Dodaj do ulubionych

Citrosept i kamica nerkowa

17.12.05, 22:25
Witam!

Mam do Was pytanie. Na ulotce od Citroseptu (wyciąg z pestek grapefruita)
jest napisane, żeby stosować ostrożnie przy kamicy nerkowej. Byłam
przeziębiona, cos mnie próbowało złapać i brałam zwiększoną dawkę citroseptu.
W efekcie miałam atak kamicy nerkowej (tak wnioskuję z odczytu wyników, bo do
lekarza idę jutro).Wynik moczu z dzisiaj (wczoraj płakałam z powodu bólu
nerek) to m.in.:
- odczyn: zasadowy
- c.wł 1010
- białko 40,6,
- azotyny obecne
Osad:
- erytrocyty swieze 0-2, wyl. luźno zalegają
- składniki mineralne: liczne trójfosforany amonowomagnezowe
- inne: liczne bakterie

do tego w krwi mam zaniżony poziom glukozy

Czy ktoś wie jaki ma wpływ citrosept na nerki i zalegający w nich piasek i
kamyki??

Jak dokładnie interpretować moje wyniki badań??

Czy ktoś miał te trójfosforany co ja i co to dokładnie jest??

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • smallm Re: Citrosept i kamica nerkowa 18.12.05, 21:31
      Może jednak zna się ktoś na interpretacji wyników badań i napisze mi co myśli o
      moich??
    • aleksandra1977 Re: Citrosept i kamica nerkowa 18.12.05, 22:00
      Mam kamice nerkowa wiec problemy z nerkami i interpretacja wynikow nie sa mi
      obce.
      Najwyrazniej citrosept zalkalizowal Twoj organizm. Swiadczy o tym zasadowy
      odczyn moczu. Normalnie jest tak, ze srodowisko w organizmie powinno byc
      kwasne. Wtedy nie mnoza sie bakterie w drogach moczowych. A tutaj, jak widac w
      wyniku, mamy odczyn zasadowy i do tego bialko wraz z licznymi bakteriami,
      swiadczace o infekcji drog moczowych i/lub nerek. Bol i Twoje lzy jak
      najbardziej przemawiaja wlasnie za tym.
      Kamica nerkowa charakteryzuje sie obecnoscia w drogach moczowych kamieni lub
      krysztalkow soli, glownie kwasu moczowego i szczawiowego, jak rowniez fosforanu
      amonowo-magnezowego. U Ciebie sa to krysztalki fosforanu amonowo-magnezowego, a
      wiec powinnas jesc pokarmy zakwaszajace: mieso, ryby, sery, chleb, wszystkie
      gatunki kasz, makaron, maslo i co jest BARDZO WAZNE pic tyle plynow, aby ilosc
      oddawanego moczu wynosila ok. 2 litrow na dobe.
      Staraj sie natomiast unikac nasion roslin straczkowych, ogranicz jedzenie
      ziemniakow, mleka i jajek. Przy kamicy, bez wzgledu na jej typ, nie jest
      wskazany alkohol.
      Sama od 4 lat mam kamice (szczawiany wapnia) i dobrze wiem, jak potwornie bola
      nerki.
      Zeby zlagodzic bol sprobuj wziac ibuprom i no-spa (mozna wziac max. 6 tabletek
      na dobe). Nie lykaj paracetamolu, bo odklada sie w nerkach i niepotrzebnie je
      obciaza. Dobrze robi rowniez ciepla kapiel, albo termofor z ciepla woda ulozony
      raczej na wysokosci posladkow, nigdy bezposrednio na nerkach. Nie narazaj nerek
      na przeciagi. One b. lubia cieplo.
      Sadze, ze jutro lekarz da Ci np. furaginum, albo tez antybiotyk np. augmentin,
      nolicin czy ciprobay.
      Staraj sie naprawde bardzo, bardzo duzo pic. To istotne, bo tym samym
      zapobiegasz zastojowi moczu w drogach moczowych.
      Bedzie dobrze, zobaczysz.
      • smallm Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 08:37
        Dziękuję za informacje.
        • jadwiga_r Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 08:44
          Dlaczego nie można stosować źródła ciepła /termofor,poduszka elektryczna / na
          wysokości nerek,jaką dolegliwośc nerek można przez to spowodować?
          • aleksandra1977 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 09:56
            mozna np. nasilic dolegliwosci bolowe podczas kolki nerkowej. Podobno zmienia
            sie wtedy cisnienie osmotyczne w nerkach i przez to gorzej im sie pracuje. Moj
            urolog zawsze mi przypomnina, ze jesli chce uzywac termoforu, to nie powinnam
            go klasc bezposrednio na nerkach.
            I jeszcze jedno: piwo a kamica nerkowa.
            Jest wielu zwolennikow picia piwa, bo "dobrze przeplukuje nerki".
            Otoz jesli juz koniecznie pic piwo, to powinno byc ono podgrzane, lub chociaz w
            temperaturze pokojowej, a nie z lodowki. Zimne spowoduje obkurczenie naczyn
            krowionosnych, a w konsekwencji wiekszy bol.
            • snajper55 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 10:46
              aleksandra1977 napisała:

> Otoz jesli juz koniecznie pic piwo, to powinno byc ono podgrzane, lub chociaz
              > w temperaturze pokojowej, a nie z lodowki. Zimne spowoduje obkurczenie naczyn
              > krowionosnych, a w konsekwencji wiekszy bol.

To wypite piwo spływa bezposrednio do nerek ??????

S.
              • aleksandra1977 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 11:01
                ??? odsylam do atlasu anatomii...
                po przeczytaniu Twojej wypowiedzi widac, ze szczesliwie nie miales nigdy
                problemow z nerkami.
                Zapewniam Cie, ze probowalam, za namowa "piwoszy z kilkuletnim stazem", pomoc
                sobie zimnym piwem podczas ataku kolki nerkowej. I nigdy wiecej nie dam sie na
                to namowic. Bolalo jeszcze bardziej, a ja z zastojem moczu w nerkach trafilam
                na ostry dyzur.
                Od lekarza uslyszalam, ze to nie byl najelpszy pomysl i tu zgadzam sie z nim w
                100%.
                • snajper55 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 11:25
                  aleksandra1977 napisała:

> ??? odsylam do atlasu anatomii...

Według mojej wiedzy wypite płyny, nawet piwo, trafiają do żołądka, potem do
                  jelit, potem do krwi a z krwią między innymi do nerek, gdzie woda wraz z
                  niektórymi związkami są filtrowane a nastepnei wydalane. Pisanie w takiej
                  sytuacji o oziębianiu nerek przez wypite piwo wydaje się mocna problematyczne.

S.
                  • aleksandra1977 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 11:34
                    Nie napisalam tu niczego o oziebianiu nerek poprzez picie zimnego piwa.
                    Zaden alkohol nie jest wskazany przy kamicy nerkowej. Piwo ma wlasciwosci
                    moczopedne, bedzie wiec nasilalo objawy dyzuryczne. Jednoczesnie dziala dosc
                    gwaltownie i spowoduje rowniez dolegliwosci bolowe.
                    Jesli w tym co pisze widzisz jakies "ale",to porozmawiaj o nerkach z urologiem.
                    • snajper55 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 13:11
                      aleksandra1977 napisała:

> Nie napisalam tu niczego o oziebianiu nerek poprzez picie zimnego piwa.

Napisałaś:
                      "Otoz jesli juz koniecznie pic piwo, to powinno byc ono podgrzane, lub chociaz
                      w temperaturze pokojowej, a nie z lodowki. Zimne spowoduje obkurczenie naczyn
                      krowionosnych, a w konsekwencji wiekszy bol. "

W jaki sposób zimne piwo powoduje obkurczenie naczyń krwionośnych w nerkach,
                      które bola ?

S.
                      • aleksandra1977 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 13:15
                        to sa slowa mojego urologa. I nie dotyczy to tylko piwa, ale rowniez innych
                        alkoholi.
                        • snajper55 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 13:38
                          aleksandra1977 napisała:

> to sa slowa mojego urologa. I nie dotyczy to tylko piwa, ale rowniez innych
                          > alkoholi.

To nie chodzi o alkohol, tylko o TEMPERATURĘ piwa.

S.
                          • aleksandra1977 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 13:53
                            moj urolog kilkaktrotnie mi powtarzal, ze zimne piwo zle wplywa na nerki. Byc
                            moze zachodzi jakis proces podczas trawienia, czy tez ogrzewania piwa, ktory ma
                            wplyw na prace nerek.
                            • snajper55 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 13:59
                              aleksandra1977 napisała:

> Byc moze zachodzi jakis proces podczas trawienia, czy tez ogrzewania piwa,
                              > ktory ma wplyw na prace nerek.

Nie pisałaś o JAKIMŚ procesie, tylko konkretnie o obkurczaniu naczyń
                              krwionośnych w nerkach przez zimne piwo co jest medycznym humorem zeszytów.

S.
                              • aleksandra1977 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 14:40
                                widze, ze czepianie sie slow to Twoja domena. I to nie tylko na tym forum.
                                skoro tak bardzo zalezy Ci na dokladnym dzialaniu zimnego piwa na nerki, to
                                zapytaj o to urologa. ciekawe, czy Twoje pytanie uzna za humorystyczna
                                przypowiastke medyczna...
                                • snajper55 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 15:17
                                  aleksandra1977 napisała:

> widze, ze czepianie sie slow to Twoja domena.

Nie czepiam się słów, tylko opisu nieistniejącego zjawiska:

"Zimne spowoduje obkurczenie naczyn krowionosnych, a w konsekwencji wiekszy
                                  bol. "

S.
                                  • aleksandra1977 Re: Citrosept i kamica nerkowa 19.12.05, 16:02
                                    zapytaj lekarza, czy Twoje przypuszczenia sa sluszne.
    • abush do aleksandry 19.12.05, 13:30
      hm...słyszałam, ze niektórzy ludzie biorą gorącą kąpiel podczas kolki nerkowej -
      po prostu wchodza do wanny i siedzą - woda jest gorąca i podobno pomaga -
      nerki zatem przykryte przez tą goracą wode....nie rozumiem
      • aleksandra1977 Re: do aleksandry 19.12.05, 13:50
        ja tez tak robie i zapewniam, ze pomaga. Podczas kapieli rozgrzewasz cale
        cialo, rozlizniasz spiete miesnie, co sprawia, ze chociaz na chwile mozna
        zmniejszyc bol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka