Dodaj do ulubionych

Ból Kręgosłupa - Zrobione RTG

24.02.23, 15:25
Witam mam 20 lat, od dawna miewam bóle kręgosłupa głównie w odcinku lędźwiowym ostatnio głównie z lewej strony i trochę w okolicach łopatek. Czasami odczuwam silny ból pod lewą łopatką. Ból odczuwam 24 godziny na dobę zdążyłem się do niego przyzwyczaić, ale czasami jest ciężko gdy za długo stoję/chodzę/siedzę albo jak podnoszę coś ciężkiego albo schylam się dłużej niż 5 minut to bół jest ogromny. Czasami odczuwam ataki bólu w odcinku lędźwiowym dosłownie w każdej pozycji nie da się usiedzieć pomaga tylko Roler.
Robiłem RTG Kregosłupa Odcinka Lędźwiowo-Krzyżowego - PA I Boczne 2PR
Wynik: Skrzywienie lewoboczne pogranicza piersiowo-lędźwiowego, kąt skrzywienia ok 7 st wg cobba, szczyt na poziomie L2. Spina biffida S1. Nadmierne poziome ustawienie kości krzyżowej..

Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi wytłumaczył o co w tym chodzi i do kogo się udać.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Ból Kręgosłupa - Zrobione RTG 24.02.23, 18:46
      kamilosx777 napisał:
      > Robiłem RTG Kregosłupa Odcinka Lędźwiowo-Krzyżowego - PA I Boczne 2PR
      > Wynik: Skrzywienie lewoboczne pogranicza piersiowo-lędźwiowego, kąt skrzywienia
      > ok 7 st wg cobba, szczyt na poziomie L2. Spina biffida S1. Nadmierne poziome u
      > stawienie kości krzyżowej..
      > Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi wytłumaczył o co w tym chodzi i do kogo się udać
      --------------------
      Ortopeda ci potrzebny.
      Cobba - 10 stopni to skolioza
      Spina biffida S1 - wada wrodzona kręgosłupa w odcinku krzyżowym
      Doczytaj
      portal.abczdrowie.pl/niespojenie-luku
      wylecz.to/kosci-i-stawy/poziome-ustawienie-kosci-krzyzowej-co-to-znaczy-objawy-fizjoterapia-leczenie/

• sp9tcu Re: Ból Kręgosłupa - Zrobione RTG 24.02.23, 22:59
      Czy to są sprawy nowotworowe
      NIE i nie będą ( zawsze pisze abyście byli spokojni
      Czy to boli
      bardzo

Co zrobić
      Zasadnicze pytanie
      czy nogi masz tej samej długości
      ja mam prawa dłzuszą o dwa centymetry

to oceni ortopeda

co potem
      1- iść do neurologa
      2- zrobić tomografie ledzwiowego za pół roku piersiowego potem
      szyjnego
      3- spytać się czy mozesz mieć masaże kręgosłupa
      4- żadnych kreglarzy bo mozna skończyć na wózku ( znam takie przypadki )
      5- jak można rozpoczac to iść na serie masaży prywatnie bo państwowo czeka się nawet 2 lata

ale przede wszystkim wujek google
      sp9tcu kregosłup
      sp9tcu bóle kregosłupa
      sp9tcu masaże kregosłupa
    • kamilosx777 Re: Ból Kręgosłupa - Zrobione RTG 25.02.23, 00:08
      Dziękuję za pomoc tak myślałem, żeby iść prywatnie do ortopedy i mi powie co dalej. Byłem u rodzinnego on nie ma o tym pojęcia dał mi tylko skierowanie do fizjo z dopiskiem skolioza które okazało się nie potrzebne, bo po 1 czeka się pół roku, a po 2 okazało się, ze rodzinny nie moze wystawić. Zrobię tak, że pójdę do Ortopedy i zobaczymy co dalej.
      • horpyna4 Re: Ból Kręgosłupa - Zrobione RTG 25.02.23, 11:35
        Zrób najpierw rozeznanie odnośnie kompetencji prywatnych ortopedów w Twojej okolicy, bo i wśród prywatnych trafiają się nienajlepsi, delikatnie mówiąc.
    • kamilosx777 Re: Ból Kręgosłupa - Zrobione RTG 25.02.23, 00:10
      Myślałem jeszcze o rezonansie odcinka lędźwiowego prywatnie. Ma sens?
      • koziorozka Re: Ból Kręgosłupa - Zrobione RTG 25.02.23, 14:05
        Tak jak Horpyna - najważniejszy dobry ortopeda.
        O opinię pytaj np. w klubie sportowym, pielęgniarki, szpitalnych fizjoterapeutów
        • horpyna4 Re: Ból Kręgosłupa - Zrobione RTG 25.02.23, 17:23
          Kluby sportowe to świetny pomysł. Tam często trafiają się urazy i ludzie z doświadczenia wiedzą, który ortopeda potrafi zaszkodzić, zamiast pomóc.
      • sp9tcu Re: Ból Kręgosłupa - Zrobione RTG 25.02.23, 20:24
        Nie
        według moich standartów pani neurolog
        najpierw tomografia prywatnie nie zrobisz
    • kotyuk Re: Ból Kręgosłupa - Zrobione RTG 25.02.23, 20:02
      Wszystko opisane na RTG nie są nowe zmiany. Bardzo zależy od tego, czy RTG był wykonany na stojące, czy na leżące. Gdy na stojące, to skrzywienie nie jest dużym. Gdy na leżące, zmiany mogą być większymi w pozycji pionowej.
      Ale w wieku 20 lat zwykło już nie masz progresji skoliozy. Na poziome ustawienie kości krzyżowej można wpłynąć z pomocą terapii fizycznej albo kinezjoterapii.
      U wszystkich przypadkach konsultacja ortopedy jest niezbędna. Ale najbardziej prawdopodobnie, że ortopeda będę zalecać rezonans magnetyczny dla wyłączenia innych poważniejszych przyczyn +  terapię fizyczną + przeciwzapalną terapię.
      Spina biffida czasem potrzebuje leczenia chirurgicznego. Ale u większości przypadków — nie. Ostateczna decyzja należy do ortopedy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka