Dodaj do ulubionych

Zmeczone nadnercza

29.05.15, 14:48
Witam,
Mam dosyc dziwne objawy zwiazane z hashimoto - glownie brak uczucia rownowagi + slabosc itd.

Pytanie z innej beczki.

Pare razy badalem Kortyzol rano. Takie oto mialem wyniki
25.02.2013 Kortyzol 4,8 (3,7 19,4)
05.03.2014 Kortyzol 10,8 (4 19)

wczoraj zrobilem kortyzol popoludniu - i jest taki wynik - dodam ze nie bylem na czczo

28.05.2015 Kortyzol 14,1 ( 6-28)

Co o nim sadzicie - moze wskazywac na zmeczone nadnercza czy raczej jest ok ?

Powinno sie robic rano i popoludniu ale nie dalem rady w taki sposob zrobic.

Pozdrawiam,
WojciechPVB
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: Zmeczone nadnercza 29.05.15, 21:39
      nie umiem odpowiedziec na pytanie o interpretacje wynikow natomiast slabosc i jakies zawroty glowy moga byc przy niedoczynnosci tarczycy. moze masz za mala dawke tyroksyny? ja takie mialam przed rozpoczeciem brania tyroksyny. natomiast nadnercza jak sa slabe zaburza ci wchlanianie tyroksyny, wiec jedno wplywa na drugie.
      w sumie te objawy to moga byc albo od slabej tarczycy albo od slabych nadnerczy albo z obu naraz. trucno cos powiedziec bo za malo informacji na swoj temat podales.
      • wojciech.pvb Re: Zmeczone nadnercza 30.05.15, 12:50
        dzieki za odpowiedz.
        natomiast w tym watku pytam tylko o wyniki badan krwi.
        • margolcia_63 Re: Zmeczone nadnercza 30.05.15, 14:46
          Kortyzol - normy

Kortyzol charakteryzuje się dobowym cyklem produkcji - najwyższe jego stężenia obserwuje się w godzinach porannych, a najniższe w późnych godzinach wieczornych:
          godz. 8.00: 5 - 25 ug/dl (0,14 - 0,96 umol/l lub 138 - 690 nmol/l);
          godz. 12.00: 4 - 20 ug/dl ( 0,11 - 0,54 umol/l lub 110 - 552 nmol/l);
          godz. 24.00: 0 - 5 ug/dl (0,0 - 0,14 umol/l lub 0,0 - 3,86 nmol/l).

Wartości prawidłowe stężenia kortyzolu w moczu zwykle mieszczą się w granicach 80 - 120 ?g/24h.
          www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/hormony/kortyzol-powyzej-i-ponizej-normy-interpretacja-wynikow_36523.html
          Powyżej znajdziesz normy, ale o ile mi wiadomo to powinno się go badać rano i po południu. Rano na czczo a po południu przynajmniej z trzygodzinną przerwą w jedzeniu.
          Na dobrą sprawę to niewiele z twojego badania wynika, bo nie ma pewności jak jest rano i jak jest na czczo, ale nie widzę jakiś odchyleń.
          Opinię najbardziej wiarygodnego testu ma test ze śliny wykonywany 4x na dobę.

• wojciech.pvb Re: Zmeczone nadnercza 30.05.15, 14:56
            Dzieki za link ! No test ze sliny tak - i bede chcial zrobic- ale gdzie go wykonac zeby bylo wiarygodnie ?
            • margolcia_63 Re: Zmeczone nadnercza 30.05.15, 16:26
              www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=9&cad=rja&uact=8&ved=0CFMQFjAI&url=http%3A%2F%2Fwww.biokom.com.pl%2Foznaczenia-hormonow-steroidowych-w-slinie&ei=VsRpVZmkKYqZsAGV5YDgCQ&usg=AFQjCNHccbsS_ePlGvhkQFfwb7mZ5UaXPA&bvm=bv.94455598,d.bGg
              W Polsce to chyba niełatwe. Znalazłam takie "cuś". Może zadzwoń i się dowiedz, czy to się robi w domu, czy wymaga obróbki laboratoryjnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka