Dodaj do ulubionych

czerniak - strupek?

06.02.06, 18:57
jak wyglada czerniak? czy moze najpierw być czarny i miekki, a potem czarny i
zeschniety jak strup?
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: czerniak - strupek? 07.02.06, 09:33
      Czerniak wygląda czasami tak dziwnie, że nigdy sam bys nie wpadł na to, że to
      właśnie on. Dlatego wszystkie zmiany, któe budzą jakiekolwiek wątpliwości (tzn.
      zmieniają wygląd lub konsystencję lub mają nierówne brzegi lub grubość lub
      kolor lub mają powyżej 5 mm średnicy powinien obejrzeć onkolog !!!!
      • ab661 Re: czerniak - strupek? 07.02.06, 11:00
        b_a_l_b_i_n_k_a zgadzam się z Tobą.Do onkologa nie trzeba mieć
        skierowania.Można się udać do deramatologa też bez skierowania.Jak najszybciej
        nikt nie będzie się śmiał że przychodzisz z taka sprawą.Im szybciej tym
        lepiej!!!

• corelll Re: czerniak - strupek? 07.02.06, 12:28
          własnie byłam i jeden powiedział ze to raczej nic złego ale wytniemy (termin an
          NFZ za miesiac), ale jak spytałam czy warto wyciac szybciej to powiedział ze
          jak i tak nie mam na razie szczepienia przeciw zółtaczce to zeby poczekac, no i
          ze nie ma co robic nic z tym pochopnie bo moze nawet to sie okaze zwykłym
          strupem i odpadnie...po tym oczywoscie poszłam do innego lekarza - powiedział
          ze zalecai wyciecie (300zł na miejscu z badaniem), i zeby o zółtaczke sie nie
          martwic...nie umiałam sie zdecydowac, ale potem jak znalazłam list dziewczyny w
          int ze tak to moze wygladac to zdecydowałam ze ide to dzisiaj wyciąc (mimo ze
          troche sie zkurczyło od tygodnia i przyschło - ale cały czas jest czasrne:()
          (wielkosc ok 2mm)mam nadzieje ze nie bedzie historii z jakas zółtaczka:(
          • b_a_l_b_i_n_k_a Re: czerniak - strupek? 07.02.06, 12:45
            Nie denerwuj się za bardzo, trzymam kciuki :-)
          • aniask_mama Re: czerniak - strupek? 07.02.06, 16:22
            Miałam wycinane 2 znamiona niedawno, wkrótce 3-ci. Nie zdecydowałabym sie na
            wycinanie bez szczepienia na WZW B i Tobie polecam. 2-gie szczepienie po 6-ciu
            tyg. od 1-go.
            • corelll Re: czerniak - strupek? 07.02.06, 19:44
              wyciełam, stwierdziłam ze do dentysty, fryzjeta i na gastroskopii tez byłąm i
              to bez szczepienia, a gabinet był prywatny wiec mam nadzieje ze czysty, mam
              nadzieje ze badanie bedzie pomyślne...
              • daga022 Re: czerniak - strupek? 07.02.06, 20:27
                ja miałam chyba coś podobnego do ciebie. najpierw miałam pieprzyk, potem urosło
                i uwypukliło się a na końcu jakby pękło i zrobił mi się strupek. byłam u
                onkologa powiedział żebym wycieła. zapisał mnie za 3 tygodnie od wizyty u niego
                (o żadnych szczepionkach nic nie mówił???!!!) No i byłam wczoraj. tylko że do
                wczoraj to strupek mi odpadł i po całym tym znamieniu prawie śladu nie zostało,
                tylko takie odrobinę ciemniejsze miejcse od reszty skóry. pokazałam to temu
                lekarzowi, który miał mi to wyciąć, a on popatrzył przez takie "coś" (nie wiem
                jak to się nazywa, taką jakby lupkę) i kazał iść do domu ??!!!
                dziwne bo to już takie trzecie moje znamię, z takim samym przebiegiem :((
                ale wycioł mi za to inne....
                • corelll Re: czerniak - strupek? 08.02.06, 10:08
                  daga022 - po jakim czasie odpadł ci ten strupek? ja czekałam 5 dni i znacznie
                  przysechł - bo robiłam codziennie zdjecie, ale odpasc za bardzo nie chciał a
                  bałam sie czekac, wyniki za tydzien - mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze..
                  • daga022 Re: czerniak - strupek? 08.02.06, 10:37
                    słuchaj u mnie to było tak jak napisałam był sobie pieprzyk (ale z racji tego,
                    że mam ich dużo:( to nie zwróciłam na niego uwagi)potem urósł, ale nie wiem
                    kiedy:( a zaczęłam się nim interesować kiedy mąż się mnie zapytał co to jest?
                    było to dokładnie w sylwestra u onkologa była 20 stycznia i wtedy miałam już
                    zachnięty strupek, który odpadł mi po 2 / 3 dniach od wizyty
                  • daga022 Re: czerniak - strupek? 08.02.06, 10:37
                    ale wiesz co ? nie pamiętam dokładnie kiedy mi zaczął krwawić ....
                    • corelll Re: czerniak - strupek? 08.02.06, 11:20
                      ja to miałam na udzie...z tyłu wiec tego nie widziałam, poczułam dopiero w
                      ubiegłym tyg jak sie kapałam wiec sadze ze wczęsniej tego nie miałam, nie wiem-
                      lekarz stwirdził ze pod tym był pieprzyk bo faktycznie na bokach wychodziło
                      spod niego takie cos jasnobrazowe, w peirwszy dzien jak zauważyłam był to
                      zlepek 5 malutkich okregów wypukłych,dookoła troche krwawił, w 3 kolejnych
                      dniach zaczał sie zabliżniac i łaczyc, wysychac , ale nadal był czarny..wczoraj
                      jak pisałam wyciełam to bo po tych 5 dniach nie odpadł...nie wiem niestety jak
                      to wygladało znim mi sie cos takiego zrobiło wiec wolałam wyciac...jak chcesz
                      moge przesłac zdjecie jak to ewoluowałao...ale wieczorkiem i na maila - bo
                      wyglada to w dużym powiekszeniu conajmniej strasznie - mozna sie przerazic;)
                      • corelll Re: czerniak - strupek? 09.02.06, 10:09
                        odpowiem wieczorkiem, bo teraz nie mam dostepu do skrzynki na gazecie
    • daga022 Re: czerniak - strupek? 08.02.06, 21:27
      napisałam na PV
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka