Dodaj do ulubionych

Stosowanie przerw w antykoncepcji hormonalnej

IP: *.zamosc.mm.pl 15.02.08, 14:39
Od Ponad dwóch lat stosuję Harmonet jednak zdarzyło mi sie zrobić 4 razy miesięczną przerwe w stosowaniu np podczas sesji kiedy wiedziałam ze nie będę współżyć, poczekałam na okres i pierwszego dnia opkresu nowe opakowanie. Czy takie miesięczne przerwy są szkodliwe?? czy ktoś z Was tak kiedyś robił?? Dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: ano... Re: Stosowanie przerw w antykoncepcji hormonalnej IP: *.chello.pl 15.02.08, 15:25
      Są szkodliwe dla Twojego własnego organizmu. Co miesiąc pakujesz hormony, co
      miesiąc każesz organizmowi pracować. nie zdziw się, gdy po całkowitym
      odstawieniu organizm dostanie świtara i po pierwszym krwawieniu nie dostaniesz
      okresu np przez 3 miesiące.
    • lilith76 Re: Stosowanie przerw w antykoncepcji hormonalnej 15.02.08, 15:30
      Tak, fundujesz organizmowi huśtawkę, dezorientujesz go.
      • Gość: misiu.stefan Re: Stosowanie przerw w antykoncepcji hormonalnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 15:51
        Niestety, szkodzisz sobie ..

W sprawie przerw powinnaś skonsultować się z lekarzem.
        Ja swojego spytałam o takie przerwy to poradził mi, ze jeśli chcę
        odstawić tabletki to żebym zrobiła minimum pół roku przerwy.

Ja właśnie odstawiłam Harmonet (po 5 latach!).Właśnie mija 5 miesiąc
        jak nie biorę tabletek.
        Nie chcę narazie mieć dzieci, ale doszłam do wniosku, że już troche
        za długo go łykam. Myślę, że nie zacznę go znowu przyjmować zanim
        nie upłynie rok albo i dłużej.

• Gość: Kobitka Re: Stosowanie przerw w antykoncepcji hormonalnej IP: *.zamosc.mm.pl 15.02.08, 15:56
          Okres zawsze mam regularnie co do dnia, zadnych bóli boleści, i tych spraw, wydaje mi się ze mój organizm nie odczuwa aż tak źle tych zmian... Więc wszystko powinno być O.K dzięki za odpowiedzi postaram się nie robić takich przerw... bo napewno takie wahania hormonów nie służą mojemu organizmowi, mimo ze wogole nie odczuwam żadnych przykrych dolegliwości.
          • Gość: ano... Re: Stosowanie przerw w antykoncepcji hormonalnej IP: *.chello.pl 15.02.08, 16:00
            Masz rację - wydaje Ci się.
            Do tej pory robisz miesięczną przerwę a ja ostrzegam przed tym co będzie się
            działo, gdy po miesiącu przerwy nie dostarczysz swojemu organizmowi hormonów,
            jak robisz to teraz.
            To, co robisz - jest nie do przewidzenia w skutkach.
            O przerwach i konieczności ich robienia decyduje lekarz, nie Pacjent.
    • allyb Re: Stosowanie przerw w antykoncepcji hormonalnej 18.02.08, 22:43
      dziewczyny a czy przy stosowaniu haro\monetu mialyscie kiedys tak,
      ze w ogole nie pojawilo sie krwawienie z odstawienia?? ja tak
      wlasnie mam. ciaze wykluczam i nie wiem o co chodzi? stosowac
      kolejne opakowanie czy zrobic przerwe?? moze mialyscie takie
      doswiadczenia??
      z gory dzieki za odpowiedz
      • nglka Re: Stosowanie przerw w antykoncepcji hormonalnej 19.02.08, 07:21
        Zajrzyj do ulotki.
        Jedno krwawienie ma prawo nie wystąpić, to się zdarza. Normalnie po następnym
        opakowaniu - robisz następną przerwę. powód do niepokoju powoduje brak drugiego
        krwawienia w siedmiodniowej przerwie (i nie ważne, że wystąpi np w siódmym dniu
        - ma wystąpić za drugim razem i tyle).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka