Gość: miki IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 00:57 Czy ktos mi poradzi - mam podwyższone wyniki ASPAT/ALAT - ASPAT 24/norma 35, ALAT waha się 45-53 ( badania co 3 miesiące, norma chyba 40. HCV HBS -, czy trzeba dalej drążyć temat ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ryba Re: Aspat/Alat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.02, 13:50 Możesz dorobić bilirubinę, GGTP pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sono Re: Aspat/Alat IP: *.szpital.zamosc.tpnet.pl / 10.0.2.* 05.11.02, 19:23 A nie miales niedlugo przed badaniem jakiejs imprezki z alkoholem? To moze tymczasowo podniesc poziom enzymow watrobowych. Tak poza tym twoje wyniki nie sa zle i nie wskazuja na WZW, ale dla spokoju ducha mozesz sobie badania w tym kierunku zrobic (mi tez niedawno wyszedl Alat 53, ale bylo to kilka tygodni po zakonczeniu studiow i tlumacze to sobie pozegnalnymi imprezkami :)) Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: Aspat/Alat 05.11.02, 20:03 alkohol?leki?zwlaszcza hormonalne , niektore nasercowe, obnizajace cholesterol, stres?migrena?srodki przeciwbolowe?usuniety woreczek?kamica?przy wzw przewleklym aspat i alat niekoniecznie musza byc super podwyzszone.m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Aspat/Alat IP: *.212-200-80.adsl.skynet.be 05.11.02, 20:15 marina2 napisała: > alkohol?leki?zwlaszcza hormonalne , niektore nasercowe, obnizajace cholesterol, > > stres?migrena?srodki przeciwbolowe?usuniety woreczek?kamica?przy wzw > przewleklym aspat i alat niekoniecznie musza byc super podwyzszone.m Wszystko prawda, ale transaminazami ponizej 100, jesli nie ma zadnych innych powodow do zmartwien (bole, "niestrawnosci", cokolwiek...) w ogole bym sie nie przejmowal. A jesli to np Gilbert, w koncu czestszy niz myslimy? Odpowiedz Link Zgłoś