Dodaj do ulubionych

badanie gin.

IP: *.k.mcnet.pl 12.08.04, 16:15
Czy badanie ginekologoczne boli? Jak się do niego przygotować?
Obserwuj wątek
    • annuczek Re: badanie gin. 12.08.04, 18:23
      Zajrzyj pod ten link: pigulka.schering.pl/ginekolog.php
      Powinnaś tu znaleźć wiele odpowiedzi na swoje pytania dotyczące wizyty u
      ginekologa - tego jak się do niej przygotować, a także jak może wyglądać.
      Przejrzyj też forum, korzystając z wyszukiwarki znajdziesz rady forumowiczek.
    • basia_31 Re: badanie gin. 12.08.04, 18:38
      Weź ze sobą chusteczki higieniczne do kabiny, w której będziesz się
      przygotowywać do badania aby osuszyć się z mokrej wydzieliny pochwowej. Jeśli
      bardzo się wstydzisz przyjdź w spódnicy. Kładąc się na fotel gin. podciągasz ją
      a tak to nie musisz przez pokój paradować na golasa.
      Jeśli nie jesteś bardzo spięta i nie masz zapalenia przydatków lub macicy
      tobadanie zasadniczo nie boli. Podstawa, to starać się rozluźnić mięśnie. Wiem,
      że może ci być trudno, ale pomyśl, to tylko chwila i masz to za sobą.
      Profilaktyka przede wszystkim. Ważne, abyś powiedziała, że nie byłaś jeszcze
      badana i się boisz. Lekarz powinien być wtedy szczególnie delikatny. Jeśli
      natomiast masz poważne zmiany gin., jak powyżej, to choćby miewiem jak badanie
      było wykonane delikatnie to i tak je poczujesz. Tak czy inaczej nie możesz od
      badania uciekać. Zdrowie i świadomość, że jest wszystko w porządku jest ponad
      wszystko. każda kobieta przez to przechodzi a fałszywy wstyd nie jest dobrym
      doradcą. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

P.S.
      Ja zaczynałam od kobiet gin. Bylam u dwóch - obydwie to wielkie
      nieporozumienia. Nie były delikatne. Za trzecim razem schowałam wstyd głęboko
      do kieszeni i poszłam do faceta. Był miły i delikatny. Od tej pory do
      ginekologów chodzę tylko do mężczyzn. Moje koleżanki także i nie żałujemy.
      • trishika Re: badanie gin. 12.08.04, 20:21
        Jeszcze nie przekonałam się do mężczyzn-ginekologów. "Sprawdziłam" wiele pań
        ginekologów - były lepsze i gorsze. Ostatnio trafiłam do rewelacyjnego
        ginekologa i myśkę że przy tej kobiecie zostanę.
        A badania się nie bój, nie jest przyjemne ale nie trwa długo.
        • magdulka26 Re: badanie gin. 12.08.04, 22:49
          Ja wolę facetów są dalikatniejsi.Ale ostatnio byłam u kobiety i rewelacja
          robiła mi cytologię.Nawet nie wiedzialam kiedy skończyła.

Chcę zajść tak jak słoneczko.
      • Gość: ela Re: badanie gin. IP: *.kluczbork.sdi.tpnet.pl 13.08.04, 08:11
        Przeciętny mężczyzna ma dłuższe palce niz przeciętna kobieta, dlatego badanie
        w wykonaniu męskim jest mniej nieprzyjemne, co ma znaczenie zwłaszcza wtedy,
        gdy jesteś w okresie płodnym (bo szyjka macicy jest wysoko).

Ja chodzę do dwóch panów. Są mili, delikatni (i przystojni wink
        A co!
    • voluptas Re: badanie gin. 13.08.04, 09:32
      Gość portalu: zielona napisał(a):

> Czy badanie ginekologoczne boli? Jak się do niego przygotować?

Przede wszystkim - nie ma się czego bać!
      To czy pójdziesz do kobiety, czy do mężczyzny też nie ma znaczenia, jeśli
      chodzi o fachowość lekarza. Poczytaj opinie na forum, może to Ci pomoże wybrać
      lekarza?

Do samej wizyty nie musisz się specjalnie przygotowywać. Przypomnij sobie,
      jiedy zaczęłaś miesiączkować, kiedy miałaś ostatniś miesiączkę, jak długo
      trwają Twoje cykle. Co do "kwestii technicznych" - spróbuj zaaranżować sprawę
      tak, żeby mieć możliwość wziącia prysznica przed pójściem do lekarza - będziesz
      się czuła bardziej czysto wink od biedy, jak sugerowała moja przedmówczyni,
      możesz wziąć ze sobą chusteczki higieniczne, lub te do higieny intymnej i
      skorzystać z nich w przebieralni. W niektórych prywatnych gabinetach są także
      bidety w przebieralniach, to zdecydowanie ułatwia sprawę. Co do stroju, to, jak
      już wcześniej tutaj sugerowano, niezła jest luźna spódnica, którą po prostu
      podciągasz siadając na fotelu, albo dłuższa podkoszulka. W prywatnych
      gabinetach możęsz znaleźć w przebieralni jednorazowe fartuszki, acz nie ma
      obowiązbu korzystania z nich.
      Ponadto ważne jest, żebyś przed badaniem na fotelu opróżniła pęcherz.

Jeśli boisz się badania - powiedz o tym lekarzowi. Zaznacz też koniecznie, że
      jesteś pierwszy raz. Jeśli jesteś dziewicą, również pomijaj tej informacji
      (chociaz lekarz powinien o to sam zapytać), bo dziewice bada się inaaczej.
      Dobry lekarz wyjaśni ci, na czym będzie polegało badania, zanim je wykona. Jak
      czegoś nie zrozumiesz, pytaj. Tak samo po badaniu, nie wstydź się, jeśli czegoś
      nie zrozumiesz, jeśli masz wątpliwości.

I pamiętaj, to rzecz jak najbardziej normalna, choć nie ukrywam, że pierwszy
      raz też miałam stracha wink Ale po pierwsze - to mija, po drugie - dobry lekarz
      jest naprawdę Twoim sprzymierzeńcem.

pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka