Dodaj do ulubionych

mikrogruczolak przysadki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 18:47
Czy ktos to mial ? Jak sie operuje ?
Jak sie czul przed i po ?
Obserwuj wątek
    • dyzioj Re: mikrogruczolak przysadki 01.04.05, 22:28
      Przed trzema laty przeszedłem operację guza przysadki jeśli guz jest mały to
      operacja odbywa się przez nos ja nie miałem takiego szczęścia mój miał prawie
      3cm średnicy więcmiałem kraniotomię czuli otwór w czaszce o średnicy ok 4cm .
      Przed operacją samopoczucie było okropne problemy z widzeniem bule głowy złe
      samopoczucie. Po opracji czuje się lepiej jest trochę problemów z hormonami w
      moim przypadku sporo leków i zastrzyki ale już smo zdjagnozowanie tej choroby
      to ogromny sukces bo ja byłem leczony na zpzlenie zatok,zapalenie nerwu
      wzrokowego przezok 2lata aż ktoś wpadł na pomysł aby mi zrobić rezonans i
      wszystko się wyjaśniło
      • Gość: grw Re: mikrogruczolak przysadki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 07:24
        Mam miec rezonans w poniedzialek. Jak przebiega to badanie ?
        Dlaczego trzeba byc na czczo i po co ten wenflon ?
    • Gość: grw Re: mikrogruczolak przysadki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 17:46
      Przeryłam forum i wiem nieco wiecej. Ale dalej sie boje. I badania sie boje i
      wyniku sie boje.
      Wiem, ze wenflon jest potrzebny, by podac kontrast.
      Ale nie wiem, czemu trzeba byc na czczo ? Zeby wymiotami nie zakłóic badania ?
      Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
      • dyzioj Re: mikrogruczolak przysadki 02.04.05, 20:38
        rezonans to nic strasznego podczas podawania kontrastu odczuwa się metaliczny
        posmak w ustach i jest to najbardziej nie przyjemny moment podczs całego
        badania w dalszej części należy się tylko odprężyć i zachować spokój
        • Gość: Marzena rezonans bez kontrastu IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.05, 16:13
          Moja mama miala rezonans bez kontrastu,tak zadecydowal lekarz w osrodku
          diagnostyki,dlaczego?Dotyczylo glowy bo chodzilo o wykluczenie guza mózgu.
          • Gość: grw Re: dzieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 17:39
            Juz jestem po. Rzeczywiscie nic strasznego, jakby rtg tylko dłuzej.
            Natomiast dalej nic nie wiem, nie znam wyników, denerwuje sie, czy jest ten
            gruczolak czy nie.
            Dzieki za wsparcie.
            • dyzioj Re: dzieki 04.04.05, 20:27
              A mówiłem że nie taki diabeł straszny. Wim coś na temat nerwów bo sam jestem
              przed kontrolnym rezonansem (w czwartek)mam stresa.Pozdrawiam
              • Gość: Julia do dyzioj IP: *.devs.futuro.pl 05.04.05, 15:39
                Czy mógłbyś napisać, gdzie miałeś operację? Ewentualnie czy wiesz, gdzie w
                Warszawie najlepiej byłoby ją przeprowadzić? Mam już stwierdzonego
                mikrogruczolaka i muszę posunąć się dalej w tym kierunku.
                Pozdrawiam.
                • dyzioj Re: do dyzioj 05.04.05, 20:44
                  Operację miałem w Warszwie na Szaserów w CSK WAM. Myślę że to dobry szpital z
                  wyglądu odział neurochirurgji jest nieciekawy ale obsada jest naprawdę
                  fachwa.Polecam i pozdrawiam wszystkiego dobrego
                • agasik4 nie zawsze sie operuje 05.04.05, 22:51
                  Julia, nie zawsze operacja jest potrzebna. U mnie tez stwierdzono
                  mikrogruczolaka przysadki. Brałam parloden (bromokryptyna) i po roku kontrolne
                  MRI wykazało że mikrogruczolak znacznie się zmniejszył. A teraz nie mam go już
                  wcale, wyniki prolaktyny w normie i wszystko jest ok. Obyło sie bez operacji.
                  • Gość: Julia Re: nie zawsze sie operuje IP: *.devs.futuro.pl 06.04.05, 11:05
                    U mnie wydaje się, że jest to mikrogruczolak nieczynny hormonalnie, tzn. nie
                    daje zwiększonej produkcji hormonów. Prolaktynę co prawda mam troszke
                    podwyższoną, ale okazało się po teście z MTC, że jest to hiperprolaktynemia
                    czynnościowa (nie wynika z obecnosci gruczolaka). I tak na zdrowy rozum wydaje
                    mi się, że bromokryptyna chyba nie zmniejszy mikrogruczolaka w tym przypadku. W
                    tej chwili mój lekarz przepisał mi castagnus na tę lekko podwyższoną
                    prolaktynę. A w sprawie mikrogruczolaka odsyła mnie do specjalistów w tej
                    dziedzinie - wydaje mi się, że nie za bardzo wie jak to ugryźć.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: renka Re: nie zawsze sie operuje IP: *.chello.pl 11.04.05, 20:38
                      Jakie mieliście objawy -co skloniło was aby iśc do lekarza?proszę o informację!
                      • dyzioj Re: nie zawsze sie operuje 12.04.05, 11:28
                        Problemy z widzeniem bóle łowy złe samopoczucie
                      • agasik4 Re: nie zawsze sie operuje 12.04.05, 12:52
                        mlekotok z piersi, czeste bole głowy, zaburzenia widzenia, szybkie tycie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka