Gość: Ruda IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.04, 11:01 Od jakiegos roku ciągle zapycha mi sie lewe ucho, zaczyna koło 11-12 a mija wieczorem, byłam u laryngologa,to nie korek, słuch tez mam w pożądku..Moze to alergia? Ktos sie na tym zna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: Zapchane ucho 13.09.04, 13:03 No chyba laryngolog sie na tym najlepiej zna! Co ON powiedzial ze jest przyczyna "zapychania sie"? Co rozumiesz pod slowem zapychanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Zapchane ucho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 14:09 Witaj RUda! mam to samo, zatkane co jakis czas ucho. robiono mi badania włacznie z badaniem słuchu, wszystko w porządku,słuch idealny,nie mam ani grama woskowiny ani stanu zapalnego. lekarz zalamuje ręce, moze to przy zmianach ciśnienia albo złe krązenie.sama nie wiem co robic. ostatnio zalecono mi Bilobil bo on poprawia krązenie, mam nadzieję, ze mi pomoże, bo mam dosc zatkanego ucha,jakbym byla pod wodą:( pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MALINA Re: Zapchane ucho IP: 212.126.14.* 13.09.04, 16:55 Aniu! Woskowina wbrew pozorom nie jest szkodliwa dla ucha (ani nie pogarsza słuchu, ani nie "zapycha" wnętrza tego organu). Jest to naturalna ochrona przed czynnikami zewnętrznymi działającymi na ucho. Jeśli nie jest wydzielana nadmiernie (a i w takim wypadku wydalana jest z ucha samoczynnie), to nie szkodzi tylko pomaga. Jeśli natomiast regularnie i całkowicie ją usuwasz mechanicznie, to wtedy może dojść do wtłoczenia powietrza do ucha (co może być przyczyną "zatkania"), albo co gorsza do uszkodzenia ucha wewnętrznego. Może to jest właśnie przyczyna Waszych dolegliwości? Odpowiedz Link Zgłoś