Gość: zielona IP: *.k.mcnet.pl 12.08.04, 16:15 Czy badanie ginekologoczne boli? Jak się do niego przygotować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annuczek Re: badanie gin. 12.08.04, 18:23 Zajrzyj pod ten link: pigulka.schering.pl/ginekolog.php Powinnaś tu znaleźć wiele odpowiedzi na swoje pytania dotyczące wizyty u ginekologa - tego jak się do niej przygotować, a także jak może wyglądać. Przejrzyj też forum, korzystając z wyszukiwarki znajdziesz rady forumowiczek. Odpowiedz Link Zgłoś
basia_31 Re: badanie gin. 12.08.04, 18:38 Weź ze sobą chusteczki higieniczne do kabiny, w której będziesz się przygotowywać do badania aby osuszyć się z mokrej wydzieliny pochwowej. Jeśli bardzo się wstydzisz przyjdź w spódnicy. Kładąc się na fotel gin. podciągasz ją a tak to nie musisz przez pokój paradować na golasa. Jeśli nie jesteś bardzo spięta i nie masz zapalenia przydatków lub macicy tobadanie zasadniczo nie boli. Podstawa, to starać się rozluźnić mięśnie. Wiem, że może ci być trudno, ale pomyśl, to tylko chwila i masz to za sobą. Profilaktyka przede wszystkim. Ważne, abyś powiedziała, że nie byłaś jeszcze badana i się boisz. Lekarz powinien być wtedy szczególnie delikatny. Jeśli natomiast masz poważne zmiany gin., jak powyżej, to choćby miewiem jak badanie było wykonane delikatnie to i tak je poczujesz. Tak czy inaczej nie możesz od badania uciekać. Zdrowie i świadomość, że jest wszystko w porządku jest ponad wszystko. każda kobieta przez to przechodzi a fałszywy wstyd nie jest dobrym doradcą. Pozdrawiam i życzę powodzenia. P.S. Ja zaczynałam od kobiet gin. Bylam u dwóch - obydwie to wielkie nieporozumienia. Nie były delikatne. Za trzecim razem schowałam wstyd głęboko do kieszeni i poszłam do faceta. Był miły i delikatny. Od tej pory do ginekologów chodzę tylko do mężczyzn. Moje koleżanki także i nie żałujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
trishika Re: badanie gin. 12.08.04, 20:21 Jeszcze nie przekonałam się do mężczyzn-ginekologów. "Sprawdziłam" wiele pań ginekologów - były lepsze i gorsze. Ostatnio trafiłam do rewelacyjnego ginekologa i myśkę że przy tej kobiecie zostanę. A badania się nie bój, nie jest przyjemne ale nie trwa długo. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: badanie gin. 12.08.04, 22:49 Ja wolę facetów są dalikatniejsi.Ale ostatnio byłam u kobiety i rewelacja robiła mi cytologię.Nawet nie wiedzialam kiedy skończyła. Chcę zajść tak jak słoneczko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: badanie gin. IP: *.kluczbork.sdi.tpnet.pl 13.08.04, 08:11 Przeciętny mężczyzna ma dłuższe palce niz przeciętna kobieta, dlatego badanie w wykonaniu męskim jest mniej nieprzyjemne, co ma znaczenie zwłaszcza wtedy, gdy jesteś w okresie płodnym (bo szyjka macicy jest wysoko). Ja chodzę do dwóch panów. Są mili, delikatni (i przystojni A co! Odpowiedz Link Zgłoś
voluptas Re: badanie gin. 13.08.04, 09:32 Gość portalu: zielona napisał(a): > Czy badanie ginekologoczne boli? Jak się do niego przygotować? Przede wszystkim - nie ma się czego bać! To czy pójdziesz do kobiety, czy do mężczyzny też nie ma znaczenia, jeśli chodzi o fachowość lekarza. Poczytaj opinie na forum, może to Ci pomoże wybrać lekarza? Do samej wizyty nie musisz się specjalnie przygotowywać. Przypomnij sobie, jiedy zaczęłaś miesiączkować, kiedy miałaś ostatniś miesiączkę, jak długo trwają Twoje cykle. Co do "kwestii technicznych" - spróbuj zaaranżować sprawę tak, żeby mieć możliwość wziącia prysznica przed pójściem do lekarza - będziesz się czuła bardziej czysto od biedy, jak sugerowała moja przedmówczyni, możesz wziąć ze sobą chusteczki higieniczne, lub te do higieny intymnej i skorzystać z nich w przebieralni. W niektórych prywatnych gabinetach są także bidety w przebieralniach, to zdecydowanie ułatwia sprawę. Co do stroju, to, jak już wcześniej tutaj sugerowano, niezła jest luźna spódnica, którą po prostu podciągasz siadając na fotelu, albo dłuższa podkoszulka. W prywatnych gabinetach możęsz znaleźć w przebieralni jednorazowe fartuszki, acz nie ma obowiązbu korzystania z nich. Ponadto ważne jest, żebyś przed badaniem na fotelu opróżniła pęcherz. Jeśli boisz się badania - powiedz o tym lekarzowi. Zaznacz też koniecznie, że jesteś pierwszy raz. Jeśli jesteś dziewicą, również pomijaj tej informacji (chociaz lekarz powinien o to sam zapytać), bo dziewice bada się inaaczej. Dobry lekarz wyjaśni ci, na czym będzie polegało badania, zanim je wykona. Jak czegoś nie zrozumiesz, pytaj. Tak samo po badaniu, nie wstydź się, jeśli czegoś nie zrozumiesz, jeśli masz wątpliwości. I pamiętaj, to rzecz jak najbardziej normalna, choć nie ukrywam, że pierwszy raz też miałam stracha Ale po pierwsze - to mija, po drugie - dobry lekarz jest naprawdę Twoim sprzymierzeńcem. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś