Dodaj do ulubionych

Trójglicerydy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 21:10
Rzadko chodzę do lekarza ,generalnie na karte zdrowia ,ponieważ rodzice
choroują na miażdzycę zrobiłem badanie krwi na cholesterol (205 mg/dl)czyli
nieznacznie przekroczone normy ,natomiast Trójglicerydy znacznie powyżej normy
(280mg/dl ) dostalem od internisty lek(APO-FENO)A PRZECIESZ CZUJE SIE DOBRZE
pytanie czy brac ten lek ,jak dlugo ,a może jest jakiś specyfik ziołowy bez
skutków ubocznych który ,zastąpi ten lek (oczywiście dieta jest tez ważnym
elementem ale czy tylko .również nie pale i nie pije -lat 47 )
Obserwuj wątek
    • Gość: lek.med.PiotrP Re: Trójglicerydy IP: 81.15.221.* 12.03.04, 22:06
      Generalnie na miazdzyce zachoruje kazdy z nas,pytanie tylko kiedy i jak bardzo
      ona nas uposledzi.Proces odkladania cholesterolu i w ogole lipidow w scianach
      tetnic rozpoczyna sie juz w okresie dziecinstwa.Sa to jednak niezauwazalne
      zmiany.Generalnie u Ciebie najlepsze bedzie wlasciwe dobranie diety,poniewaz
      cholesterol jest niemnal w normie to dieta bedzie najlepszym rozwiazaniem.Sa 2
      koncepcje i przyznam ze nie wiem ktora sluszna.Jedna zaklada odkladanie
      cholesterolu z krwi,choc to co zjadamy jest jego niewielka iloscia,bo wiekszosc
      jest wytwarzana w naszym ustroju.Druga koncepcja to dieta optymalna,do ktorej
      coraz bardziej sie przekonuje.Zaklada ona ze wina sa weglowodany,glownie
      cukry.Przeprowadzone badania na to wskazuja.Przyznam ze nie do konca jestem do
      niej przekonany,ale w koncu korzysta z niej wiele osob z zaawansowana miazdzyca
      i na dobre to wychodzi.Znam jeszcze 3 koncepcje,ktora sam stosuje.Jest to mozna
      powiedziec styl zycia wg prof.Tombaka.Ksiazka jego autorstwa jest dostepna w
      sprzedazy.Jest tam szczegolowy opis jak poradzic sobie ze zlogami
      cholesterolu.Przyznam ze to przemawia do mnie najbardziej.
      • Gość: brumbak Re: zabrac dyplom !! IP: *.crowley.pl 12.03.04, 22:20
        Gość portalu: lek.med.PiotrP napisał(a):

Druga koncepcja to dieta optymalna,do ktorej
        > coraz bardziej sie przekonuje.Zaklada ona ze wina sa weglowodany,glownie
        > cukry.Przeprowadzone badania na to wskazuja.Przyznam ze nie do konca jestem
        do
        -------
        za takie kompromitujące stwierdzenie powinno sie lekarzowi zabrac dyplom a
        przyznac Żaswiadczenie Optymalnych i prawo do udzielania porad pokąrtnych razem
        z rozmaitymi Babami , Wiejskimi Kowalami( co to i w chorobie doradzi)

...
        kot za?
    • Gość: brumbak Re: kto za? IP: *.crowley.pl 12.03.04, 22:20
      zabraniem dyplomu?
      • Gość: lek.med.PiotrP Re: kto za? IP: 81.15.221.* 12.03.04, 22:29
        Drogi Brumbaku.
        Dyplomu na pewno mi nie odbierzesz,ani nikt inny poniewaz dobrze wykonuje swoja
        prace.Gdybys uwaznie czytal,przeczytalbys magiczne slowo "koncepcja".Proponuje
        jutro z samego rana udac sie do ksiegarni i kupic slownik jezyka
        polskiego,gdzie znajdziesz wytlumaczenie tego slowa.Moze warto tez by sie
        zastanowic nad zaczeciem jakiejs szkoly,ktora poszerzy Twoje horyzonty
        myslowe,bo jak na razie jestes na etapie Andrzeja Leppera.Pozdrawiam.
        • Gość: Artur Re: kto za? IP: *.sdh.sk.ca 13.03.04, 19:28
          Gość portalu: lek.med.PiotrP napisał(a):
          > Dyplomu na pewno mi nie odbierzesz,ani nikt inny poniewaz dobrze wykonuje
          swoja
          >
          > prace.

Napisz gdzie przyjmujesz. Mam troche rodziny w Poznaniu i w okolicach i troche
          zaczynam sie bac, ze ktos z moich bliskich moze sie u ciebie w nieswiadomosci
          leczyc.
    • Gość: stanisław Re: Trójglicerydy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 22:40
      Jak widzę atmosfera zrobiła się goraca,chyba niepotrzebnie.co do książki wg
      prof.Tombaka postaram się z nią zapoznać .Oczekuję jeszcze innych postów
      ...........pozdrawiam wszystkich
    • Gość: Bogdan Re: Trójglicerydy IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 22:51
      Współczuję ci Stanisławie.
      Ja też bardzo długo walczyłem z tym problemem.Mam bogate doświadczenie w tym
      zakresie.Dopiero kiedy poważnie ograniczyłem w pożywieniu węglowodany prawie
      natychmiast uzyskałem rewelacyjne wyniki.Po trzech miesiącach stosowania diety
      zbliżonej do Optymalnej tróglicerydy spadły mi ze 167 na 74 i tak mam cały
      czas.Trójglicerydy powstają z syntezy węglowodanów i są o wiele grożniejsze dla
      miażdżycy od cholesterolu którym zbyt często straszy się nieświadomych ludzi.
      Nie daj się namówić żadnemu lekarzowi na jakiekolwiek leki jak również nie
      słuchaj wyznawców sekty wegetariaskiej ,której członków tu na forum jest
      paru.Oni nie wiedzą lub nie ujawniają,że słonie też miewają miażdżycę,a znany
      wegatarianin Hitler w wieku 50 lat miał paraliż lewej ręki.
      Zrobisz jak będziesz uważał.Moja rada wypływa z życzliwości do człowieka,a nie
      np.z chęci pokazywania swojej mądrości,która bardzo często u egoisty nią nie
      jest.
      • Gość: A. Re: Trójglicerydy IP: *.liwest.at 12.03.04, 23:21
        Rowniez mam ten problem, niestety nie bardzo wiem, jak Ci pomoc, poniewaz mnie
        nie pomaga nic:-(Nie pale nie pije codziennie biegam , bez wzgledu na warunki
        atmosferyczne, cwicze, spaceruje - a wyniki óstatnich badan? Cholesterol
        288,HDL 97,2 LDL 225. Rodzice nie choruja na miazdzyce.Odzywiam sie w miare
        zwyczajnie, bez przesady w te czy w druga strone. Lekarze nie wiedza, ja tez
        nie wiem;-)
    • Gość: Artur Re: Trójglicerydy IP: *.sdh.sk.ca 12.03.04, 23:15
      Twoje wyniki sugeruja minimalnie podwyzszony cholesterol, (ktorym nie ma sie co
      przejmowac bo jest to niemal norma) i nieco (ale nie tragicznie) podwyzszone
      trojglicerydy, ktore rzeczywiscie moga byc odrobine niepokojace a to dlatego,
      ze wysoki poziom trojglicerydow jest zwiazany z wiekszym ryzykiem chorob serca.
      Sugestia twojego lekarza i przepisane leczenie jest jak najbardziej
      odpowiednie. Ale jezeli bardzo nie chcesz brac lekow przez reszte zycia (bo
      leczenie jest przez reszte zycia- nie wiem czy to tak zrozumiales?) to mozesz
      sobie pomoc takze inaczej: trojglicerydy obnizaja sie troche przy suplementacji
      olejem rybnym (kilka gramow dziennie), oraz przy regularnym aktywnym trybie
      zycia (mam na mysli jakis solidny trening 2 albo 3 razy w tygodniu). Pilnuj tez
      ciezaru ciala. Zachowaj szczuplosc i uwazaj by twoj wskaznik BMI byl zawsze
      ponizej 25.
      Od czasu do czasu np co pol roku lub co rok zrob sobie jednak kontrolny
      lipidogram i jezeli wyniki beda ciagle grubo powyzej normy to obawiam sie, ze i
      tak sie skonczy na lekach (dla twojego wlasnego dobra).
      Ale moze sie uda bez lekow.

No i zignoruj wypowiedz Piotra, ktory pisze nie pierwszy raz na tym forum
      totalne bzdury. Podobnie jak Brumbak tez sie troche dziwie kto mu nadal dyplom
      i za co.
    • Gość: nowy Trójglicerydy ? IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.03.04, 00:00
      Proszę o wypowiedź na temat badania cholesterowego:

Cholesterol całkowity : 267
      HDL 74
      LDL 176
      Trójglicerydy 87

Badanie wykonano u mężczyzny 28 lat ,
      żywienie - tradycyjna polska kuchnia,
      tryb życia - typowy mieszczuch.
      Rzekomo nie sam cholesterol jest ważny , ale proporcje
      pomiędzy HDL/LDL - czy to prawda ?
      Przeglądając publikacje , spotyka sie różne , czasami
      zupełnie wykluczające sie opinie.

Pozdrawiam.

• venus22 Re: Trójglicerydy ? 13.03.04, 02:32
        >>>Dyplomu na pewno mi nie odbierzesz,ani nikt inny poniewaz <<<,
        go po prostu nie mam.

hahahahahaha
        Venus
        • lek.med.piotrp Re: Trójglicerydy ? 13.03.04, 14:07
          Zalosna jestes venus,bardzo zalosna...
          • wedrowiec2 Re: Trójglicerydy ? 13.03.04, 15:01
            lek.med.piotrp napisał:

> Zalosna jestes venus,bardzo zalosna...

Odpowiedź godna "lekarza"....
            • Gość: ADA Re: Trójglicerydy ? IP: *.wroclaw.mm.pl 13.03.04, 16:47
              No co się dzieje? Prawdziwi lekarze są dla siebie tak niemili??? Nie chce się
              wierzyć. Przecież Wy jesteście bardzo solidarni i przeważnie mocno trzymacie ze
              sobą sztamę, zwłaszcza gdy chodzi o błędy i zaniedbania. Czy coś w środowisku
              drgnęło czy nie jesteście prawdziwymi lekarzami.
              Jakoś niewielu ze stałych bywalców chciało sie wypowiedzieć w wątku o błędzie
              medycznym
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=10925774&a=10925774
              Być może trzeba by było powiedzieć coś krytycznego na kolegów po fachu...
    • Gość: jimi Re: Trójglicerydy IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.03.04, 22:21
      Też miałem do d..y wyniki cholesterolu , trójglicerydów ,HDL ,LDL itd. Nic tu
      nie pomogą żadne diety. Sprawa jest genetyczna. Teraz biorę codziennie tabletkę
      Sortisu, i wyniki badań mam super!Zaznaczam że nie palę, nie piję , zawsze
      dobrze i zdrowo się odżywiałem.
      • Gość: nowy Re: Trójglicerydy IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.03.04, 23:21
        A możesz podać , jakie miałeś wyniki ?
        I dlaczego zrobiłes badania ?

Pozdrawiam.
    • Gość: nowy Przepraszam , że ponawiam pytanie IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.03.04, 23:25
      Proszę o wypowiedź na temat badania cholesterowego:

Cholesterol całkowity : 267
      HDL 74
      LDL 176
      Trójglicerydy 87

Badanie wykonano u mężczyzny 28 lat ,
      żywienie - tradycyjna polska kuchnia,
      tryb życia - typowy mieszczuch.
      Rzekomo nie sam cholesterol jest ważny , ale proporcje
      pomiędzy HDL/LDL - czy to prawda ?
      Przeglądając publikacje , spotyka sie różne , czasami
      zupełnie wykluczające sie opinie, zarówno co do szkodliwości/pozytywnego
      wpływpu frakcji cholesterolowych na zdrowie i o rganizm człowieka.

Pozdrawiam
      • Gość: Artur Re: Przepraszam , że ponawiam pytanie IP: *.sdh.sk.ca 14.03.04, 00:44
        Wynik jest problematyczny wiec decyzja leczyc czy nie leczyc powinna byc oparta
        o obecnosc innych czynnikow ryzyka chorob sercowonaczyniowych (kiedys o tych
        innch czynnikach pisalem). Wysoka wartosc HDL ma sama w sobie dobre znaczenie
        prognostyczne i jakims sensie niweluje zbyt wysoka wartosc LDL.
        Niedlugo ponoc bedzie lekarstwo na wysoki cholesterol - dozylnie podawane HDL.
        Powyzszy pacjent sam sobie juz takie lekarstwo produkuje.

Ale badania w dziedzinie cholesterolu sa ciagle w powijakach i wiele z naszego
        rozumienia o roli cholesterolu w organizmie moze sie jeszcze bardzo zmienic
        wiec prosze nie traktowac mojej opini jako wiazacej.
    • Gość: brumbak Re: lepszy poziom poniżej 200 IP: *.crowley.pl 14.03.04, 11:18
      - z innego watku cytuję zebrane (przez mnie)opinie naukowe
      - oczywiście może sie zdarzyc indywidualny przypadek który nie pasuje do
      schematu
      - ale ogóle zasady sa takie jak poniżej:

posłuchajmy fachowców z w/w badań:
      >dr Charles Glueck , director of the University of Cincinnati Lipid Research
      Center ( jednego z 12 ośrodków badawczych uczestniczących w projekcie) " For
      every one percent reduction in total cholesterol level, there is a two percent
      reduction in heart disease risk."
      ( Przy pobniżeniu całkowitego poziomu cholesterolu o 1 procent ryzyko chorób
      serca spada o 2 procent."
      i
      kardiolog z Columbia University , Robert Levy
      " If we can get everone to lower his cholesterol by ten to fifteen percent by
      cutting down on fat and cholesterol in the diet, heart attack deaths in this
      country will decrease by twenty to thirty percent."
      ( Jesli potrafilibysmy sprawić, aby każdy obniżył poziom cholesterolu o 10 do
      15 procent przez obniżenie spożycia cholesterolu i tłuszczcu, to ilośc ataków
      serca w naszym kraju zmniejszyłaby sie o 20 do 30 procent."
      ...
    • medka no to ja sie wtrace.. 14.03.04, 14:07
      przy podwyzszonych trojglicerydach- stosuje sie diete cukrzycowa, dopiero przy
      nieskutecznosci- leczenie; na temat cholesterolu- wyzny jest LDL- powienien byc
      mniejszy niz 160, tez zaczynam od diety.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka