IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:12
czy nie mam raka jelita grubego.od jakiegos czasu gdy robie kupe to jest ona
jakby""powleczona ""krwią i czymś co przypomina rope.boje sie isc do
lekarza.przy okazji mam ogromne wzdęcia i gdy ""puszczam bąki""to też na
muszli klozetowej są ślady krwi i tej""ropy"".pomocy.dodam,że w kale nie ma
krwi.czy ktoś z was wie co to może być i jak to leczyć?sorry za nie fachowe
określenia ale nie bardzo wiem jak sie w takich wypadkach wysłowić .z góry
dziękuje!!!@
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: boje sie 11.05.05, 13:20
      możesz mieć również hemoroidy, ale objawy są zbyt poważne, by je lekceważyć
      niestety - do lekarza musisz iść, i to jak najszybciej
      • Gość: kiha Re: boje sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:24
        stosowałam czopki na hemoroidy bo takie było moje pierwsze skojarzenie,ale to
        nie pomaga.Hemoroidy ponoć bolą a mnie nic nie boli.dzięki
        • to_jaaa Re: boje sie 11.05.05, 13:31
          nie musza bolec
          serwisy.gazeta.pl/zdrowie/2,51172,,,,37393977,P_MEDIMEDIA_CHOROBY.html
          ale przestan sie zastanawiac wirtualnie
          • Gość: joanna Re: boje sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:40
            To może być wrzodziejące zapalenie jelita grubego, tego sie naprawde nie
            lekceważy, bo nieleczone przeradza się w coś bardzo groźnego.Biegnij do lekarza.
    • Gość: kiha Re: boje sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:45
      ale strasznie sie boje..mam wrażenie,że usłysze diagnoze ""rak"".mam 7 letnie
      dziecko...poprostu sie boje.
      • Gość: dżindżer Re: boje sie IP: 83.238.100.* 11.05.05, 13:59
        Ale im wcześniej pójdziesz do lekarza tym szybciej będziesz zdrowa. A rak
        jelita dopada najczęściej starsze osoby, a Ty mając 7-letnie dziecko starsza
        nie jesteś. Nie martw się na zapas i biegnij do lekarza.
        • stella72 Re: boje sie 11.05.05, 16:49
          rak jelita grubego dosięga coraz młodsze osoby! jak najbardziej może to być
          nowotwór, nie zwlekaj i leć do lekarza!krew i śluz w stolcu przy braku bólu do
          tego! klasyczne objawy!znam się na tym, uwierz mi, koniecznie do lekarza póki
          czas, w najgorszym przypadku wyłonią Ci stomię a w najlepszym masz stan zapalny
          jelit - ale żeby aż ropa?!
      • to_jaaa Re: boje sie 11.05.05, 14:04
        ale im prędzej usłyszysz diagnoze, tym masz wieksze szanse na wyleczenie...
      • snajper55 Re: boje sie 13.05.05, 12:35
        Gość portalu: kiha napisał(a):

> ale strasznie sie boje..mam wrażenie,że usłysze diagnoze ""rak"".mam 7 letnie
        > dziecko...poprostu sie boje.

A jak nie usłyszysz tej diagnozy a masz raka to nie umrzesz ????

S.
    • Gość: ; Re: boje sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:14
      ;
    • Gość: kiha Re: boje sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:26
      up
      • to_jaaa Re: boje sie 11.05.05, 15:29
        nie masz co podnosić wątku, tylko podnieś sie sama i udaj do lekarza
      • Gość: Kasia Re: boje sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:06
        Idź koniecznie do lekarza. Mój wujek miał guz jelita grubego (to u nas
        rodzinne) i w tej chwili jest po operacji i leczeniu i jest ok. Jeśli to rak to
        nie jest to wyrok, naprawdę jest uleczalny. Faktem jest, że nowotwór jelita
        grubego atakuje po 40 - 50 roku życia, więc u Ciebie jeszcze za wcześnie, ale
        do lekarza idź, bo ważna jest diagnoza i pomoc. Może to być też nietolerancja
        jakiegoś pokarmu, więc nie nastawiaj się na najgorszy scenariusz tylko wędruj
        do lekarza natychmiast.
      • Gość: locco Re: boje sie IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 11.05.05, 16:41
        To się bój, siedź przy klawiaturze, wypisuj farmazony, wszystko przejdzie
        samo ...od pisania na forum. Ludzieee.... czy macie na karkach głowy
        czy...........
        • stella72 Re: boje sie 11.05.05, 16:51
          podkreślam ze to nieprawda że rak jelita grubego dotyczy starszych osób, znam
          mnóstwo 20 -30 latków z tą chorobą!
          • Gość: A Re: boje sie IP: *.laczpol.net.pl 11.05.05, 19:45
            Te ślady ropy są charakterystyczne dla wrzodziejącego zapalenia jelita
            grubego.Jeśli to dotyczy końcowego odcinka jelita wystarczy zrobić rektoskopie,
            jeśli dalej to kolonoskopia.
      • snajper55 Re: boje sie 13.05.05, 12:37
        Gość portalu: kiha napisał(a):

> up

Rusz up tę swoją chorą dupę i leź do lekarza.

S.
    • Gość: Delvra Re: boje sie IP: 64.246.36.* 12.05.05, 01:36
      Bardzo mi sie pododoba twoja logika i strategia: skoro tylko lekarz moze stwierdzic raka, to jak nie pojde do lekarza to nigdy nie dostane raka.

Cos w tym jest.
      • Gość: kol Re: boje sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:11
        to chyba rak..
        • emysia1 Re: boje sie 13.05.05, 12:13
          Gość portalu: kol napisał(a):

> to chyba rak..
          sam jesteś rak....
    • anitka26 Re: boje sie 22.06.05, 01:53
      czesc kiha, czy udalo Ci sie ustalic przyczyne Twoich dolegliwosci? Tym razem
      ja sie boje, kilka dni temu po oddaniu stolca zobaczylam krew w toalecie, dosyc
      sporo. Mialam wtedy lekkie zatwardzenie. Wzielam srodki na zatwardzenie i krew
      sie wiecej nie powtorzyla, ale lekarz wyslal mnie na kolonoskopie. Stwierdzil,
      ze nie mam hemoroidow. Czy to naprawde konieczne? Czy powinnam sie domagac
      narkozy? Bardzo sie boje tego badania i wlasciwie nie wiem, czy sie odwaze.
      • amfetka Re: boje sie 22.06.05, 13:50
        najwazniejsze to bez paniki...choc mialam to samo....a na przyjecie do szpitala
        czekalam 2 miesiace...myslac ze to rak...a to owrzodzenie jelita grubego
        polecam forum:mitglied.lycos.de/amk025/phpBB2/index.php
        • anitka26 Re: boje sie 22.06.05, 14:24
          Czy to ciezka choroba takie owrzodzenie? Czy przechodzilas kolonoskopie i czy
          powinnam sie domagac pelnej narkozy? Mowia mi w szpitalu, ze bede uspiona, ale
          nie zupelnie. Nie wiem, o co chodzi. Czy to znaczy, ze bede czula bol, ale nie
          bede miala sily zareagowac, zeby o tym powiedziec. To chyba gorsze, niz na
          zywo..
          • zaba_pelagia Re: boje sie 22.06.05, 14:31
            anitka26 napisała:
            Mowia mi w szpitalu, ze bede uspiona, ale nie zupelnie. Nie wiem, o co chodzi.
            Czy to znaczy, ze bede czula bol, ale nie bede miala sily zareagowac, zeby o
            tym powiedziec. To chyba gorsze, niz na > zywo..

ciekawa definicja
            a nie chodzi czasami o znieczulenie miejscowe?
            • anitka26 Re: boje sie 22.06.05, 14:42
              zapytalam, czy bede spac tak jak przy powaznych operacjach np. wyrostka.
              uslyszalam, ze nie, ale bede lekko spac. jestem zupelnie zdezorientowana.

czy to oznacza tylko znieczulenie miejscowe? jesli uwazasz, ze tak, to nie
              poddam sie temu zabiegowi dopoki nie dostane ogolnego.
              nie wiem zupelnie o co chodzi z ta narkoza.
              • zaba_pelagia Re: boje sie 22.06.05, 14:53
                ale chyba za bardzo panikujesz
                przecież to nie jest nic przerażającego, taka oddolna gastroskopia
                poczytaj sobie
                serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51214,950133.html
                • anitka26 Re: boje sie 22.06.05, 15:02
                  niestety trudno nie panikowac czytajac posty na forum. niestety ja podczas
                  operacji wyrostka robaczkowego odczuwalam, co ze mna robiono, choc nie byl to
                  bol.
                  to byla jedyna narkoza jaka kiedykolwiek mialam i nie wiem, czy sa jakies inne,
                  lzejsze. mysle, ze w koncu sie nie odwaze na to badanie, jesli nie dostane
                  znieczulenia ogolnego, jak podczas operacji wyrostka.
                  • zaba_pelagia Re: boje sie 22.06.05, 15:05
                    posty na forum to tak jak opowiadania starszych koleżanek o porodzie ;-)
                    nie musisz we wszystko wierzyć
                    niestety, masz do wyboru - albo pół godziny badania i zdrowie, albo...
                    • p.galli Re: boje sie 22.06.05, 15:19
                      rozumiem strach, rozumiem ze mozna siasc do kompa i napisac boje sie i poczytac
                      jak inni radza "idz do lekarza" bo to moze bj motywuje, ale ze przy takich
                      objawach juz dosc wyraznych ze cos nie tak kierowac sie logika" no nie pojde bo
                      sie przeciez boje" tego nie łapie:)
                      • zaba_pelagia Re: boje sie 22.06.05, 15:20
                        p.galli napisała:
                        tego nie łapie:)

nie ty pierwsza ;-(
          • amfetka Re: boje sie 22.06.05, 15:22
            juz ci mowie, pierwszy raz mialam tylko glupiego jasia i zle sie stasznie
            czulam, przy okazji nie bylo anastezjologa, poza tym mialam jakas chyba reakcje
            uczuleniowa, ale teraz mialam w innym szpitalu i bylo super, poprosilam o
            gleboki sen i anastezjolog na parwde swietnie mnie uspil, ale to nie jest
            narkoza z intubacja, takze badz spokojna, dali mi tylko tlen do nosa i spalam
            jak dziecko
            • anitka26 Re: boje sie 22.06.05, 15:38
              bardzo dziekuje za szybka pomoc, bo mam termin juz jutro rano. caly dzien pilam
              jakis smaczny slodki napoj, ale juz troche mi od niego niedobrze.

co to jest ten glupi jas? czy to jakas tabletka?
              musze byc pewna, ze dostane to, co trzeba, jesli nie to po prostu wybiore inny
              szpital. do tego gdzie mam jutro wizyte dostalam po prostu skierowanie od
              lekarza rodzinnego.
              ja nie wiem, czy te objawy to takie powazne. tydzien temu zdarzylo mi sie pare
              kropli krwi po oddaniu stolca. Pozbylam sie zaparcia i wszystko wyglada znowu w
              porzadku, wiec nie wiem, czy to nie jakas lekka przesada z ta kolonoskopia.
              • amfetka Re: boje sie 22.06.05, 15:53
                glupi jas tozastrzyk dozylny, powinni Ci zrobic wlasciwie sigmoidoskopie, tj. 40
                cm, zapytaj sie, bo nie ma sensu by Ci cale jelito od razu meczyli...zwlaszcza
                ze po tym moze Cie pobolewac
            • anitka26 Re: boje sie 22.06.05, 16:06
              dzieki amfetka. czyli jak tlen do nosa to w porzadku, a jak dozylnie to
              poszukam innego szpitala. tylko tak bede mogla rozpoznac, bo przebywam za
              granica i niestety nie wiem, co do mnie mowia, kiedy opisuja to znieczulenie.
              a juz na pewno nie wiem, jak zapytac, czy to nie jest przypadkiem glupi jas,
              wiec bede po prostu obserwowac, co mi daja..
              • snajper55 Re: boje sie 22.06.05, 16:41
                anitka26 napisała:

> dzieki amfetka. czyli jak tlen do nosa to w porzadku, a jak dozylnie to
                > poszukam innego szpitala. tylko tak bede mogla rozpoznac, bo przebywam za
                > granica i niestety nie wiem, co do mnie mowia, kiedy opisuja to znieczulenie.
                > a juz na pewno nie wiem, jak zapytac, czy to nie jest przypadkiem glupi jas,
                > wiec bede po prostu obserwowac, co mi daja..

Obserwuj pilnie, bo mogą Ci dać na przykład głupiego Grzesia, a wtedy będziesz
                musiała ze stołu operacyjnego uciekać.

S.
              • amfetka Re: boje sie 23.06.05, 08:59
                ale wiekszosc osob dobrze reaguje na glupiego jasia, tylko u mnie cos bylo nie
                tak, co do usypiania, to podali mi po kolei 3 zastrzyki, i poszlam ajciu.....
                daj znac jak bedziesz po....
                • anitka26 Re: boje sie 23.06.05, 14:23
                  czesc amfetka, wlasnie wrocilam ze szpitala po kolonoskopii. czuje sie dziwnie,
                  bo tak jakbym nie miala zadnego zabiegu. nie poczulam najmniejszego bolu ani
                  dyskomfortu, nawet uklucia komara, zarowno w czasie operacji jak i po.
                  zastanawiam sie, czy moze wcale mi jej nie zrobili?

pamietam tylko, ze dostalam dozylnie Diazemuls i Pethidine i tlen do nosa i
                  obudzilam sie w lozku na innej sali w pelni wypoczeta. na karcie mam napisane,
                  ze nie mam zadnych zmian w jelicie. ani tez hemoroidow. wiec skad ta krew?
                  powiedziano mi, ze to bylo male otarcie w wyniku zatwardzenia. dostalam tylko
                  blonnik w saszetkach. sama nie wiem, co myslec, ale te pare kropli krwi w
                  toalecie, ktore pojawily sie tylko raz, kosztowaly mnie caly tydzien nerwow, ze
                  to rak.

dziekuje Ci goraco za wsparcie.
                  • snajper55 Re: boje sie 23.06.05, 22:16
                    anitka26 napisała:

> sama nie wiem, co myslec, ale te pare kropli krwi w toalecie, ktore pojawily
                    > sie tylko raz, kosztowaly mnie caly tydzien nerwow, ze to rak.

To teraz sobie pomyśl (i nie tylko Ty), ile by Cie nerwów ta krew kodsztowała,
                    gdybyś kolonoskopii NIE zrobiła.

S.
                  • amfetka Re: boje sie 24.06.05, 08:34
                    nie ma sprawy...po to zyjemy by dzielic sie m inn. wlasnymi
                    doswiadczeniami...ciesze sie ze u Ciebie wszystko ok. Widze ze Cie uspili, i
                    dobrze....ja za kazdym razem teraz bede prosic o sen....tym bardziej ze
                    kolonoskopia jeszcze przede mna niejedna
                    • anitka26 Re: boje sie 24.06.05, 11:23
                      jesli to prawda, ze wszystko ok, w co jeszcze trudno mi uwierzyc po tygodniu
                      umierania ze strachu, to obiecalam sobie, ze od teraz bede inaczej sie
                      odzywiac. niestety przez dluzszy czas jadlam tylko w biegu i co bylo pod reka,
                      zero blonnika. chyba mialam te zaparcia przez kika miesiecy, ale nie sadzilam,
                      ze to cos wymagajacego uwagi, oprocz tego, ze przytylam.
                      zycze Ci z calego serca powrotu do zdrowia.
                      • am55 Re: boje sie 24.06.05, 11:26
                        kiha byłaś u lekarza odezwij się pozdrawiam
                      • amfetka Re: boje sie 24.06.05, 13:53
                        dziekuje za mile slowa.....na błonnik to raczej uważaj bo podrażnione jelito go
                        nie lubi, tak samo jak roznego rodzaju przeczyszczen, moze u Ciebie była to
                        jakas alrgia pokarmowa, rozumiem ze hemoroidy wykluczyli???
                        • anitka26 Re: boje sie 24.06.05, 14:35
                          tak, hemoroidy wykluczyli. powiedzieli, ze to otarcie w wyniku twardego stolca,
                          ktory mialam przez dluzszy czas, chyba z 6 miesiecy na ile pamietam. dlatego ja
                          nie chcialam tej kolonoskopii, bo jak tylko sie pozbylam zaparcia, to juz krew
                          sie nie pojawila. no, ale zrobilam i dobrze. skoro napisali, ze brak
                          anormalnosci w jelicie, to chyba ok, chociaz nadal z niepokojem bede sledzic za
                          kazdym razem, czy krew nie powroci.
                          nie sadze, zeby byla to alergia, bo zoladek mam jak ze stali, w zyciu nie
                          mialam zatrucia pokarmowego, bolu ani biegunki, cokolwiek bym zjadla. dlatego
                          chyba nie bardzo szanowalam swoj uklad pokarmowy, bo myslalam, ze wszystko
                          zniesie.
                          • amfetka Re: boje sie 24.06.05, 15:24
                            aha...to dobrze ze wszystko oki. mozliwe ze to od zaparc, ale dobrze ze Cie
                            przebadali, teraz masz przynajmniej pewnosc ze wszystko jest oki. pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka