Dodaj do ulubionych

Wróciłam z Tunezji- pytajcie.

IP: *.c157.petrotel.pl 20.05.06, 11:09
Wróciłam z Tunezji. Byłam w Hammamecie w hotelu Azur Plaza, jeśli macie
jakieś pytania, odpowiem pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kajkaa5 Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. 20.05.06, 23:19
      Witaj!Może masz jakieś infomacje o hotelu Parc Plage,wyjeżdżam 1 czerwca.
      • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c154.petrotel.pl 21.05.06, 07:24
        Niestety w tej kwestii nie mogę Ci pomóc, nie słyszałam nic o tym hotelu-
        pozdrawiam
        • Gość: elf39 Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.rybnet.pl 21.05.06, 08:32
          jaka jest pogoda?
          • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c241.petrotel.pl 21.05.06, 14:56
            Hej! Pogoda fantastyczna, czasem brakowało cienia ;-) ok 30 stopni pozdrawiam.
        • leszek_gl Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. 21.05.06, 18:32
          Prosze podaj jaki kurs dolara .Wyjezdzam w czwartek,jaka temperatura wody w
          morzu,czy brac maske i płetwy-jakies ciekawe ryby?
          • Gość: AGA Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c241.petrotel.pl 21.05.06, 20:19
            Woda w morzu cieplutka,, miałam wrażenie że jest cieplejsza niż w basenie ;-)
            Myśle że maska i płetwy przydadzą Ci się, nietety nie zagłębiałam się tak
            daleko żeby ujrzeć jakiś rybi okaz, ale z tego co mówili tubylcy ryb jest sporo
            i to ciekawe okazy. Jeśli chodzi o kurs dolara to 3,07 Pozdrawiam
    • Gość: ada Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 21.05.06, 11:28
      mam pytanie co do cen co wybrac hotel bez wyzywienia czy all inclusive
      • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c241.petrotel.pl 21.05.06, 15:11
        W Tunezji nie opłaca się all, więc polecam HB. My mieliśmy all, a nasi znajomi
        których poznaliśmy mieli HB i zdecydowanie lepiej na tym wyszli.
        Napewno warto zabrac czajnik lub grzalke. Kawa faktycznie nie nalezy do
        najsmaczniejszych i na nogi raczej tez nie stawia.
        All (w hotelu azur plaza)obejmuje tylko jeden bar + napoje do posilkow. W barze
        dostepne ich wino - czerwone i różowe - piwko (celtia) - tylko z nalewaka -
        znosne, Wódka (Bouha) mieszana z roznymi sokami. Odpowiednio "zmotywowani"
        barmani przyzadzali bardzo fajne driki...hm bylo cos jeszcze ale na ta chwile
        nie pamietam nazwy jak mi sie przypomni to napisze.
        Jesli chodzi o napoje bezalkoholowe to cola, fanta, Boga (lub cos w tym stylu
        odpowiednik naszego sprita czy 7 UP) i jakies ich napoje.
        Przykładowe ceny w hotelu, czesc znamy od znajomych:
        Pizza 4 dinary
        frytki 3 dinary
        piwo (butelkowe) 2,5 dinara
        kawa 1,4 dinara
        Podobno Tunezja jest jednym z niewielu krajów w którym opcja all się nie opłaca
        POZDRAWIAM
    • schade Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. 22.05.06, 07:40
      Jadę z dwójką dzieci właśnie do Hammametu do Fourati. Czy w Hammamecie można
      zakupic zabawki do piasku dla malucha, jakieś materace do pływania za rozsądną
      cenę?
      Nie chce mi się ciągnąć tego z Polski, a jak byłam w Grecji tam takie rzeczy
      można było zakupić za grosze. I tak zawsze to zostawiam w hotelu czy oddaje
      komus na plaży przed powrotem.
      Dzięki za odpowiedź.
      • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c241.petrotel.pl 22.05.06, 08:32
        Jest tego sporo, szczególnie dmuchanych zabawek do kąpieli w basenie czy morzu
        (delfiny, foki itp) ale niestety w cenach się nie orientuje
    • Gość: ? Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 20:31
      wybieram sie z kolezankami do Tunezji i nie jestesmy pewne co do Arabow,
      wiadomo jak to teraz jest zamachy, haremy itd.hehe czy to jest na pewno
      bezpieczne?
      • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c155.petrotel.pl 23.05.06, 05:58
        Spokojnie nie masz się czego obawiać. Owszem zaczepiają ale tylko słownie,
        uśmiechają się ale żaden nie ośmieli się podejść. Generalnie uważam że było
        bardzo bezpiecznie
        • Gość: Bacha Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:50
          Ile kaski zabrać na dutygodniowy pobyt. Nie mam milionów, ale też nie chcę
          strasznie oszczędzać?
    • Gość: Ata Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: 212.122.214.* 03.06.06, 20:47
      Wybieram się do Tunezji na początku lipca. Jadę do Hammamed. I oczywiście mam
      mnóstwo pytań.
      Czy korzystałaś tam może z aqua parku?
      Będę w hotelu Miramar. Czy spotkałaś się z opiniami o nim?
      Czy pamiętasz może jaki jest przelicznik dolara, a jaki euro na dilnary?
      Ata
      • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c157.petrotel.pl 04.06.06, 10:38
        Z Aqua Parku nie korzystałam, bo byliśmy w połowie maja i sezon jeszcze
        zamknięty. Jeśli chodzi o hotel Miramar, to na przyszłość polecała nam go nasza
        rezydentka, więc chyba nie masz się czego obawiać ;-) Przelicznik dolara...hmm,
        nie pamiętam. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypoczynku
    • msdynamite87 Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. 04.06.06, 20:24
      czy leżaki przy basenach sa odpłatne?
      • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c243.petrotel.pl 04.06.06, 21:22
        Leżaki są za darmo, zarówno przed basenem jak i na hotelowej plaży ;-)
        • Gość: msdynamite87 Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 21:26
          w sumie nie wiadomo czy wszedzie tak jest.
          • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c158.petrotel.pl 05.06.06, 07:33
            Miałam na myśli basen i plaże w hotelu którym mieszkałam czyli Azur Plaza,
            leżaki były za darmo ;-)
            • Gość: msdynamite87 Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 19:35
              rozumiem . Dzieki :)
    • Gość: koczki Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 11:34
      jaka jest woda w morzu ciepła na kąpiel? jade 22.06
      • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c158.petrotel.pl 07.06.06, 07:59
        Byłam w maju, dla mnie woda była ciepła. Na pewno czerwcowa kąpiel w Morzu
        Śródziemnym będzie o wiele przyjemniejsza bo woda zdecydowanie cieplejsza ;-)
        czego Ci życzę pozdrawiam
    • sanpja Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. 06.06.06, 14:40
      Jeśli można - to mam pytanie a nawet kilka.
      Gdy przylecę do Monastiru wieczorem czy od razu na lotnisku wymienię euro na
      dinary, jesli tak to gdzie dokładnie to moge zrobić? Przed odprawą czy po?Czy
      jakoś nazywa się ichni kantor?
      Czy powinnam wymienic wszystko czy w Hammamecie też to można zrobic i jeśli tak
      to gdzie? Jadę do Fourati.
      Dziękuję.
      Drugie pytanie mam takie?
      O której godzinie trzeba się stawić na lotnisku w Warszawie jesli mam wylot o
      17.10? Wogóle to nie znam okęcia, czy Tunis Air odlatują z jakiegos specjalnego
      terminalu dla czarterów czy wszystkie samolotu z tego samego? Bo podobno tanie
      linie mają wyloty z jakiegos bocznego lotniska.
      • Gość: piootr3 Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.itpp.pl 07.06.06, 12:22
        Pieniądze wymienia się w hotelu, lub bankach. Możesz wymienić dowolną ilość,
        ale za każdą wymianę płacisz, chyba 5 dinarów. Kurs jest stały. W euro nie
        znam, 1$=1,3 dinara(tak mi się wydaje). W hotelu wynajmij sobie sejf i tam
        trzymaj pieniądze, paszporty i inne ważne rzeczy, zresztą rezydentka wszystko
        wyjaśni. Na Okęcie przyjedź 2 godziny przed odlotem, nie ma sensu wcześniej. W
        strefie wolnocłowej kup alkohol, bo ichnie piwo do kitu, a wieczorkiem dobrze
        wypić sobie po znojnym dniu... Na lotnisku już Ciebie pokierują, byleś bagaż
        nadała, a bez Ciebie nie odlecą... Aha! Piwo weź do bagażu podręcznego i w
        butelkach nie w puszkach! Powodzenia
        • schade Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. 07.06.06, 15:11
          Właśnie o to miałam pytać i ktos mnie uprzedził :)
          A na granicy tunezyjskiej nie wymieni się pieniędzy?
          Zazwyczaj do pokoju hotelowego zaprowadza jakiś chłopak, pomaga nieść walizki
          itp.. pasowało by mu dać za to jakiegoś dinara a jak nie zdąże wymienić na
          lotnisku po przylocie to będzie mi głupio - nie dam mu przecież 50 Euro czy
          nawet najdrobniejszy banknot to chyba 5 euro.
          Czy nie dajecie wcale? Jak to robicie?
          Dzięki za odpowiedź.
          • Gość: piootr3 Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.itpp.pl 07.06.06, 15:31
            Zanim Cię wpuszczą do pokoju hotelowego, to musisz wypełnić kartę hotelową.
            Wtedy możesz wymienić pieniądze. W recepcji. Prawdę mówiąc, ja nie miałem
            takich problemów, bo sam nosiłem swoje bagaże, ale jeździłem z plecakiem , a to
            już co innego. Jak dasz dolara (w przypadku braku dinarów), to też będzie
            zadowolony. Pieniądze wymieniaj w bankach lub w hotelach! Nigdy u cinkciarzy!
            No , chyba że masz dużo pieniędzy i lubisz przygody... Powodzenia
            • sanpja Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. 07.06.06, 15:33
              Piotrze jeśli można to ja mam jeszcze jedno pytanie.
              Nie wiesz jak zwiedzić Kartaginę jesli będe w Hamamecie?
              Podejrzewam że sa wycieczki fakultatywne - ile taka moze kosztować?
              Super są twoje odpowiedzi.
              Dzięki.
              • Gość: msdynamite87 Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 20:08
                na jedna fakultatywna wycieczkę trzeba miec ok 40 $ na osobe. troche duzo ale
                warto !!! biura podrozy zarabiaja na nich najwiecej , stad taka cena:)
              • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c153.petrotel.pl 07.06.06, 22:29
                Polecam wycieczkę fakultatywną *Tunis-Kartagina-Sidi Bou Said*. Koszt 70
                dinarów ale warto. Wycieczka cały dzień, wiele można zobaczyć i wzbogadzić się
                istotnymi informacjami na temat historii i tradycji Tunezji. W Kartaginie
                przepiękne widoki polecam ;-)
              • piootr3 Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. 08.06.06, 06:05
                Dzięki piękne za uznanie! Jak widać już Ci udzielono odpowiedzi. Prawdę mówiąc
                ja nie potrafiłbym na to pytanie odpowiedzieć, bo jak już
                wspomniałem ,poruszałem się z plecakiem, a to co innego. Jeździłem po Tunezji
                sam (z samą) i własnym sumptem sobie wszystko organizowałem. Wycieczki
                fakultatywne są bardzo bobre i wygodne, ale ja jestem sknerus i raczej nie daję
                zarobić. Jeżeli chcesz się gdzieś samodzielnie wybrać, to służę radą.Pozdrawiam
                • sanpja Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. 08.06.06, 16:22
                  A jeszcze jeśli można. Czy wiesz może - lub kto inny - czy jest sens brać wózek
                  parasolkę. Nie wiem czy są tam raczej tereny górzyste czy bardziej płasko. Mój
                  maluch troche waży i nie bardzo go mam ochote nosić na rękach.
                  Ech nie moge się doczekać, właśnie odebrałam bilety.
                  • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c155.petrotel.pl 08.06.06, 16:56
                    Zdecydować musisz sama. Widziałam kilka rodzinek które miały wózki spaerowe ze
                    sobą ;-) Tereny sa płaskie pozdrowionka
              • Gość: sadikh Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 08.06.06, 21:14
                Z Hammametu z miejsca o naziwe Berecket Sehel ( kolo stacji paliw ) odjezdzaja
                9-osobowe taksowki, do Tunisu dojedziesz za 3,25 TD. W Tunisie wysiadziesz na
                stacji takich wlasnie taksowek ( obok wiaduktu ). Z tamtad spacerkiem droga
                kolo lini kolejowej dojdziesz do centrum miasta ( okolo 20 minut spacerku ).
                Dojdziesz do glownej ulicy Tunisu ( taka ze pomiedzy pasami jezdni jest bulwar
                do spacerow ) skierujesz sie w kierunku wschodnim ( w prawo ) i dojdziesz do
                stacji lini szybkiej kolei ( TGM ) o nazwie Tunis Marine ( pytaj Tunis Marine ).
                Tam kup bilet ( budka przy wejsciu na peron ) koniecznie w 1 klasie. Pewnie sie
                zdziwisz ale ta szybka kolej to cos takiego jak u nas niebiesko zolta kolej
                elektryczna. Bilet w 1 klasie bedzie kosztowal okolo 1 TD, powiedz Kartagina.
                W sumie na terenie starozytnej Kartaginy jest kilka stacji kolejowych ( okolo
                5 ) wiec na ktorej wysiadziesz nie bedzie mialo znaczenia. Pociag kursuje co
                okolo 15-20 minut. Policz sobie koszty i sprawdz z tym co proponuja biura
                podrozy. Ja pojechalem na identyczna trase co proponuja biura za 65 TD: Tunis,
                muzeum Bardo, Kartagina, i Sidi Bou Said i wydalem polowe z tego a to samo
                widzialem, pozdrawiam i w razie pytan nie krempuj sie
    • Gość: plasynka pytanie o hotel Safa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 17:24
      Zastanawiam się nad Tunezja, jednak nie wiem co wybrać: Sousse, Mahdia (hotel
      Thapsus) lub własnie Hammamet, ale dzielnicę Yasminum (hotel Safa). Jak wygląda
      ta okolica?? Czy daleko jest to tzw. centrum miasteczka?? Jaka jest tam plaża??

Lubię raczej rekreację (spacerki,poznawanie okolicy, zwiedzanie) niż rozrywkę i
      nocne wypady do dyskotek... Ale nie chcę przesadzić i wylądowac na odludziu...
      Jadę koniec sierpnia.

Dzięki za info!! :)
      • Gość: Irena Re: pytanie o hotel Safa IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 09.06.06, 15:35
        Safa jest dosyc bezosobowa, pokoje raczej male a jedzenie takie sobie...
        Przynajmniej tak bylo w ubieglym roku.... Za to blisko tej niby-starej
        mediny.... Jasmina to miejsce niedawno wybudowane i niewiele ma wspolnego ze
        starym arabskim miastem. Ja polecalabym jednak Sousse!!!
    • Gość: Majka Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 23:03
      A co mozesz powiedziec o hotelu Azur?? Jak z wyzywieniem standardem. Duzo
      rodakow wybiera ten hotel? Dzieki
      • Gość: AGA Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c154.petrotel.pl 09.06.06, 21:36
        Z Hotelu Azur Plaza jestem bardzo zadowolona ;-)
        All obejmuje tylko jeden bar + napoje do posilkow. W barze dostepne ich wino -
        czerwone i różowe - piwko (celtia) - tylko z nalewaka - znosne, Wódka (Bouha)
        mieszana z roznymi sokami. Odpowiednio "zmotywowani" barmani przyzadzali bardzo
        fajne driki...hm bylo cos jeszcze ale na ta chwile nie pamietam nazwy jak mi
        sie przypomni to napisze.
        Jesli chodzi o napoje bezalkoholowe to cola, fanta, Boga (lub cos w tym stylu
        odpowiednik naszego sprita czy 7 UP) i jakies ich napoje.
        Przykładowe ceny w hotelu, czesc znamy od znajomych:
        Pizza 4 dinary
        frytki 3 dinary
        piwo (butelkowe) 2,5 dinara
        kawa 1,4 dinara
        Lezaki przy basenie sa bezplatne. Warto idac na sniadanie (podawane od 6.00 do
        9.30) zostawic recznik bo czasami brakowalo lezakow.
        Co do pokoju dostalismy pierwszego dnia widok na ulice (rondo) z naroznika bylo
        widac kawalek morza heheh, chcielismy wymienic odrazu ale kazali nam przyjsc
        rano. Na drugi dzien najpierw zalatwialismy sami a potem z pomoca rezydentki
        zmieniono nam pokoj (widok na basen i w oddali morze) - zdecydowanie
        przyjemniej. Ogolnie czysto, pokoje sprzatane codziennie.
        Animatorzy i reszta obslugi , ogolnie tunezyjczycy są bardzo fajni. Na pewno
        będziesz zadowlona z oferty animatorów- poprostu rewelacja. Od rana na basenie
        gimnastyka zarówno w wodzie jak i przy basenie, siatkówka, tenis, piłka nożna...
        Przed kolacja animatorzy zapraszali na swój artystyczny pokaz zawsze strzał w
        10 świetnie ludzi bawili ;-)Tańce, konkursy,bingo, interesujący ludzie np.
        fakir, zaklinacz węży, taniec brzucha...no a potem na dole dyskoteka ;-)Kiedy
        my byliśmy w maju było sporo polaków, teraz jest z pewnością podobnie ;-)Jeśłi
        masz pytania dotyczące strikte hotelu Azur Plaza napisz- odpowiem a jeśli
        chciałabyś zobaczyć kilka zdjęć podaj meila prześlę pozdrawiam serdecznie Aga

• Gość: Piotr Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: 195.205.117.* 13.06.06, 12:11
          Jeżeli możesz prześlij mi kilka zdjęć.
          Jadę z rodziną do tego samego hotelu 22.06
          rgaz@interia.pl
          Pozdrawiam Piotr
          • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c243.petrotel.pl 13.06.06, 18:24
            zdjęcia wysłałam ;-) miłego dnia
        • magda_paw Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. 29.08.06, 14:12
          Cześć!

Wybieram się tam właśnie za tydzień. Jak wygląda sprawa posiłków? Zadowolona
          byłaś? Można wykupić jakiejś wycieczki?
          Pozdrawiam
    • Gość: Piotr Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: 195.205.117.* 13.06.06, 13:58
      Mam jeszcze pytanie
      czy jest w Tunezji dostęp do internetu
      • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c243.petrotel.pl 13.06.06, 18:02
        Dostęp do internetu jest rzadko gdzie- pytałam. W naszym hotelu też nie było;-)
        • Gość: Tom Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.isp.tvkg.net 15.06.06, 09:11
          Witam ! CZy blisko morza można zebrać jakieś ładne muszle ? Co morzna zobaczyć
          na plaży np czy są raki ? i co w morzu ? (rośliny, zwierzeta ) ? Prosze o
          odpowiedz i pozdrawiam
    • schade Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. 16.06.06, 09:02
      Czy możecie mi powiedzieć, czy w Hamamecie można gdzieś zgrać sobie na płytkę
      lub na dyskietkę zdjęcia z aparatu cyfrowego. I ile to ewentualnie kosztuje?
      • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c240.petrotel.pl 16.06.06, 13:00
        Pamiętam jedno takie miejsce w Hammamecie, możesz tam nabyć płyty CD, kasety do
        kamer, filmy do aparatu i również mozesz zgrać zdjęcia z aparatu cyfrowego na
        płytkę. Nie wiem jak Ci wytłumaczyć gdzię znajduje się ten punkt usług, w
        każdym bądz razie mieści się niedaleko mediny, od mediny w góre po prawej
        stronie. Mam nadzieje że troszke pomogłam
        • Gość: marcin Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.dgpp.pp / *.poczta-polska.pl 16.06.06, 13:10
          jak wygląda sprawa gniazdek do prądu? trzeba jakieś miec przejściokwi ...
          • Gość: Aga Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.c240.petrotel.pl 16.06.06, 18:09
            Prąd w gniazdkach jest taki jak u nas ;-) gniazdka też, nie potrzeba żadnej
            przejściówki
            • Gość: lom Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.citysat.com.pl / 81.210.63.* 16.06.06, 20:47
              A może coś wiesz o El Hana Beach w Sosse
    • schade Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. 19.06.06, 14:47
      Jak ubieraliście się na wycieczkę na Saharę? Czy braliście jakieś cieplejsze
      rzeczy na noc. W ogóle jakie ciuchy tam się przydają najbardziej? Trzeba jakieś
      cieplejsze?
      • Gość: ula Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.autocom.pl 31.08.06, 10:07
        Czy mogłabyś wysłac mi kilka zdjęc z Azur Plazy.Muszę szybko podjąc decyzję czy
        wybrac ten hotel czy Safę.Czy byłaś w Carthagelandzie?Dziękuję i pozdrawiam-ula
        ulakrk@op.pl
    • Gość: beciab8@wp.pl Re: Wróciłam z Tunezji- pytajcie. IP: *.mofnet.gov.pl 23.01.07, 15:20
      prosze napisz mi jaki to hotel czy jest czysto jakie warunki jedzenie lece
      pierwszy raz beciab8@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka