Dodaj do ulubionych

Brazowe plamy na dloniach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 11:51
Co jest przyczyna powstawania brazowych plam na dloniach?Sa takie jak
piegi,pojawily sie jakies 2lata temu.Nie jestem jeszcze taka stara,aby byly to
przebarwienia starcze!!!Jestem osoba 40letnia.
Moze ktos wie skad to i jak je zlikwidowac?
Obserwuj wątek
    • Gość: pipi Re: Brazowe plamy na dloniach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.04.05, 13:09
      te przebarwienia mogą być od wątroby
    • Gość: irys Re: Brazowe plamy na dloniach IP: 213.241.34.* 03.04.05, 13:18
      słońce. po latach uszkadzania skóry przez promieniowanie UV melanocyty
      przestają prawidłowo funkcjonować, łączą się w grupy i powstają tzw."plamy
      wątrobowe"- trudne do usunięcia przebarwienia nie związane z wątrobą.
      pojawianiu się kolejnych można zapobiec stosowaniem kremów z dobrym filtrem-
      nakłądać kilka razy dziennie, spf 60 i wiecej.
      • Gość: Elka Re: Brazowe plamy na dloniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 19:55
        Od watroby?ona mnie nie boli,tylko czasem czuje jakby mi "przeszkadzala"ale to
        rzadko i nic nie biore na dolegliwosci watrobowe.Opalac nigdy sie za duzo nie
        lubialam.Tylko tyle aby nie byc bladą.
        pozdr
        • Gość: irys Re: Brazowe plamy na dloniach IP: 213.241.34.* 04.04.05, 00:05
          nie musisz sie specjalnie opalać, żeby mieć skórę uszkodzoną przez UV.
          wystarczy "normalnie żyć"- w końcu UV atakuje nas codziennie po ileś tam
          godzin. po 30-40 latach systematycznego wystawiania się na UV powszechnie
          pojawiają sie wyraźne tego efekty- np. plamy.
    • Gość: Sara Re: Brazowe plamy na dloniach IP: *.p-s-inter.net 03.04.05, 23:28
      Mam tez brązowe piegi na dłoniach i strasznie mnie one denerwują. Ale w moim
      przypadku to może być słońce. Co roku się opalam na brązowo, łatwo, bez
      specjalnego wysiłku. W wakacje też przewaznie duzo jestem na słońcu. Jeżeli
      zastosuję krem na ręce z wysokim filtrem, to prawdopodobnie będę miała jasne
      ręce , a resztę ciała ciemną. Też niezbyt ciekawy widok. Może ktoś ma jakąs
      inną radę ? Wykluczam dolegliwości wątrobowe, nawet nie wiem, gdzie mam
      wątrobę...
      • Gość: zyrafa46 Re: Brazowe plamy na dloniach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.04.05, 02:26
        ...mówią, że wątroba boli, jak już jest porządnie chora...A tak, to siedzi
        sobie cichutko i nic nie mówi, że cos nie tak.
        Pozdrawiam, Żyrafa straszydło od straszenia. A może przyjrzeć się diecie?
        • Gość: Elka Re: Brazowe plamy na dloniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 08:57
          Diagnoza:watroba zaciekawila mnie,musze poswiecic jej nieco uwagi,skoro jakby
          :przeszkadza.Kiedys przy wizycie u internisty,mowilam o tym,p.doktor ponaciskala
          ja,powiedziala ze nie jest powiekszona,i to mnie uspokoilo.Od 20 lat nie
          posiadam woreczka zolciowego.Kiedys przegladalam ksiazke Tombaka,jest w niej o
          czyszczeniu watroby.Czy ktos to przeprowadzal?jakie sa efekty?warto sie
          pomeczyc?przezyje to?Dodam,ze strasznie nie lubie truc sie tabletkami,ktore
          jadno lecza szkodzac drugiemu.
          Czy te wstretne plamy sa juz na zawsze:((((Zle mi z tym.Wiem,ze ludzie maja
          powazniejsze zmartwienia,ale mnie one martwia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka