Dodaj do ulubionych

Aspat/Alat

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 00:57
Czy ktos mi poradzi - mam podwyższone wyniki ASPAT/ALAT - ASPAT 24/norma 35,
ALAT waha się 45-53 ( badania co 3 miesiące, norma chyba 40. HCV HBS -, czy
trzeba dalej drążyć temat ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ryba Re: Aspat/Alat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.02, 13:50
      Możesz dorobić bilirubinę, GGTP
      pozdrawiam
    • Gość: sono Re: Aspat/Alat IP: *.szpital.zamosc.tpnet.pl / 10.0.2.* 05.11.02, 19:23
      A nie miales niedlugo przed badaniem jakiejs imprezki z alkoholem? To moze
      tymczasowo podniesc poziom enzymow watrobowych. Tak poza tym twoje wyniki nie
      sa zle i nie wskazuja na WZW, ale dla spokoju ducha mozesz sobie badania w tym
      kierunku zrobic (mi tez niedawno wyszedl Alat 53, ale bylo to kilka tygodni po
      zakonczeniu studiow i tlumacze to sobie pozegnalnymi imprezkami :))
      • marina2 Re: Aspat/Alat 05.11.02, 20:03
        alkohol?leki?zwlaszcza hormonalne , niektore nasercowe, obnizajace cholesterol,
        stres?migrena?srodki przeciwbolowe?usuniety woreczek?kamica?przy wzw
        przewleklym aspat i alat niekoniecznie musza byc super podwyzszone.m
        • Gość: Doki Re: Aspat/Alat IP: *.212-200-80.adsl.skynet.be 05.11.02, 20:15
          marina2 napisała:

> alkohol?leki?zwlaszcza hormonalne , niektore nasercowe, obnizajace cholesterol,
          >
          > stres?migrena?srodki przeciwbolowe?usuniety woreczek?kamica?przy wzw
          > przewleklym aspat i alat niekoniecznie musza byc super podwyzszone.m

Wszystko prawda, ale transaminazami ponizej 100, jesli nie ma zadnych innych powodow do zmartwien (bole, "niestrawnosci", cokolwiek...) w ogole bym sie nie przejmowal. A jesli to np Gilbert, w koncu czestszy niz myslimy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka