20:54 profit11...ta data wylotu to chyba zalezy od tego skad sie wyjezdza...ja lece z Wawy... Generalnie jade z chlopakiem troche sie pobawic...a Ty? Z druga polowa? cala rodzinka? Fajanie by bylo znac kogos na miejscu :) Odpowiedz Link Zgłoś
profit11 Re: Sun & Fun - Sousse 31.08.05, 10:50 ja lece z Katowic, więc istnieje mozliwośc spotkania na miejscu. Ja z żoną i rodzicami. A bedziecie w Marhaba? Odpowiedz Link Zgłoś
nurnee Re: Sun & Fun - Sousse 31.08.05, 22:32 Hello ja też lecę 15/09 z W-wy, może sie spotkamy:) Odpowiedz Link Zgłoś
profit11 Re: Sun & Fun - Sousse 02.09.05, 09:17 Bardzo chętnie, to mój mail rafbuku@wp.pl, umówmy się teraz a na miejscu poszalejemy. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
nattik Re: Sun & Fun - Sousse 10.09.05, 08:53 I my bedziemy w Marhaba Club, wylatujemy 15/16.09 z katowic(lecimy na tydzien) Moj mail: madhi@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
uchimata Re: Sun & Fun - Sousse 11.09.05, 14:02 Ja lece z wawy 15... luker83@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
1magdi1 Re: Sun & Fun - Sousse 07.09.05, 23:08 biuro kompetentne, obsługa i w Polsce i w Tunezji na najwayższym poziomie. A klientem jestem wymagającym:) polecam Odpowiedz Link Zgłoś
tymonnomyt Re: Sun & Fun - Sousse 10.09.05, 16:39 wrocilem 9 wrzesnia i jestem bardzo zadowolony:) - jeżeli bedziecie w Marhaba Club, to zaopiekuje się Wami kompetentny rezydent - Pan Grzegorz - robi co moze, dwoi sie i troi, ale czasami nawet on nie jest w stanie pewnych spraw zalatwic, - znakomita kuchnia serwowana w postaci szwedzkiego stolu - na poziomie hotelu 4*, - obsluga w recepcji pozostawia sporo do zyczenia - sejf zalatwialem pol dnia, moja rada: nie dajcie sie zbyc byle tlumaczeniem, ze macie przyjsc pozniej, walczcie o swoje;) - hotel jest w znakomitej lokalizacji - w dużym ogrodzie, z dostępem do prywatnej, czystej, piaszczystej plaży. Możesz korzystać z wszystkich atrakcji, które oferują pozostałe hotele znajdujące się w tym samym kompleksie - fitness club, baseny otwarte, basen kryty, plaże itd., itp. - hotel znajduje się kilka kilometrów od centrum i Mediny - ok. 30 minut drogi spacerkiem lub taxi (nie przepłacaj, negocjuj cenę, max. 2 dinary), ale wszystkie puby i dyskoteki znajdują się właśnie w okolicy (niestety Bora-Bora będzie już nieczynna, ale pozostaje Samara, kt. znajduje się naprzeciwko Marhaby, - nie polecam wycieczek organizowanych przez Sun&fun. byłem w Tunisie i Kartagine i nawet nie zobaczyłem koloseum:(. wszyscy polecaja biuro Sahel Voyages, które ma swoją siedzibę w centrum Sousse, naprzeciwko hotelu Sousse Palace. jezeli chcecie się wybrać na rejs statkiem pirackim, to po prostu podjedzie do centrum i tam w porcie mozecie ja wykupic. statki wyplywaja codziennie o 10 i 14. oczywiscie trzeba sie targowac, ale moze uda wam sie zejsc z ceny ponizej 20 dinarów (sun&fun chce za ten rejs bodajze 35 dinarow, wiec mozna sporo zaoszczedzic). -produkty spozywcze mozna kupic albo w sklepach prywatnych, których jest kilka w poblizu Marhaby, albo w jedynym w Sousse Market General, czyli sklepie panstwowym, gdzie jest napewno taniej, ale trzeba do niego podejsc (znajduje sie mniej wiecej w polowie promenady, niedaleko hoteli kompleksu el hana). jeze;li chodzi o zakup innych towarow to albo idzie sie na suk do Mediny i trzeba sie targowac, albo mozna zrobic zakupy w eleganckim sklepie panstwowym z pamiatkami, kt. jest przy wejsciu na suk. mozna rowniez znalezc kilka prywatnych sklepow z pamiatkami, gdzi ceny sa ustalone. nierzadko jest tak ze cena wynegocjowana na suku jest identyczna jak w sklepie z ustalonymi cenami, a czasami szkoda nerwow;) - slaba strona sa nocne przeloty, przez ktore biuro urywa wam pol dnia. - nie polecam hotelow kompleksu el hana - sa to kilkupietrowe molochy, znajdujace sie przy ruchliwej trzypasmowej ulicy nazywanej w katalogach promenada. w razie dodatkowych pytan sluze pomoca Odpowiedz Link Zgłoś
nattik Re: Sun & Fun - Sousse 10.09.05, 21:39 TYMONNOMYT-dzieki za informacje :D,ale mam jeszcze pytanie: po necie krazy opinia,ze w M.Club sa pokoje lepsze i gorsze i ze na wejscie dostaje sie ten gorszy i tzreba do recepcji podejsc z 10$zeby miec ten lepszy-czy mzoesz sie wypowiedziec na ten temat?? Odpowiedz Link Zgłoś
krzys_pl Re: Sun & Fun - Sousse 12.09.05, 11:24 Jadę z rodziną z Sun&Fun do Marhaby Club 29.09. na tydzień. Proszę napisz jak tam jest z jedzeniem, jakie są zwyczaje itp. Słyszałem że kelnerzy zabierają talerze i sztucce jak odejdzie się od stołu po "dokładkę". Hihi.. Masz może jakieś zdjęcia z tego hotelu i okolic. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tymonnomyt Re: Sun & Fun - Sousse 12.09.05, 14:09 jedzenie jest w formie szwedzkiego stołu, urozmaicone, wiec nie powinno wam sie znudzic. rezydent przychodzil na kolacje wlasnie do naszego hotelu i mowil ze Marhaba Club w porownaniu z innymi hotelami (np. Tour Khalef 4*)serwuje najlepsze posilki. z tymi sztuccami to rzeczywiscie jest smieszna sprawa. najlepiej zeby jedna osoba zostala zawsze przy stole i jak podejdzie kelner zeby zabrac talerz ze sztuccami, powiedziela, ze jeszcze nie skonczyliscie posilku. jezeli idzie sie po dokladke z talerzem, z kt. wczesniej sie jadlo i zostawia sie sztucce na stole, to na pewno nie zabiora;) zachowanie kelnerów wynika z tego, ze ok godz. 18:30 -19:00 robi sie tloczno w restauracji (wiekszosc osob przychodzi na kolacje wlasnie o tej porze) i czasami trzeba nawet poczekac na talerze. mnie zdarzylo sie to raz. nauczony doswiadczeniem zaczalem chodzic na kolacje pozniej i w ten sposob moglem spokojnie sie posilic. Odpowiedz Link Zgłoś
nattik jeszcze pytanko 10.09.05, 21:42 jak wyglada powrot tzn na umowie mam naisane powrot 22/23.09. a jak wyglada to w praktyce-czy ten 22 to jeszcze spedze na wakacjach czy juz o 12 mnie wyrzuca z pokoju i do nocy trzeba bedzie gdzies przeczekac :P? Odpowiedz Link Zgłoś
tymonnomyt Re: jeszcze pytanko 10.09.05, 23:27 1. jako jedyni z całej grupy zostaliśmy zakwaterowani w cześci dwupiętrowej czyli po lewej stronie patrząc pod wejścia do hotelu. moim zdaniem ta część jest bardziej kameralna, jest tam mniej pokoi, a przez to mniejszy ruch).mieliśmy pokój na pierwszym piętrze z widokiem na ogród i morze (hotel marhaba club znajduje się trochę w głębi, więc morze widać ale za palmami). z pokoju bylismy bardzo zadowoleni, wiec nie interweniowaliśmy. na całą grupę była tylko jedna para, która chciała zmienić pokój, bo mieli podobno widok na jakieś rury. po 15.09 będzie pewnie mniej turystów, więc jezeli bedziecie niezadowoleni z pokoju, na pewno będzie go łatwiej zamienić na inny. 2.co do wylotu, jezeli wracacie do katowic to macie wylot o 22:30, wiec wyjazd z hotelu bedzie ok 19:30. niestety doba hotelowa konczy sie o 12:00 i do tej godziny nalezy opuscic pokoj. mozna wynajac pokoj na pol dnia. kosztuje to 15 dinarow. nam niestety nie udalo sie wynajac pokoju. obsluga holetowa twierdzila ze musza posprzatac przed przyjazdem nastepnych turystow, wiec moga nam udostepnic pokoj tylko do 15:00 (podobno hotel byl w pelni oblozony do 15.09). niestety chcieli nadal 15 dinarow wiec zrezygnowalismy. sun&fun nie postaral sie o jakis pokoj zbiorczy dla konczacych turnus. bagaze umieslilismy w pomieszczeniu przy recepcji, gdzie znajduja sie sejfy. przy basenach sa prysznice i mozna sie tam odswiezyc przed wyjazdem;). Odpowiedz Link Zgłoś
nattik Re: jeszcze pytanko 11.09.05, 07:27 serdeczne dzieki za odpowiedz,ale cos mi sie ejszcze nasunelo: czy jak rano przylatujemy to takze trzeba czekac do 12 na pokoj?? Czy w dniu wyjazdu mieliscie jeszcze obiadokolacje?? Odpowiedz Link Zgłoś
tymonnomyt Re: jeszcze pytanko 11.09.05, 08:25 juz odpowiadam: z zakwaterowaniem nie ma problemu poniewaz teoretycznie przyjezdzacie 15.09. tz. dzien wczesniej. po przyjezdzie wypelnicie w hotelu karte podobna do tej, ktora musicie zostawic na lotnisku. nalezy tam wpisac podstawowe dane - imie, nazwisko, numer paszportu, miejce urodzenia itp. potem dostaniecie klucze do pokoju oraz karte, kt. musicie pokazac na stolowce jak pojdziecie na pierwszy posilek tz. sniadanie. radze zwrocic uwage czy recepcjonista przybil na niej pieczatke 'arrive tardive' (co oznacza pozny przyjazd), kt. upowaznia was do pelnego posilku w dniu wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
nattik jeszcze pytanko 11.09.05, 08:36 dzieki za wskazowki, z pewnoscia z nich skorzystamy :) Jeszcze cos mi wpadlo do glowy-czy w hotelu pojawiali sie jacys nieproszeni goscie tzn robactwo masci wszelakiej?? Czy trzeba wykupowac sejf,czy bez obaw mozna zostawic wartoisciowe rzeczy w pokoju i czy nikt nie robi problemu jesli na plazy,czy przy basenie nie wykupuje sie lezaka?? acha gdzies w necie wyczytalam,ze do hotelu nie wolno wnosic zakupow spozywczych tzn,ze jak kupie wode mineralna gdzies na miescie to musze ja "przemycac" do hotelu czy jak?? A i jak wyglada kwestia cenowa napojow do obiadokolacji w opcji HB?? Jestem ogromnie wdzieczna za odpowiedz :) Odpowiedz Link Zgłoś
tymonnomyt Re: jeszcze pytanko 11.09.05, 20:35 robactwa nie było w ogóle. zostawialiśmy w pokoju słodycze i soki i nie pojawili się żadni nieproszeni goście. widzialem doslownie jednego karalucha, ale to bylo na ulicy w centrum sousse. przy wejsciu do hotelu stoi znak z zakazem wnoszenia jedzenia i picia, ale mozecie spokojnie je wnosic. jezeli masz na mysli duze ilosci to wystarczy pojemny plecak;) chociaz rosjanie wnosili wode mineralna calymi zgrzewkami i nikt nie robil problemu. mozecie spokojnie rozkladac sie przy basenie i na plazy bez wykupywania lezakow. za zajecie parasoli plazowych nic nie trzeba placic. za napoje do kolacji trzeba niestety placic. woda mineralna (chyba 0,7 litra) kosztuje 1, dinara, piwo male celtia - 1,9 dinara, ale alkohol jest w ogole drogi w tunezji, wiec nie jest to wygorowana cena. za duze lane piwo w pubie 'Grease' zaplacilem 6,6 dinara :( Odpowiedz Link Zgłoś
basior5 Re: Sun & Fun - Sousse 11.09.05, 23:17 my wróciliśmy 04.09 z El Hana Beach i jesteśmy zadowoleni .pRzede wszystkim biuro spisało się dobrze na lotnisku był rezydent który wytłumaczył nam dokładnie co may robic i gdzie się udac . Do hotelu zawiózł nas autokar na miejkscu czekał rezydent i tam także wszystko było ok. jedna rzecz którą mogę poradzić to to żeby nie jechac do Marhaba Club - bez obrazy podobno to okropne miejsce - brudno , fatalne pokoje i cała reszta . w El hana jest na prawdę dfajnie hotel blisko plaży blisko do centrum fajnie zorganizowane wieczory - animatorzy organizują czas od 12 do 24 na prawdę - polecam codziennie około 23 30 - taniec hotelopwy , ale na poważnie nie bierzcie pokoju poniżej 6 pietra - one sa gorsze pokoje brudne bardziej zniszczone , jakies inne wady . No i zasadnicza rzecz dostaniecie na dzień dobry pokój na miasto - polecam odżałować 20 dolarów dla gościa lub kobiety w recepcji i poproście o pokój z widokiem na morze ale od 5 piętra serio - to będą słusznie wydane pieniądze . W zasadzie to chyba wszystko . A , jeszcze w odpowiedzi na opoprzednią opinię - leżaki na plazy są płatne 2 dinary od leżaka , same parasole nie , ale one zawsze sa zajęte przez leżaki więc na parasol sam , nie ma co liczyć . No i tak jeszcze trzeba się strasznie pilnować na kazdym kroku cię chcą okantować , ważą ci owoce za 1 dinar 800 , a na kasę wbijaja 2 dinary 500 czy cos podobnego lepiej patrzec na ręce i na wagę , jest tam jeden sklep panstwowy tam polecamy zaopatrywac się w wodę , napije , slodycze i inne smakołyki . To chyba wszystko miłego wypoczynku ... Ps. Polecam wziąć coś ze soba na gardło może sie przydać a wrazie czeko niedaleko hotelu jest apteka - super pomagaja tabletki o nazwie Drill - czerwone . Odpowiedz Link Zgłoś
basior5 Re: Sun & Fun - Sousse 11.09.05, 23:22 jwszcze slowo polecam udac sie do portu El Kantau taksówka około 3 dinary dojazd a 4 powrót a tam w porcie popłynąc sobie na 2 godzinny rejs na katamaranach wybierzcie Albatrosa nie porzałujecie super sprawa , jest mozliwość zobaczyć delfiny , a targujcie sie co do ceny chcięli 30 dinarów wzięli nas za 15 także trzeba nie ustepować wypływaja w morze 9 .00 , 12.00 - polecam ta godzinę i 16.00 , Odpowiedz Link Zgłoś
basior5 Re: Sun & Fun - Sousse 11.09.05, 23:29 a jedzenie jest ok cos zawsze przypasuje do kolacji napoje płatne , woda - butelka - 1 dinar 200 , coca cola 1, 200 , a wino 4 , 200 ale warto , sniadania typowo kontynentalne , napoje bezpłatne Odpowiedz Link Zgłoś
miranda8 Re: Sun & Fun - Sousse 28.09.05, 08:47 jeśli chodzi o pokje w Marhaba Club to polecam te na piętrach, od drugiego w górę. Te na I piętrze i w piwinicach są po prostu koszmarnie zaśmierdzone, tzn. strasznie śmierdzi wykładzina na korytarzach, w pokojach mniej. Mi nawet danie łapówki nie pomogło bo musiałm dwa dni czekac, az zwolnią się te dobre pokoje. Potem dostałam juz bez gadania ładny pokój z widokiem na morze i nic nie smierdziało. Jedzenie dobre, ale mniej więcej co drug dzień to samo, animacje hotelowe nudne, głównie z myślą o dzieciach, wiec polecam imprezki na mieście np. El kAntui albo Bonaparte. Nie polecam wycieczek na Saharę organizowanych przez rezydenta, lepiej przez osławione juz na tym wątku biuro Sahel (znajduje się naprzeciwko Hotelu Sousse w centrum). Odpowiedz Link Zgłoś