Dodaj do ulubionych

płaczliwość

24.07.11, 08:44
Od kliku miesięcy dzieje się ze mną coś dziwnego. Często płaczę bez powodu. Czasem potrafię przez tydzień codziennie po trochu, po tygodniu spokoju znowu mam dziwne kilka dni, czasem tylko raz w tygodniu. Nic złego się nie dzieje, wiadomo nie zawsze w życiu jest wesoło, raczej nie trafiają mi jakieś zmartwienia ponad standard :) ale wystarczy, że pomyślę o czymś smutnym i łzy lecą same, czasem to nawet przeradza się w szloch. Na prawdę nie umiem tego z niczym powiązać.
Nie biorę żadnych leków. Pogorszenie nastroju na pewno nie jest związane z napięciem przedmiesiączkowym.
Z biegiem czasu mam to coraz częściej, Nawet nie wiem do kogo z tym iść. Do psychologa? Poza tym płakaniem jest wszystko ok... do lekarza rodzinnego? Jakoś głupio.
Obserwuj wątek
    • justyna1333 Re: płaczliwość 26.07.11, 10:46
      Ja kiedyś miałam podobnie. Skorzystałam z pomocy psychologa. Polecam kobietę do której chodziłam.
      • replica1 Re: płaczliwość 26.07.11, 17:23
        Sara, sprawdź tarczycę. Badania TSH, FT3 i FT4. Rodzinny może wydać skierowanie na to pierwsze badanie, ale radzę zrobić wszystkie. Płaczliwość często występuje przy niedoczynności tarczycy. Może masz jeszcze jakieś nietypowe symptomy, np. problemy ze skórą, włosami?
    • domza2 Re: płaczliwość 30.07.11, 09:45
      Oprócz tarczycy, warto sprawdzić też inne hormony - płciowe. Przy niedoczynności tarczycy pojawia się także suchość skóry, szybkie przybieranie na wadze, męczliwość.
      Ja tak mam i jest to zawsze powiązane z poziomem hormonów w cyklu, a że od lat mam z nimi problemy to mogę po tej płaczliwości określić niemal dzień cyklu (ostatnią fazę). Jeśli ten klucz zawodzi warto udać się do psychologa.
      • sara_87 Re: płaczliwość 30.07.11, 12:15
        Nie zauważyła żadnego pogorszenia się skóry, włosów, wagę mam na tym samym poziome od dobrych kilku lat. Ale przebadać się chyba warto.

Lekarz rodzinny powinien dać skierowanie na te badania tarczycy jak mu powiem tylko o tej płaczliwości? A po skierowanie na badania hormonów tylko u ginekologa?
        • pablowa Re: płaczliwość 30.07.11, 19:06
          skierowanie możesz dostac od każdego lekarza, natomiast z tego co pamiętam to hormony płciowe sa pełnopłatne. ja robiłam jakis zcas temu i nie jest to tanie ale jesli poszukasz dobrego laboratorium możesz zapłacić połowe tego co np krzyczy sobie lux med (50zl za jeden hormon)
          powodzenia i zdrowia życzę
        • domza2 Re: płaczliwość 30.07.11, 20:56
          Tak, powiedz lekarzowi rodzinnemu, że jest płaczliwość i że dowiedziałaś się, że przyczyną może być tarczyca. Lekarz rodzinny ma prawo wypisać skierowanie na pobranie nie wszystkich parametrów dot. tarczycy, ale chyba tylko TSH ( powinno się jeszcze wykonać FT3, FT4- ale prywatnie nie kosztuje to dużo).
          Co do hormonów płciowych, podstawowych, ta są one pełnopłatne i niestety drogie. Jeśli nie masz zaburzeń cyklu, plamień, zaburzeń miesiączkowania, jeśli wykonywałaś cytologię niedawno to ja bym te hormony na razie odpuściła.
          Można też ogólnie się sprawdzić, krew,mocz. pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka